sunnuntai 3. joulukuuta 2023

Krapulalääke

Näin sunnuntai-aamuna saattaa arvoisalla lukijallani särkeä päätä, mikäli lauantai-illan virvokkeiden nauttiminen on ylittänyt kohtuuden. Lohduttavaa on kuitenkin, että särystä selviää yleensä vielä saman päivän aikana - nuoremmat nopeammin ja vanhemmat vähän verkkaisemmin 

Sikäli mikäli arvoisa lukijani on sortunut alkoholistiksi on tilanne selvästi vakavampi, sillä päänsärky ja vatsan ylöspäin suuntautunut toiminta saattavat jatkua päiväkausia. Ja houkutella tarttumaan uudelleen pulloon, koska se lievittää oireet - mutta palauttaa henkilön takaisin lähtöpisteeseen. 

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuvaamani kaltaiset ryyppyputkien jälkeiset vaikeat päänsäryt ja pahoinvoinnit vaikeuttavat kuntoutushoitoon hakeutumista ja niiden onnistumista. Eikä asiaa todellakaan auta se, ettei näihin ongelmiin ole terapeuttisia hoitokeinoja. 

Siksi oli mielenkiintoista huomata, että Hyeonwi Son ja hänen kollegansa tutkivat alkoholin vieroitusoireita hyödyntäen juoppoja rottia ja osoittivat, että mastosoluspesifinen reseptori MrgprB2 oli vastuussa päänsärkyoireista. Tämän osoitti se, että rotat, joilta tämä reseptori oli poistettu, eivät saaneet päänsärkyoireita vieroituksen aikana. 

Toisin sanoen tutkijat tunnistivat tietyissä rottien soluissa sijaitsevan valkuaisaineen, jonka kautta krapulaoireet syntyivät. Jos oletetaan saman mekanismin toimivan ihmisellä - ja miksipä se ei toimisi - voitaisiin hoitoon hakeutuvien alkoholistien päänsärkyjä ehkäistä tulevaisuudessa MrgprB2:een vaikuttavilla lääkkeillä. 

Toisaalta saattaisi käydä niin, että näitä lääkkeitä väärinkäytettäisiin myös vähemmän vakavan sunnuntaikrapulan ehkäisemiseen. Se voisi pikemminkin lisätä kuin vähentää alkoholin haittoja jos oletetaan, että ryyppypäivän jälkeisten päänsärkyjen pelko toimii liiallista viinankäyttöä ehkäisevästi. 

Tätä vaaraa voitaisiin toki torjuta käyttöä tekemällä Mrgpr2:een vaikuttavasta aineesta reseptilääke. Tällöin vaarana saattaisi kuitenkin olla laiton kauppa eli pimeiden markkinoiden syntyminen, mutta mahtaisiko sellaisten muodostumiselle sittenkään olla edellytyksiä? 

Kysehän ei kuitenkaan olisi itse päihteestä vaan ainoastaan sen negatiivisten seurausten torjunnasta. Vaikka toisaalta alkoholi on Suomessa ylivoimaisesti yleisin päihde, ja aika moni olisi luultavasti hyvillään, mikäli välttyisi krapulalta turhan railakkaaksi karanneen juhlimisen jälkeisenä aamuna. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Uutta toivoa munuaispotilaille
Ensimmäinen uusi syötävä antibiootti 20 vuoteen
Evoluutio ja uudet lääkkeet muuttavat koronaviruksen tappajasta nuhakuumeen aiheuttajaksi

16 kommenttia:

 1. Päihteillä, kaikilla niistä, on aikamoisesti elämää lyhentävä vaikutus. Viinan aiheuttama päänsärky lienee kokonaisuuden kannalta melko vähämerkityksellinen. Ibuprofeenilla siitä pääsee, Parasetamolia ei tule käyttää sen maksatoksisuuden vuoksi. Alkoholin maksatoksisuus on Parasetamolin keralla huono yhdistelmä.
  Elämän pituuden lyhentämiseen, jos se on tarkoitus, on helpompiakin tapoja.
  Tässä iässä ymmärtää sen että kohtuus kaikessa ei ole vain tuuleen huudettu lausahdus.
  Mielestäni muutama siivu skottilaista on toisinaan enemmän kuin paikallaan, muttei sitä pidä ottaa tavaksi, eikä varsinkaan vetää naulaa päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni olisi tappanut itsensä ilman alkoholia olisi tilastot paljon synkempiä. Paras keino vähentää alkoholin kulutusta suomessa olisikin, ettei iltapäivälehtien kansissa ja mainoksissa (joita on joka kaupassa niin, että ne näkee väkisin) esintyísi rumien poliitikkojen lärvejä niin ihmisiä ei vitutttaisi niin paljoa, eivätkä joutuis juomaan taas kun näkivät sen saatanan sammakon.

   Poista
 2. Voisivatko tutkijat kehittää Järkilääkkeen, jolla eurooppalaisten järki palautettaisiin ja saataisiin tämä "turvapaikka" touhu lopetettua ja Eurooppa palautettaisiin turvalliseksi meille kaikille?

  IS eilen

  Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön päiväkodin parkkipaikalla

  Mies tuomittiin oikeudessa useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.
  Rikokset tapahtuivat samana päivänä ja kohdistuivat kahteen 15-vuotiaaseen tyttöön.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010030188.html

  Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 25-vuotiaan miehen kolmesta lapsenraiskauksesta ja kahdesta seksuaalisesta kajoamisesta lapseen.
  Mohamad Jomaa Al Hamadish tuomittiin vankeuteen 4 vuodeksi, 2 kuukaudeksi ja 20 päiväksi.
  Kaikki rikokset tapahtuivat saman päivän aikana kuluvan vuoden elokuussa.

  ---------------------------

  HS tänään

  Räjähdys asuin­alueella Uppsalan lähellä – Aftonbladet: Tapahtuma liittyy ”kurdikettuun”

  Räjähdys tapahtui myöhään lauantai-iltana. Yksi ihminen kuljetettiin sairaalaan.

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010032728.html

  Uppsalan lähellä sijaitsevalla Lövstalötin pientaloalueella sijaitsevassa asunnossa tapahtui räjähdys myöhään lauantai-iltana.
  Asunnossa tapahtuma-aikana asunnossa ollut henkilö loukkaantui lievästi, ja hänet kuljetettiin sairaalaan.

  ----------------------------

  IL tänään

  Saksalaisturisti puukotettiin kuoliaaksi Pariisissa – Poliisi: Tekijä pettynyt Gazan tilanteeseen
  Hyökkäys tapahtui lähellä Eiffel-tornia Pariisin keskustassa lauantai-iltana.

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a6a44a62-7653-42c0-8e8f-8e6c2ab2a512

  Uutistoimisto AFP:n mukaan hyökkääjän kerrotaan huutaneen islamilaisia iskulauseita hyökkäyksen yhteydessä. Ranskan sisäministeri vahvisti tiedon myöhemmin.
  Ranskan poliisilähde kertoi AFP:lle, että epäillyn puukottajan tiedetään noudattaneen radikaalia islamia ja kärsineen mielenterveysongelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yle 3.12.2023

   ”Rasistinen ilmapiiri yltyy”, mielenosoittajat sanoivat Pariisissa – Ranska aikoo kiristää maahanjäämisen ehtoja

   Jännitteet lisääntyvät Ranskassa, jossa islamisti iski jälleen lauantaina.
   Sunnuntaina tuli kuluneeksi 40 vuotta maan ensimmäisestä isosta rasisminvastaisesta mielenosoituksesta.

   https://yle.fi/a/74-20063278

   Artikkelista poimittua

   Rasisminvastaisten mielenosoitusten rinnalla protestit ulkomaalaisia ja maahanmuuttoa vastaan ovat yleistyneet viime viikkoina.

   Poista
 3. Tekstin lopussa Professori väittää että alkoholi olisi Suomen yleisin päihde, mutta onko näin?

  Kyllä kofeiini on selvästi yleisempi, sillä esimerkiksi pelkästään kahvia litkitään tässä maassa selvästi enemmän mitä alkoholia, ja siihen kaikenlaiset energiajuomat päälle!

  Jos joku lukija ei pidä kahvia päihteenä, niin kokeilkoon sitten kahvin juonnin lopettamista. Kahvin juonnin lopettamisesta nimittäin seuraa pääsääntöisesti erilaisia vieroitusoireita. Jos henkilö on kova kahvinjuoja, niin Ne vieroitusoireet voivat joskus olla hyvinkin ankaria ja kestää pari viikkoakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvihan se on pahin myrkky, siitä jää viinat jälkeen, vaiko? Join kahvia muutama vuosi sitten käytännössä 2 pakettia per viikko, siitä tiputin kahvinjuonnin yteen kuppiin päivässä, eli ei edes pakettia viikossa mene alas, ei mitään oireita. Viinaa käytin 25 vuotta ja olin käytännössä puolivuotta hoidossa minkä kautta pääsin eroon tuosta märästä tappajasta. Voihan se kahvi piristää, mutta ei se ole mikään riippuvuutta aiheuttava.

   Poista
  2. Ihmisissä on suuria yksilökohtaisia eroja. Ei läheskään kaikista alkoholin käyttäjistä tule rapajuoppoja. Hyvin monelle alkoholin käyttäjälle alkoholi ei ole minkäänlainen ongelma. Lueppas tuo artikkeli kofeiinista ja sivisty: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01123

   Poista
  3. Toki. Ei tule kaikista. Mutta kun vaikkapa elämässä tapahtuu jotain selaista että on pakko turruttaa aivot sisällä raivoavasta surusta, niin se riittää kyllä jokaisen jäämään loukkuun viinaan. Viinasta on vaikea enää repia eroon jos menee litra päivässä erittäin väkeviä viinoja. Mutta jos on joku joka tuostakin pääsee eroon, niin nostan kyllä hattua erittäin iloisena hänen puolestaan.

   Poista
  4. Alkoholi on toiseksi eniten syöpää aiheuttava nautintoaine. Tupakka on tehokkain tappaja. Alkoholi muuttuu elimistössä asetaldehydiksi, joka aiheuttaa mutaatioita. Lisäksi se ohentaa limakalvoja, jolloin elimistöön pääsee muitakin syöpää aiheuttavia aineita helpommin.

   Paras ennalta ehkäisevä lääke krapulaan on juoda kapakassa alkoholittomia juomia, mutta se vaatii suomalaisessa kulttuurissa selittelyjä. Ehkä hyvä on vain todeta, ettei halua ehdoin tahdoin kasvattaa syöpäriskiä.

   Poista
  5. Anonyymille vastaan että: Ihmisissä on myös stressinsietokyvyn suhteen suuria eroja. Toiset ihmiset sietävät huonommin stressiä kuin toiset. Kaikkien ei tarvitse hakea pullosta lohtua. Mutta jos palataan alkuun, niin alunperin oli kysymys siitä että väitin kofeiinin olevan Suomen yleisin päihde, mutta sinä väitit vastauksessasi että "Voihan se kahvi piristää, mutta ei se ole mikään riippuvuutta aiheuttava." Sinä olet yksinkertaisesti väärässä!.
   Jos sinä et ole kofeiinista riippuvainen, niin et sinä voi sen perusteella väittää että muut ihmiset ei voisi tulla riippuvaiseksi. Riippuvuuden kehittyminen on aina tapauskohtaista. Siinä linkittämässäni artikkelissa kerrotaan että: "Kofeiiniriippuvuuden kehittyminen on yksilöllistä, joillekin se voi kehittyä parista päivittäisestä kahvikupista, joillakin paljon suuremman käytön lopettaminen ei aiheuta vieroitusoireita". Siinä jutussa mainitaan myös kuolemantapauksiakin jotka liittyvät kofeiinimyrkytykseen! Kofeiini on vaarallista suurina annoksina!

   Poista
  6. En ole anteeksi vain kyllä tavannut yhtäkään ihmistä joka olisi tullut riippuvaiseksi kahvista. Mutta kaippa sitä riippuvuutta voi auheuttaa mikä tahansa jos sille linjalle lähdetään. Ihminen ei voi kahvia edes juoda niin paljoa että siitä myrkytys tulee, on olemassa kofeiinia sisältäviä pillereitä joilla kyllä tappaa ittensä erittäin nopesti. Sinun pitäisi juoda monta kymmentä litraa kahvia kerralla että myrkytys olisi edes mahdollista, vesikin tappaisi jos sitä tuon määrän kerralla joisit.

   Poista
  7. Ei tarvitse kaveri oli taannoin sairaalassa tuon takia on oli liian monta pannua juonut.. Ja kyllä se päänsärky on aivan helvetillinen jonka kofeiinin litkimisen lopettaminen aiheuttaa pahempi kuin krapulassa silloin ei silmissä välähtele..

   Poista
 4. Osin rasvaliukoisen b 1 vitamiinin, benfotiamiinin, kieltäminen eu:ssa ihan vain (?) varmuuden vuoksi oli karhun palvelus diabeetikoille ja myös pahasti alkoholisoituneille. Keksitty 1956, patennti vanhentunut ajat sitten. Ketään ei siis kiinnosta maksaa eu tutkimuksia. Muualla myydään.

  VastaaPoista
 5. Terve. Keksimme jo parikymmentä vuotta sitten pitkällä Lapin-reissulla, että rapulapäänsärky lähtee parhaiten migreenin hoitoon tarkoitetuilla täsmälääkkeillä, triptaaneilla.
  Olkaa hyvä, saa käyttää.

  VastaaPoista
 6. Ooouuu... krapula... edellisen kerran mullakin oli sellainen joskus 26 vuotta sitten... kohtuus ryypätessäkin.

  VastaaPoista
 7. Juomisessa on tärkeintä juoda lopuksi pullo karjalaa ja syödä jotain hyvää koska karjala ei tule takaisin ja jos tuleekin niin maistuu edes hyvältä..

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!