perjantai 17. toukokuuta 2024

Vihapuheesta

Slovakian pääministeri Robert Fico joutui murhayrityksen uhriksi. Syyt siihen ovat edelleen arvelujen varassa, mutta jo tässä vaiheessa on selvää, että taustalla on slovakialaisen yhteiskunnan syvä polarisoituminen.

Myös Suomessa on viime aikoina noussut esille poikkeuksellista poliittista vihapuhetta. Siihen on syyllistynyt etenkin nykyinen oppositio, jonka retoriikka on ollut lievästikin sanottuna hämmästyttävää käyttäessään hallituksesta sellaisia nimityksiä kuin "ihmisvihaaja" ja syyttäen yhtä siihen kuuluvaa puoluetta rasistiseksi.

Eikä tämä sanoma ole jäänyt huomiotta, kuten saimme äskettäin lukea Ylen uutisesta, jonka mukaan jotkut suomalaiset ovat valmiita turvautumaan jopa väkivaltaan vastustaakseen hallituksen talouspoliittisia toimia! Ja olihan meillä juuri sellainenkin tapaus, joka vaati poliisin puuttumista tilanteeseen.

Olisiko siis Suomessa poliittisten kuumapäiden tullut aika harkita poliittista retoriikkaansa, jotta täällä vältettäisiin samankaltaiset tapaukset kuin Slovakiassa? Ja palata vihapuheesta asiallisen vuoropuheluun niin eduskunnassa, medioissa kuin omille kannattajille suunnatuissa poliittisissa esiintymisissäkin?

16 kommenttia:

 1. Samoja syntyjä syviä mietiskelin kuin arvon Professorikin! Vihapuhe terminä on hämmentävä ja siitä on jo tullut osalle ihmisistä sensuurin väline, toiselle hiljentää ja toiselle hiljentyä! Miksi julkisessa sanassa, jonka pitäisi ilmentää puolueetonta tiedonvälitystä, toisen vihapuhe on hyvää ja toisen pahaa, sitä tässä aprikoin!

  VastaaPoista
 2. Punavihreät ovat sitä mieltä, että sanat johtavat tekoihin paitsi kun vaaditaan kuolemaa porvareille tai Palestiinaa joelta merelle.

  VastaaPoista
 3. Britannissa kihuu ja siellä on jo virallisesti kerrottu ettö´ä on ehkä enää päivistä tai korkeintaan viikoista kiinni kun sisällissota puhkeaa. Se johtuu lähes yksinomaan 3 maailman islamisteista jotka huutaa kurkkusuorana vääräuskoisten tappamista ja maa muuttamista islamistiseksi, kuten myös Saksassa. Joten en hmettele vaikka kohta alkaa kansa Suomessakin samaan. Sillä tämä maa kun ei eu syövästä erota kun sitä ei yksinkään pulue aja vaan imee kaiken mitä eu köskee ja uusi maahanmuuttolaki jyrää Suomen totaallisesti 3 maailman rynnissä maahamme. Nän se aina käy, kun ei hallitukse välitä kansan turvallisuudesta, niin kansat alaa itse turvaamaan maataan, se toisuu aina maiden historiassa ja nyt alkaa olemaan taas puhdistuksen aika. Sitä ei halua kukaan mutta hallitukset ei muuta vaihtoehtoa anna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsin valtiopäivävaalit järjestettiin 2022.
   Ruotsidemokraattien, maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja liberaalien muodostama oikeistoblokki sai valtiopäiville kolmen paikan enemmistön ja yhteensä 176 paikkaa.
   Pääministeri Andersson ja SDP saivat väistyä.

   Suomen eduskuntavaaleissa olivat keväällä 2023.
   Perussuomalaiset, kokoomus, kristilliset ja RKP muodostivat hallituksen.
   Pääministeri Marin ja SDP saivat väistyä.

   Hollannissa oli viime vuoden lopulla vaalit ja Geert Wildersin oikeistolainen vapauspuolue voitti parlamenttivaalit.
   Kaulaa seuraaviin puolueisiin oli lähes kymmenen prosenttiyksikköä.
   Nyt pitkien neuvottelujen jälkeen on saatu koottua hallitus.

   Jos nyt täällä Suomessa ensin äänestettäisiin EU-vaaleissa 9.6. ja katsotaan myös miten muut äänestävät eli seurataan tuottaako äänestämisen tulos muutosta?
   Ainakin yllä olevat esimerkit antavat siitä viitettä.
   Äänestä oikein!

   Yle eilen

   Analyysi: Hollanti saa erikoisen hallituksen, jonka tarkoituksena on piilottaa todellinen vallankäyttäjä

   Radikaalioikeisto nousee hallitukseen ensimmäistä kertaa Hollannissa. Eniten vaikutusvaltaa saa poliitikko, josta ei tule edes ministeriä.

   https://yle.fi/a/74-20089053

   Poista
  2. SU 22.12.2023

   Saksassa vaaditaan vastatoimia AfD-puolueen kasvun hillitsemiseksi – mielipidetutkija vertaa 1930-lukuun

   https://www.suomenuutiset.fi/saksassa-vaaditaan-vastatoimia-afd-puolueen-kasvun-hillitsemiseksi-mielipidetutkija-vertaa-1930-lukuun/

   Artikkelista poimittua

   Vaihtoehto Saksalle -puoleen kannatuksen nopea kasvu itäisten osavaltioiden lisäksi myös muualla Saksassa synnyttää muissa puolueissa ja teollisuusliitossa levottomuutta ja vaatimuksia vastatoimista. Mielipidetutkija vertaa tilannetta Hitlerin nousuun 1930-luvulla.

   Levottomuuden taustalla on Forsa-tutkimuslaitoksen rutiinitutkimuksiin kuuluva mielipidekysely, jossa tiedustellaan, mitä puoluetta saksalaiset äänestäisivät, jos ensi sunnuntaina pidettäisiin liittopäivävaalit.

   ----------------------

   Ruotsissa oli Ruotsidemokraatit pitkään pannassa muiden puolueiden taholta mutta niin vain äänestäjät antoivat äänensä heille.

   Suomessa on persujen pelko ollut otsikoissa ja nyt äänestäjien annettua heille tukensa, PS on toinen valtiohoitaja puolueista.

   Vaihtoehto Saksalle näyttää kelpaavan vaihtoehdoski saksalaisille koska mielipidetutkimuksen mukaan se on toiseksi suurin puolue kannatukseltaan.

   Odotan mielenkiinnolla EU-vaalin tuloksia.

   Poista
  3. AfD:n vimmainen vastustaminen ja "antidemokratisointi" saattaa olla vain valtapoliittista toimintaa.
   https://www.tichyseinblick.de/meinungen/afd-verbot-geisterdebatte/
   Katso uutisointi ajalta kun Italian Melonista tuli pääministeri. Täyttä mussolinia piti tulla vaan kävikö niin?
   Mikä tahansa liike/puolue on kriittinen EU:n suhteen on "fasistinen", "äärioikeistolainen" jne. Jopa Slovakian Robert Fico, joka on pitkän linjan sosialisti (jo neukkuaikaan) ja nykyisin tunnustaunut sosiaalidemokraatti.
   Vaikeampi sanoa miksi äärilaidanyleisradiofanaatikko halusi ampua häntä. Ehkä viisut meni jotenkin väärin?
   V-V F

   Poista
 4. Matti Luoma aikoinaan ihmetteli, onko uskonnon psykologia yliopistoissa kielletty tiedonala. No oli se ja on yhä.

  Yleisessä ajattelussa yhä lähdetään liikkeelle "opillisista" -- tunnustuksellisista -- jakolinjoista, ja yhä vieläkin ihmisen käyttäytymistä yleisesti -- ihan lajityypoillisesti -- määräävät lait saavat jäädä paitsioon, kun ihmisillä on niin suuri tarve tunnustaa jonkin tietyn opin sanomiset ja tekemiset paremmiksi kuin mitä niiden vastakohdiksi nousseet opit edustavat.

  Elämme keskellä tunnustuksellisten oppien arvojärjestystä, vaikka jokainen opillinen totuus tavallaan sisältää ja tarvitsee myös oman vastanapansa.

  Käytännössä sitten yhteiskuntamoraalin opillisuus tekee tepposia -- lailla voidaan jopa suojella esimerkiksi tietyn tunnustustuksellisen uskonnon toistuvia taipumuksia vastata oppiensa loukkaamiseen väkivallalla kun taas sellainen puoliksi organisoitunut liike, joka julistaa suojelevansa yhteiskuntaa uskonnollispohjaiselta väkivallalta, lakipykäliin vedoten kielletään.

  Väkivaltaista vallankumousta suunnitelleet taistolaiset jopa soluttautuivat juristeristien joukkoon, ja nyt aatteen hengenperilliset hyökkäävät ääni moraalista paheksuntaa huokuen "vihapuheen" kimppuun, kun kokevat että vihapuheet ovat heidän poliittisille vastustajilleen kuuluva juttu.

  Missä on ihmistä lajiolentona koskeva tieto ja ymmärrys? Ei ainakaan politiikan, juristerian eikä journalismin piireissä.

  VastaaPoista
 5. Ylen näytti otsikoivan tapausta otsikoiden: "Slovakian pääministerin salamurhayritys ja Vornasen ampumistapaus ovat osa samaa ilmiötä sanoo tutkija". Tutkijan titteliä kantamaan kelpaa näköjään kuka tahansa, jolla ei ole sen enempää arvostelukykyä kuin kykyä loogiseen ajatteluun puhumattakaan asioiden ymmärtämisestä. Ja Yle tietysti julkistaa ne kaikkein hölmöimmät ulostulot. Edesmennyt Moskovan radiokin alkaa vaikuttaa tuon rinnalla asiallisen informaation jakajalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. YLE:n uutisointi on muuttunut tahattomaksi parodiaksi, joka noin niinkuin journalismin historiallisessa tragediassa korvaa sen poliittisen satiirin joka on "jo kauan ollut mahdotonta, koska ne tekevät sen itse".

   Jukka Lindström -niminen persuvitsiniekka esitti ohjelmassaan etusormellaan sinne tänne tähtäillen miten se Vornanen ammuskeli: "Tsiuuhh! Tsiuuhhh! Tsiuuuhhh!!!"

   Poliittisen satiirin komeljanttari, jonka esityksestä tulee tahatonta komiikkaa komiikantekijöistä. YLE on kyllä ylittämätön!

   Fellinin "Satyriconissa" on kuvatti tapaa jolla Rooman valtakunnassa nauru on institutionalisoitu -- sitä tuottaa ammattilaisten kuoro. Voi olla, että antiikin roomalaiset olisivat YLE:n poliittisen satiirin ohjelmille kateellisia. Palkatut naurunhörhöttäjät taitavat tosin toimia useammallakin kanavalla vastaavissa ohjelmaformaateissa.

   Poista
 6. Eu:ta pitää erota heti, ja pistää kaikki eu myönteiset eliniäkseen linnaan istumaan. Nyt taas näyte eu säännöksestä ja tottai Suomi tottelee kuin kuulansa leikattu puudeli.

  https://poliisi.fi/-/pysyvasti-ampumakelvottomiksi-tehdyt-aseet-on-rekisteroitava-15.7.2024-mennessa
  Ei sitten pienintäkään järkeä, ei edes hitustakaan.

  VastaaPoista
 7. Välikysymyskeskustelussa Li Andersson paheksui Riikka Purraa, koska hän oli vaalitilaisuudessa kehottanut häiritseviä mölyäjiä menemään töihin. Li tuntui kokonaan unohtavan, että 2 viherkommaria meinasi käydä käsiksi Sebastian Tynkkyseen ihan fyysisen väkivallan merkeissä. Onneksi poliisit tulivat väliin. Näin viherkommareiden sanat voivat muuttua teoiksi, kuten he itse ovat siitä olleet kovin huolissaan. Pahinta, millä viherkommareita voi uhata, on tietysti työ, eli kyllä se Riikka Purra sanoi pahasti, kun sanoi, että menkää töihin.

  VastaaPoista
 8. Olikohan tässäkin kysymyksessä siihen "parempaan kategoriaan" kuuluvaa allahu akbar -väkivaltaa?
  "Maahanmuuttaja puukotti 6 henkilöä – raskaana oleva nainen uhrien joukossa", https://www.kansalainen.fi/maahanmuuttaja-puukotti-6-henkiloa-raskaana-oleva-nainen-uhrien-joukossa/

  Allahu akbar, kuolema "vääräuskoisille" - paratiisipaikka varmistettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän islamisti-imaamit huutavat kurkusuorana moskeijoissaan, eikä se millään tavalla hetkauta viher- ja muita kommareita ja heidänlaisiaan pölhösuvakkeja, joille kaikki tuollaiset barbaarit ovat tervetulleita maahamme valmiiksi katettuihin pöytiin nauttimaan auvoisesta sosiaaliturvastamme, joka rahoitetaan kantasuomalaisten veronmaksajien piikkiin otetulla ULKOMAANVELALLA - kunhan muistavat asylum-taikasanan!

   Poista
 9. Jakolinjoja on Suomessa pystytetty jo ainakin vaaleissa ennen Sipilän hallitusta, joita vahvisti kok./kesk. suorittama "peliliike" kesken hallituskautta.
  Slovakiassa nuo jakolinjat ovat vain "kehittyneet" seuraavalle asteelle. Asia on tietysti kokonaisuudessaan ikävä.
  Olikohan se joku Usan predentti joka totesi jotennin seuraavaa: "Together we stand, divided we fall" tms viisasta.
  Jakolinjoilla on kautta historian ollut vahva taipumus edetä ja vahvistua jopa sisällissotiin asti...
  -Lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokuhan se sanoi meilläkin, kun työväentalolla syttyi punainen lamppu: Toverit, huomenna saamme kivärit.

   Poista
  2. Eikä ole kauaa aikaa siitä kun apulaispormestari Arhinmäki yritti eskaloida joukkoja:

   Harkitsetko kapinaa?
   ...
   Liity siis joukkoomme...

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!