lauantai 1. tammikuuta 2022

Pohjoinen merijää oli joulukuussa keskikokoinen

Vuoden vaihduttua saatiin jälleen uutta tietoa pohjoisen merijään pinta-alan muutoksista. Siitä syystä piirsin seuraavan kuvan napajään joulukuisen pinta-alan vuosittaisesta kehityksestä. 


Kuvasta nähdään, että arktisen merijään pinta-ala oli suurempi kuin kertaakaan sitten vuoden 2014. Ja koko aikasarjan 22. suurin eli 22. pienin. Eli se oli täsmälleen keskikokoinen suhteessa koko tilastohistoriaan. 

Toiseen kuvaan piirsin pohjoisen napajään vuotuisen keskipinta-alan. 
  

Kuvasta näkyy, että jään vuotuinen keskikoko oli suurempi kuin kertaakaan vuoden 2015 jälkeen. Lisäksi voidaan laskea, että se oli koko aikasarjan 34. suurin eli 10. pienin.

Toisin sanoen muuta maailmaa nopeammin lämpeneväksi väitetyn arktiksen joulukuisen jääpeitteen koon muutoksella ei näyttäisi olevan minkäänlaista trendiä vuodesta 1978 vuoteen 2021. Sen sijaan jääpeitteen vuosittaisessa pinta-alassa voidaan nähdä laskeva trendi, joskin myös se näyttäisi ainakin toistaiseksi olevan päättymässä.

Joulukuun ja koko vuoden tilastojen trendierot tulevat ymmärrettäväksi seuraavasta kuvasta, johon olen piirtänyt jääpeitteen vuosien 2011-2021 keskimääräisen kuukausittaisen pinta-alan suhteen vuosien 1978-2010 pinta-alaan. Siitä näkee, että viimeisen 11 vuoden aikana jääpeitteen kesä- ja syyskuukausien aikainen pinta-ala on viime aikoina ollut erityisen pieni suhteessa tilastohistorian alkupuoleen. Sen sijaan joulu- ja tammikuiden aikana ei näyttäisi tapahtuneen oleellisia muutoksia.


Jatkossa tuleekin olemaan mielenkiintoista nähdä, millä tavalla pohjoisen merijään koko kehittyy alkaneena vuonna. Ja tukeeko se nykyistä paremmin ilmastomalleja, joiden mukaan arktis on lämpepenemässä erityisen nopeasti eli merijään pinta-ala sulaisi kiihtyvällä tahdilla siten, että pohjoinen jäämeri velloisi täysin jäättömänä 2030 tai 2050 luvulla, jolloin jääkarhut joutuisivat veden varaan, elleivät ne osaisi siirtyä ajoissa kuivalle maalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!