torstai 20. kesäkuuta 2024

Lapsiuhreja, sukulaisia ja supernopeaa evoluutiota

Popol Vuh on Wikipedian mukaan "mayojen vanhan mytologian pohjalta 1550-luvulla kirjoitettu myyttis-historiallinen teos, jossa selitetään kiche-kansan ja heidän jumaliensa vaiheet, maailman luominen, ihmisen valmistaminen, taistelut hyvän ja pahan sekä elämän ja kuoleman välillä, sekä lopuksi kiche-kansan historia aina 1550-luvulle asti".

Tämä teos muuttui yhdessä hetkessä päivänpolttavaksi, kun Naturessa julkaistun artikkelin tekijät huomasivat, että heidän tutkimistaan muinaisten Mayojen uhririiteissä kuolleista lapsiuhreista löytyi paljon lähisukulaisia ja jopa identtisiä kaksosia. Yhteys kaksosten merkitystä korostavaan Popol Vuhiin oli ilmeinen, joten uhrien uhraamisen syyn voitiin päätellä liittyvän juuri siihen. 

Tutkimuksen seurauksena saatiin selville myös se, että nykyiset samoilla seuduilla asustelevat nykyiset Mayat ovat uhrien kanssa läheistä sukua eli espanjalaisten vallanpidosta huolimatta väestö on säilynyt alueella vuosisatojen ajan. 

Tai itse asiassa - tarkalleen ottaen - yksi aivan oleellinen muutos oli tapahtunut. Se liittyy siihen, että nykyisillä Mayoilla on eurooppalaisten tavoin sellaiset geenit, ettei Salmonella-bakteeri ole heille tappava. Toisin oli tutkituilla lapsiuhreilla, jotka olisivat kuolleet bakteerin tartuntaan, mikäli olisivat eläneet pidempään ja saaneet jossain vaiheessa tartunnan. 

Selitys muutokselle on yksinkertainen. Mayoja kuoli joukoittain eurooppalaisten mukanaan tuoman bakteerin infektioihin ja lopulta jäljelle jäivät vain ne, joilla oli geneettinen valmius selvitä sen tartunnasta. Eli Mayakansassa oli tapahtunut supernopea evoluutio, jonka seurauksena heille oli muodostunut kyky selvitä hengissä Salmonella-tartunnasta.

Tämä tutkimuksen tulos auttaa ymmärtämään, miksi vähälukuiset espanjalaiset onnistuivat kukistamaan ja alistamaan paikalliset ihmisyhteisöt. Salmonella-bakteerit yksinkertaisesti tappoivat joukoittain Mayoja, mutta jättivät espanjalaiset henkiin. 

Lopputuloksena jälkimmäiset ottivat vallan ja rikkaudet - mutta eivät lopulta kuitenkaan syrjäyttäneet kokonaan paikallisia ihmisiä. Mayat muodostavat edelleen merkittävän osan tutkitun alueen - Jukatanin niemimaan - ihmisistä, mutta heidän kulttuurinsa on muuttunut aivan oleellisesti lapsiuhrien uhraamisen ajoista. 

Nämä pienet tiedonpalaset ovat erityisen merkittäviä siksi, että ne osoittavat kuinka tieteen ja sen menetelmien kehittyminen avaa mahdollisuuksia ymmärtää sellaisia asioita, joita aiemmin voitiin vain arvailla. Mutta kiitos muinaisen perintöaineksen analysoinnin mahdollistaneiden tieteellisten edistysaskeleiden, voimme nyt ymmärtää paremmin esimerkiksi tässä kirjoituksessa tarkasteltuja yli viidensadan vuoden takaisia tapahtumia ja niiden seurauksia. 

JK kello 8:45. Tulin ajatelleeksi, että julkaistuani tänä vapaa-aamuna kaksi tekstiä, niin ehkä ensimmäinen kirjoitukseni on jäänyt arvoisalta lukijaltani huomaamatta. Ja siltä varalta, että hän haluaisi lukea sen päätin tässä antaa suoran linkin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kanarian saaret synnyttivät erikoisen ihmisyhteisön
Mahtimiehet pitivät pintansa kansainvaelluksen puristuksessa
Oikeus paskaan

16 kommenttia:

 1. Tämä ja monet vastaavanlaiset tutkimukset kertovat, että ihmisillä evoluutio voi tapahtua varsin nopeasti. Julkisuudessa hellitty myytti siitä, että olemme kaikki geneettisesti yhä metsästäjä-keräilijöitä on tutkimukseen perustuen epätosi. Menestymisen kannalta tärkeät ominaisuudet kuten hapenottokyky, älykkyys ja impulssikontrolli voivat kehittyä populaatiossa varsin nopeastikin sopivissa olosuhteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein, tasaisissa olosuhteissa luonnonvalinta on hidasta. Paineisissa olosuhteissa valinta on nopeaa, suuret massat kuitenkin kuolevat.

   Poista
  2. Täällä pohjosessa noiden impulssikontrollin ja älykkyyden valintatekijänä on toiminut ilmasto. Impulssiensa varassa elävä ihminen kuolee täällä talvella kylmään ja ei-älykäs ei osaa ennakoida tai jaksa varautua talveen ja kuolee nälkään ja noin poistuvat moisten geenit pohjoisesta geenipoolista. Suomalaisten geenit ovat niiden geenejä jotka selvisivät täällä tässä ilmastossa kivikauden, pronssikauden ja rautakauden maailmassa. Vielä 1800-luvulla nälkä korjasi osan pois. Nyttemmin moisia karsivia tekijöitä ei yhteiskunnassamme ole ja täällä pärjäävät lyhytjännitteiset, tyhmät ja äkkipikaiset siinä missä pitkäjännitteiset, älykkäät ja rauhallisetkin. Siksi yhteiskuntamme muuttuu kohti eteläisiä kehitysmaita ihan vääjäämättä, vaikkei maahanmuuttoakaan olisi. Kehitys siihen suuntaan olisi ilman maahanmuuttoa hyvin hidasta, nyt se tapahtuu parissa sukupolvessa kun kaikki ynnätään yhteen.

   Poista
  3. Olen kuullut myös sanottavan, että pärjätäkseen kylmässä Pohjolassa, ihmisellä on täytynyt olla ongelmanratkaisijan aivot.

   Poista
 2. Evoluutio kumoaa joka uskonnon kun nuo on pelkkiä satuja. Naurattaa kun uskovat alkaa puhumaan evoluutiosta, olen noille sanonut että, jos olette uskovia, te ette silloin voi väittää uskovanne evoluutioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tässä tosin tapahtunut evoluutiota, eli mitään uutta ei syntynyt. Sen sijaan tapahtui "luonnonvalintaa", eli ne selvisivät, joilla jo ennestään oli kyky selvitä.

   Poista
  2. Ano 12.09: Olet oikeassa siinä, että valinnan kautta yleistynyt genotyyppi on luultavasti ollut populaatiossa jo valmiiksi. Vaihtoehtoisesti se on voinut syntyä juuri tuolloin, mutta tämä on paljon epätodennäköisempää.

   Tässä tapauksessa käytin sanaa evoluutio, koska mikroevoluutio on määritelty populaatiossa tapahtuvaksi geenimuotojen yleisyyden muuttumiseksi ajan kuluessa (esim. https://www.sealyisd.com/common/pages/DisplayFile.aspx?itemId=2394257). Ja mikroevoluutiostahan tässä on nimenomaisesti ollut kyse, eli kyllä tässä on tapahtunut evoluutiota, vaikka varsinaisesti uutta geenimuotoa (alleeli), saati kokonaan uutta geeniä (lokus), ei todennäköisesti olekaan syntynyt.

   Ano 11.16: Tunnen uskovaisia, jotka eivät millään tavalla kiistä evoluutiota historiallisena ilmiönä, vaan pitävät sitä Jumalan työkaluna, jolla hän on luonut eliökunnan. Ainakaan tällaista uskonnollista näkemystä evoluution tapahtuminen ei kumoa.

   Poista
  3. Voitte haastaa professori Matti Leisolan väittelyyn evoluution rajoista. Siinä on todellinen tiedemies, joka on tehnyt työtä vuosikymmeniä geeniteknologian kanssa. Ano 11.16 näyttäisi aika avuttomalta räyhäateistilta siinä keskustelussa, luulenpa.

   Poista
  4. Luomiskertomuksen ja evoluution saa sopusointuun, kun ajattelee, että luomiskertomuksen "päivän" voi käsittää vaikka miljardiksi vuodeksi. Näin ainakin jotkut vapaamielisemmät uskovaiset haluavat ymmärtää Raamatun symboliikkaa.

   Poista
 3. Huomenna proffessori ihmetelee kuinka hän voi kuulua liittoon joka vaatii itselleen etuja ja palkankorotuksia kun valtio on miinuksella vaikka hehän kuuluvat siihen fiksumpaan porukkaan ja ymmärtävät, että heiltä pitää leikata, samalla ehkä vilaisten, että kyllä yliopiston tuikitärkeiden laitosten johdossa on fiksua porukkaa: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010513262.html mitenhän tuon laitoksen voisi määrritella kolmella sanalla. Samalla nämä huutavat, että koulutuksesta ei saa leikata tarkoittaen itseään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no joo, ehkäproffakin on sitä mieltä että jostain vitunvirkkaamisen tutkimuksesta voisi hyvin leikata, jos ja kun samalla annetaan lisää rahaa esim. lääketieteen tutkimukseen jolla kehitetään uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja ennen kuolemantaudiksi uskottuihin tauteihin.
   Huru-ukko

   Poista
 4. I should say its awesome post! This Blog is so Wonderful. Thanks

  VastaaPoista
 5. Hello there, You have done a fantastic article here. I want more Thanks

  VastaaPoista
 6. For sure I will check out more posts. This is just great! So Continue

  VastaaPoista
 7. What your declaring is entirely genuine article. Thank a lot for this one

  VastaaPoista
 8. Hey pretty, I am so thrilled that I found this blog, Just like to say thank you

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!