maanantai 11. joulukuuta 2023

Natsikortteja, rasismia ja nimittelyä ankkalammikossa

Kuten kaikki tiedämme, on Suomessa kaksi kansalliskieltä. Niistä yleisempi on suomi, mutta myös ruotsilla on tämä status ja sitä puhuvilla oma lehdistö, jonka lippulaiva on Hufvustadsbladet.

Tästä syystä ruotsinkielisen väestönosan parissa käytävä yhteiskunnallinen keskustelu jää suurimmalle osalle kansaa vieraaksi. Ja toisaalta saa joskus sellaisia piirteitä, joita ei löydy helposti suomenkielisestä valtamediasta.

Tästä esimerkkinä vaikka runoilija Eva-Stina Byggmästarin allekirjoitettama kirjoitus, jonka katsoin kääntämisen arvoiseksi omalle lukijakunnalleni. Siinä ei kainostella argumentaatiovirheenä tunnettuja natsikortteja tai rasismileimoja eikä kainostella suoraan henkilöön käyvää nimittelyä - eikä vastaavaa voisi kukaan kirjoittaa suomenkieliseen lehdistöön menettämättä täydellisesti uskottavuuttaan.

Eli olkaapa hyvä.

"Orpon hallitus toimii erittäin vastuuttomasti Suomen kulttuurin kannalta kokonaisuutena ja erityisesti kysymyksessä siitä, onko kirjallisuutta olemassa maassamme vai ei. On kuin hallitus olisi unohtanut, että kansallislaulumme sanat on kirjoittanut runoilija, suomenruotsalainen Johan Ludvig Runeberg.

Yleinen luonnon ja niin kutsutun ihmispääoman riistäminen sekä rasismi, siitä me muistamme Orpon ja hänen kätyrinsä. Pelko vertaamisesta aikaisempiin vallanpitäjiin on usein johtanut kirjarovioihin. Kirjojen polttaminen oli pitkään symbolinen teko vallan vahvistamiseksi. Kirjaroviot ovat läpi historian olleet tehokas kirjallinen sensuurikeino sekä symbolinen teko osoittamaan absoluuttista valtaa.

Yksi modernin ajan surullisenkuuluisista kirjojen polttamisista tehtiin Adolf Hitlerin määräyksestä. Orpo ja hänen juoksupoikansa eivät polta kirjoja, eivätkö!? Mutta itäisessä naapurissamme sensuuri on kovaa, ja kirjat, jotka eivät ole Putinin hallinnon kanssa samaa mieltä, poistetaan kirjastohyllyiltä ja päätyvät paperinkeräykseen, käytännössä ne poltetaan.

Voimme hyvästä syystä kutsua sitä, mitä Orpo tekee, psykologiseksi ja henkiseksi rovioksi. Kielivähemmistöjen kirjailijat ja kulttuurityöntekijät ovat ne, jotka ensimmäisinä ja eniten kärsivät Orpon hallituksen kulttuuristrategiasta ja vallankäytöstä. Heinrich Heine kirjoitti näytelmässään ´Almansor´ (1823): ´Missä poltetaan kirjoja, siellä poltetaan lopulta ihmisiä´.

Toukokuun 10. päivänä 1933 lähes 40 000 ihmistä kokoontui Opernplatzille, nykyiselle Bebelplatzille, keskelle Berliiniä. Paikalla oli SS-sotilaita, poliiseja, puolisotilaallisen SA:n, Saksan opiskelijajärjestöjen ja Hitlerin nuorisojärjestön nuoria sekä yleisöä. He olivat kokoontuneet polttamaan kirjoja.

Propagandaministeri Joseph Goebbelsin kehotuksesta niin kutsutut ei-saksalaiset kirjat piti polttaa. Ne olivat juutalaisten tai natsihallinnon poliittisten vastustajien kirjoittamia tekstejä. Lähes 25 000 kirjaa katsottiin ei-saksalaisiksi. Vuoteen 1934 mennessä Saksassa oli kielletty 5 000 kirjaa, ja kiellettyjen kirjoittajien joukossa oli runoilija Heinrich Heine.

Vuoden 1934 kirjapoltot eivät olleet uusi ilmiö. Kirjojen polttamista on tapahtunut läpi historian, usein sodan yhteydessä. Varhaisin tunnettu kirjojen poltto tapahtui nykyisen Kiinan alueella vuonna 213 eKr, kun kiinalainen keisari Qin Shi Huang, joka rakennutti myös Terrakotta-armeijan Xianissa, vahvisti voittonsa aikaisempia hallitsijoita vastaan kirjojen poltolla. Historioitsija Lois Mai Chanin mukaan keisari halusi paitsi poistaa aiemmin julkaistut tekstit myös hallita tietoa. Ennen kaikkea hän halusi, ettei kansa voisi verrata hänen hallintoaan aikaisempiin hallitsijoihin.

Teolla itsellään on vahva symbolinen voima. Ray Bradburyn romaani Fahrenheit 451 (1953) kertoo tulevaisuudesta, jossa sensuuri on johtanut dystopiaan. Kirjassa Bradbury kirjoittaa: ´Hän, joka tappaa miehen, tappaa järkevän olennon... mutta hän, joka tuhoaa kirjan, tappaa itse järjen´.

Kuka on Orpon propagandaministeri? Onko tämä järjen kuoleman alkua, mitä nyt todistamme?

Tuki kirjastoille laadukkaan kirjallisuuden hankintaan pienistä painoksista on leikattu täysin kulttuuribudjetista. Tilanne laadukkaan kirjallisuuden osalta oli vaikea alusta asti, ja siniruskea hallitus tekee kaikkensa lyödäkseen viimeisen naulan arkkuun.

Pienelle kirjallisuudelle, kuten suomenruotsalaiselle, joka luonnollisesti julkaistaan usein pieninä painoksina, on kirjallisuustuki ollut elintärkeää. Kyse on suhteellisen vähäpätöisestä säästöstä, joka voi aiheuttaa hyvin suurta vahinkoa koko kirjalliselle kentälle, kirjailijoille, kustantajille ja kirjastoille sekä koulutukselle ja lopulta demokratialle.

Sama pätee myös suunnitelmiin kirjojen arvonlisäveron nostamisesta. Lisäksi hallitus aikoo vähentää työ- ja projektistipendejä opetusministeriön ja taiteen edistämiskeskuksen kautta, mikä vaikuttaa erityisesti suomenruotsalaisiin kirjailijoihin ja taiteilijoihin.

RKP, joka on valinnut istumisen siniruskean Orpon hallituksessa, edistää aktiivisesti suomenruotsalaisen kulttuurin, kielen ja koulutuksen köyhtymistä entistä nopeammalla tahdilla. Tämä on jotain, mitä RKP:n äänestäjät tuskin näkivät kristallipallossa, kun he viimeksi kävivät äänestämässä. Mutta Anna-Maja Henriksson on loistava esimerkki siitä, miten valta tyhmistää ja korruptoi.

Se kyynisyys, joka nyt vallitsee puolueessa, ei ole vain huolestuttavaa, se on hämmästyttävän tehotonta. RKP:llä ei ole koskaan ollut näin vähäistä tukea äänestäjiltä, joten johdon olisi syytä katsoa tarkasti peiliin.

Ainoa asia, joka voisi mahdollisesti palauttaa osan RKP:n menettämästä luottamuksesta sen osallistuttua Orpon hallitukseen, elämäni ruskeimpaan, on heittää pyyhe kehään ja sanoa, että tänne mutta ei pidempään. Jos näin ei tapahdu, RKP tulee olemaan menneen ajan parlamentaarinen puolue.

Miten sinä ja puolueesi haluatte jäädä muistoihin, Anna-Maja Henriksson, niinä jotka auttoivat kaatamaan bensiiniä kirjakasaan? Historia ei tule olemaan armollinen."

35 kommenttia:

 1. Historiallinen kontekstointi on aivan älyvapaa. En usko, että kyse on kirja-alan sensuroinnista eli nykyisistä kirjarovioista. Sen sijaan kirja-alalle hallituksen alvinnosto ja vähälevikkisen kirjallisuuden tuen vetäminen pois on myrkkyä. Samoin uusi tekijänoikeustulkinta äänikirjojen suhteen. Persut on olevinaan suomalaisten puolella ja monessa onkin, mutta kirjallisuuden tukeminen olisi halpa ja hyvä keino pitää yllä kansallista identiteettiä - paljon turhempaankin pistetään surutta rahaa. Kirjallisuus ei ole kauttaaltaan jotain suvakkisoopaa tai turhaa luksusta, jos joku niin ajattelee. Jos se on syy vaikeuttaa kirjailijoiden tilannetta, niin ajattelu on lyhytnäköistä ja typerää. En kuitenkaan usko, että sinänsä on, vaikka varmasti tällaistakin ajattelua ilmenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vähän riippuu siitä millaista kirjallisuutta tuetaan. Kirjallisuusväki on jo aikaa sitten mennyt äärimmäisyyksiin omassa sallittujen kirjojen politiikassaan eli omassa tavassaan polttaa vääräopista kirjallisuutta. Vain oikeanlainen kirjallisuus kustannetaan, vain oikeanlainen kirjallisuus ylipäätään pääsee kirjamessuille ja esille jne. He ovat jopa poistaneet kirjamessuilta niiden jo alettua sellaisia kustantajia joita pitävät vääräoppisina. Tuohan on täysin kirjojen polttoa sen laajimmassa merkityksessä. Miksi oikeiston pitäisi tukea tätä touhua joka on juuri sitä mistä tuo täti mouhuaa tuossa kirjoituksessaan?

   Poista
  2. Kirjallisuutta olisi hyvä tukea sen yleisen arvostuksen takia - lukemisen ja kirjoittamisen tärkeyden vuoksi. Ei tietenkään pitäisi ikinä rajata kirjallisuutta ennakolta jonkin ideologian mukaan. On ihan hyvä jälkipolville nähdä myös idioottimaista kirjallisuutta, mutta sitähän ei suinkaan kaikki ole (siis tätä woke- ja hyveellisyyskirjoittamista). On paljon ihan omaehtoista kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta jne. Kirjallisuutta ei toki saada ihan vähällä hengiltä, mutta jos jotain voidaan Suomessa tukea, niin kyllä sen pitäisi olla suomalainen kulttuuri kaikissa muodoissaan - siitäkin huolimatta, että siellä on sellaista mistä ei itse pidä. Olen kyllä siitä samaa mieltä, että vihreälle ja vasempaan kallellaan olevaa porukkaa on kirjailijoissa paljon, eikä siellä paljon aina järki päätä pakota. Mutta on paljon muutakin, joskaan ei ihan hirveästi sitä oikeistoporukkaa, mutta ihan yleistä järjen ääntä sopii sekaan ja hyvää kirjoittamista, joka ei palaudu mihinkään ajankohtaiseen ideologiaan ja valta-asemaan. Kirjallisuudelle osoitetut määrärahat, samoin kuin hyvää työtä tekeville kirjastoille, ovat todella pieniä puroja, kun samaan aikaan menee suoraan hallinnollisille aloille ihan jonninjoutavaan paskaan vaikka kuinka paljon. Kaikesta toki pitää voida leikata, sitä en sano, mutta kyllä tässä on tehty sellaisiakin päätöksiä (esim. äänikirjojen tekijänoikeuksien suhteen), jotka ovat kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ajatellen aivan älyttömiä. Näkee, että ei ihan tajuta, mitä vahinkoa tehdään.

   Poista
  3. Olen toista mieltä. Kun, ei siis jos, meidän kirjallisuupiirit ovat omaksuneet totalitaristisen toimintamallin, heitä ei tule tukea tässä toiminnassaan. Muuten olen sitä mieltä että jos, siis JOS, kulttuurissa annettaisiin kaikkien kukkien kukkia sortumatta totalitarismiin ja kirjojen polttoon, sitä voisi ja ehkä jopa tulisikin tukea, jos rahaa tärkeämmistä asioista jää. Mutta ensin pitää olla aika monta tärkeämpää asiaa asiallisesti rahoitettu, ennenkuin tämä tilanne valllitsisi. Ja minulle koko pohdinta on sikäli akateeminen, että meidän kulttuuripiirimme eivät ole tasapuolisia, eivätkä kovin pian sellaisiksi muutu, joten ei niitä tarvitse rahoittaakaan kovin lähitulevaisuudessa. Propagandaa ei pidä tukea, he syytävät sitä tukemattakin.

   Poista
 2. Mutta olihan tuossa vuodatuksessa totuuden lausekin mukana: "...Anna-Maja Henriksson on loistava esimerkki siitä, miten valta tyhmistää ja korruptoi."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vann kylläpäs tuo tyttö kävi kuumana. Ei se pakinoitsija Ollin luoma ajatelmia kirjoittava Otso Kirjosiipi turhaan mietiskellyt että "Ihmisestä 3/4-osaa on vettä. Eipä siis ihme, että liika tulistuminen johtaa höyrypäisyyteen"

   Poista
  2. Höpönlöpöä ei sen luonne mihinkään ole muuttunut asemaansa päästyttyä tuo jälkimmäinen on edellytys tuohon asemaan pääsyyn.

   Poista
 3. Vaikuttaa, että tämä kirjoitus oli avoin kritiikki-kirje RKP:n puheenjohtajalle?
  Saahan sitä yrittää vaikuttaa mutta kansa on äänestänyt, hallitus on ohjelmansa tehnyt ja eduskunta antanut luottamuksen hallitukselle. Nyt sitä hallitusohjelmaa toteutetaan.

  Edelleen sopii muistaa, että valtion talous on kuralla ja tämän sekä tulevien vuosien osalta valtion nettolainan tarve on luokkaa 11,5 mrd €.
  On pakko säästää koska talouskasvu ei asioita paranna jotta saadaan talous tasapainoon.

  Onkohan Eva-Stinalla kritiikin lisäksi esittää keinoja miten valtiontalous laitetaan kuntoon? Niitä voi ehdottaa vaikka RKP:lle.

  Jotenkin alkaa kyllästyttämään tai oikeastaan naurattamaan tämä natsi huuto kun viime vuosien tai vuosikymmenien "pahin" natsi Suomessa taisi olla Pekka Siitoin ja hänkin oli lähinnä klovnin tasolla.
  Kuten itse kukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittää hallitus säästää sitten mistä hyvänsä, niin vihervasemmisto saa aikaan itkupotkuraivarin. Tässä ko. jutusta jäi puuttumaan vain se, kuinka kaikkein köyhimmiltä ja haavoittuvimmassa asemassa nyt taas viedään saavutettuja etuja. Kirjastot ovat pullollaan kirjoja laidasta laitaan eli lukemista riittää. Ja jos kirja ei myy, vika on silloin kirjoittajassa, eikä valtion tarvitse tukea kaikkia, jotka itsensä kirjailijoiksi tai artisteiksi ylentävät.
   Poista
  2. Riikka Purra väläytti että saattaa olla pakko korottaa veroja, esim ruoan alvia, kun säästöjä ei saada riittävästi ja riittävän nopeasti, niin nyt tuolla mediassa kirkuvat vassarit Anderssonskan johdolla että köyhiin taas isketään.... no, kertoisi sitten että mistä otetaan muualta, sen sijaan että mölyää että mikään ei käy, ei säästöt yhtään mistään, eikä lisätulot. Eivät ole osa ratkaisua nämä vassarit, vaan osa, ja suuri osa, ongelmaa.

   Poista
 4. Mutta eikö vihersuvakkien, kuten RKP: n harrastama Cäänselointi vastaa kirjojen polttamista?

  Ja tämä pässi Annastina, hänkö määrittelee, mikä on "laadukasta" kirjallisuutta?

  VastaaPoista
 5. Lääkkeidenkin arvonlisävero nousee, ei vain kirjojen. Väännäppä siitäkin sopiva natsivertaus HB:n toimittelija-harjoittelija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkkeiden arvonlisäveron nousu ei juuri tunnut kuluttajan lompakossa. Suurten kansansairauksien tablettimuotoiset lääkkeet (verenpaine, kolesteroli, diabetes) kolmeksi kuukaudeksi maksavat vähän maitolitraa enemmän. Moni hinta alkaa kakkosella tai kolmosella, ja seuraava merkki on pilkku.

   Mutta kylläpä oli sakeaa tekstiä tuo käännös.

   Poista
  2. Eihän tuo Pykmestari Höblän toimituskuntaan kuulu, vaan on mielipidekirjoituksensa julkaisuttanut runoilija:

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Eva-Stina_Byggm%C3%A4star

   Wikin mukaan hän ei juuri näyttäydy julkisuudessa eikä anna haastatteluja.
   Kirjoittaminen sujuukin sutjakammin, ja tuollaisen päästeleminen naamatusten jossain haastattelussa vaahto suusta pursuten aiheuttaisi epäilemättä vain epätoivottuja reaktioita.

   Poista
  3. Se vasta olisikin törkeää jos noilta pieniltä Bättre genetik - Bra syster(BGBS+?) verkostoilta tukia leikattaisiin.

   Todellisuudessa toi kirjojen alv on aika mitätön nosto voidaan varmaan suurlukijoille myöntää parikymmentä € harkinnanvaraista toimeentulotukea tuon johdosta jos on esittää kuitit niistä joka päivä luetuista uusista kirjoista, sitäpaitsi eikös sillä ole ympäristön ja kiertotalouden kannalta vain positiivisia vaikutuksia kun ihmiset oppivat käyttämään divareita :P

   Poista
 6. Jokainen ala, johon leikkaukset kohdistuvat on sen edustajien mukaan juuri se äärimmäisen tärkeä, jolta ei missään nimessä saa leikata. Tässä on kuitenkin Eva-Stinan mopo lähtenyt keulimaan aivan hallitsemattomasti. Mennään jo komiikan puolelle, kun aletaan rinnastaa pragmaattisia, pakon edessä tehtäviä talouden tervehdyttämiseen tähtääviä toimenpiteitä natsien kirjanpolttorovioihin. Runoilijalla, joka normaalistikin elää fiktion maailmassa, tietysti voi mielikuvitus ottaa vallan, jolloin jalat irtoavat maan pinnalta. Kun katse on tiiviisti suunnattuna omaan napaan.
  Voi helposti kuvitella huomattavan määrän tärkeämpiä kohteita, liittyen vaikkapa terveydenhoitoon, koulutukseen tai vanhustenhoitoon, joiden rahoitus menee heittämällä ohi kirjailijoiden mielikuvitustarinoiden tukemisesta.

  VastaaPoista
 7. Tuo keuliminen ei vaikuta oikein sivistyneeltä. Onko tuommoinen yleisemminkin tapana Husarissa ja ankkalammikossa, vai katsovatko useimmat vain tuppisuina sivusta, kun muutamat meuhkaavat? Eli tukevat meuhkaamista omalla hiljaisuudellaan?

  VastaaPoista
 8. Ievas-Tiinan käkikellossa on näköjään pidetty pikkujouluja.

  VastaaPoista
 9. Vuoden 2019 lopussa SLS:n hallinnoiman omaisuuden arvo oli noin 1,8 miljardia euroa, joka koostuu SLS:n ja Svenska kulturfondenin (SKF) rahastoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän heillä siis sitten ole mitään pulaa rahasta, miksi he sitä valtiolta kinuavat?

   Poista
  2. Vasemmistosta on niin mukavaa, kun joku muu maksaa.

   Poista
  3. Kinuavat siksi, että se on suomalaisten tehtävä tukea heidän kulttuuriaan ja palvella heitä heidän omalla kielellään elatuksen ohella.

   Poista
 10. Eikös joka vuosi kirjastoista poisteta kirjoja ja minne joutuvat ne suuret määrät kirjoja, joita ei voida edes käyttää uudelleen paperimassaksi jne, koska ovat sidottuja jne. Poltetaanko ne siis? Ja eikös Ukrainassa ollut venäläisten klassikkojen ja venäjänkielisten kirjojen julkinen poltto tässä menneenä vuonna?

  VastaaPoista
 11. Kuten olemme varmasti huomanneet, putinistit tai stalinistit tai mitä nimitystä näistä terrorismiin viehtyneistä hirmuvallan kannattajista käytetäänkään, on helppo tunnistaa natsi-sanan ahkerasta viljelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten ne on jotain sotureita:
   https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009811796.html

   Poista
 12. Käännöksen lopuksi ei löytynyt lainausmerkkiä, mutta kertalukaisulla olin blogauksesta ymmärtävinäni, että kyse kirjallisuustuen pienentäminen ja kirjojen arvonlisäveron kasvattaminen tuivat valtiolle rahaa ja iskevät raskaasti maamme (kaikkien?) pienten kieliyhteisöjen kirjallisuuteen ja varmasti jollain tapaa suomenkieliseenkin kirjallisuuteen. Ehkä upporikkaiksi mainituilla ruotsinkielisillä säätiöillä on nyt mahdollisuuksia astua kehään?

  VastaaPoista
 13. Kyllähän kulttuuriketkut kaikilla julkisareenoilla saavat nykyisin aivan ansiotonta huomiota ja arvonnousua, ja tämä tavallaanniinku-hörhöjen esillepano taitaa kuulua kunnollisen kulttuurikonservatismin kuolinkouristuksiin.

  Bradburyn kirja ilmestyi 1953, ja Truffautin elokuvaversio 1966. Amerikkalaiset panivat elokuvan uusiksi niin, että sankarina on musta mies, ja sisältökin on vanhan väärinymmärrystä ja teknofantasiaa.

  Syy kulttuuriseen romahdukseen löytyy kylläkin ihan muualta kuin niistä projektiivisista kuvitelmista, joilla nykysukupolvet oman tunnustuksellisen ajattelunsa ja harhaisten ideologioidensa opillisista poimuista maailmaa katselevat. Sosiopsyykkinen romahdus koskee koko hyvinvoivaa länsimaailmaa, ja se tulee näkyviin räikeimmin nimenomaan kaikenlaisten tavallaanniinku-kulttuuriketkujen lapsellisuudessa ja kaikinpuolisessa kehittymättömyydessä.

  Ei wokeltelemalla mitään uutta synny, vaan tajunta taantuu aina vain lapsenomaisemmalle asteelle. Eivät yhä pubertaalisemmiksi muuttuvat sisällöt kerro kirjallisuuden tai elokuvan arvosta, vaan uusien sukupolvien arvottomuudesta.

  Fahrenheit-kirjaa on rajattomasti saatavilla, hinnat kaupasta riippuen kympin ja kahdenkympin välillä. DVD-julkaisua pohjoismaisilla kielillä tektitettynä löytii niin ikään -- siis myös sitä sisällöllisesti älyllistä Truffaut-versiota, ei amerikkalaisten tasa-arvoversiota.

  Kirjallisuuden tragedia ei ole sensuurin tragediaa, vaan kirjallisuuden kuolema on eurooppalaisen kulttuuriperinnön kaikinpuolista kuolemaa. Se on enemmänkin sukupolvikysymys kuin mihinkään ideologiaan kuuluva kysymys.

  Muute olen sitä mieltä että pakkoruotsista pitäisi päästä eroon.  VastaaPoista
 14. Kuten edellä jo todettiin, kirjarovioilta on meillä vältytty, kun poliittisesti epäkorrekteja kirjaehdotelmia ei edes julkaista tai oteta myyntiin. Se on sitä parempaa sensuuria.

  Tuokin hokema, että kirjojen polttaminen johtaa ihmisten polttamiseen, on aika paksua. Totalitarismin syyt ovat moninaiset ja sen seurauksena poltetaan kirjoja ja joskus ihmisiä. Näiden polttamiseen on siis sama syy, ei niin, että kirjojen polttaminen johtaa ihmisten polttamiseen.

  VastaaPoista
 15. Eikös vasemmiston woke-aate ole itse laittamassa pystyn kirjarovioita kun niissä esiintyy raisismia ja muuta nykypäivän ajatteluun sopimatonta ja joillakin kustantajalla on jo tätä varten joku sensitiivisyysasiantuntija, joka määrää mitä julkaistaan ja mitä ei. Historiallista kontekstiä ei ymmärretä ollenkaan. Amerikasta tämäkin on lähtöisin; samalla kun on kaadettu keeneriorjia pitäneen George Washingtonin patsaita, on otettu mm. vuosikymmeniä sitten myönnetty kirjallisuuspalkinto Laura Ingallsilta, jonka "Pieni talo preerialla" - romaanit sisälsivät rasismia! On herkkää, hui! Tv-sarjassa ei sitten pahaa mustaa miestä nähtykään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin pienemmissä ja köyhemmissä kunnissa poistokirjoja myydään asiakkaille jotain euron kappale…

   Poista
 16. Ruotsinkielellä voi kirjoitella parempaa rasismia ja vihapuhetta rauhassa.

  VastaaPoista
 17. Ensinnäkin, toi tittelinkipee (mitt yrke äre FÖRFATTARE) voi mennä sahalle töihin jos kerta kirjansa/runonsa ei käy kaupan. Toisekseen, onko meidän enemmistön veroustamme tuettava arrogantin vähemmistökielisen vieraskielisiään tekstejä. Jos helppoo fyffee mankuu on vain mentävä jonku ökyhurrisäätiön pakeille. Ankkalammikkoloine ota ihan ite vastuu tekemisistäsi, jätät meidät ja rahamme rauhaan

  VastaaPoista
 18. Olipas kevyttä kuraa toista se oli vielä joku aika sitten kun suomalaiset oli koko lehden mielestä huonomman geeniperimän omaavaa ja toista mieltä olevat lynkattiin armotta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!