perjantai 24. helmikuuta 2023

Vuosi sotaa on takana, mutta muistettakoon kuitenkin tosiasiat

Venäjän käynnissä oleva hyökkäys täyttää tänään yhden vuoden. Sen kunniaksi Suomi lähettää Ukrainalle kolme miinanraivauspanssarivaunua ja muuta kalustoa. Toivottavasti ne auttavat Zelenskyin armeijaa häätämään hyökkääjän pois maaltaan. 

Vladimir Putinin hyökkäys oli katastrofi. Sen lopputulos ratkaisee hänen tulevaisuutensa maan johdossa ja todennäköisesti jopa elävien kirjoissa. Eikä sodan kulku vaikuta mitenkään lupaavalta hänen kannaltaan.

Hyökkäys ei johtanut nopeaan ratkaisuun, mutta on aiheuttanut venäläisille valtavat tappiot ja yhdistänyt lähes koko Euroopan hyökkäyksen kohteen tueksi. Näin myös aiemmin äärimmäisen venäläisystävällisen Suomen, kuten toistuvat aseaputoimitukset osoittavat.

Suomen kannalta Putinin sotaretken merkittävimmät seuraukset tulevat olemaan maan liittyminen läntiseen puolustusliittoon sekä talouden entistä selkeämpi suuntautuminen länsimarkkinoille. Kääntäen nämä muutokset tarkoittavat Venäjän heikkenemistä sekä sotilaspoliittisessa että taloudellisessa mielessä - vaikka toki Suomen merkitys jättivaltiolle on rajallinen. 

Tässä kaikessa olisi kuitenkin hyvä, että Suomessa pidättäydyttäisiin tarpeettomasta uhosta. Suomen reaalipoliittiset toimet ovat toki olleet hyviä ja kannatettavia, mutta en ole pitänyt esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin (sd) Venäjään kohdistamia äärimmäisen negatiivisia kommentteja toivottavina. 

Näin siksi, ettei maantiede ole kaikesta huolimatta muuttunut, vaan myös Putinin jälkeinen Venäjä on edelleen maamme jättiläismäinen rajanaapuri ja potentiaalinen kauppakumppani. Ja sellaisena myös tulevaisuudessa sekä uhka että hyödynnettävissä oleva resurssi. 

Siksi olisi järkevää tukea Ukrainaa sen verran kuin pystymme järkevästi tekemään, mutta välttää tarpeetonta uhoamista korkeimman valtiojohdon taholta. En siis kaipaa vanhaa suomettumisen aikaa, mutta en myöskään yltiöpäistä uhoamista - en etenkään, mikäli sen tavoitteena on pelkästään oman poliittisen uran edistäminen. 

25 kommenttia:

  1. Marin koettaa paikata möhläyksiään, kun oliko viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä kiirehti ilmoittamaan, että hänen vahtivuorollaan Suomi ei liity Natoon. Ihmetyttää, millä mandaatilla hän sen teki ja nyt kummastuttaa SDP:n nettisivuiltakin juuri vaalien alla häipyneet aikaisemmat kannanotot, joista kerrotaan muunneltua totuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaankin samalla mandaatilla, jolla hän kertoi, että Covid-virusepidemia johtuu ilmastonmuutoksesta. Nyt jäädään vain odottelemaan, kertooko hän ilmastonmuutoksen johtuvan rasismista.

      Poista
    2. Hämmästyttää kovasti miten pöbel ei tiedä miten hallitus toimii. Viime kädessä pääministeri päättää mitkä asiat etenevät. Yleensä ns. sektoriministeri kylläkin hoitaa, mutta jos on kysymyksessä kiistanalainen asia kuten Suomen Nato-optio, niin pääministerillä on asiassa ratkaisuvalta viedä asia eteenpäin eduskunnassa tai jättää viemättä. Sitä kutsutaan mandaatiksi.

      Poista
  2. Putin yrittää epätoivoisena tappaa mahdolliset kilpailijansa ylipitkillä puheillaan. Alkaa Kremlin vaikutusvaltaisimmat ukot olemaan siinä iässä, että tuolilta putoaminen voi olla kohtalokasta. Julma mies.

    VastaaPoista
  3. Nykyisessä halllitusohjelmassa ei ole edes NATO-optiota joten Marin puhui sillä mandaatilla tammikuussa 2022. Muuten hän on esiintynyt pikkuisen liian uhmakkaasti Venäjää kohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi sitten tuollainen ulostulo ja aivan kuin olisi yksin liittymisestä päättämässä? On pahasti noussut "virka" hattuun, vähän kuin tuossa naapurissa yksi napoleon luulee olevansa jumalasta seuraava tai vähintäänkin vanhanajan tsaari tai keisari.

      Poista
  4. Marin on kertonut elävänsä hetkessä, ja se valitettavasti näkyy noissa harkitsemattomissa puheissa. Parempi olisi auttaa Ukrainaa matalalla profiililla, eikä kaivaa verta nenästään noilla uhopuheilla. Ei kannata ärsyttää vainoharhaista hullua, vaikka kuinka haluaisi päästä otsikoihin matkalla kohti EU-hillotolppaa. Näissä näkyy samanlainen kypsymättömyys ja ajattelemattomuus kuin taannoisissa bilesekoiluissa teini-idolien kanssa.

    VastaaPoista
  5. Sanna Marin tunnetusti edustaa vasenta laitaa ja se ajatusmaailma on mahdollisesti kotoa lähtöisin.
    Ei varmaan lapsena tajunnut mitä tarkoitti Neuvostoliiton romahtaminen. Silti vasemmistolaiset tuntevat sympatiaa Venäjää kohtaan (Halonen, Tuomikoski jne).

    Sannalle ja muille vasemmistolaisille Nato on aina ollut punainen vaate ja varmasti Sanna iloa ja riemua tuntien julisti ettei Suomi hänen vuorollaan liity Natoon.
    Unohti vaan sen, että meillä on perustuslaki ja presidenttinä Niinistö sekä kansa, joka ei ihannoi Venäjää tai vasemmistolaisuutta.

    No nyt sitten Sannan täytyy muuttaa kurssia ja nopeasti, että selviää politiikan pyörteissä ynnä muissa bileissä.
    Tässä tilanteessä hän aavistaa kansalaisten tuntoja ja puhuu sekä elää niiden mukaan, jotta selviää politiikan parissa, poliitikko kun on.
    Toivotaan ettei mene yli kuten Professorikin varoitti ja toivotaan, että äänestäjät osaavat myös lukea ihmisestä mikä on aitoa ja mikä on esittämistä.

    VastaaPoista
  6. Mitä tämän maan päättäjät luulee silloin kun annetaan avuksi toiseen maahan sotatarvikkeita, kuten tankkeja ja muuta aseistusta, se on silloin avunantomaa liittynyt sotaan mukaan, joten turha itkeä jos suomeen alkaa tippumaan ohjuksia. Esitetäämpä asia selvästi niille jotka ei osaa sisäistää isossa kaavassa kirjoittamaani. Jos vaikka sinä annat käsiaseen naapurillesi, ja hän ampuu sillä vaimonsa kuoliaaksi, mikä luulet sinä olevasi kun oikeudessa syytetään.

    VastaaPoista
  7. Ja höpöhöpö on liittynyt mukaan sotaan.

    Liittyivätkö USA, UK, Ranska, Italia, Ruotsi ja Etelä-Afrikka talvisotaan Neuvostoliittoa vastaan antaessaan meille sotatarvikkeita? no eivät liittyneet.

    Nämä putinin trollit voivat keksiä jonkin uuden väitteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kuule en ole ryssän torvi. Minä olen esimerkisi yksi niistä joka osallistui generaattoreiden hankintaan Ukrainaan, samoin olen lähettänyt paljon muutakin tarvikkeita. Mutta olen käynyt 2 vuotta armeijaa ihan tynmerkeissä joten minulle on turha selitettä mitä on se jos sotaa käyvälle maalle toimittaa starvikkeita 3 maa. Vai oletko samalinen torvi kun suomen hallitus, jos noiden mielipiteistä on erimieltä olemisen, vaikka maahanmuutosta, he väittävät heti tuota putinistiksi. Sen sijaan kun ptiniti alkaa puolustamaan venäjää, silloin nuo heittää aina puolustuksenaan, usa sitä usta tätä, jne. Oletko siis itse putinisti?

      Poista
    2. Talvisodan aikana Suomi sai apua vain Ruotsilta ja Norjalta. Muiden maiden lupaama apu ei ennättänyt tänne talvisodan aikana.

      Poista
    3. Sillä ei ole väliä ehtikö vai ei, sillä on väliä että se lähetettiin sodan aikana. Syyllinen siihen ettei kalusto ehtinyt tänne ennen sodan loppua oli suurimmalta osaltaan Saksa, joka oli tuolloin Neuvostoliiton puolella Ribbentrop-sopimuksen ja sen lisäpöytäkirjojen myötä.

      Tuo ano joka on ihan jopa armeijaa käynyt, on yksinkertaisesti väärässä.

      Poista
    4. "Tuo ano joka on ihan jopa armeijaa käynyt, on yksinkertaisesti väärässä." Minun veri virtaa yli 200 vuotta taakseppäin suvussa tässä maassa. Osaatko edes lukea, olenko minä joku putinisti kun olen oikesti auttanut Ukrainalaisia? Mitäs sinä olet tehnyt, valittanut netissä? Muistakaa sitten kirjoitukseni kun ryssät hyökkää suomeen, ne seniilit saa oikein hyvän tekosyyn suomeen hyökätä kun ollaan toimitettu aseita Ukrainaan.

      Poista
    5. Tyypillinen otos ihmiseltä jolla ei ole mitään sanottavaa on, hymiöiden käyttö, mikään ei tee ihmistä tyhmemmäksi kun noiden näyttö.

      Poista
    6. Voihan miten pieni voi ihmisen sielu olla... ja sittenkö se ryssä ei tänne hyökkäisi jos oltaisiin oltu kiltisti? huoh.... trolli jos minulta kysytään.

      Poista
    7. Missähän noin totesin? Kerroinko että aseiden lähetys on jotenkin ainoa asia mikä ryssiä kiihottaa suomeen hyökkäämään. Opettele lukutaitoa ja asioiden sisäistämistä.

      Poista
    8. 🤣🤣🤣 voi sinua.....

      Poista
  8. Professorilla on taas painavaa sanottavaa, ja hyvä niin.
    Olen myös itse seurannut huolestuneena tätä pääministerimme uhoa. Tämäkin sota loppuu aikanaan ja emme silloin kaipaa tälläisten lausuntojen tuomaa "stigmaa", joka saattaa haitata kaupankäyntiä...
    -Lukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, esim.
      Stalin on Venäjällä suosikkien ykkönen (https://yle.fi/a/3-9731130). No menihän siinä kunniaa ja mainetta luodessa myös omaa kansaa nurin, mutta mitä lie pettureita olivat.
      Putsari haluaa samoilla metodeilla kansansa suosikiksi ohi Stalinin.

      Ssshh, ei saa puhua pahaa, stigma estää Suomen vaurastumisen Suuren ja mahtavan boikotoidessa oltermannin maahantuonnin ja estäen ladojen viennin Suomeen. Maakuoppa kutsuu, totesi Luukkanen Uuden Suomen puheenvuoroblogissa tänään.

      Poista
    2. 😂😂😂😂
      Noh, ei kaikkien tarvitse ymmärtää 😂😂😂
      - Lukija

      Poista
    3. Lukija ja proffa eivät nyt oikein taida tajuta että Venäjä ei palaa samanlaiseksi naapuriksi omissa tai meidän silmissämme enää meidän elinaikanamme. Se on ihan sama vaikka Putin syöstäisiin vallasta, seuraaja ja muut venäläiset valmistautuisivat uusiin seikkailuihin ihan Putinin viitoittamalla tiellä. Heitä lipomalla ja varomalla ei myydä yhtään kumisaapasta tai nastarengasta enempää.

      Poista
    4. Jos me nyt venäläisiä miellyttääksemme pistämme kielenkäyttöömme sordiinon päälle, se tulee vain johtamaan siihen että meistä tyhmimmät, ja heitä luoja paratkoon riittää tässä poliittisesti lahjattomien maassa, vain luulevat että venäläiset ovat jossain vaiheessa taas vaarattomia. Ja heidän luulemiseensa vaarattomiksi, "normaaleiksi", liittyy sellaiset vaarat jotka ovat juuri realisoituneet Ukrainassa. Nyt se kasakka vaan seuraavalla kerralla voi olla meidänkin porteillamme, voimistuneena ja valmistautuneempana ja aiemmasta oppineena. Se on seurauksena jos alamme luulla että vaara meni ohi Ukrainan tilanteen jonkinlaisen laukeamisen myötä, kun sellainen väistämättä joskus tapahtuu. Sitten seuraa vain uusi etsikkoaika, joka on vain uuden myrskyn odotusta.

      Poista
  9. Miksi Venäjä ei valloittanut Suomea marraskuun alussa 1940? Olisi käynyt helposti.
    Tosin USA (vähän muutkin) myi Suomeen venäläisiin verrattuna hyviä hävittäjäkoneita jo sota-aikana. (Ekat ehti Turkuun ennen rauhaa)+Lupauksia paljosta muusta. Niilä pärjättiin kunnes tuli me 109:t Luotan edelleen USA:han. mm.Joppe Karhunen näistä on kirjoittanut

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!