maanantai 15. huhtikuuta 2019

Syntyykö Rinteen ensimmäinen?

Eiliset eduskuntavaalit päättyivät siihen, että SDP nousi maan suurimmaksi puolueeksi 40 kansanedustajallaan. Ero toiseksi suurimpaan, Perussuomalaisiin, oli tosin vain yksi ja kolmanteen, Kokoomukseen, kaksi paikkaa. Keskusta romahti 31 paikan puolueeksi ja Vihreät nousi 20 kansanedustajaan. 

Koko vasemmisto sai yhteensä 76 paikkaa, joten pelättyä sosialistihallitusta maamme ei tule saamaan, vaikka Antti Rinne pääseekin kokoamaan uutta valtioneuvostoa. Nähtäväksi jää, onnistuuko hän tehtävässään - ja mitkä puolueet hänen kabinettiinsa päätyvät.

Itse oletan, ettei Perussuomalaisten vaalitulos riitä hallitukseen. Sen sijaan se riittänee siihen, että hallituksen on Persunpelossaan pakko toimia, mikäli Eurooppaan suuntautuu kehitysmaista uusi vuoden 2015 tapahtumien kaltainen maahanmuuttajainvaasio. Se on hyvä, vaikka välitöntä maahanmuuttopolitiikan järkeistämistä ei olekaan odotettavissa.

Lähtökohtaisesti olisi tietenkin outoa, mikäli Suomessa ryhdyttäisiin tekemään vahvasti vasemmistolaista talouspolitiikkaa tilanteessa, jossa vain 38% eduskunnasta on suunnitelmataloutta kannattavien puolueiden hallussa. Tämä tarjoaa erityisesti Kokoomukselle vahvan aseman hallitusneuvotteluissa. 

Siten on luultavaa, ettei SDP pysty toteuttamaan ainakaan kovin laajamittaisesti vastuutonta jakopolitiikkaansa Vihreiden ja Vasemmistoliiton kanssa. Tai tarkemmin ottaen, en usko Kokoomuksen tai Keskustan edes lähtevän samaan hallitukseen kaikkien kolmen vasemmistopuolueen kanssa, koska siinä tilanteessa se joutuisi äänettömän aisankannattajan rooliin. 

Todennäköisimpänä pidän hallitusta, jossa ovat SDP ja Vihreät yhdessä Kokoomuksen ja RKP:n kanssa ja jossa jälkimmäisten kädenjälki näkyy vahvana hallitusohjelmassa. Se tarkoittanee jonkinasteista järjenkäyttöä, mutta siitä huolimatta rajua ilmastopolitiikkaa sekä sen myötä valtion velkaantumista ja veroasteen nostamista eli toisin sanoen kansan köyhdyttämistä. Toivottavasti ei kuitenkaan teollisuuden ulosliputtamista Vihreiden ambitioista huolimatta.

Tämä kaikki on tietenkin spekulaatiota. Vasta todelliset neuvottelut ratkaisevat. Mikäli Rinne ja Vihreät ovat neuvotteluissa liian vaateliaita Kokoomuksen suhteen, ei ole poissuljettua, että maassa päädyttäisiin lopulta Perussuomalaisten tai Kokoomuksen johtamaan hallitukseen. Sellaisen politiikka olisi luonnollisesti mahdollista Rinteen kabinettia paljonkin vastuullisempaa, mutta kovin todennäköisenä en tällaista hallituspohjaa kuitenkaan pidä.

Odotettavissa on siis jännittävä kevät ja ehkä vielä alkukesäkin. Mutta en epäile, etteikö hallitusta saataisi lopulta muodostetuksi. Eihän Suomi entään ainakaan vielä ole muuttunut Ruotsin kaltaiseksi kehitysmaaksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

15 kommenttia:

  1. Antti Rinne on niin luotaantyöntävä ja heikko-egoinen, että on äärettömän vaikea kuvitella hänestä pääministeriä. Saa hajaannuksen aikaan nopeammin kuin Sipilä. Ihminen, joka ennen vaaleja jo inisee, että ton kaa en sitten leiki, on itsetunnoltaan huono ja ei ajattele KOKO Suomen etua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääministeri Rinteestä silti tulee mitä todennäköisimmin. Eikä tosiaankaan ajattele koko Suomen etua.

      Poista
  2. Persut vahvistivat asemansa kolmansissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa suurena puolueena. Helpoksi sitä poliittinen kenttä ja media eivät tehneet, mutta sitä sen pitää ollakin. Valtaa ei koskaan anneta, se pitää ottaa.

    Rinteelle tämä on ainoa ja viimeinen tilaisuus päästä pääministeriksi.
    Demarien ja Kokkareiden näkemysten välillä on yhteensovittamista erityisesti sotekuvioiden, työperäisen maahanmuuton tarveharkinnan ja paikallisen sopimisen osalta. Lisäksi edellinen yhteiselo hallituksessa päätyi katastrofiin. Demarit haluaa avukseen hallitukseen varmasti myös Vassarit, ettei laita ala vuotaa. Kokkarit eivät varmasti tästä innostu mm siksi, että silloin ollaan lähellä pahamaineista six-pack hallitusta.

    Voi olla, että järkevin ja äänestäjien tahtoa kunnioittavin hallitus tässä tilanteessa on Demarit+Persut+Kokkarit. Se tosin vaatisi yhtä lailla vastaantulemista kaikilta kolmelta, mutta saattaisi toimia - ainakin paremmin kuin mikään muu vaihtoehto tällä vaalituloksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko tuon kolmikon löytävän yhteistä hallitusohjelmaa. Sinänsä kyllä olisi loogista, ettei hallitusvalta olisi sosialisteilla maassa, jossa heillä on vain 38% eduskuntapaikoista.

      Poista
    2. 30 Miljardia otetaan velkaa seuraavan hallituskauden aikana. En suosittele hallitukseen osallistumista kenellekkään.

      Poista
  3. Antti Rinne on anti-intellektuelli, joka saattaa tehdä lipposet. Kuka muistaa Paavo Lipposen, myrkkymielisen mörököllin, joka korjasi 90-luvulla potin kansalaiset suututtaneen Ahon-Viinasen hallituksen tekemistä tylyistä lamaleikkauksista ja toi SDP:lle valtavan vaalivoiton. Silloin homma jatkui niin että Lipponen palkkasi kaikkien tyrmistykseksi Viinasen jatkamaan valtiovarainministerinä. Kansa sai märän rätin silmilleen.

    Antti Rinne on anti-intellektuelli, jonka henkistä ja fyysistäkin kuntoa sopii nyt rahtusen verran epäillä. Hän voi tosiaan tehdä lipposet. Eivätkä toimittajat senkään jälkeen nimittäisi häntä anti-intellektuelliksi, vaan nimittäisivät edelleen Perussuomalaisia populistipuolueeksi.

    Jäljet pelottavat, SDP. Paavo Lipposen sikaileva, anteeksi siis seikkaileva haamu vaeltaa taas anti-intellektualismin ruumiillistumana suomalaisessa poliittisessa maisemassa. Suosta pitäisi nousta, mutta kun kaikki puheet ovat vain poliittis-ideologista liputtamista -- niitä ylimittaisia mitään merkitsemättömiä ja ymmärtämättömiä yleiskäsitteitä joilla kannatusta saadaan -- lopulta siihen suohon upotaan. Mussuhumanistiset puheet eivät pitkään pidä pinnalla, sillä esimerkiksi Afrikan väkiluku kasvaa räjähdysmäisesti.

    VastaaPoista
  4. Antti Rinteen (sd) leveät gallup-hartiat sulivat kaljapullohartioiksi varsinaisissa vaaleissa. Alle 18 prosentin kannatuksella ei yhdelläkään puolueella pitäisi olla varaa hevostella muille.

    Näissä vaaleissa vain yksi puolue hävisi - keskusta. Ihmettelen, että kukaan se kellokkaista ei ole vielä sanonut, että nyt oppositioon.

    Hallitus saadaan kasaan ennen EU-puheenjohtajuuden alkua. Tarvittaessa presidentti vauhdittaa sitä, sanoivatpa valtiosääntöjuristit mitä tahansa.

    Ilmastopaniikki pitäisi panna kymmeneksi vuodeksi sivuun, jotta nähtäisiin, lämpeneekö ilmasto oikeasti.

    VastaaPoista
  5. ”Todennäköisimpänä pidän hallitusta, jossa ovat SDP ja Vihreät yhdessä Kokoomuksen ja RKP:n kanssa”
    Todennäköisyyksiin en ota kantaa, mutta kokoomuksen kannalta ratkaisu olisi järjetön. Vasemmistoenemmistöiseen hallitukseen ei kannata mennä vasemmistolaisen talous- ja ilmastopolitiikan takuumieheksi, ja vihreät ovat talouspolitiikassa demareista vasemmalla. Kataisen hallitus näytti, mitä sellaisesta seuraa. Perussuomalaisten kannalta tuollainen olisi tietysti lähes unelmahallitus, sillä se varmistaisi äänestäjien siirtymisen kokoomuksen konservatiiviselta laidalta perussuomalaisiin ja vihreiden ilmastopolitiikkaa kammoavien joukosta keskustaan. Kuinka pitkään tuollainen hallitus pysyisi koossa, kun gallupit alkavat kertoa äänestäjien reaktioista, on sitten oma kysymyksensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon nelikon hallitusohjelma tulee - jos sellainen siis tulee - olemaan aika kaukana Vihreiden ja SDP:n vaaliohjelmista, sillä muussa tapauksessa kokoomus ei lähde mukaan.

      Poista
  6. Persut+kok+kesk+krist+ruots; pääministeri ulkopuolelta puolueiden.
    Voisi onnistua paremmin kuin Suomineitojen jääkiekollinen voitto jenkeistä, jotka voitettiin pelillisesti, mutta hävittiin saksalais-yli-video-erotuomarin kansademokraattisella päätöksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vaikea uskoa porvarihallitukseen tällä vaalituloksella.

      Poista
  7. Persut voittivat kirkkaasti, tuplasivat kansanedustajien määrän, sillä ei voi verrata 2015-tilanteeseen vaan todelliseen paljonko k.edustajia oli ennen vaaleja. Huikea tulos! Itsekin olisin Halla-ahoa äänestänyt, mutta uusmaalaisena en voinut.

    Rinne ei tingi vaalivoittajan asemastaan, haastattelu, mistä vitun vaalivoittajan asemasta tuolla prosentilla ja samaan kateoriaan kuului kuin persut ja kok. Toivottavasti se tarkistulaskenta pudottaa edustajan demareilta ja ihan sama kenelle menee, että päästään tuhopuolue demareiden kukkoilusta. Rinteen henkinen tai fyysinen kantti ei tule kestämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persujen tulos oli tosiaan huikea. Mutta ei se olut huono Vihreillä eikä Vasemmistoliitollakaan.

      Poista
  8. Tässäkin taas mm. KANSATON ISÄNMAATON NYKY-kokoomus paljasti todelliset karvansa:

    ”Eduskunta hyväksyi aselain kiristykset – vain perussuomalaiset vastustivat: ”Tämä heikentää jopa maanpuolustustaitoja””,
    https://www.kansalainen.fi/eduskunta-hyvaksyi-aselain-kiristykset-vain-perussuomalaiset-vastustivat-tama-heikentaa-jopa-maanpuolustustaitoja/

    Onhan totalitarismin kannattajille aseeton, lue hampaaton kansa tavoiteltava asiantila!

    On sitä paitsi tiedossa, että siellä missä kansalla on paljon aseita myös rikollisuus on vähäisempää – esim. murtovarkaan täytyy laskea saavansa luodin nahkansa läpi murtautuessaan jonkun asuntoon tai yrittäessään hyökätä jonkun kimppuun.

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
  9. Nukkuvat ovat nyt ainoa suuri puolue. Tässä tilanteessa "pääministerivaalit" ovat sattumakauppaa. Vanha presidenttivetoinen perustuslakimme oli parempi, sille on syynsä että laivassa on kapteeni eikä arvojohtajaa. -jussi n

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!