Professorin mukaan "Raking"-menetelmää nimittäin todellakin käytetään metsäpalojen estämisessä. Sillä ei siinä yhteydessä kuitenkaan tarkoiteta syksyisten lehtien haravointia vaan palavan materiaalin poistamista puuston alta.
Tämä tuli mieleeni kun silmiini sattui tutkimusraportti, jossa kerrottiin Pohjois-Amerikan länsirannikon tulipalojen olleen ennen 1900-lukua lieviä ja esiintyneen säännöllisin väliajoin, keskimäärin kerran 8–10 vuodessa. Se johtui siitä, että jo muinaiset metsästäjä-keräilijät olivat käyttäneet suurimman osan Sierra Nevadan alueen metsien paloherkästä materiaalista polttopuuksi.
Myös Intiassa ja Nepalissa nykyisin asuvan väestön polttopuunkeruu vähentää oleellisesti metsien paloriskiä. Sikäläisen väestön on raportoitu poistavan jopa 80 prosenttia metsien pohjakerroksen palavasta materiaalista. Intiassa tätä tukee hallituksen metsänhoitopolitiikka, joka mahdollistaa maapolttoaineiden keräämisen omiin ja kaupallisiin tarkoituksiin.
Nähtäväksi jää, millaisia metsäpaloja saamme seurata kuluvana kesänä, koska jo keväällä on julkaistu tietoja poikkeuksellisen kuumista säistä niin Etelä-Aasiassa kuin Etelä-Euroopassakin. Ja ovatko niiden takana pelkästään kuumat säät, vai onko metsien puutteellisella hoidolla jälleen oma osuutensa samaan tapaan, kuin Trumpin kauden metsäpaloilla USA:n länsiosissa tai viime vuosina Australiassa.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hellettä ja koleaa
Keväisiä ajatuksia vihreistä ja muista siirtymistä
Metsien haravoimisesta Suomessa
Hellettä ja koleaa
Keväisiä ajatuksia vihreistä ja muista siirtymistä
Metsien haravoimisesta Suomessa
Kenties joku kertoo sisäministerille, että metsäpalotkin voivat olla hybridivaikuttamista, mutta tuskin se siltikään ymmärtää.
VastaaPoistaIlmastonhan piti lämmetä näillä pohjoisilla leveyspiireillä kaikkein eniten. Nyt taas kuitenkin Euroopassa, varsinkin etelässä hikoillaan ja Suomessa vielä odotellaan kylmissä tuulissa värjötellen, että jospa se kesä sieltä viimein tulisi. Tätä on jatkunut monena vuonna, mutta ai niin, sehän on vain säätä... Ilmasto kyllä on muuttunut miljoonia vuosia ja tekee sitä nytkin, mutta kysymys onkin siitä, onko syynä yksinomaan ihmisen toiminta. Ei ole.
VastaaPoistaMuistelen Trumpin haravointiuutisoinnin aikoihin lukeneeni amerikan intiaanien tavasta polttaa aluskasvustoa/risukkoa niittyjen luomiseksi. Ja niityiltä tietysti oli helpompi metsästää kauriita ja muita vastaavia.
VastaaPoistaTakavuosina ilmeisesti oli kiellettyä tehdä hallittua polttamista eli kulottamista.
Australian metsäpaloista muistelen eukalyptuspuiden lehtien sisältävän hyvin palavia öljyjä ja kun riittävästi vanhoja lehtiä on metsäpohjalla niin hyvin palaa...
Siellä kun ainakin paikoin kulottamisen kiellettyä. Joku palomieskin sai tuomion kun omalta tontiltaan poltti aluskasvustoa maastopaloherkän materiaalin poistamiseksi.