maanantai 23. huhtikuuta 2018

Vihreiden ja taksien tulisi sanoutua irti oman käden oikeudesta

Iltalehdessä oli uutinen siitä, kuinka tamperelainen vihreä kaupunginvaltuutettu Juhana Suoniemi (48 vuotta) oli huomannut taksin seisovan laittomasti keskelle pyörätietä ja lyönyt siitä peilin hajalle "huomauttaakseen" kuljettajaa asiasta. Tämä lienee ollut kuumaverinen tyyppi, koska lähti autollaan pyörällä liikkeellä olleen Suoniemen perään ja ajoi tämän päälle.

Suoniemi avautui tapauksesta Facebookissa ja katsoi tulleensa tappoyrityksen kohteeksi. Tiedä sitten yrityksestä, mutta on totta, että tällaisessa tapauksessa hengenmeno on mahdollista.

Asia päätynee aikanaan käräjille, jossa lainoppineet tutkivat tapauksen. Sitä ennen voimme ainoastaan todeta, että oikeuden ottamisesta omiin käsiin saattaa olla vakavat seuraukset. Etenkin silloin, kun ojennettu on tuntematon ja hänellä sattuu olemaan niin sanotusti temperamenttinen luonne.

Suoniemi on toki kertonut, ettei hänen tarkoituksenaan ollut rikkoa peiliä. Hän on myös kertonut korvaavansa vahingon, minkä velvoitteen myös oikeus tulee epäilemättä määräämään hänelle. Puhuuko hän totuutta ja katuuko aidosti tekoaan, vai pyrkiikö ainoastaan selittelemään tapahtunutta parhain päin, sen tietää vain vihreä poliitikko itse.

Taksikuskin rikos on joka tapauksessa paljon suurempi, sillä olihan hän saattanut kaupunginvaltuutetun hengen vaaraan. On selvää, ettei kyseisellä henkilöllä ole niin sanotusti kaikki inkkarit kanootissa (vaikka voidaan toki kysyä onko tapahtumien valossa myöskään Suoniemellä), mutta tuskin ne puuttuvat niin täydellisesti, että hän voisi vedota alentuneeseen syyntakeisuuteen asiaa käsiteltäessä. 

Lopputuloksena kahden pöljän kohtaamisesta lienee pikkusakot ja korvausvelvollisuus Suoniemelle ja isommat sakot tuntemattomalle taksinkuljettajalle. Blogitekstin arvoiseksi tämän tapauksen tekivät sekä tapahtumaan sisältynyt oikeuden ottaminen anarkistisia aineksia ennenkin sisältäneen poliittisen liikkeen toimijan omiin käsiin että siitä seurannut arvaamaton ja täysin ylimitoitettu vastareaktio.

Molemmat niistä ovat sellaisia ilmiöitä, jotka ovat tuttuja vähemmän vakaista yhteiskunnista kuin tämä meidän nykyinen. Vaikka eihän tämä ilmiö ole ollut meillekään mitenkään vieras. Pääsäännöksi suomalaisessa elämäntavassa ilmiöitä ei kuitenkaan voitane kutsua nyt, eikä toivottavasti myöskään tulevaisuudessa.

Vakavampien seurausten välttämiseksi kehotan ainakin Vihreitä puheenjohtajansa suulla irtisanoutumaan näyttävästi kaikenlaisesta oman käden oikeudesta. Ja Suomen taksiliittoa muistuttamaan vuokra-autojen kuljettajia samasta asiasta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ei pidä provosoitua kun provosoidaan
Vihreä poliitikko käytti oikeuttaan vihapuheeseen
Mistä rasistinen väkivaltatapaus kertoo

12 kommenttia:

 1. Mutta, mutta: kaikki kulttuurithan ovat yhtä hyviä. Uusien kulttuurien kotouttamisen tulee olla kaksisuuntaista, eli suomalaisten on omalta osaltaan hyvä omaksua vähemmän vakaiden yhteiskuntien kulttuuria. Siispä molemmille osapuolille tulee myöntää vuoden kulttuuripalkinnot ja apuraha. Myös palstatila vastuullisissa lehdissä ja osallisten haastattelut A-Ö-studioissa kuuluvat asiaan. Sitä paitsi, ainakin toinen osapuoli on vihreä päättäjä, joten siinäkin mielessä myönteiselle julkistukselle ei ole esteitä.

  VastaaPoista
 2. Tuhka tuumii että molemmat saivat saivat pienen oppitunnin.

  Peilin hajottaja huomasi että ihmiset saattavat reagoida ikävästi ja ottavat "oikeuden" omiin käsiinsä.

  Taksin kuljettaja saa muistutuksen että autolla toisen yli ajaminen tarkoituksella on seurauksia tässä maassa.

  Toivotaan että molemmat oppivat jotain. Ehkä myös ne jotka kuulevat ja lukevat tästä tapauksesta.

  VastaaPoista
 3. Näin käy kun 5-vuotiaat kommunikoivat keskenään. Kun 5-vuotiaan ymmärryksellä rusnattu äänestäjä äänestää 5-vuotiaan ymmärryksellä rusnatun vihreän vallan kahvoihin, niin Suomessa palaa kohta autot Ruotsin malliin. Sitä saa mitä tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemminkäinen osuu suoraan asian ytimeen!

   Poista
 4. Tämähän taas todistaa sen, että vihervasemmiston väkivalta on sitä parempaa väkivaltaa.
  Voi vaan kuvitella sitä älämölöä, mikä olisi syntynyt jos pyöräilijä olisi ollut tunnettu äärioikeistolainen joka peilin rikkoi.
  En kannusta kenenkään väkivaltaan mutta näin se vaan on nähtävä.

  VastaaPoista
 5. Olisikohan siinä ollut lisämausteina tankojuoppoutta ja ei-manselaista temperamenttia?

  VastaaPoista
 6. Tästä väitetystä päälleajosta on vain yhden osapuolen kertomus. Taksikuskilla saattaa olla oma versionsa tapahtuneesta. Saattaahannse olla niinkin päin, että peili oli vasta ensimmäinen osa isompaa tonttuilusarjaa ja kuski saa niskaansa perättömiä syytöksiä.
  Vihreiden toki on nyt syytä sanoutua juhlallisesti irti väkivallasta ja vandalismista.

  VastaaPoista
 7. Mutta toki kaupunginvaltuutetun sana on käräjilläkin vahvempi kuin taksikuskin...

  VastaaPoista
 8. Aina kun on kysymys vihreistä,on esitettävä kysymys,mikä on tämänkin valtuutetun päivätyö,millä hän siis elää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti ammattinimikkeenä on Poskisolisti.

   Poista
 9. Vihreiden puheenjohtaja laillisti kansalaistottelemattomuuden omaa harkintaa käyttäen. Tässä on siis aloittaja toteuttanut puoluejohtajansa neuvoa.

  VastaaPoista
 10. Tieliikennelain mukaan Taksi saa ottaa ja jättää asiakkaan jalkakäytävälle ja kevyen liikenteen väylälle?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!