perjantai 22. joulukuuta 2023

Ukrainalaisten on syytä säilyttää taisteltutahtonsa

Ukraina on Ylen mukaan kutsumassa jopa puoli miljoonaa ihmistä aseisiin. Tämä on välttämätöntä nyt rintamalla olevien joukkojen väsyessä ja kuluessa.  

Jutun mukaan värväykset kuitenkin jakavat ukrainalaisten mielipiteitä. Vaikka monien mielestä maan pitäisi keskittää kaikki voimansa sotimiseen, on Ukrainassa myös ihmisiä, jotka haluaisivat vain elää normaalia elämää sodasta välittämättä.

Yle ei antanut minkäänlaista lukuarvoa siitä, kuinka ihmisten näkemykset tässä asiassa jakaantuvat. Selvää kuitenkin on, että jokainen sodasta kieltäytyvä ukrainalainen heikentää maansa kykyä puolustautua Venäjän hyökkäystä vastaan. 

Se tekee sen siinäkin tapauksessa, että vastaanhangoittelijat vietäisiin rintamalle väkisin puhumattakaan siitä, että heidät jätettäisiin naisten, lasten ja vanhusten kanssa kotiin. Lisäksi armeijasta kieltäytymisen yleistyminen epäilemättä heikentäisi Ukrainaa tukevien länsimaiden motivaatiota antaa maalle sodassa tarvittavaa aseapua. Ellei sota kiinnosta edes ukrainalaisia, miksi ihmeessä sen pitäisi kiinnostaa vaikkapa meitä suomalaisia?

Ero vaikuttaisi olevan valtava verrattuna talvisodan Suomeen. Kansa oli silloin lähes täysin yksimielinen siitä, ettei Neuvostoliiton edessä antauduta vaan pannaan kova kovaa vastaan. 

Siksi myös taistelumoraali oli äärimmäisen vahva, mikä mahdollisti puna-armeijan pysäyttämisen ja sille karmeiden tappioiden aiheuttamisen - sodassahan tapettiin keskimäärin noin 1 500 vihollista päivässä ja lisäksi haavoitettiin noin 1800:aa, kun Ukrainassa venäläisten kokonaistappiot ovat ukrainalaistietojenkin mukaan "vain" noin 500 ihmistä päivässä. 

Toivoa sopii, että ukrainalaisten taistelutahto säilyy hyvänä ja rintamille saadaan aiottu määrä hyvin motivoituneita joukkoja, sillä vain siten Venäjä voi kärsiä tappion hyökkäyssodassaan ja ukrainalaiset päättää itse tulevaisuudestaan. Tämä olisi syytä ymmärtää sekä Ukrainassa että sieltä ulkomaille turvaan hakeutuneiden parissa. 

35 kommenttia:

 1. Ukrainalaisten ja länsimaiden on syytä ymmärtää, että jos Venäjä nyt voittaa ja saa ne valtaamansa maa-alueet - asia ei jää siihen.
  Krimin valtauksen jälkeen meni kahdeksan (8) vuotta ja Venäjä jatkoi sotaansa hyökkäämällä voimalla Ukrainaan. Samoin käy jatkossa.

  Jos Venäjä nyt voittaisi, se pitäisi hyökkäämisestä hetken tauon, parantaisi varustelutasoaan ja jatkaisi hyökkäämistä myöhemmin. Ei Putin lopeta ennen kuin on päässyt tavoitteisiinsa.
  Samoin kuin Hitler tai kuka tahansa sotapäällikkö, Putin ei pysähdy ennen kuin on vastavoima, joka pysäyttää.

  Professori eilen kommentissa ehdotti, että Ukrainalle pitäisi toimittaa aseistusta koko venäläisiltä länsimaissa takavarikoidulla rahalla. Hyvä ehdotus, joka on syytä toteuttaa nopeasti.

  VastaaPoista
 2. Historia on todellakin opettanut niille jotka haluavat oppia, että agressiivisille diktaattoreille annetut myönnytykset sekä heidän saavuttamansa sotilaalliset voitot vain boostaavat heidän intoaan. Se että eurooppalaiset ja jenkit eivät anna ukrainalaisille aseita joilla oikeasti voittaa tuo konflikti, maksetaan hetken kuluttua meidän ja lastemme verellä. Ihan konkreettisesti. Muutaman vuoden päästä. Siihen ei silloin enää mikään NATO auta, koska se on venäläisten mielestä mitattu ja köykäiseksi havaittu. Ja sitähän se tuossa tapauksessa oikeasti onkin, jos tilanteen Ukrainan häviöön päästämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukrainan mahdollisesta häviöstä Putinin johtamille isovenäläis-imperialistisille barbaareille saamme myös kiittää historian roskatynnyriin kuuluvia Scholzia ja Makronia.

   Poista
 3. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rjaaskel/vaestonvaihto-saavuttanut-yhden-merkkipaalun/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalergi-suunnitelma22. joulukuuta 2023 klo 9.48

   Varsinkin viher- ja muiden kommunistien maahamme erityisen tervetulleiksi toivottamat ja erityissuojelukseensa ottamat muslimibarbaarit voivat Suomessakin milloin tahansa tehdä seuraavassa kuvantunlaista:

   "”Tämä on meidän maamme!” – muslimit pahoinpitelivät joulupukin Saksassa

   Joulupukkina esiintynyt mies oli lyönyt yhtä hyökkääjistä itsepuolustukseksi kasvoihin, minkä seurauksena pelkurimainen rotumuukalaisjengi oli juossut pakoon..."
   https://www.partisaani.com/news/replacement/2023/12/20/tama-on-meidan-maamme-muslimit-pahoinpitelivat-joulupukin-saksassa/

   Poista
 4. Nuo Talvisodassa tapetut venäläiset tapettiin suurimmaksi osaksi ampumalla kun suomen tykistöllä oli vähän tykkejä ja ammuksia.
  Yleensähän epäsuora tuli aiheuttaa sodassa suurimmat tappiot..
  Sanotaan myös,että harva sotilas pystyisi ampumaan tappaakseen..suomalainen pystyy ja hyvin pystyykin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sallan tasalla, missä suomalaiset ja saksalaiset toimivat paljon yhdessä samoissa taisteluissa, saksalaiset olivat ihmeissään suomalaisten tavasta taistella. Heidän sotilaissaan oli suuri osa sellaisia jotka vain paukuttelivat kivääriään jonnekin sinnepäin tai ihan taivaalle ja olivat sotivinaan, mutta he huomasivat että suomalaiset tähtäsivät joka laukauksen ja ampuivat vain tappaakseen. Ihmettelivät sitä keskusteluissa ja pitivät kaikkia suomalaisia tappajina ja osin pelkäsivätkin heitä. Varmaan sillä oli sitten merkitystä Lapin sodassa, koska siellä saksalaiset eivät jääneet pitkäksi aikaa taistelemaan missään suomalaisten kanssa vaan irtautuivat varsin ripeästi kun kosketus tuli. Toki he vain viivyttivät, mutta taistelukosketukset olivat lyhyitä jopa siihen nähden.

   Poista
  2. Joskus kauan sitten näin dokumentin, jossa haastateltiin venäläisiä veteraaneja. Jollakin upseerilla oli kokemusta sotimisesta niin saksalaisia kuin suomalaisia vastaan. Suomalaiset olivat kuulemma paljon sitkeämpiä vastustajia. Liekö vaikutusta sillä, että suomalaiset taistelivat hullun tyrannin joukkoja vastaan, kun taas saksalaiset joutivat valitsemaan kahden hullun välillä, mikä ei varmaan kauheasti motivoinut ottamaan luotia nahkaansa.

   Poista
 5. Itse aloin aika pian sodan syttymisen jälkeen ihmetellä ukrainalaisten vätysmäistä toimintaa ammustuotannossa. Presidentti lentelee ympäri maailmaa kerjäämässä huippuaseita, mutta oma kansa ei saa edes tykinkranaatteja sorvattua. Suomessa niitä tehtiin talvisodasta alkaen kaikenlaisissa nyrkkipajoissa. Toisekseen ei täältä lähteneet pakolaisiksi kuin lapset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko varma etteivät tehneet? Ukrainassa on ollut jo 1800-luvulta saakka huomattava aseteollisuus. Hehän ampuivat jo tässä sodassa vanhat neuvostoaikaiset tykkinsä aivan väljiksi, jostainhan ne kranaatit tulivat joilla se tehtiin. Tuskin heillä oli ennestään niin paljoa kranaatteja että ne olisivat siihen riittäneet. Ja ei niitä länsimaisia aseita aleta ihan noin vain siellä tekemään, ilman siihen sopivia tuotantolinjoja ja piirrustuksia ja materiaalitietoa sekä materiaaleja. Nythän meilläkin menee kaksi vuotta pelkkään tuotantolinjojen laajentamiseen, vaikka mitään uutta ei tarvitse opetella kun tieto ja taito on jo ennestään.

   Poista
  2. Kalergi-suunnitelma22. joulukuuta 2023 klo 9.53

   Kyllä joukko "ylempirotuisiakin", aikuisia pakeni Pohjanlahden taakse.

   Poista
  3. Kranaattien valmistamisen aloittamiseen ei nyt hirveän kauan luulisi menevän, jos toimittaisiin hätä kädessä kuten hyökkäyksen kohteena pitäisi. Mitat niihin nyt saa helposti.

   Poista
  4. Kranaattipulastahan he ovat koko ajan kärsineet.

   Poista
  5. Voi kuule, ne modernit kranaatit ovat hieman muutakin kuin vain leveys ja pituusmitat. Ne ovat aika hightech materiaalitekniikkaa, kuten lentokoneidenkin osat. Eivät ole ihan vain mistä tahansa metallimöykystä sorvattuja pyöreitä palikoita.

   Poista
  6. Hah hah. On niitä tavanomaisempiakin kranaatteja kuin gbs-ohjatut. Tuhannesosamillin tarkuudella on osattu tehdä kranaatteja vuosikymmeniä.

   Poista
  7. Sinun tietotaitosi tässä asiassa kertoo jo se että kirjoitat tuon satelliittipaikannusjärjestelmän nimenkin väärin. Älä jatka enää tuota änkytystä.

   Poista
  8. Joo, ei jatketa kumpikaan. Sinustakaan ei tee asiantuntijaa jos luet jonkun lehtiartikkelin kuvatekstin.

   Poista
  9. Ei, se ei tee asiantuntijaa. Opiskelu ja muutaman vuosikymmenen työkokemus tekee. Että silleen sinulle.

   Poista
  10. Thorvaltti tehnyt haitekkikranuja, hah hah haa.

   Poista
  11. Just, todistit ano ihan sen millä tasolla liikut näissä väitteissäsi 🤣 terv T

   Poista
  12. Etkä sinä vanha alkoholisoitunut kantapeikko osannut rättivarastossa hankkimasi kokemuksen nojalla muuta kuin rehvastella? Kerro nyt sitten asiallisesti, minkälaiset kranaatit kelpaavat lähes loppuun kuluneille tykeille? Miksei kranaatinkuoria muka nykyään pystytä sorvaamaan pienissä pajoissa, kun se onnistui talvisodan Suomessa? Osota nyt tietämyksesi.

   Poista
 6. Muuten olen sitä mieltä, että Orbanin Unkari on erotettava EUsta ja Natosta. Orban on Putinin aateveli eikä kuulu länteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orbanille pitäisi laittaa vaihtoehdot joko kuuluu länteen tai potkitaan pois EU:sta ja NATO:sta. Antaa kömpiä putlerin kainaloon jos siellä kerran on niin kiva olla. Vähintäänkin nyt täytyy torpata suunnitelmat pysyvän NATO taisteluosaston sijoittaminen Unkariin.
   Ei NATO unkaria tarvitse. Ihan vitsi koko Unkarin armeija.

   Poista
 7. NATO:n voisi vaikka lakkauttaa sekunniksi ja perustaa uudelleen. Saisi potkittua noi putlermaat pois kuviosta. NATO:ssa on aika paljon ihan turhia maita jotka eivät tuo järjestölle mitään lisäarvoa.

  VastaaPoista
 8. Aina, mutta varsinkin sotatilanteessa, täytyy myös miettiä kuinka luotettavia maanmiehet tai -henkilöt ovat!

  IL tänään

  Haavisto on tukenut KGB-agenttia, puolustanut Neuvostoliiton ihmisoikeusrikkomuksia ja ajanut armeijalle rajuja leikkauksia

  Iltalehden Totuus minusta -ohjelmassa presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) selittää, miksi hän nuorena tuki KGB-agenttia ja puolusti Neuvostoliiton ihmisoikeusrikkomuksia ja ajoi vuosia armeijan määrärahoja alas.

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6d7e06e1-987b-4db5-ba7f-ee80f8825a0e

  Artikkelista poimittua

  Iltalehden Totuus minusta -ohjelmassa kansanliikkeen presidenttiehdokas, kansaedustaja Pekka Haavisto (vihr) selittää lepsua suhtautumistaan Neuvostoliiton ja Venäjän väärinkäytöksiin.

  Haavisto kertoo myös, miksi hän käänsi takkinsa Nord Stream -kaasuputkista ja ajoi vuosia puolustusvoimien määrärahoihin rajuja leikkauksia.
  Haavisto kertoo myös, onko hän yhä samaa mieltä nuoruuden linjauksestaan, jonka mukaan ”puolustusvoimat on perustettu, jotta jokainen suomalainen mies hallitsisi tappamisen jalon taidon silloin, kun maan korkein johto näkee sen mielekkääksi”.
  Venäjä-virheitään Haavisto selittää sinisilmäisyydellään ja liialla optimismilla.

  Totuus minusta -ohjelmassa Haavisto myöntää ”Caruna-virheen” – ainakin osittain. Tapauksessa on kyse siitä, että Haavisto toimi Kataisen (kok) hallituksessa valtionohjauksesta vastaavana ministerinä. Hän oli vastuussa Fortumin verkkojen myynnistä Carunalle, jolloin kuluttajien sähkön siirtohinnat nousivat räjähdysmäisesti.
  Iltalehden Totuus minusta -ohjelmassa Haavisto kertoo myös, miksi hän oli aikanaan tukemassa KGB:n eli Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun agentin vapauttamista.
  ...
  Iltalehden Totuus minusta -ohjelmassa Haavisto myöntää olevansa työhullu ja vaativa. Hän kertoo myös, miten sai väkivaltaa käyttämällä koulukiusaamisen lapsena loppumaan.

  Haavisto paljastaa ohjelmassa, että hän on valmis vaikka tappamaan toisen ihmisen, jos hänen rakastamaansa henkilöä uhataan hengenvaaralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IS 2.12.2019

   Mystinen operaatio: Pekka Haavisto yritti junailla ”Isis-lapset” salaa Suomeen – kiistää painostaneensa virkamiestä

   Ulkoministeri Pekka Haavisto yritti painostaa virkamiestä tekemään päätöksen omissa nimissään.

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000006328005.html

   Artikkelista poimittua

   Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) yritti painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen konsulikyydillä.

   Kun Tuominen ilmoitti, ettei ministeri voi sälyttää poliittista vastuuta ”elämän ja kuoleman” kysymyksestä yksittäiselle virkamiehelle, hänet syrjäytettiin.

   Poista
  2. Valtaosa suomalaisista näyttää sen verran heränneen valta- eli propaganda-median aikaansaamasta horroksestaan, että ei enää pidä viher- ja muiden kommunistien paapomia tummapintaisia partalapsia enää harmittomina "hädänalaisina":

   "Valtaosa suomalaisista pitää uutta, laajamittaista talouskriisiä maailmalla uhkana. Puolentoista vuoden takaiseen uhkakyselyyn nähden eniten on kasvanut jengisotia, mellakoita ja tuhotöitä lähes yhtä suurena uhkana pitävien osuus, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn arvo- ja asennetutkimuksesta.
   Vasemmistoa ja vihreitä ei huoleta jengisodat, mellakat ja tuhotyöt..."
   https://www.kansalainen.fi/evan-tutkimus-suomalaisia-huolettavat-yha-enemman-jengisodat-vakivallanteot-ja-levottomuudet/

   Poista
  3. OM 22.12.2023/ Olli Pusa

   Ehdokas Pekka Haavisto

   https://oikeamedia.com/o1-211400

   Poista
 9. Ei nuo Pekan jutut ole mitään "nuoruuden hairahduksia" vaan noista mielipiteiden esille tuonnista ja tekemisistä on kulunut vain alle kymmenen vuotta. Ei Pekka ole Puolustusvoimiin positiivisesti suhteutunut päivääkään ennenkuin käänsi takkinsa Ukrainan sodan syttymisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Pekan "nuoruuden hairahdukset" eli rilluttelu matkat silloiseen Leningradiin on varmasti dokumentoituna Moskovan arkistoihin. Tämähän ei ole kansallinen turvallisuusriski. Eihän...

   Poista
 10. Venäjä aiheuttaa harmia muillekin kuin Ukrainalle

  Yle tänään

  Saksalaislehti Bild: Venäjä perusti uuden lentoyhtiön Turkkiin siirtolaisten kuljettamiseksi Eurooppaan

  Uuden lentoyhtiön ensimmäisen Minskin lennon on Bildin mukaan tarkoitus lähteä Istanbulista 23. joulukuuta kello 5.20 aamulla.

  https://yle.fi/a/74-20066524

  Artikkelista poimittua

  Lehden mukaan Puolan turvallisuuspalvelu on varoittanut uudesta organisoidusta siirtolaisvirrasta Eurooppaan, jonka tarkoituksena on epävakauttaa EU:ta.
  Bildin mukaan Turkkiin perustettu Southwind-lentoyhtiö on osa Venäjän ja Valko-Venäjän punomaa suunnitelmaa.

  Lentoyhtiön on Bildin mukaan tarkoitus lennättää siirtolaisia halvalla Turkista Venäjälle ja Valko-Venäjälle ja siten kuljettaa entistä enemmän siirtolaisia EU:n rajalle. Yhtiön ensimmäisen Minskin lennon on Bildin mukaan tarkoitus lähteä Istanbulista 23. joulukuuta kello 5.20 aamulla.
  Yhtiö tarjoaa suoria lentoja Istanbulista Minskiin noin 195 euron hintaan, kun taas siirtolaisia Eurooppaan ja Suomen itärajalle tuoneet salakuljettajat ovat saattaneet veloittaa ihmisiltä jopa useita tuhansia euroja.

  Yhtiön verkkosivuilla yritys kuvailee itseään turkkilaiseksi lentoyhtiöksi. Bildin mukaan ainoastaan yhtiön päätoimisto sijaitsee Turkissa. Todellisuudessa Southwindia hallinnoivat lehden mukaan venäläiset tahot.
  Yhtiön kaluston ja henkilökunnan kerrotaan tulevan pitkälti venäläiseltä Nordwind Airlinesilta, jonka koneilta on kielletty länsimaiden ilmatilan käyttö. Uuden Turkkiin perustetun lentoyhtiön avulla venäläiskoneet voivat lentää Minskiin EU:n ilmatilassa Venäjän kautta kiertämisen sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IS 22.12.2023

   Väitetysti turva­paikan­hakijoita kuljettamaan perustettu lento­yhtiö alkaa tarjoamaan lentoja Turkista Suomeen

   Southwind Airlines -nimellä kulkeva yhtiö tarjoaa verkkosivujensa mukaan lentoja Turkista yhdeksään eri maahan ensi vuonna.

   https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010079082.html

   Venäjän väitetysti vuonna 2022 perustama lentoyhtiö Southwind Airlines suunnittelee aloittavansa lentoreitin Turkin ja Suomen välille ensi vuoden huhtikuussa.
   Asia käy ilmi lentoyhtiön verkkosivuilta.

   Verkkosivuille on listattu ensi vuoden lentoreittejä Turkista yhdeksään eri maahan. Verkkosivujen mukaan yhtiö tarjoaa vuonna 2023 lentoja Turkista neljään maahan.

   Poista
 11. Taisi venäläisten tappiot olla aivan hirveitä joulukuuss1939. Ainakin 7 kertaiset. Jatkosodassakin taktiikka oli monesti heillä typerää, kuten
  nyt Ukrainassa. Jalkaväki hyökkää pitkin avointa peltoa! Silloinen panssarivaunun (sotasaalis t 34, sotka) ampuja Reino Lehväslaiho kertoo muistelmakirjassaan Panssarisotaa (suosittelen) kuinka kerran venäläisjalkaväki hyökkäsi pellolla ja meikäläiset tankit teurastivat heitä sirpalekranaateilla suorasuuntauksella. Lähellä olisi ollut metsä!

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!