sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Maahanmuuttajien matkasta työelämään

Yle kertoi meille maahanmuuttajien kotouttamisen uusista tuulista. Hyvä niin, sillä olisihan se äärimmäisen tärkeää, että maahamme saapuneet kehitysmaalaiset saataisiin mukaan työelämään.

Realismia lienee kuitenkin se, että maahanmuuttajien laajamittainen työllistyminen voi tapahtua vain silloin kun muusta työvoimasta on pulaa. Juuri nyt siihen lienee ainakin periaatteessa mahdollisuuksia, koska Sipilän (kepu) hallitus on saavuttanut tavoitteensa 72 prosentin työllisyysasteesta. Toisaalta totuuden nimessä on huomattava, että työttömyysasteemme on edelleen varsin korkea eli 6,2 prosenttia, joten työpaikkojen tarjonta tuskin ylittää kysyntää aivan kaikilla aloilla.

Ylen jutussa Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) väitti, että "opetetaan vaikka ensin ammatin kannalta sata tärkeintä sanaa ja muu kielitaito kehittyy kyllä työelämässä". Tämä vaatii ehdottomasti kommentin.

On nimittäin aivan varmaa, ettei juuri kukaan yksityisen sektorin työnantaja palkkaa omilla rahoillaan kielitaidotonta maahanmuuttajaa, mikäli tarjolla on myös kielitaitoinen suomalainen. Paino sanoilla "omilla rahoillaan": verovaroista maksettuna joku saattaa maahanmuuttajan palkatakin - ainakin tukikauden ajaksi.

Ehkä juuri tästä syystä kaupunginjohtaja Viljanen vaati myös valtiolta toimia. Hänen mukaansa Suomessa "pitää ymmärtää, että maahanmuutto ei ole enää projekti. Meidän työllinen työvoima lisääntyy tällä hetkellä pääosin maahanmuuton takia, joten nyt on aika toimia".

Puoliksi totta tämäkin. Olisi erinomainen asia, mikäli maahanmuuttopolitiikkamme tukisi työmarkkinoiden tarpeita. Valitettavasti vain tämä yhtälö on rikki, kun etenkin löperön turvapaikkapolitiikan seurauksena maahamme tulleet väestöryhmät eivät ole työllistyneet meillä eivätkä oikein muuallakaan.

Ylen jutussa haastateltiin myös maahanmuuttajia. Yksi heistä oli espoolainen pilottiasiakas Qusai Alzaid, joka oli saavuttanut kaupungin suuntaamien toimenpiteiden avulla edistystä.

Jutun mukaan hänen elämänsä "lähti täysin uusille urille identiteettipajan jälkeen. Ammattisuunnitelmat vaihtuivat kolmeen kertaan ennen kuin oma ala vihdoin löytyi. Nyt mies aloittaa tammikuussa merkonomin opinnot Espoon Omniassa."

Toivottavasti Qusai saa opintonsa jonain päivänä myös valmiiksi ja sijoittuu suomalaiseen työelämään - mieluiten hyväpalkkaiseen työhön yksityisellä sektorilla. Näillä sanoin toivotan hänelle ja muille maahanmuuttajillemme hyvää joulua sekä menestystä integroitumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan tulevina vuosina. Ja muistutan pitkäjänteisyyden tärkeydestä niin ammattiopinnoissa kuin työmarkkinoillakin.

Hyvää joulua myös kaikille muille lukijoilleni!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Eteläpohjalainen ratkaisu maahanmuuttajille
Muslimitytön kokema väkivalta herätti kysymyksiä
Grahn-Laasonen antaisi samaa lääkettä sekä sitä tarvitseville että meille muille?

16 kommenttia:

 1. Viljanen ei taida ymmärtää mitään sanavarastoista... Sadalla sanalla voi nippa nappa myydä kebabeja, mutta kaikki muu vaatii jo parin tuhannen sanan sanavaraston, tai enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi Suomessa edelleenki sujuvasti puheissa sekoitetaan suojuvasti maahanmuuttajiin (työ tai opiskelun tms takia suomeen tulleet) näihin elintasoshoppailijoihin, jotka käyttävät hyväkseen turvapaikkasysteemiä ..

   Poista
 2. Eikö Ritva Viljanen kuulu Tarja Halosen hoviin?

  Pääkaupunkiseudun kunnissa ei riitä asiakkaita uusille kebab-kuppiloille, partureille ja thai-hieromoille. Seuraan yhtä meidän kulman mamu-parturia. Enin osa harvoista asiakkaista on muita arabeja, jotka todennäköisesti maksavat vain asevelihinnan (aseveljiä kun ollaan).

  Kutsumattomille vieraille on järjestetty satoja kieli- ja ammattikursseja mutta oppi ei mene perille. Turvapaikanhakijat ovat kehittäneet oman taloutensa, johon viranomaiset eivät pääse kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Abonyymille.
   Montako thaihieromon henkilökunnasta on raiskannut/tappanut kantasuomalaisia? No heitit mielipiteen, odottaen linkkejä.

   Poista
  2. Minä kirjoitin mamu-parturista, jota seuraan ohi kulkiessani. Sinulla on nyt mennyt asiat sekaisin. En minä thai-hieromoista sanotnut muuta kuin että niitä on. Meidän korttelissa kaksi kpl.

   Poista
 3. Suomalaiset nuoret käyvät 9 vuotta koulua voidakseen pikku hiljaa alkaa oikeasti opiskelemaan. Suomalaisen ala-asteelaisen taidot ohittavat keskivertokehitysmaalaisen osaamisen.

  Omassa työpaikassani on kymmeniä positiivisesti syrjittyjä. Siellä on ehkä kaksi, jotka osaavat asiat ja joihin voi tekijöinä luottaa. Enkä minä heitä halveksi: jos ei ole perustuksia, päälle ei vain voi rakentaa. Halveksin näitä Viljasia, jotka rekrytoivat etnisin perustein, ylistävät multikultia ja jättävät virtaset tekemään rekryjensä hommat.

  On aivan sama monta sanaa puhuu suomea, jos vaikka tietotekniikan alkeet ovat hakusessa. Tiedän liian monta tapausta, jotka eivät 10 vuoden jälkeen osaa mitään, ja joille ei uskalla antaa mitään vastuuta, että jaksaisin muuta kuin tuhahtaa näille mokuttajille.
  -Valtsu-

  VastaaPoista
 4. Työpaikkojen määrä ei merkitse mitään. Vain työn tuottavuus merkitsee. Nyt rintojen röyhistelyn rinnalle voitaisiin nostaa kysymys, kuinka moneen työpaikkaan tällä yhteiskunnalla on vielä varaa. Seuraava kysymys koskeekin sitten jo sitä, kenen yhteiskunta entisestä Suomesta tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, vaikka suomalainen koululaitos pyörii ei-tuottavilla työntekijöillä, kuten monet yhteiskunnan perustoiminnotkin, että vähän muukin taitaa merkitä kuin tuottavuus.
   -Valtsu-

   Poista
  2. Ei-tuottavia työntekijöitä ei kuitenkaan saa olla liian paljon suhteessa tuottaviin, ja nämä moniosaajat ovat siinä suhteessa ilmeisen ongelmallinen joukko. Verorahoilla rahoitettuja maahanmuuttajia hyysääviä höpö-virkoja voidaan tietysti perustaa loputtomasti, ja ilmeisesti sellaiseen oli työllistetty myös uutispätkässä nähty Suomessa kymmenen vuotta oleskellut nainen, joka puhui hädin tuskin ymmärrettävää suomea. Viljasen mielestä tällaiseen työllistämiseen tarvitaan yhteiskunnan pysyvää tukea, mm koska me tarvitsemme monikulttuurisuutta. Mihin sitä tarvitaan, jäi kertomatta. Viljanen on sinänsä uskomaton tapaus, jonka Halonen nosti uraputkeen.

   Poista
 5. Minusta on käsittämätöntä, että veronmaksajien rahaa satsataan loputtomasti turvapaikan saaneiden, usein kielitaidottomien ihmisten kotouttamiseen yms. Samaan aikaan on rakennettu lastensairaala lahjoituksilla, keksitään aina vain lisää tuloleikkureita työttömille, vanhuksia hoidetaan miten sattuu jne. Turvapaikan saaneilta ei vaadita mitään vaan he voivat elää avustuksilla lopun elämäänsä. Aivan käsittämätöntä. Olen kurkkuani myöten täynnä tätä touhua mutta mitä voi tehdä? Mitä pitää tässä maassa tapahtua ennen kuin päättäjien silmät avautuvat? Vai avautuvatko silloinkaan... Nimim. Nainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itse tuli suomalaisena palkansaajana hommattua useammat lastenvaunut nettikirppiksiltä, kun ne voivat helposti maksaa tonninkin. Kun oli asiaan perehtynyt, ei voinut kuin huomata, miten tulokkailla oli juuri niitä tonnin rattaita, joihin ei itsellä ollut varaa. Että ei se ihan oikein mene etenkin kun tämä on vain yksi esimerkkejä.

   Eniten minäkin ihmettelen, missä kohtaa ihmisten auttamisesta ja loppuelämän elatuksesta tuli samatarkoitteisia.
   -Valtsu-

   Poista
  2. Anoppi alkaa olla muistisairautensa kanssa siinä jamassa, että katseltiin hänelle hoitopaikkaa. Tehostettu hoitokoti maksaa 6000 euroa kuukaudessa. Siinä menee mummon säästöt alta vuodessa.
   Aika järkyttävää kun miettii miten tänne lampsineita sotilaskarkureita ja taparikollisia hyysätään ja vanhukset kupataan tyhjiin.
   Sanoinkin vaimolle, että jahka se aika koittaa niin kaikki myyntiin ja rai rai. Macaon kasinolle ja all in seiska kakkosparilla. Sitten kun lanttu on sopivasti jumissa niin on ihan sama missä sitä nakottaa paskat housussa kunhan lääkitys on kohdallaan.

   Poista
  3. Ihanaa tämä uuskieli: identiteettipaja, pilottiasiakas. Kuinkahan monta uutta ihan oman kielensä sanaa suomalaiset ovat joutuneet opettelemaan maahanmuuttajien takia - ja kuinka monen julkisesta käytöstä joutuneet luopumaan?
   tira+

   Poista
 6. Itse olin 1975 maahanmuuttaja kun muutettiin Ruotsiin. Kielen opin vuodessa kun oli pakko, siihen asti artikuloitiin lähinnä viittomakielellä ja sai siinä puuhassa osumaa itsekkin.
  Viljanen ei vaan tajua sitä, että ei valloittamaan tullut karvakäsi halua sopeutua tai integroitua. Miksi haluaisikaan kun voi lonnia omiensa joukossa täydellä ylläpidolla maailmantappiin asti.
  Sama ilmiö on käynyt toteen Ruotsissa. Minulla ei ole nykyisin mitään asiaa vanhoille kulmille, ne ovat arabien hallussa.
  Sama kehitys on käynnissä härmässäkin ja se vain pahenee.

  VastaaPoista
 7. Yksi suurimpia petoksia KANTASUOMALAISIA kohtaan on, ettei tämän Suomen kansan hyväksikäytön kustannuksia tuoda kunnolla julkisuuteen, saati sitten ennusteita miten asia vaikuttaa tulevaisuudessa Suomen kansantalouteen.

  Tosiasia voi olla, että Suomeen saatetaan tarvita työvoimaa tulevaisuudessa vaatimattomamman vaatimustason tehtäviin, mutta olisiko parempi, että he olisivat täällä vain vierastyöläisinä ja veisivät ansaitsemansa rahat kotimaataan kehittämään ja eläisivät eläkeikänsä kotimaissaan Suomessa ansaitsemillaan varoilla.

  Tekemällä tehdyt, yhteiskunnan tukemat työpaikat ja kaikki tarvittava kotouttaminen ei tule koskaan nostamaan "tulosta" plussan puolelle.

  VastaaPoista
 8. Laskeskelin tuossa päivänä eräänä vuoden sisällä maksamani tai maksuun tulevat verot. Kun pääsin yli 500 000€, lopetin. Alkoi kyrsiä. Kunnanjohtaja joskus sanoi, että sun rahoilla täällä palaa katuvalot aika hyvin.
  Sitten kun näkee juuri näitä väkevästi Raidille tuoksuvia, hiukset ja korvakarvat heimoveljen pimeänä leikkaamina maleksivia ja kaikki paikat täyttäviä kurkkuääntelijöitä, ei ihme että pistää vihaksi muillakin.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!