keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Varoitus!

Lentoyhtiöitä varoitettiin viime yönä risteily- tai ilmasta maahan ammuttavista ohjuksista Välimeren itäosissa. Kyseessä lienee seuraus Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin taannoisesta lupauksesta reagoida Syyrian kaasuiskuihin.

Varoituksen seurauksena lentoyhtiöt ovat reagoineet siirtämällä kalustonsa pois varoituksenalaiselta alueelta, joten ilmatilassa tuskin syntyy siviiliuhreja. Nähtäväksi jää, syntyykö niitä Syyriassa vai löytävätkö ohjukset erehtymättömästi sotilaalliseen maaliinsa.

Mutta mikä tuo maali on? Onko tarkoituksena iskeä Syyrian armeijan tai sitä tukevien venäläisjoukkojen kimppuun. Vai onko tavoitteena Syyrian diktaattorin, Bashar Al-Assadin, likvidointiyritys. Tämän tietänemme seuraavan kolmen vuorokauden aikana.

Sen sijaan kestää kauemmin ennen kuin näemme mitä ohjusiskuista seuraa. Syntyykö Syyriaan rauha ja demokratia? Jyrkkeneekö vastakkainasettelu amerikkalaisten ja venäläisten välillä. Vai luopuuko Venäjä sen seurauksena Assadista todettuaan olevansa aseeton Yhdysvaltain teknistä ylivoimaa vastaan?

Tuntemattomia ovat myös amerikkalaisten jatkosuunnitelmat. Ottavatko ne jatkossa osaa myös maataisteluihin viedäkseen tehtävänsä loppuun? Vai pysyvätkö etäällä muistellen Vietnamin opetuksia?

Entä nouseeko ääri-islam sittenkin uudelleen Syyriassa? Tai aktivoituuko se länsimaissa? Entä syntyykö uusi pakolaisvyöry kohti Eurooppaa?

Ja mitä tekee Turkki kurdien kanssa? Tai miten reagoi Iran? Ja kiihottavatko iskut jollain tavalla palestiinalaisia? Tai Israelia?

Näihin kysymyksiin saanemme vastauksia seuraavien kuukausien aikana. Mutta ennen niiden saamista voimme me ja Syyrian asukkaat ainoastaan toivoa parasta ja pelätä pahinta.

Itse pelkään, että nyt ilmeisesti tehtävien ohjusiskujen seuraukset eivät ainakaan vähennä syyrialaisten tulevia kärsimyksiä. Mutta samalla toivon hartaasti olevani väärässä. Selvää tässä tilanteessa lienee nimittäin ainoastaan se, ettei Syyrian sisällissota ole vielä pitkään aikaan ohi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Itä-Ghoutan siviilit saamassa rauhan, mutta kurdien tilanne synkistyy
Trump iski Syyriaan, mutta mitä sitten?
Valtapoliittista hurskastelua

6 kommenttia:

 1. Kieltämättä, maailmassa tapahtuu kysymyksiä herättäviä asioita:

  "Latvia joutui sulkemaan osan ilmatilastaan Itämerellä Venäjän ohjusharjoituksen vuoksi – Myös Ruotsi varoitti matkustajaliikennettä harjoituksesta"
  ”On vaikea käsittää, että tämä tapahtuu näin lähellä maatamme”, Latvian pääministeri Maris Kucinskis ihmetteli."

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005629142.html

  En muista myöskään, että onko vieläkään "virallisesti" löydetty syyllistä matkustajalentokoneen alasampumiseen BUK-ohjuksella Ukrainan ilmatilassa?
  Harva eurooppalainen tullee lennon aluksi ajatelleensa, että kone ammutaan alas. Sitä vaan sattuu kaiken näköistä...

  VastaaPoista
 2. Valitettavia nämä sodat kaikin puolin on.
  Ja varsin ikävää on se, että toisinaan isot päälliköt järjestävät ja jatkavat niitä sisäpoliittisista syistä, omaa valtaansa pönkittääkseen kotimaassaan.
  Ja tietysti asevalmistaja-firmojen omistajat taputtavat karvaisia käsiään.

  VastaaPoista
 3. Tuhka vähän pohti itsekkin tätä tilannetta. Tuhkaa mietityttää Iranin ja Venäjän tilanne, ne ovat sitoutuneet pitämään Assadin vallassa. Jos Usa tosiaan tuhoaa Syyrian hallinnon kykyä käydä sotaa se on paha tilanne niille. He ovat poliittisesti sitoutuneet pitämään hänet vallassa. Jos Assad kaatuu voi olla että ainakin Iranissa kotirintama voi alkaa kapinoida, Venäjällä tilanne voi alkaa horjuttaa taloutta.

  Joten tässä on hieman isommat panokset kuin voisi luulla. Katsotaan miten käy.

  VastaaPoista
 4. Venäjän pääministeri Medjejevin ex-neuvonantaja kertoo Express.co.uk verkkolehdessä:
  Mr Yurgens described the escalating situation as “East versus West again”.

  He said: “The world is becoming bi-polar again - it was uni-polar after the fall of the USSR. The ideological war of capitalism versus communism is gone, but you need two poles to balance the world."

  Kuinka oikeassa politiikan professori Huntington olikaan1990-luvun kirjassaan "Clash of Civilizations", vaikka hänet yritettiin vaientaa 'poliittisen' korrektiuden takia. (E-kirja esim iBooks). Sivilisaatiot törmäävät - ortodoksinen sivilisaatio vs länsimainen sivilisaatio, puhumattakaan islamilaisesta sivilisaatiosta. Ja kun maailmasta piti hävitä kaikki valtiot, yhtä perhettä olisimme, hehheh

  VastaaPoista
 5. Varoitus! Juonipaljastuksia Strike Back TV-sarjasta (huom Novichok maininta):
  Yuri finds the team and attempts to kill Reynolds; she shoots him but he escapes. Jensen traces the gas' radiation background and learns that Markov's lab is in Pripyat, Ukraine. By the time Section 20 arrives, Berisovich had already called in the FSB to extract Markov and confiscate the Novichok. Yuri resurfaces to kill McAllister and Wyatt. However they turn the tables and strangle ...

  VastaaPoista
 6. Yle tänään:

  "Venäjä koventaa puheitaan: Tuhoamme sekä ohjukset että tukialukset"
  "Venäjä sanoo yhä, että Douman kaasuisku oli väärennös."

  https://yle.fi/uutiset/3-10155611

  Niimpä niin, mikähän se totuus sitten on?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!