torstai 5. huhtikuuta 2018

Miksei Ruotsiin löydy opettajia eikä poliiseja?

Helsingin Sanomien Petja Pelli kertoi ruotsalaisten hyvin tunnetusta ongelmasta löytää päteviä opettajia ja poliiseja. Nämä ammatit eivät naapurimaan asukkaita kiinnosta, joten niin opetuksen kuin järjestyksenpidonkin taso ovat laskusuunnassa.

Pelli arvelee ongelmien johtuvan kyseisten ammattien arvostuksen puutteesta ja heikosta palkkauksesta. Jopa koulutuksen käyneet hakeutuvat usein aivan muihin tehtäviin. Ratkaisuksi ruotsalaisten ongelmiin toimittaja ehdottaa palkkatason nostamista.

Pieni googletus paljasti, että ruotsalaisten peruskoulun opettajien loppupalkka oli vuosi sitten noin 43 000 dollaria vuodessa. Suomessa vastaavasti peruskoulun opettajan loppupalkka vuonna 2015 oli 3 518 euroa kuussa eli dollarin ja euron kurssieron (noin 23% juuri nyt) verran enemmän kuin Ruotsissa. 

Poliisin osalta löysin googlaamalla tiedot, joiden mukaan suomalaisen poliisin vuosipalkka olisi 59 450 euroa ja ruotsalaisen 449 236 kruunua. Ero on noin 15 000 euroa eli varsin merkittävä.

Pelli lienee siten oikeassa siinä, että Ruotsissa opettajien palkat ovat ehkä aavistuksen heikot ja poliisin kohdalla selvästi huonot - ainakin Suomeen verrattuna. Mutta totuuden nimissä olisi Pelli voinut pohtia myös sitä, vaikuttaako näiden kahden ammatin arvostukseen mikään työn luonteesta johtuva tekijä.

Onhan meille kantautuneen tiedon mukaan ruotsalainen oppilasaines kovin erilaista kuin Suomessa. Ja rikollisuuskin on varsin toisentyyppistä kuin meillä. Voisiko näillä tosiasioilla olla mitään tekemistä opettajan ja poliisin ammatteihin hakeutumisen - ja niissä pysymisen - kanssa?

Itselläni on sellainen käsitys, että on. Mutta kysymys kuuluukin, että miksei Pelli edes sivunnut aihetta omassa kirjoituksessaan?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Helsingin Sanomat Ruotsi-tiedon lähteenä
Uskonnollis-kulttuurinen perimä tunisialais-ruotsalaisessa viitekehyksessä
Ruotsin tapahtumien innoittama kysymys Sauli Niinistölle

20 kommenttia:

 1. Pelli ei vaan uskalla tunnustaa tosiasioita eli, että ongelmana on islamin-uskoiset ihmiset.
  He eivät kunnioita naisopettajia eivätkä poliiseja eli länsimaista lakia. Ei kukaan järkevä ihminen halua olla jatkuvien solvausten tai kivisateen uhrina.

  Nämä ihmiset kun poistetaan Ruotsista niin tilanne paranee.
  Ennen sitä tilanne vain pahenee kunnes armeija tulee kaduille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaakohan Pelli kannattaa alla olevaa kansalaisaloitetta? Entä muut?

   "Tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltäminen"

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3056

   Poista
  2. Miksi vain tyttöjen sukuelinten silpominen halutaan kieltää? Poikien sukuelimienkö silpominen edelleen hyväksyttäisiin?

   Allekirjoitan aloitteen sitten kun siinä vaaditaan koskemattomuutta kaikkien lasten sukuelimille -sukupuolesta riippumatta.

   Poista
 2. Tuhka tuumii että Ruotsilla on kyllä ongelma löytää poliisin ja opettjan työhön, kun työolot ovat kehnoja ja palkka ei välttämättä lohduta tarpeeksi.
  Rutosi yritti muuttaa armeijansa ammattiarmeijaksi , mutta ei halunnut maksaa siitä. Ja Ruotin maanpuolustustahtyo on vähän heikko. Ruukkimatruuna piti sinä jo romahtaneena. Ruoti palautti asevelvollisuuden tosin ei tiedä toimiiko se enää.
  Tuhka pohtii saako Ruotsi enää opettajia saati poliisia ylös hyvälle tasolla. Voi olla että perheet alkavat siirtyä "hyville" aleille whiteflight yleistyy ja samoin kotiopetus.

  Huonoja asuinalueita syntyy johon ongelmat kasaantuu.
  Ruotsille tämä ja tulijat alkavat maksaa sen verran että julkinen talous kärsii ja yksityinen talous alkaa suojata itseään.

  Hyvät alueet (=rikkaat) suojaavat itsensä maksetuilla vartijoilla ja valvonnalla.

  Tuhka suohtautuu epäluulolla miten Ruotsin armeija muka saisi tilantten hyvin haltuun. Se joka epäonnistuu tai sitten onnistuu kun "valkoiset" sotilaat ampuvat häiriötekijät. Sen jälkeen kukaan ei näytä hyvältä.

  Tai sitten ihmiset alkavat yhä enemmän ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Maahanmuuttjat ovat jo ottaneet, saa nähdä milloin kantaväestö ottaa.

  Pelli ei varmaan ottanut sen takia asiaa esille koska hänellä on oma ideologinen näkemys asiasta ja siitä kertominen olisi mennyt sitä vastaan. Ihminen toimii näin ja suojaa tällä tavalla itseään, se on inhimillistä.

  Kyyneliin tämä vain päättyy

  VastaaPoista
 3. Kutsumusammatteja ei varmaan ole enää olemassa. Ruotsissa turvapaikanhakijanuoret öykkäröivät niin törkeästi, että opettajat eivät pysy ammatissaan. Samoin on järjestyspoliisien laita. Mamujen tekoja puolustelee vahva viranomaiskoneisto, joten rupeaahan se tympimään Börje ja Gunvoria, jotka jäävät konflikteissa jalkoihin.

  Petja Pelli ei kykene kertomaan opettajakadon suurinta syytä. Ei noudata journalistin ohjeita vaikka tietoo totuuden.

  VastaaPoista
 4. Siis opettaja, jonka vastuulla on lapsien kehitys yhteiskuntakelpoisiksi jäseniksi palkka on n. 3,5 donaa kuussa. Poliiseilla, jotka ehkä osaltaan ovat opettajien epäonnistuneita opetustuotoksia saavat noin 5 donaa kuussa yrittäessään selvitellä niiden loppujen luusereiden kohelluksia? (sarkasmivaroitus).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole sitten opettajan palkassakaan pahemmin vikaa kun vertaa moneen muuhun duuniin...

   Poista
 5. Poliisi saa palkkaa 5000e kuukaudessa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saa; maailmassa on vaikka kuinka paljon varoittavia esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu kun poliisille maksetaan liian vähän.

   5 pisteen vihje: Korr....o

   Poista
  2. Kirjoituksessa käyttämäni linkin mukaan "police officer" saa vajaa 5000 euroa. Vuosipalkassa ovat mukana lomarahat.

   Poista
 6. "Mutta kysymys kuuluukin, että miksei Pelli edes sivunnut aihetta omassa kirjoituksessaan?"

  Brysselin Pravda tukee Kalergi-suunnitelman toteutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ”Tsekin entinen presidentti vertaa Euroopan maahanmuuttotulvaa barbaarien hyökkäykseen
   Vaclav Klaus arvostelee uudessa kirjassaan kovin sanoin Euroopan nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa…”,
   https://mvlehti.net/2018/04/04/tsekin-entinen-presidentti-vertaa-euroopan-maahanmuuttotulvaa-barbaarien-hyokkaykseen/

   Yksistään syksyllä 2015 PettUri Urpo päästi 30000 tuollaista barbaaria vapaasti maahamme nauttimaan ilmaista täysihoitoa suomalaisten veronmaksajien kustannuksella.

   Poista
  2. Se kun ei sovi agendaan ja tarinaan, että syyt kerrottaisiin niin kuin ne on. Arvelee Huru-ukko

   Poista
 7. Ruotsissa opetajilta vietiin demarien toimesta auktoriteetti. Niinpä tänä päivänä he kokevat suoranaista fyysistä uhkaa ammatissaan. Sen lisäksi että suuri osa oppilaista on lähinnä häiritsemässä muiden opettamista. Kysymys siis ei ole pelkästään rahasta vaan myös motivaatio puutteesta. Ruotsin tarve olisi noin 7000 uutta opettajaa mikä vaikuttaa nykynäkymillä olevan mahdotonta täyttää.
  Niinikään poliisin palkka on huono, mutta sielläkin alkaa jo olla selviä työmoraalin puutteita. Poliiseja poistuu riveistä enemmän kun mitä sinne saadaan, eikä uusien rekrytointi ole onnitunut. Turhautumista lisää se, että illalla kiinni otettu rikollinen tulee aamulla kadulla poliisia vastaan vapaana.

  VastaaPoista
 8. Nyt ei ole Proffan mainitsemat luvut ainakaan suomalaisten poliisien palkkojen kohdalla ole ihan kohdallaan.

  Tein itse muutama vuosi sitten (2014) empiiristä tutkimusta mitä poliisit tienaavat täällä meillä päin. Kävin katsomassa tietämäni (2-3 kpl) paikallisen poliisin palkat verotoimistossa. Olivat luokkaa 30 000 €/v.

  Erään helsinkiläisen huumepoliisin pomon on lehtijuttujen mukaan mainittu tienanneen laillisesti about tuon 60 000 €. Tällaisiin ansiohin päässee siis vain päällikkö/johtotason poliisit.

  Peter Springaren juttuja lukemalla selviää hieman, mikä Ruotsin poliiseja ahdistaa.

  Myös peruskoulun opettajien palkka 3500 €/kk on ehkä hieman yläkanttiin. Pitää olla ilmeisesti suht paljon tunteja ja ikälisiä että pääsee tuohon, jos on siis normi luokanopettaja ala-asteella. Tuntipalkka muodostuu silti tälläkin kk-palkalla kovaksi.

  Vertailu on joka tapauksessa vaikeaa juurikin esim. valuuttakurssimuutosten vuoksi. Kruunun kurssihan on tippunut tässä viimeisen puolen vuoden aikana, mutta ei se tarkoita että ruotsalaisten palkat, tai edes ostovoima oli itse asiassa tippunut suomalaisiin verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähteet on linkitetty. Aamulla ei ehdi valitettavasti tehdä syvällisempää analyysiä. Blogihan ei ole työ vaan harrastus.

   Poista
 9. Ratkaisu on tietenkin poliisien vaatimustason laskeminen. Esimerkiksi myös pelastusviranomaisten ja sotilaiden fyysisiä tasoja lasketaan ja seuraavassa vaiheessa muitakin kriteerejä, kuten rikosrekisterien puhtautta ja mielenterveyttä..?

  Jenkeissähän BLM-kahjot ovat vaatineet että "yhteisöjen" jäsenet itse valvoisivat järjestystä rasistipoliisien sijaan.

  Tuloksena shariapoliiseja ja -opettajia?

  https://www.youtube.com/watch?v=rnkGayGUs6I


  t: Viistoontunut Stadilainen

  VastaaPoista
 10. Aika kovalta tuntuu tuo 5000 € poliisin kuukausipalkaksi. Tietysti poliiseja on hyvin monenlaisia, mutta eiköhän tavallisen partiopoliisin palkka ole kuitenkin alhaisempi.

  VastaaPoista
 11. "Ruotsalainen opettaja kritisoi vallitsevaa tilaa – opettaminen ja kurinpito täysin retuperällä
  Twitter-nimimerkki Yksittäistapaus@1tapaus kertoo, mitä Ruotsin kouluissa tapahtuu..."

  https://mvlehti.net/2018/04/05/ruotsalainen-opettaja-kritisoi-vallitsevaa-tilaa-opettaminen-ja-kurinpito-taysin-retuperalla/

  VastaaPoista
 12. Eipä kai tässä sen kummempia ihmettelyjen aiheita ole. Eiköhän niin opettajiksi kuin poliiseiksi kouluttautuvilla ole ollut vilpittömänä tarkoituksena olla lasten opettaminen ja hyvinvointi, ja poliiseilla rikollisuuden estäminen. Molemmilta sitten vaan vedettiin yhtäkkiä monikulttuurisuuden nimissä matto pois jalkojen alta. hesari on yksipuolisen agendansa vanki, mutta aivań törkeä oli tämä KHOn presidentin haastattelu tai oikeastaan haistattelu yli eduskunnan säätämien lakien, MINÄ olen maan johtava laintulkitsija. Ehkäpä niin, mutta et kuitenkaan se lainsäätäjä. Kun on valtaa, niin unohtuu usein muut asiat. Kuten se laillisuuskin. Kauhuissani odotan tämän kohta eläköityvän korvaamista seuraavalla tarjahaloslaisella laillisella päättäjällä. Joka siis KHOssa ei vain tulkitse vaan myös kuvittelee säätävänsä lakeja,
  tira+

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!