sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Käytännön sosialismia

Ministeri Timo Harakka kertoi, että Suomessa 60 000 ihmistä janoaa päästä töihin. Hän tarkoitti erilaisia osatyökykyisiä, joiden markkina-arvo työnantajille on alhainen.

Harakka saattaa sinänsä olla oikeassa, eli paremman tiedon puutteessa uskon kyllä häntä. Sen sijaan jäin miettimään hänen esittämiään keinoja.

Niistä ensimmäinen on näiden ihmisten työllistämisen tukeminen veronmaksajan varoilla. Se lienee järkevää sikäli kun työpaikan ansiosta säästyvät tukirahat ovat suuremmat tai korkeintaan samankokoiset kuin palkkatuki.

Sen sijaan Harakan toinen keino, eli julkisiin hankintoihin asetettava ehto sosiaalisesta työllistämisestä, jonka avulla kuntia kannustettaisiin - käytännössä pakotettaisiin - tekemään hankintoja osatyökykyisille työtä tarjoavilta yrityksiltä ja järjestöiltä, olisi vakavasti markkinoita vääristävää. Näin siksi, että yritysten huomio siirtyisi varsinaisesta toiminnasta ja sen kehittämisestä viranomaisen silmänpalvonnaksi.

Näin Suomessa astuttaisiin askel siihen suuntaan, joka aikanaan tuhosi sosialistisen itäblokin kilpailukyvyn suhteessa länteen. Ja jonka jäljet näkyvät tänäkin päivänä esimerkiksi Kuubassa, Pohjois-Koreassa ja Venezuelassa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mitä jokaisen suomalaisen pitäisi oppia Venezuelasta?
Ollako sosialisti vai ei, kas siinäpä vasta kysymys!
Sanna Marinin märkä päiväuni


4 kommenttia:

 1. Käsittääkseni työllisyysasteen nostamista tarvitaan verotulojen kasvattamisen vuoksi. Niitä tarvitaan mm. kattamaan "Antin kanalan" punavihreitä menonlisäyksiä.

  Vajaatyökykyisten tukityöllistämisellä ei juurikaan lisätä nettoverotuloja. Sinänsä hienoa, että töihin pyritään. Esimerkki ei valitettavasti tehoa lusmuilijoihin.

  VastaaPoista
 2. Vajaatyökykyisten työllistymistä edistäisi ankara työvoimapula.

  Acc

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö tämä hallitus paikkaa juurkin tätä vajaakykyisten olematonta työvoimataarvetta tuomalla uusia vajaakykyisiä (luku- ja kirjoitustaidottomia millään kielellä) jatkuvasti ja halii heitä mihin hintaan tahansa? Huru-ukko

   Poista
  2. Työttömyyttä ylläpidetään nykyisellä maahanmuuttopolitiikalla.

   Acc

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!