sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Puhetavalla on iso merkitys

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd) on ollut huolissaan kansanedustajien puhetavoista. Hänen mukaansa "keskustelun pitää olla railakasta, mutta sen pitää olla kunnioittavaa eikä toisia ihmisiä pidä loukata".

Haatainen kohdisti puheensa kansanedustajiin, mutta asiallista ilmaisutapaa on syytä noudattaa kaikessa keskustelussa. Samalla on syytä myös todeta, ettei tosiasioiden tai niiden loogisten seurausten kertomisen pitäisi olla missään tilanteessa kiellettyä tai edes moitittavaa. Ei edes silloin, kun sen kohde tuntee itsensä loukatuksi.

Eikä etenkään silloin, kun kommentin kohde tai joku hänen puolestaloukkaantujansa ymmärtää asioita tahallaan väärin. Ainakin yhteiskunnallisten toimijoiden kuten lehdistön, oikeusistuimien tai poliitikkojen tulee tuollaisessa tilanteessa pidättäytyä tulkitsemasta tosiasioihin perustuvia kommentteja vihapuheeksi.

Tarkoitan vaikkapa sellaista tilannetta, jossa joku toteaa henkilön X kulttuurin olevan kelvoton, koska sen vaikutuspiirissä ei ole syntynyt menestyviä yhteiskuntia. Tai että ihmisryhmään Y kuuluvien henkilöiden määrän lisääntyminen heikentää naisten ja lasten turvallisuutta, koska he syyllistyvät tilastojen valossa paljon muita useammin seksuaali- ja pedofiliarikoksiin. Tai että itsensä hunnuttanut ja kasvojen peittämisen hyväksymistä kaikissa tilanteissa vaativa uskontoon Z kääntynyt nainen heikentää naisten tasa-arvon toteutumisen edellytyksiä maassamme.

Edellä mainitut asiat voi sanoa asiallisesti, tai ne voi sanoa sanakääntein, joiden vaikutuksesta itse sanoma ei mene perille vastaanottajan kiinnittäessä huomionsa itse asian sijasta sen kelvottomaan muotoiluun. Toimikoon esimerkkeinä tällaisista kelvottomista keskustelutavoista vaikkapa seuraavat väitteet. Ryhmän X ihmiset pitäisi tappaa, koska he ovat raiskaajia. Tai että uskonnon Y epäkohtiin huomiota kiinnittävä henkilö on rasistinatsi. Tai että kulttuuripiirissä Z kasvaneeseen mieheen ihastumisen seurauksena pukeutumistapaansa muuttanut nainen on vitun huora.

Tämän blogin keskustelupalsta on ollut avoin kaikille kommenteille. Siksi sinne on ilmestynyt jonkin verran kaupallisia (ilmeisesti) robotin tekemiä mainoksia, joita olen poistanut aina sellaisia havaittuani. Samoin on siellä ollut kourallinen ad hominem -tyyppisiä tai muuten painokelvottomia kommentteja, joita olen myös poistanut.

Kaiken kaikkiaan tällaisten kommenttien osuus on kuitenkin ollut kokonaisuutta katsoen olematon. Siitä iso kiitos kaikille lukijoilleni, sillä hyvä keskustelutapa mahdollistaa myös vapaan sanan ja sen kautta yhteiskunnallisten näkemysten välisen dialogin myös tämän blogin kautta.

Se on tärkeää, sillä yksi suurimmista motiiveistani tämän blogin kirjoitusten laatimiselle on herättää teissä, arvoisat lukijani, ajatuksia kulloinkin käsiteltävästä aihepiiristä ja sitä kautta edistää myös siihen liittyvää keskustelua joko itse blogissa tai sen ulkopuolella. Samalla uusien näkökulmien kohtaaminen kehittää myös omaa maailmankatsomustani.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Al-Taeen ja Halla-Ahon kirjoitusten "pieni" ero
Sananvapauden kuoppa syveni jälleen
Hetero pride herätti pari kysymystä

9 kommenttia:

 1. Kerroppas tuo myös kulttuurisensitiiviselle, eikös ne tavat pitäs olla kaikille samat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kultturisensitiiviset lukevat asian tästä.

   Poista
 2. Hys hys, jos tämä viesti menee perille kaikille turvapaikkateollisuutta kritisoiville kommentoijille, mutta ei turvapaikkateollisuuden kannattajille, ketkä silloin tuottavat eniten vihapuhetta? Se olisikin hauska tilanne, joka puhuisi selkeää kieltä tavallisille suomalaisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä suhteessa Jessikka Aron oikeustapauksen lopputulos on varsin tärkeä. Jos tuomio jää voimaan, seurannee siitä puhetyylin muutos myös vasemmistolle. Jos ei, vahvistetaan natsittelun oikeutus silloin, kun vastapuolen arvomaailma eroaa nykyisestä valtavirrasta. Se olisi askel koti orwellilaista maailmaa.

   Poista
 3. Puhetavan siistimiskampanja kuullostaa kannatettavalta, mutta se on arvatenkin tehty ketunhäntä kainalossa. Tarkoitus on kaventaa sallittujen ilmaisutapojen ja samalla sallittujen puheenaiheiden vaihteluväliä, eli Overtonin ikkunaa. Käytäntö on osoittanut, että säännöt eivät ole samat kaikille, vaan kaksoisstandardit vallitsevat. Ylen faktantarkistajaa vastaan käynnissä oleva oikeusprosessi osoittaa tämän hyvin. Oikeuden päätökseen ei ole oltu valtamediassa tyytyväisiä ja haukuttua Junes Lokkaa on haukuttu muiden toimittajien toimesta oikein joukolla lisää. Journalistiliitto on käynnistänyt laittoman sakkorahastokeräyksen, jota poliisi on haluton tutkimaan.

  Pelin henki on se, että valtamedia ja valtion instituutiot kirkko mukaan lukien ovat yhdessä rintamassa tukkimassa eri mieltä olevien suut vedoten orwellimaisesti hyveisiin. Samalla samat tahot esittävät perättömiä väitteitä, maalittavat, mustamaalaavat ja boikotoivat toisinajattelijota. Läpi sormien katsotaan jopa väkivalta ja siihen yllyttäminen, kunhan se kohdistuu väärinajattelijoihin. Internetin keskustelualueille ajetaan kiellettyjen puheenaiheiden listaa. Pyritään esimerkiksi kieltämään laittoman maahanmuuton tai ilmastohysterian arvostelu. Logiikalla tai faktoilla saa näissä asioissa olla yhtä vähän tekemistä kuin erään uskonnon arvioinnissa, kuten Halla-aho sai aikoinaan todeta. Kauempaa katsoen, uskonnoistahan noissa on kyse. Uskontorintamalla vapaata riistaa näyttää enää olevan kristinusko.

  Neuvostoliitto on kuin onkin eliitin harras tavoitetila. Kansalaiset on saatava taloudellisesti riippuvaisiksi valtiosta kasvattamalla julkista sektoria ja jaettavia etuisuuksia sekä toisaalta valtion täydelliseen ohjaukseen jo pikku lapsesta lähtien (vrt. hallitusohjelma). Absurdiuden huippu on, että anarkistit ovat tässä asiassa tiiviissä yhteistyössä valtion instituutioiden, etenkin poliisin kanssa.

  VastaaPoista
 4. " Samalla uusien näkökulmien kohtaaminen kehittää myös omaa maailmankatsomustani. "

  Se on mukavaa, että asenne on kohdallaan, samalla polullahan tässä tallataan itse kukin.
  Käyn täällä kerran vuodenajassa katsomassa, onko sitä kehitystä tapahtunut minkä verran...

  Vitsi vitsinä, mukavaa Juhannuksen odotusta ihan sinne tiedemaailman huipullekin!

  Ystävällisesti, Sahara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikset siis tulisi mukaan Professorin kommentointipalstan keskusteluun omalla asenteellasi maailmankatsomuksinesi ja sen muodostavine näkökulminesi?

   Kuten tiedät, me kaikki toivotamme sinut tervetulleeksi keskustelijaksi.

   Poista
 5. Hyvä Qroquius Kad,

  Olipa kivasti sanottu, kiitos. Mä arvostan aina kun ihmiset alkaa pohtimimaan asioita oikein huolella, jokainen omasta näkökulmastaan ja elämänkokemuksestaan käsin. Se on todella arvokasta! Täällä olen kokenut olevani vähän eri aaltopituudella ihmisten kanssa, ja ehkä sen olen joskus avoimesti tuonutkin ilmi. Nyt puhun vain ja ainoastaan näkemyseroista asioissa, ihmisethän on mitä mukavimpia. Mulla on aika vahvat näkemykset itsellä asioista, siinä määrin etten niitä oikeastaan juuri edes kyseenalaista, joten se ei ole välttämättä hyvä maaperä keskustelulle. Mutta on hyvä muistaa Proffan sanoin, että erilaisten maailmankatsomusten kohtaaminen on omaa maailmaankuvaa rikastuttavaa.

  Kiitos kaunis vielä sanoistasi, ja mukavaa Juhannuksen odotusta!

  VastaaPoista
 6. Ystävällisesti, Sahara

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!