perjantai 10. toukokuuta 2024

Mitä enemmän "vittua" ja "paskaa" viestinnässä on, sitä epä-älyllisemmältä se vaikuttaa

Poliittisen historian professori Markku Jokisipilä harmitteli turkulaisopiskelijoiden mielensoituksia. Ei siksi, ettei hän hyväksyisi opiskelijoiden kannanottamista, vaan koska mielenosoituksia varten oli tehty typeriä kylttejä.

Opiskelijat vastustivat hallituksen uudistuksia, mutta kantoivat plakaatteja, joissa oli sekä alatyylisiä ilmaisuja että asiavirheitä. Jokisipilä totesikin, että "mitä enemmän ´vittua´ ja ´paskaa´ viestinnässä on, sitä epä-älyllisemmältä se vaikuttaa". 

Eivätkä asiavirheetkään aja opiskelijoiden asiaa. Siis esimerkiksi maininnat "ilmaisesta koulutuksesta", joka ei tietenkään ole ilmainen, vaan jonkun muun kuin opiskelijan itsensä kustantama. 

Ensituntumalta tuntuu tietenkin vähän hassulta, että professori ottaa kantaa opiskelijoiden mielenosoituksiin. Asia tulee kuitenkin ymmärrettäväksi kun tajuaa, että nämä edustavat tavallaan myös omaa oppilaitostaan - tässä tapauksessa Turun yliopistoa - ja vieläpä siellä annettavaa sivistystä.

Tapaus on sikäli mielenkiintoinen, ettei tässä yhteiskunnassa ole montaakaan sellaista ihmisryhmää, joita tuettaisiin yhtä paljon kuin yliopisto-opiskelijoita. Heillehän suorastaan maksetaan itsensä sivistämisestä sekä sellaisen tutkinnon hankkimisesta, joka mahdollistaa muuta väestöä korkeammat tulot työelämässä.

Ja ne hallituksen sopeutustoimet. Käytännössä ne tarkoittavat sitä, että opiskelijoiden olisi kustannettava hiukan nykyistä suurempi osa opintojensa aikaisesta elämästään itse. Siis lomakausien työnteolla tai lainalla. 

Muutosten jälkeenkään ei kuitenkaan palata siihen tilanteeseen, joka vallitsi omien opiskelujeni aikana. Silloinkin sai toki pienen opintorahan - jonka otin kiitollisuudella vastaan - mutta pääosan käytettävissä olevista muodostivat kesä- ja joululomalla tehtyjen töiden palkkatulot. 

Omalta osaltani opintojen edistyttyä pidemmälle aloitin - mahdollisuuden saatuani - ympärivuotiset oman alan työt, joiden ohella oli hoidettava myös opinnot. Se oli kyllä aika raskasta, eikä vapaa-aikaa ollut erityisen paljon - mutta oli kuitenkin - ja juuri elämäntilanteen ahtaus kannusti hoitamaan opinnot nopeasti loppuun. Samalla karttuva työkokemukseni mahdollisti nopean urakehityksen valmistumisen jälkeen.

Kääntöpuolella täytyy sitten tunnustaa, etten kantanut opiskeluaikana minkäänlaisia kylttejä - asiallisia tai asiattomia - mielenosoituksissa. Enkä toki ole tehnyt sellaista myöhemminkään. Kantaa olen kuitenkin ottanut erilaisiin asioihin esimerkiksi Helsingin sanomisen mielipidesivuilla jo lukio-ikäisestä alkaen. 

Ja ehkäpä siksi - sanomisen tarpeesta - syntyi sitten paljon myöhemmin myös tämä blogi, jossa pyrin edelleen välttämään - Markku Jokisipilän sanoja käyttääkseni - alatyylisiä viittauksia ja asiavirheitä.

23 kommenttia:

  1. Kun "ilmaiseksi" saa kaiken, sitä ei arvosta. Se on kuitenkin aina toisten työn tuloksesta jaettua rahaa. Toimeentulon suhteen ei opiskelijoilla ainakaan ole mitään syytä osoittaa mieltään. Teemu Keskisarja oli ihan oikeassa näpäyttäessään taannoin tätä porukkaa. On myös todella noloa tuollaisen alatyylin käyttö; sivistyneisyys on siitä kaukana. Mitään ei tietenkään saisi yleistää ja ne tyhjät tynnyrithän kumisevat eniten.

    VastaaPoista
  2. Vasemmisto propaganda on tehnyt tehtävänsä.
    Valitettavasti yhä enemmän on ihmisiä, jotka eivät osaa käyttäytyä, tai käyttäytyvät oman kulttuurinsa tavoin vaikka maassa maan tavalla.

    Toki sen ymmärtää, että "ilmainen" raha kelpaa itse kullekin, oli kyse sitten kenestä tahansa Kelan tuen saajasta tai yritystuista.

    SDP:n rahanjako-oppi on kasvattanut suomalaiset siihen, että eletään yhteikunnan tuilla ja on hämärtynyt se tosiasia, että ihmisen tulee elättää itse itsensä.

    Tämä taas johtaa siihen, että tukia saavat eivät ole enää itsenäisiä toimijoita kuten Jari Ehrnrooth jokin aika sitten totesi.
    He todennäköisesti äänestävätkin juuri rahanjako-puolueita siksi ja vain siksi, että rahan jakaminen jatkuisi - on valtion taloustilanne mikä hyvänsä.

    Tämä taas vääristää yhteiskuntaa todella pahasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat"

      Poista
    2. Nykyisin pitää sanoa: Kenen kaljaa juot ja kenen "ruohoa" poltat sen lauluja laulat. Huru-ukko

      Poista
  3. Nykyään ei kuulemma ole kesätöitä, ja siten opiskelijoiden ei voida olettaa tienaavan rahaa.

    Itse olen 70-luvulla syntynyt, ja nuoruudessani se työnteko tyypillisesti aloitettiin mansikkamaalta. Minne ajeltiin pyörällä. Nykyään mansikanpoimijat tulee ulkomailta, koska suomalaisnuoret eivät tahdo eivätkä kykene. Suomalaisten kyky työntekoon on heikentynyt, sadonkorjuutyössä vaadittavaa nopeutta ei yksinkertaisesti ole kellään.

    Nyt on metsänistutuskausikin aloillaan. Siitä saa ihan siedettävää tiliä siitäkin, jos pystyy istuttamaan 1000 tainta päivässä. Siihenkin pystyy aika harva suomalainen enää.

    Toki tunnen minä niitäkin nuoria, jotka talvella ajoivat yön lumiauraa ja menivät päiväksi korkeakouluun ja aikaa jäi vielä asiaankuuluvaan opiskelijaelämäänkin.

    Pitäisikin ehkä kysyä, miksi suurin osa nuorista ei enää tunnu jaksavan sitä, mitä ennen?

    Omasta nuoruudesta muistan, miten sitä oikein nautti siitä voimiensa koettelemisesta. Jaksoinpas mennä baari-illan jälkeen kahdeksaksi luennolle, ähäkutti. Pystyinpäs tekemään 12-tuntista päivää pari viikkoa putkeen ja tekemään tiliä, ähäkutti. Pystyinpäs pyöräilemään 15 km töihin suuntaansa ihan tavallisella pyörällä ja treenit päälle. Koko kesän. Lällällää.

    Ihan kuin iso osa nykynuorista olisi koko ajan voimiensa äärirajoilla, vaikka tekevät murto-osan siitä, mitä menneet sukupolvet. Someko niiden voimat vie vai rypsiöljy vai sihijuomat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä synnyt -55 ja käytännössä rappio alkoi näkymään jo -70 luvulla. Ei enää -70 luvulla ollut niin paljoa iloisia työläisiä jotka ilolla teki hommia kukin missäkin, ei huudeltu palkkojen nostosta tai huudettu että nyt mennään lakkoon, ei, silloi tehtii suomen etee työtä ja oltiin iloisia että voitiin nöin tekemällä elättää perhe mihin kuului myös kaikki perheeseen kuuluvat vanhukset.

      Poista
    2. Kyllä tästä on ihan tutkittua tietoakin. Suomessa uudet varusmiehet eivät kestä fyysistä koulutusta, kun on pohjakunto olematon. Tämä selviää helposti, kun vertaa nykyisiä Cooperin testin tuloksia menneisiin.

      Poista
    3. Mikä vie voimat?

      Yle tänään

      Katri Saarikiven kolumni: Merkitys elämään ei löydy omaa psyykettä märehtimällä

      Uushenkisyydestä etsitään apua kasvavaan ahdistukseen, mutta se voi vahingossa lisätä sitä, Saarikivi pohtii.

      https://yle.fi/a/74-20082789

      Poista
    4. Katsoin hiljattain erään dokumentin Helsingin keskustasta 1960-luvulla. Huomioni kiinnittyi siihen, että ihmisvilinässä ei juuri lihavia ihmisiä näkynyt, ei ainakaan nuoria. Kyllä kauppojen kymmenien metrien pituiset karkkihyllyt sekä hampurilaiset ja pikaruoka ovat selvästi tehneet tehtävänsä eli läskistäneet suomalaiset. Tv:ssä oikein mainostetaan, että mitä jos menisit helpoimman kautta ja tilaisit hampurilaisia kotiovelle? Ettei vaan tarvitsisi sitä ennestäänkin ylipainoista ruhoa mihinkään liikuttaa. Helppous on päivän sana. Valitettavasti tämä "kehitys" suistaa ennen aikojaan lihavat ihmiset sairauksineen pois työelämästä, mikä on valtava kansantaloudellinen tappio ja haaste, mutta siitä ei saa puhua. Täytyy olla kehopositiivinen, vaikka on 30 kiloa ylipainoa!

      Poista
    5. Eräs huomattava syy soteahdinkoon, joka vain pahenee läskistymisen ja liikkumattomuuden lisääntyessä.
      Sadat ja tuhannet tutkimukset ovat vahvistaneet liikalihavuuden ja liikkumattomuuden terveyttä heikentävän vaikutuksen.

      Poista
  4. Niinpä niin, asiat kasautuvat, se on luonnollista. Omaan aikakauteemme näyttää kasautuneen kaikenlainen epä-älyllinen ajattelu ja toiminta. Koska ihminen on kehittänyt tietokoneen niin on aivan luonnollista että kun älyn käyttö on siirretty koneelle, niin sen vuoksi ihmisen oma äly rappeutuu.

    Vastaavanlaisia esimerkkejä löytyy vaikka kuinka. Vielä 100 vuotta sitten ihmiset olivat paljon parempia kaikenlaisissa käsitöissä, koska kaikki piti tehdä itse. Nykyaikana kaikki voi ostaa valmiina kaupasta ja ne asiat jotka tehdään, tehdään nappia painamalla. Sen vuoksi meillä on uusavuttomia, jotka ei osaa edes ruokaa tehdä itse.

    Lihastyötä helpottavat koneet vei ihmisiltä lihakset. Nykyään on paljon ihmisiä joiden fyysiset vaivat johtuvat pelkästä liikkumattomuudesta. Etelänmeren saarilta löytyy lintuja jotka ennen osasivat lentää, mutta kun uudesta asuinpaikasta ei löytynyt petoja joita olisi tarvinnut paeta, niin linnut menettivät lentokykynsä.

    Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä että älyn käyttö rapistuu pois kun samaan aikaan älyteknologia kehittyy. Tuo älyteknologian kehittyminen on muuten oma suosikkini ratkaisuksi Fermin paradoksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kari Suomalainen sanoi, että kun hollitupalaiset päästetään saliin, eivät ne siitä sivisty, vaan muuttavat salin hollituvaksi. Kotikasvatus on ratkaiseva, ja se millaisen esimerkin vanhemmat antavat lapsilleen. Jos kotona käytetään räävitöntä kieltä ja esim kiroillaan, se tarttuu lapsiin. Voi tuntua naiivilta, mutta on valitettavan totta.

      Poista
    2. Meni kommentti hiukan väärään paikkaan, mutta haitanneeko tuo ketään.

      Poista
    3. En nyt tuota tietokonetta laittaisi kaikkeen syylliseksi, se on paljon ja monen asian mahdollistajakin. Mutta jos ÄO 70-90 hemmo selailee sillä vain somea janettikauppoja, kuten he yleensä tekevät, niin tyhmistyväthän he. He jotka eivät tyhmisty, käyttävät sitä työntekoon ja tiedonhankintaan jne. Jos ei ole vain zombi joka somettaa ja nettiostaa, niin tiedonhankinta on tullut todella helpoksi, enkä tarkoita mitään median tarjoamaa tietoa, vaan näppiksen alla on tiedeartikkeleja ja tutkimuksia sun muuta enemmän kuin voi mitenkään lukea. Ei meillä 70-luvulla ollut moista, vain kaupunginkirjasto jonka mielenkiintoiset tietokirjat oli aika pian luettu läpi. Ja etälainat maksoivat ja olivat hitaita, eikä siitä mitä muualta voisi lainata saanut mitenkään selville, eli ei edes tiennyt mitä on olemassa. Olen tänäänkin selvitellyt useamman harrastukseeni liittyvän asian vähä googlailemalla, asioita jotka vaativat teknistä tietämystä ja tietoa, sekä tietoa siitä mitä maailmalla on myynnissä jne. Eli tietokonetta voi käyttää monella tavalla ja tyhmät ja laiskat se ainakin tyhmistää entistäkin tyhmemmiksi aivan varmasti.

      Poista
    4. Mitä enemmän asiat muuttuvat, sitä enemmän ne pysyvät samoina. Youtubesta löytyy Simo Salmisen esittämä Pornolaulu 1960-luvun lopulta ( on tehty pilke silmäkulmassa).

      Poista
  5. Näkeehän tuon jo sokea reetakin että sivistys rappeutuu. Kehitysmaalaisuus on saamassa yhä enempi jalansijaa ns. lännen arvoyhteisössä.

    VastaaPoista
  6. "Poliittisen historian professori Markku Jokisipilä harmitteli turkulaisopiskelijoiden mielensoituksia. Ei siksi, ettei hän hyväksyisi opiskelijoiden kannanottamista, vaan koska mielenosoituksia varten oli tehty typeriä kylttejä". Typerät ihmiset tekevät typeriä kylttejä. Se ei ainoastaan vaikuta epä-älylliseltä vaan on sitä.

    VastaaPoista
  7. Vähän aikaa sitten näin äärivasemmistolaisessa lehdessä ison kuvan mielettömyysosoittajista. Ennen kuin luin sanaakaan, päättelin neitosten ulkonäöstä: suvakkeja, kommunisteja, sosiaalitieteen opiskelijoita. Tarkistus: olivat sosiaalitieteiden opiskelijoita. Jotenkin se tyhmyys näkyy jo naamasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on vaan nuo sosiaalitieteilijät jotka pääsevät poliitikkojen avustuksella tekemään niitä ideologisia ihmiskokeitaan eli tuhoamaan yhteiskuntaa ihan vain koska tahtovat...

      Poista
  8. MTV uutiset tänään

    Perheenäiti poltettiin elävältä Vantaalla – ex-puolisoa syytetään kunniamurhasta

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-seuraa-kauppaan-lahteneen-perheenaidin-surmannutta-ex-puolisoa-syytetaan-murhasta/8934606

    Artikkelista poimittua

    Murhasta syytetty mies peitti kasvonsa oikeudenkäynnin alussa hupulla ja paperilapulla, johon oli kirjoitettu arabiankielistä tekstiä.
    ...
    Oikeudenkäynnin alussa kävi myös ilmi, että osa tapauksen todistajista pyysi mahdollisuutta todistaa sermin takaa. Yksi myös ilmoitti pelkäävänsä henkensä puolesta.

    Syyttäjän mukaan mies murhasi uhrinsa erityisen julmalla tavalla.

    Syyttäjä kertoo, että mies oli palannut Irakista Suomeen naisen tietämättä ja odottanut naista tämän asunnon parkkipaikalla tarkoitusta varten hankkimassaan tuntemattomassa autossa. Hän oli naamioitunut ruokalähettipalvelun takkiin.

    Mies oli ottanut mukaansa bensiinin ja diesselöljyn sekoitusta sisältävän kanisterin ja kengännauhoja uhrin sitomiseen. Syyttäjän mukaan mies väijytti uhrin, kohdisti tähän väkivaltaa ja pakotti hänet tämän omaan autoon.

    Mies sitoi naisen kädet ja jalat kengännauhoilla ja ajoi auton muualle. Sitten hän valeli naisen mukanaan tuomalla polttonesteellä ja sytytti tuleen auton takajalkatilassa. Nainen kuoli häkämyrkytykseen ja sai useita vakavia palovammoja.

    Tulipalo sammui hapenpuutteen vuoksi miehen suljettua auton ovet.

    Syyttäjän mukaan kyse oli kunniamurhasta. Naisella oli romanttinen suhde toiseen mieheen ja hän oli hakenut avioeroa, mutta syytetty ei hyväksynyt tätä omien kunniakäsitystensä takia.

    VastaaPoista
  9. Kyllähän Suomi on saanut valtion maksamalla opiskelulla, vastineeksi lukutaitoisen asevelvollisuus armeijan. No se voidaan kyllä korvata palkka-armeijalla sitten kun loppukin lukutaito katoaa (ja se juoksu kunto).
    Totta kai EK ja Suomen yrittäjät maksavat halulla sen 2 500 000 000 euroa palkkakuluja, mikä tarvitaan n 60 000 hengen armeijaan.
    EK n onnela on se että, vain akateemisten vanhempien lapset käyvät koulua ylioppilaaksi asti.

    VastaaPoista
  10. Poliisi tänään

    Vakava väkivallanteko Turun Pernossa

    https://poliisi.fi/-/vakava-vakivallanteko-turun-pernossa

    Kolme ihmistä sai vakavia teräaseen aiheuttamia vammoja Turun Pernossa. Tapaus sattui iltakuudelta Hyrköistentiellä kauppaliikkeen edustalla.

    Hätäkeskusilmoituksen perusteella tehtävälle lähetettiin useita poliisin ja ensihoidon yksiköitä.
    Ensimmäisenä paikalle tullut poliisi antoi henkeäpelastavaa ensiapua asian osallisille. Kolme henkilöä toimitettin paikalta sairaalaan. Osallisilla on vakavia vammoja.

    Poliisi epäilee yhtä henkilöä väkivallanteosta. Hänet on otettu kiinni paikan päältä.

    Poliisi suorittaa asiassa teknistä ja taktista tutkintaa illan aikana.
    Esitutkinta on asiassa vasta hyvin varhaisessa vaiheessa, ja tapahtumien kulku on pitkälti selvittämättä. Tästä syystä asiasta ei ole vielä enempää tiedotettavaa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!