perjantai 21. kesäkuuta 2019

Perussuomalaisten nuoret ja hallinnon tasa-arvoinen toiminta

Perussuomalaisten nuorten valtionavustus kuluvalle vuodelle peruttiin vaalien alla julkaistun twiitin seurauksena. Viestissä oli kuva maahanmuuttajaperheestä ja teksti "äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä". Päätöksen teki opetus- ja kulttuuriministeriö.

Näin tuli linjatuksi se, ettei Suomen hallintokoneisto hyväksy mielipiteitä siitä, miltä suomalaisen katukuvan pitäisi näyttää tulevaisuudessa. Tätä perusteltiin sillä, ettei järjestö noudattanut twiitissään nuorisolakia, jonka "tavoitteena on muun ohella edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista".

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) otti tapaukseen kantaa eilen. Hänen mukaansa päätös on kohtuuton yksittäisestä typerästä twiitistä ja käytännössä lopettaa puolueen nuorisojärjestön toiminnan.

Hänen mukaansa jo maksetun avustuksen takaisinperintä on myös laitonta, koska rahoja ei ole käytetty nuorisolain vastaisesti vaan normaaleihin järjestötoiminnan kuluihin. Siksi hän kehotti nuorisojärjestöä viemään asian oikeuteen.

Toki Halla-aho moitti myös puolueensa nuorisojärjestöä siitä, että sen jotkut toimijat kerta toisensa jälkeen "syöttivät vastustajan lapaan ja kaikin tavoin pahensivat tilannetta". Siksi hän kannusti järjestön enemmistöä palauttamaan toiminnan yhdistysdemokratian suomin keinoin emopuolueen linjan mukaiseksi.

Tässä tilanteessa on hyvä verrata perussuomalaisten nuorten twiittiä esimerkiksi Vasemmistoliiton nuorisojärjestön taannoiseen osallistumiseen G20-maiden vastaisiin - jo etukäteen väkivaltaisiksi muuttuviksi tiedettyihin - mielenosoituksiin Hampurissa. Mikäli väkivallan tukeminen ei ollut - kuten minusta on itsestään selvää - nuorisolain mukaista toimintaa, miksei kommunistien perillisten järjestöltä peritty takaisin sen saamia avustuksia?

Merkityksetön tässä suhteessa ei liene myöskään Vihreiden lainsäädäntösihteerin laiton toiminta maahanmuuttajan palautuslennon yhteydessä. Nyt nähtyjen perussuomalaisten nuorten tapauksen valossa voidaan kysyä, että eikö olisi ollut oikein perua myös Vihreiden puoluetuki tuolta vuodelta?

Vai onko sittenkin niin - kuten Jussi Halla-aho totesi - että perussuomalaisten nuorten kohdalla kyse ei ollut varsinaisesti nuorisolain rikkomisesta, vaan kilpailijoiden mielivaltaisesta sabotaasista? Ellei selitykseksi sitten keksitä, että vessanseinää vastaavaan twitteriin kirjoitettu teksti on suurempi rikos kuin väkivallan tukeminen tai laillisen liiketoiminnan estäminen ja viranomaistoiminnan häiritseminen.

Kaiken kaikkiaan näen, että perussuomalaisten nuorten avustuksen eväämisen perusteet kannattaa ja pitää perata. On katsottava onko päätös tasapuolinen suhteessa opetus- ja kulttuuriministeriön - tai valtionhallinnon ylipäänsä - muiden linjausten suhteen.

Tämä perkaaminen on syytä tehdä sekä avoimena poliittisena keskusteluna, lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa että tietenkin myös oikeuslaitoksessa - viime kädessä menemällä vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Enkä tällä tarkoita sitä, että pitäisin perussuomalaisten nuorten twiittausta jotenkin järkevänä toimintana tai nuorisolain mukaisena, vaan sitä, että oikeusvaltiossa kaikkia - mukaan lukien poliittiset organisaatiot - on kohdeltava tasa-arvoisesti.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pitäisikö väkivaltainen vasemmisto kieltää?
Vihervasemmisto hyväksyy väkivaltaisiksi tiedettyihin mielenosoituksiin osallistumisen
Demarinuorten jäsenrekisterissä ilmaa

7 kommenttia:

 1. Kyse saattaa olla OKM:n laittomasta toimenpiteestä. Eli ei vain poliittisesta pelistä, vaan oikeuden käsittelyyn kuuluva asia.

  US:n Puheenvuorossa tyypillinen korkean pomon röyhtäys kohdistuen persuihin:

  http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277509-syrjivia-ihonvarioppeja-levittaneet-ps-nuoret-saivat-oikean-rangaistuksen

  Mutta kommenttiosuudessa lainoppinut Max Jussila tutkailee asiaa ammattilaisen tavoin. Kannattaa lukea koko kommenttiketju, mikäli pitää alatyylistä naljailua huumorina tai ainakin jonkunlaisen tyydytyksen antavana.

  Sen sijaan, jos pitää hauskasta huumorista suosittelen mieluummin Keijo Kaarisadetta. Hän on kuin Kari, huumorin keinoin antaa kyytiä itsetietoisille lehtioletetuille.

  VastaaPoista
 2. Persunuorten twiitti oli ihan normaali poliittinen kannanotto. Se oli kehotus äänestää perussuomalaisia afrikkataustaista maahanmuuttoa vastaan. Äänestäminen on demokratiaa.

  VastaaPoista
 3. HBO:n uutta Tsernobyl-srjaa on moitittu siitä etteivät sen kaikki ydinfysiikkaa ja säteilyn vaikutuksia koskevat faktat pidä paikkaansa, mutta yhdessä suhteessa sarja on loistava -- nimittäin totalitaristisen järjestelmän kuvaajana. Tapa, jolla "totuus" muuttuu tuossa systeemissä tunnustukselliseksi valtapolitiikaksi, on kuvattu todella hyytävän realistisesti.

  Ja kun tätä poliittisten totuuksien yhä tunnustuksellisemaksi käyvää luonnetta -- siis sitä miten tietyillä yleiskäsitteillä noidutaan yhä sevemmällä tavalla kaikki ymmärrys, miten käperrytään yhteen ainoaan sallittuun kielimaailmaan -- meilläkin pävittäin seuraa, vilunväreet alkavat vilistää pitkin selkäpiitä.

  Totalitarismi tarvitsee tietyt giganttiset yleiskäsitteet, joiden tunnustuksellisen toistamisen nimissä voidaan sitten kaikki kritiikki tukahduttaa. Esimerkiksi "tasa-arvo" on tällainen käsite. Sillä ei ole mitään määrättyä sisältöä -- itse asiassa koko käsite on pelkkä oksymoroni, koska "arvo" on aina jotain joka erottuu taustasta ja fokusoituu, eikä tilannetta jolloin vallitsisi kaiken "tasa-arvo" voi olla olemassakaan -- silloin todellisuudessa kaikki muuttuisi aivan arvottomaksi. -- Mutta totalitaristisen politiikanteon välineenä tuollainen käsite on mitä käyttökelpoisin.

  Sitä se tunnustuksellisuus on. Totalitarismi sulkeutuu juuri siinä kohdassa jolloin tunnustuksellinen leimakäsite -- esimerkiksi "rasisti!" -- otetaan tosissaan ja syytöksiin aletaan vastata puolustautuen. Silloin ontologinen kehä sulkeutuu, sulkeudutaan totalitarismin kielimaailmaan, ja kissa ja hiiri -leikki käynnistyy.

  Halla-aho on niin väärässä kuin puoluejohtaja vain olla voi, kun suostuu pelaamaan poliittista peliä leimaajien ehdoilla. Se ei tule johtamaan mihinkään -- mukaan meneminen vain sementoi systeemin muuttumisen totalitarismiksi.

  Näissä jutuissa kyse on aina de facto noitaoikeudenkäynneistä. Jos syytteeseen "olet noita!" vastataan puolustautumalla ja vastatodisteita rakentamalla, silloin koko järjetön lähtökohta on hyväksytty ja legitimoitu. Silloin kukaan ei enää kysy, onko itse syytteessä mitään järkeä. Että onko niitä noitia oikeasti olemassa.

  "Tasa-arvoa" ei oikeasti voi olla olemassa. Niin paljon kuin siihen nyt uskommekin. Jos saisimme silmät auki, tajuaisimme, ettei arvoja voida poistaa maailmasta, ja että on aina asetettava yhdet arvot toisia vastaan. Ja että se kaikki on nimenomaan ja vain politiikkaa, arvovalintoja.

  VastaaPoista
 4. (Viestissä oli kuva maahanmuuttajaperheestä ja teksti "äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä".)

  Jos viestissä olisi ollut kuva suomalaisperheestä pellavapäisine lapsineen ja teksti "äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus näyttäisi tältä", niin ehkä metakkaa ei olisi nostettu. Mutta tulevaisuudessa tällainenkin viestintä saattaa olla paheksuttavaa ja peruste hallinnolliselle kiusanteolle.

  Ehkä Suomi saa lopulta lainsäädännön, joka määrittelee hyväksyttävän kuvien sisällön.
  Lopulta oikeamielisyyden tavoittelu mennee niin pitkälle, että vaaleiden hiuksien pitäminen näkyvillä muuttuu rangaistavaksi. Silloin suomalaiselta näyttäminen on vihateko. Vaaleahiuksisen saa silloin pysäyttää kadulla ja huomauttaa hänelle väärästä ulkonäöstä. Jos tilanne johtaa väkivaltaan, vaaleahiuksinen on syyllinen.

  Acc

  VastaaPoista
 5. Joku vuosi sitten Kokoomusnuoret vaativat kansanryhmää vastaan kiihottamisen sallimista.

  Mitään sanktiota Kokoomuksen nuorille toivoille ei tullut, vaikka kyseessä on yhtä tviittiä paljon järisyttävämpi linjaus.

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kokoomusnuoret-kansanryhmaa-vastaan-kiihottaminen-sallittava/2332812#gs.kgxh80

  VastaaPoista
 6. US tänään:

  PS-Nuoret julkaisi ministeriön kirjeen: ”Avustuksen eväämisen taustalla on muitakin syitä kuin ne, jotka on mainittu julkisuudessa”

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/283761-ps-nuoret-julkaisi-ministerion-kirjeen-avustuksen-evaamisen-taustalla-muitakin-syita

  Artikkelista poimittua:

  ”Mainitut OKM:n näkemyksen mukaan ongelmalliset kannanotot liittyvät siihen, että järjestö vastustaa nykyistä maahanmuutto- ja monikulttuurisuuspolitiikkaa,
  erilaisten vähemmistöjen erityiskohtelua ja -oikeuksia (esim. Kelan puhelinpalveluita arabiaksi ja somaliksi) ja kannattaa viranomaisten,
  kuten ulkomaalaispoliisin, etnisen profiloinnin harjoittamisen sallimista työnteon helpottamiseksi”, PS-Nuoret linjaa.

  Järjestö huomauttaa, että kannanotot pohjautuvat periaateohjelmaan, joka on hyväksytty vuonna 2015.

  ”OKM:n ongelmiksi nostamat ja päätökseen vaikuttaneet asiat pohjautuvat näihin kantoihin ja lisäksi joihinkin vuonna 2018 julkaistuihin kannanottoihin.
  Ministeriön tuoreen päätöksen takana on siis linjauksia ja kannanottoja, jotka ovat olleet olemassa jo ennen päätöstä vuoden 2019 valtionavustuksen myöntämisestä.
  Perussuomalaiset Nuoret katsoo, että mainitut seikat horjuttavat jo ennestään hataralla pohjalla ollutta päätöstä entisestään.”

  VastaaPoista
 7. Hippasen tuntuu siltä, että kun se Teukkakin lähti sinne Brysseliin ja Perussuomalaisten kannatus vaan jatkaa nousemistaan, niin valtaapitävien konstit alkavat hiipua, joten nyt on sitten otettu Perussuomalaiset nuoretkin tähtäimeen.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!