torstai 8. syyskuuta 2022

Ukraina veti Venäjää höplästä

Ukraina näyttää onnistuneet viime päivien ja viikkojen aikana vetämään venäläisarmeijan johtoa höplästä oikein poikkeuksellisen mehukkaasti. Tarkoitan mediatietoja siitä, kuinka ukrainalaisten viime viikkojen aktiivisuus Etelä-Ukrainassa olisi ollut ainakin osittain harhautusoperaatio, jolla vihollisarmeija olisi siirtänyt taisteluosastojaan maan itäosista Krimin suojaksi - ja siten jättänyt itäisen rintaman alttiiksi hyökkäykselle. 

Asiaan näyttäisi liittyvän - ja siten vahvistavan edellä mainitut mediatiedot - uutinen, jonka mukaan Vladimir Putin olisi haukkunut julkisesti omaa armeijaansa. Lisäksi Venäjän ahdingon puolesta Ukrainassa puhuu myös se, että suurvalta on nöyrtynyt ostamaan sotilastarvikkeita Pohjois-Korealta. 

Mikäli joku olisi ennustanut moista mänööveriä kaksi vuotta sitten, häntä olisi epäilemättä pidetty seinähulluna. 

Tämä kaikki tukee niitä arveluita, joita suomalaiset sotilaat ja sotilasasiantuntijat ovat tehneet jo jonkin aikaa sitten. Tarkoitan esimerkiksi sitä, kun sotilastiedustelun entinen päällikkö, eversti evp., Martti J. Kari arvioi viime huhtikuussa, että venäläisten strategiset kyvyt ovat niin heikkoja, että heidän Ukrainan sodassa käyttämiensä ratkaisujensa tarjoaminen suomalaisen yleisesikuntaupseerikurssin koetehtävässä olisi johtanut hylkäämiseen.

Ja itsekin jouduin toteamaan jo toukokuussa, ettei Venäjän armeija ole enää vertailukelpoinen länsimaiden sotavoimien kanssa, vaan on menettänyt sellaisen kyvykkyyden, joka sillä oli vielä toisen maailmansodan aikana. Silloinhan juuri se näytteli pääosaa liittoutuneiden tuhotessa natsi-Saksan armeijan. 

Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että Venäjä olisi lyöty Ukrainassa. Päinvastoin, maailman laajimmalla valtiolla on valtavat resurssit ja niiden avulla se saattaa edelleen pystyä voittamaan sotansa. Näin erityisesti sellaisessa tapauksessa, että länsimaihin iskee sotaväsymys ja ne jättävät Ukrainan vaille tukea. 

Siksi Ukrainan ja koko vapaan maailman kannalta olisi oleellisen tärkeää, että ainakin läntisen maailman johtovaltiot jaksaisivat edelleen tukea maataan puolustavia ihmisiä hyökkääjää vastaan. Sillä Putin tuskin luopuu tavoitteestaan ennen kuin laajan Venäjänmaan kansa kääntyy häntä vastaan. 

Eikä se tule tekemään sitä ilman hyvää syytä. Sellaisia voivat olla ennen kaikkea liian suuri tammilankuissa kotiin tuotujen poikien määrä, Putinin oma kompurointi tai kestämättömän monen ihmisen vaipuminen nälkärajalle. Ja siksi lännen on syytä edelleen tiivistää rivejään, huolehtia ukrainalaisten taistelukyvyn kasvusta sekä vahvistaa toistaiseksi heikosti tehonneita toimiaan Venäjän talouden heikentämiseksi.

23 kommenttia:

 1. Venäjä täytyy lyödä polvilleen niin sotilaallisesti kuin taloudellisesti- ja poliittisestikin. Toivotaan tosiaan lännen rintaman pitävän ja Ukrainan jaksavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sitä tuollaseen tyydytään, Länsimailla pitäs olla kanttia ydinpommittaa Venäjä tuhkaksi ..
   Kuten kargo kad sanoo, ögrkitp itää tuhota pilaamast maailmaa ..

   Poista
 2. Tärkeää olisi saada Moskovan ja Pietarin asukkaat kärsimään.

  VastaaPoista
 3. Puna-armeija sai Saksan lyömiseen aseapua USA:lta. Saksa joutui taistelemaan myös lännessä maihinnousseita liittoutuneiden joukkoja vastaan. Venäjän " sotataito" oli rynniä voimalla läpi ilman huolta omista tappioista.

  Esimerkiksi sakemannien saartaminen Stalingradissa toteutettiin raa'asti niin, että laitettiin punasotilaat pareittain etenemään ja vain toiselle riitti ase. Jos aseeton selvisi murhaavasta tulesta, mutta kaveri ei, otti hän tältä aseen ja jatkoi hyökkäystä. Sellaista sotataitoa. Jos Saksa olisi voinut yksin sotia Venäjää vastaan, meillä ei olisi Putinia riesana, mutta ehkä joku toinenen kahjo.

  VastaaPoista
 4. Tuntuu kyllä surrealistiselta katsoa jotain Vladivostokin paneelikeskustelua, jossa kai tuhatpäinen korkean tason venäläinen yleisö kuuntelee vakavalla naamalla, kun Putin suoltaa lavalta täydellistä soopaa. Miten ihmeessä tuollainen kusetus voi mennä läpi. Venäläiset on outoja.

  VastaaPoista
 5. Ja olihan se neuvostosoturin motivaatio taistella ihan eri tasolla tilanteessa, jossa hänen kotimaahansa oli tosiaan hyökätty ja tapettu valtava määrä sotilaita ja siviilejä sekä tuhottu valtavat määrät omaisuutta. Nyt venäläissoturia yritetään motivoida tarinalla fasistien johtamasa Ukrainasta, joak uhkaa Venäjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tais se piipalakkien motivaatio olla siellä hyökkäyslinjojen takana kun omat kk:t osotti selkään.
   Jos juokset eteenpäin saatat kuolla, jos käännyt kuolet varmasti. Kyllähän se moraalia kohotti, naureskeli eräskin NKVD upseeri jossain dokkarissa mikä suomessakin esitettiin.

   Poista
 6. Kun Venäjän sotahistoriaa katsoo, siiltä selviää, että Venäjä on jokseenkin aina jyllännyt enemmän massalla ja määrällä kuin taidolla. Kun kentällä on ollut likipitäenkään pariteetti, menestys on ollut huono. Nyt vaakaa painaa Ukrainan eduksi se, että heillä on vahva motivaatio puolustaa omaa maataan. Venäjän puolella kentälle on tuotu vähemmistökansojen edustajia, jotka perustellusti kokevat olevansa väärään sotaan heitettyä tykinruokaa, jonka huollostakaan ei ole väliä ja toisaalta mukana on lähinnä terroritoimintaan kouliintuneita palkkasotilaita, joille motivoitunut puolustus on uusi kokemus ja ikävä yllätys. Niinpä Venäjän vastoinkäymiset eivät ole mikään yllätys. Tästä huolimatta minkäänlaiseen ylimielisyyteen ei ole varaa, sillä se on aina kardinaalivirhe. Pää kylmänä ja ruuti kuivana on kaikissa käänteissä käyttökelpoisin resepti.

  VastaaPoista
 7. On erittäin mukava huomata, että Kiina ei toimita Venäjälle mitään aseita, vaikka sillä olisi huippuvehkeitäkin.

  Raskas ammusjuna kulkee viikon Pohjois - Koreasta Ukrainaan ja viikossa ne tykinkuulat on paukaistu taivaalle.

  Kiina saattaa olla myös kova tekijä rauhanneuvotteluissa. Se vaatii Venäjältä ilmaiset kaasut seuraavat 25 vuotta ja maksaa salaa Venäjän 967 miljardin euron sotakorvaukset Ukrainalle.

  Jauho- Marin puhuu sotatalvesta ja se tarkoittaa sitä, kun Suomen kansa maksaa joka kuukausi 1.000 miljoonaa tukea Saksan kaasu kuluttajille. Neuvostoliiton sotakorvaukset oli pikkurahoja tämän rinnalla

  Mutta sotatalven jälkeen tulee sotasyyllisyysoikeudenkäynti ja silloin Marin ja Tuppurainen nyljetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä hulluja puhu. Ei nyljetä. Naistenlehdet nostavat heidät ylimmälle huipulle, suitsuttaa klooriaa ja loppujen lopuksi tulee palkkiovirka tai suojatyöpaikka. Hyvänä esimerkkinä esim. Jyrki Katainen tai Susanna Huovinen.

   Poista
  2. Todella hiuksia nostattavaa oli lukea viimeisimmän gallupin tuloksista, että 63% naisista on tyytyväisiä nykyiseen hallitukseen! Kun aikaansaannoksena on 40 miljardin valtionvelka neljässä vuodessa (onko EU:n avustuspaketti ja Fortumin möhläys edes mukana?) ja maa on menossa lujaa vauhtia taantumaan, niin kaikki on hyvin!!! Olen enemmän kuin pettynyt omaan sukupuoleeni!

   Poista
  3. Miksi nyljetään, eikö olisi hyödyllisempään, jos vaihdettas muutamaan kameliin ne arabeilta

   Poista
  4. Täällä povarit kitisee vaikka Marinin hallitus on lapioinut miljardeittain vastikkeetonta rahaa yrityksille koronatukena.

   Toki hallitus teki siinä koronatuen antamisessa sen virheen että rahat lähetettiin ensin yrityksiin sensijaan että ne rahat olisi suoraan maksettu niitten yritysten osakkaille.

   Poista
 8. Ne Neuvostoliiton sotakorvaukset olivat nykyrahassa 4 miljardia, joten nyt maksamme Saksalle enemmän kuvitellusta sodasta.


  https://rodionr.vuodatus.net/lue/2021/10/seuraava-eu-elvytyspaketti-sotakorvausten-malliin

  VastaaPoista
 9. Venäjä vinkuu lännen aseavusta Ukrainalle. Neuvostoliitto sai toisessa maailmansodassa valtavan aseavun länneltä. mm. 400 000 ajoneuvoa, 10 000 lentokonetta, ammuksia loppumaton määrä, elintarvikkeita lähes loppumattomiin. Sitten he kehtaavat valittaa, jos Ukraina saa apua, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin haluaisi. Toivotaan, että länsi ei tee sitä virhettä, että lopettaa avun rauhan takeena. Siitä ei seuraa kuin vaikeuksia, jos Venäjälle tehdään myönnytyksiä. Tämä sota on yhteinen sota, jota Ukraina käy meidän puolesta.

  VastaaPoista
 10. Off-topic, mutta minkälaista ilmaa kevyempää ainetta on hydrogeenipallossa?

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/6d15f71d-501b-44f9-a84d-e93301f6ac27

  VastaaPoista
 11. "....ettei Venäjän armeija ole enää vertailukelpoinen länsimaiden sotavoimien kanssa, vaan on menettänyt sellaisen kyvykkyyden, joka sillä oli vielä toisen maailmansodan aikana. Silloinhan juuri se näytteli pääosaa liittoutuneiden tuhotessa natsi-Saksan armeijan."
  On syytä pitää mielessä, että Neuvostoliitto taisteli USA:n aseilla, marssi Berliiniin USA:n lahjoittamilla kuorma-autoilla (500000kpl).
  Texas Roast Beef säilyke oli lähestulkoon ainoa ravintolähde.
  Neuvostoliiton uhriluku oli noin 20miljoonaa sotilasta, kun Saksan sodan uhrit olivat karkeasti ottaen noin 3miljoonaa sotilasta ja 3miljoonaa siviiliä.
  Marssi Berliiniin ei olisi onnistunut ilman noita puolen miljoonan kappaleen Studebaker kuorma-autoja, ilman ruokaa se olisi ollut mahdotonta niin ikään. Puhumattakaan: alumiini, teräs, lentokone, räjähde, ase yms. toimituksista.
  USA, eikä GB halunneet tehdä veriuhria kuten Stalin, jolle musikat olivat vain väline.
  Veren haaskaamisen neuvostomoraalista kuvaavaa on Oderin ylitys: puolimiljoonaa puna-armeijalaista jäi joelle, kun "sotilasnero" Zukov ohjasti uutta musikkaa kuolleiden tilalle.
  USA maksoi sodan, uhrit olivat neukkusotilaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvastaa hyvin Yhysvaltain toimintaa, aina jotkut muut vuodattaa verta jenkkien puolesta konstilla jos toisella

   Poista
  2. Niimme sielä kommunistisen tyäväenliikkehen tupaillassa praatattii ja päätettihin oleva.

   Poista
 12. Tulee mieleen 1973 Yom Kippur- sota jossa olin.
  Alku oli Israelille yllätys kun maahan hyökättiin joka suunnalta.
  Kohta Isr. olikin Damaskuksen porteilla...
  Sitten hoidettiin Egypti. Suezilla oli 2.maailmansodan Kursk jälkeen suurin psv taistelu, yli 2000 vaunua.
  Hiekalle tuhottiinkin eräänä päivänä 300 egyptin tankkia. Vain viisi Isr. tuhoutui.
  Pitkiä tuhottuja egyptiläisiä kolonnia oli tiellä Kairo-Suez. Kairoon oli vain 101 km mutta viisas ei sinne asti edennyt.
  Lopulta Egyptin 3. Armeijakunta 30000 miestä motitettiin Suezin kaupunkiin.
  Tässä sodassa viisaampi ponnisti voittoon monin kertaisista ympärillä olevista vihollisista.
  Meneekö näin Ukrainassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset Rauhanturvaajat lähetettiin Kyprokselta vuorokauden kuluessa YK päätöksestä Israelin ja Egyptin väliin majuri Martti Jokihaaran johtamana. HE saivat rohkeilla teoillaan aikaan aselevon ja loitontamissopimuksen.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!