lauantai 9. joulukuuta 2023

Poliittinen lakko vaikeuttaa ensi torstain työmatkoja

Valtioilla on pääkaupungit, josta käsin niitä hallitaan. Suomessa se on Helsinki, jossa paikallisvaltaa pitävät arvoliberaalit kokoomuslaiset ja vihreät poliitikot.  

Tämä näkyy esimerkiksi - ja erityisesti - pääkaupungin liikennejärjestelyissä, joiden ilmiselvänä tarkoituksena on jo vuosia ollut vaikeuttaa yksityisautoilua. Tähän on pyritty sekä autotieverkostoa hidastamalla että rakentamalla asuntoja, joihin ei ole tarjolla omaa autopaikkaa. 

Näin toimien Helsingin johto on onnistunut, ellei nyt autioittamaan niin ainakin, hiljentämään kaupungin keskustan. Samalla julkista liikennettä käyttävien ihmisten määrä on noussut, mutta lumettomana aikana polkupyörällä matkojaan tekevien ihmisten määrä on ensi-innostuksen jälkeen laskenut

Tähän liittyen on ollut mielenkiintoista, ettei tässä yhteydessä ole juurikaan keskusteltu poikkeustilanteista - pois lukien hälytysajoneuvoihin liittyvät ongelmat. Siksi päätin tänä aamuna nostaa esille sen, että julkinen liikenne on tunnetusti varsin lakkoherkkää. 

Sen merkkinä Rautatieunioni on ilmoittanut, että se pysäyttää junaliikenteen ensi torstaina. Työtaistelun piiriin kuuluvat sekä VR:n kaukoliikenne että VR:n kaupunkiliikenne. 

Nähtäväksi jää, kuinka Helsinkiin pyrkivät tai sen sisällä liikkuvat työntekijät ratkaisevat työmatkansa. Ruuhkautuvatko tiet ja löytyykö kaikille autoille parkkipaikka? Asiaa toki auttaa se, että monilla on mahdollisuus jäädä torstaina etätöihin, mutta toisaalta on myös monia, joiden on selviydyttävä työpaikalle asti aiempaa suljetummassa pääkaupungissamme. 

Lopuksi muistutan, että kyseessä ei ole suomalaisten yleisesti hyväksymä työnantajan painostamiseksi järjestetty työtaistelu vaan poliittinen lakko. Siis työtaistelu, jonka tavoitteena on painostaa laillisesti järjestettyjen vaalien seurauksena valtaan noussutta - ja äänestäjien ilmaiseman tahdon mukaisesti valtakunnan talouden korjaamiseen tähtäävää - hallitusta, joka pyrkii toteuttamaan kansan sille antamaa tehtävää.

Tämäkin esimerkki osoittaa, että hallituksen on välttämätöntä toteuttaa aikeensa poliittisten lakkojen kieltämiseksi. Ja ammattiliittojen on nöyrryttävä siihen yhteisen hyvän nimissä. 

25 kommenttia:

 1. Ei kai poliittisia lakkoja kielletä vaan

  ”Työrauhan parantamiseksi” hallitus aikoo rajata poliittisen työtaisteluoikeuden käyttöä korkeintaan yhteen vuorokauteen ”pohjoismaisen käytännön mukaisesti”.

  https://yle.fi/a/74-20051442

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylen toimittajat tuntuvan olevan innoissaan 14.12.2023 lakoista. Arvelevat niiden kurittavan 'vääränlaista' hallitusta. Ehdotan, että menisivät tukilakkoon, alkuunsa pariksi viikoksi. Ei muuten satu meihin taviksiin. Säästyisi samalla verovaroja...

   Poista
 2. Liikuttavaa, SAK lakkoilee mm. eläkeläisten asumistuen indeksijäädytystä vastaan. Eläkkeet nousevat vuoden vaihteessa 5,7 %.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistetaan, että eläkkeiden indeksitarkistukset ovat vuosia olleet hyvin pieniä koska inflaatio on ollut matalalla.

   Poista
  2. Työeläkkeen tarkoitus on säilyttää edunsaajan ostovoima. Ei sillä rikastuta. Työeläkeindeksi muodostuu pääosin kuluttajahintaindeksistä (80 %) ja ansiotasoindeksistä (20 %).

   Poista
  3. Muistetaan kun se että pullamössöläinen maksoi wanhaan hywään aikaan pikkuriikkisen tyel-maksun ja nyt vaatii indekdinkorotuksen (jota ei maksanut). Voi niisku.

   Poista
 3. Jos tämä lakkointoilu menee ensi vuoden puolella vaikka siihen yleislakkoon, niin silloin voi suoraan sanoa, että lakkoilijat kusevat omiin muroihinsa. Ensinnäkin yleislakosta kärsivät lakkoilijat yhtä tavalla kuin nyt sitten työnantajat tai paha hallitus. Toiseksi se kiihdyttää tekoälyn tuloa valtavasti, jopa useammalla vuodella. Voi olla, että lakkoilijoilla ei ole enää työpaikkaa, kun lakko tai lakot joka tapauksessa jossain vaiheessa päättyy. Tekoäly kehittyy exponentiaalisesti ja voi syrjäyttää ihmisen monella alalla. Tekoäly ei kuitenkaan varmaan tule niin viisaaksi, että alkaisi lakkoilemaan. Eihän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletteko muuten miettineet, miksi ihmisten tekemä työ on verotettavaa mutta koneiden ei samalla tavalla? Jos siirryttäisiin tuotannon verotukseen ja työveroa laskettaisiin roimasti, voisi se motivoida jopa kommunisteja työntekoon, vai?

   Tuo automatisaation edistyminen voitaisiin hyödyntää lyhentämällä työaikaa, niin ihmiset pysyisivät nykyistä terveempinä eläkeikään asti - ehkä, ellei sitten porukka hilluisi kapakoissa entistä enemmän.

   Poista
  2. Kukaan ole ajatellut niitä yhdessä isokenkäisten kanssa tehtyjä kabinetti sopimuksia joissa lakkoillaan niin paljon, että saadaan yleinen mielipide käännettyä lakkoilua vastaan ja saadaan lopulta afrikkalaiskiinalainen työsopimuskäytäntö suomeneen.

   Poista
 4. Ja Lauri Lyly ehdottaa hyvin erikoisia toimenpiteitä päivän lehdessä. Kiista olisi aina ratkaistava työntekijän eduksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kiistat on aina ratkaistava työntekijän eduksi, niin silloinhan kiisteltävää ei ole. Kysymys on työntekijäpuolen määräyksestä.

   Poista
 5. Jooh, ensin yllytetään käyttämään julkisia ja olemaan autottomia tai mopottomia. Siittäpähän muodostuu entistä suurempi painostuskeino näille julkisen liikenteen lakkoilijoille.

  Toisin sanoen, julkisiin ei voi luottaa kulkuvälineenä, täh? Kun poissaoloon erilaisista velvoitteista ei kait hyväksytä syyksi jos bussi tai metro tai ratikkan kapteenit on lakossa? eli paha kuseminen omiin muroihin, hahahaha fo


  siittä vaan lumikengät jalkaan ja vaeltamaan 12 kilometrii lumimyrskyssä duuniin täh

  VastaaPoista
 6. "Tähän on pyritty sekä autotieverkostoa hidastamalla että rakentamalla asuntoja, joihin ei ole tarjolla omaa autopaikkaa. "

  Vieraspaikkojen puute vähentää myös kyläilyä. Sitä aina mietityttää, löytyyköhän autopaikkaa, jos käy vierailulla.

  Helsingin keskusta on niin autovihamielinen, ettei siellä tule käytyä kuin pakosta. Stockmannin pysäköinnin hinta lienee karkottanut asiakkaita.

  VastaaPoista
 7. Vasemmisto tuhoaa tämän maan. Viime vaalikaudella asiaa hoiti hallitus, ja nyt parhaansa mukaan ammattiyhdistysliike. Ulkoparlamentaarin kiristys otetaan käyttöön, jos demokraattisesti valittujen päättäjien toimet eivät miellytä näitä mafiosoja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasemmisto on aina pelannut kokoomuksen pussiin.

   Poista
 8. Hyviä pointteja jokaisella täällä, mutta miten kummassa se ei näy ulkona? Miksi vasemmistoa ei yksinkertaisesti anneta Putinille, joka tietysti tietäisi parhaiten, mihin hommaan vasemmisto parhaiten sopisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomennatko tuon.

   Poista
  2. Ei tarvitse, koska jokainen lukija pystyy ihan itse tulkitsemaan mitä tahansa, eikä tulkinta koskaan voi olla väärin, kuten huomataan vaikka nykytaiteen tulkitsijoista. Vai milloin viimeksi olet vaatinut lähimmäistäsi tulkitsemaan hänen tulkintaansa roskasta, jonka joku on roikuttanut jonkun seinälle, täh?

   Poista
  3. Et ole puolesta etkä vastaan, vaan pikemminkin päinvastoin?
   Et saa viestiäsi (mikä se sitten onkin) perille, jos "sanoituksesi" on kryptinen, mutta ehkä sillä ei ole väliäkään, täh.

   Poista
 9. sinne vaan pikipääbusseihin tai neekerimetroon, joiden kulkuun ei voi edes luottaa..no thanks, valitsen oman yksityis henkilö auton, onneks en kyl asu PK seudulla, saati hälsingisstä

  VastaaPoista
 10. Oikeastaan lakkoillaan vaaleilla valittua eduskunnnan ja kansan enemmistöä vastaan.

  VastaaPoista
 11. Eiköhän oikea ratkaisu olisi saada sakkin jotain muita kun sosdem paskoja oikeastaa ihan uusi järjestö joka ei koostuisi paskan puhujista..

  Mitään heikennyksiä tarvita mihinkään lakko oikkeuksiin tietysti loimaan kassa on vaihtoehto jos ei halua liittoon kuulua.

  Sitten ahneet liitot voisivat kyllä aloittaa myös itsestään säästöt ja karsinnat esím:

  https://www.sivista.fi/wp-content/uploads/2023/04/Yliopistojen-yleinen-tyoehtosopimus-01042023_31032025.pdf

  Onhan tuo aika törkeää jos tuollaisilla ehdoilla on töissä siitä vaan vilaisemaan työaikapankkeja ja vuosilomia ym. leikattavaa löytyy ja noi pitäisikin sopia paikallisesti esim. fysiikan laitoksen asiat voisi sopia heinähatussa kun on sopivan lähellä..

  VastaaPoista
 12. Uusia innovaatioita ja tekijöitä kaivataan Suomeen. Kuka viitsii tulla, kun maa on niin lakkoherkkä ja hyvästä palkasta valtio vie 50- 60%, jonka sitten jakaa minne sattuu. Kun vastassa on vielä ikävä ilmasto ja kalliit elinkustannukset, fiksu ihminen valitsee kyllä toisin. On jääneet ne paljon mainostetut uudet fazerit ja finlaysonit tulematta, se sijaan yhteiskunnan tuella eläviä ihan kiitettävästi.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EK:n hurskaat puheet voi jättää omaan arvoonsa. Ei tänne tosiaan kukaan koulutettu ihminen vapaaehtoisesti tule, koska meillä on kansanvälisesti pienet asiantuntijoiden palkat, mutta vastineeksi kova verotus ja kaikki on kallista. Työnantajajärjestöt haluavat ulkomailta perusduunareita tekemään suomalaisten työt kitupalkalla, millä ei tule toimeen. Pontimena esimerkiksi Emilia Kullaksen kolumneihin on se yksi ja ainoa, nimittäin pyhä Shareholder Value.

   Poista
 13. Kela maksaa ison osan pienituloisten asunnon vuokrasta ek:n yms. asuntosijoittajille (yllätys, sopii vassareille, eivät ymmärrä kokonaistaloudesta mitään!) ja myös työttömyysturvasta ja eläkkeestä, sairauskuluista jne. Voi käydä valtiolle erittäin kalliiksi. Ei yrityksille.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!