lauantai 10. syyskuuta 2022

Toiko Suomen itsenäisyys mukanaan punavankileirit ja nationalistiset ääriliikkeet?

Helsingin sanomat julkaisi arvostelun Tampereen työväenteatterin uudesta musikaalista, jonka tapahtuvat sijoittuvat vuoteen 1900. En olisi yleensä ottaen lukenut moista juttua lainkaan, mutta lehden kirjoitukselleen antama otsikko herätti kiinnostukseni. 

Se nimittäin julisti, että "Suomen itsenäisyys toi mukanaan punavankileirit ja nationalistiset ääriliikkeet, muistuttaa TTT:n juhlamusikaali". Itse kirjoituksessa todetaan, että nämä aiheet liittyvät musikaalin kehystarinaan, joka "muodostaa kovin yksinkertaistetun kuvan Pariisissa koetun suuren kansallisen hetken seurauksista typistäessään sen punavankileireihin ja nationalistisiin ääriliikkeisiin".

En tiedä, miksi HS:n juttu oli otsikoitu siten kuin se oli otsikoitu. Sikäli ratkaisu oli kuitenkin onnistunut, että kaltaiseni historiaa kohtuullisen hyvin tunteva henkilö tarttui kirjoitukseen - mitä ei olisi käynyt ilman otsikon räikeästi virheellistä väitettä. 

Tosiasiahan on, että Suomen itsenäisyyden ensimmäisiä todellisia seurauksia oli poliittisen vasemmiston kapina laillista hallitusvaltaa vastaan. Ja vasta sen jälkeen - ja nimenomaisesti kapinan seurauksena - syntyivät punavankileirit. Sekä nationalistiset ääriliikkeet, joiden suosion takana oli kapinaan positiivisesti suhtautuneiden kommunistien soluttautuminen ammattiyhdistysliikkeeseen ja sen kautta tapahtuva vallankäyttö. 

Siten HS:n jutun - ja ehkäpä TTT:n musikaalinkin - olisi kannattanut pysyä totuudessa ja painottaa sitä, että väkivaltaisella kapinalla on aina ikäviä seurauksia. Ja jättää vihjailematta, että niiden syynä olisi ollut Suomen itsenäistyminen - varsinkin kun itse kapinankin todellisena syynä oli Venäjän keisarin kukistumisen myötä syntynyt valtatyhjiö, johon vasemmiston tänäkin päivänä hellimät yhteiskunnalliset epäkohdat eivät juurikaan liittyneet, vaan toimivat ainoastaan vasemmistopropagandistien keinona saada ihmiset liikkeelle.  10 kommenttia:

 1. Yle Areenassa

  "Julma maa - dokumentti 1918 sisällissodasta"

  https://areena.yle.fi/1-4460977
  -------------------

  Ihan mielenkiintoinen dokumentti jos sen jaksaa katsoa loppuun saakka.

  VastaaPoista
 2. juuh, näinhän se asia pääpiirteissän on ja oli

  VastaaPoista
 3. Terhomatti Hämeenkorpi10. syyskuuta 2022 klo 9.45

  Hesarista en lue enää muuta kuin kuolinilmoitukset ! En toki ole tilannut lehteä enää aikapäiviin; käyn ko. ilmoituksetkin lukemassa Turun pääkirjastossa. Sama koskee Turun Sanomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se hyvä lukea erilaisia näkemyksiä maailman menosta. Myös sellaisia, jotka ovat silkkaa propagandaa.

   Poista
 4. Lehti tekee politiikkaa otsikoinnilla. Göbbels neuvoi jatkuvasti toistelemaan samoja iskulauseita täysin piittaamatta sen enempää niiden paikkansa pitävyydestä kuin siitä, miten niihin reagoidaan. P. T. Barnum sanoi, että on samantekevää mitä kirjoitetaan, tärkeää on vain otsikon koko ja se, että nimi kirjoitetaan oikein. Raamattu sanoo, että hedelmistään puu tunnetaan. Suomen vanha kansa sanoo, että kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Tämä Hesarista ja sen journalistiikan ominaislaadusta ja tasosta.

  Mitä sitten oikeasti tapahtui. Pieni kertaus historiasta, vaikka kaikki sen tuntevat ja suurin osa jopa ymmärtää. Venäjä pyrki muuttamaan erilaisten kansallisuuksien ja eritasoisia autonomisia oikeuksia nauttivien alueiden tilkkutäkin yhtenäiseksi, ominaislaadultaan panslavistiseksi yhtenäisvaltioksi. Suomessa tämä koettiin sortokautena ja sitä se Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna olikin. Saman panslavistisen aatteen innoittamana Venäjä käynnisti liikekannallepanon hyökätäkseen Serbiaa kurittamaan aikovan Itävalta-Unkarin kimppuun. Tästä käynnistyi ensimmäinen maailmansota. Sota meni huonosti ja tsaarin valta romahti. Maaliskuun vallankumouksessa valtaan noussut väliaikainen hallitus ei saanut tilannetta hallintaansa vaan bolsevikkien vallankaappauksen seurauksena maa joutui sekasortoon. Tässä tilanteessa Suomi teki samanlaisen liikkeen kuin sitten paljon myöhemmin Slovenia Jugoslavian hajotessa eli päätti irtautua ja julistautui itsenäiseksi. Bolsevikeilla ei ollut eväitä itsenäistymisen estämiseen, mutta he yrittivät hoitaa asian vallankaappauksen kautta. Pietarin bolsevikkien ohjauksessa toimivat punakaartit kaappasivat ensin vallan Sosialidemokraattisessa puolueessa ja aloittivat sitten kapinan. Kapinan alussa suoritettiin myös joukko poliittisia murhia. Mutta siinä kävi sitten niin, että ne, jotka tuulta kylvivät, saivat myrskyä niittää.

  VastaaPoista
 5. Nationalismia oli tietysti jo ennen itsenäistymistä. Muutenhan itsenäistyminen olisi jäänyt toteuttamatta. Ja erikseen kannattaa muistaa, että tuossa vaiheessa kansallismielisyys oli aivan yhtä paljon vasemmiston kuin oikeistonkin asia. Otto Wille Kuusinenkin oli tuolloin aktiivinen itsenäisyysmies. Tilanne kyllä muuttui Venäjän vallankumouksen edistyessä, mutta silti edelleen myös Suomen vasemmisto vetosi Leniniin itsenäistymisen puolesta.

  Sisällissodan osalta on mielestäni selvää, että ilman Lenin houkuttelua, painostusta ja katteettomia lupauksia punaisia ei olisi saatu aloittamaan kapinaansa. Toisaalta ilman Leninin ensin tunnustamaa itsenäisyyttä hän ei seuraavassa vaiheessa olisi voinut olla yllyttämässä kapinan aloittamista. Koska Saksan vaatimusten takia bolsevikit eivät sitten tohtineetkaan auttaa punaisia luvatulla tavalla, monet kapinalliset löysivät itsensä vankileireiltä.

  Otsikon näkemys, että itsenäisyys toi mukanaan vankileirit, on mielestäni hyvinkin puolustettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa mielessä toki, mutta suora seuraus se ei ollut. Samassa mielessä voimme väittää, että itsenäisyydestä seurasi vaikkapa Lapin sota. Ellei Suomi olisi ollut itsenäinen, ei Lapissa olisi ollut vuonna 1944 saksalaisia joukkoja, eikä Venäjä olisi ainakaan vaatinut suomalaisia poistamaan niitä maastamme.

   Poista
  2. Itsenäisyys ei ollut vankileirien syy. Ilman kapinaa ei olisi tullut vankileirejä. Kapina oli vankileirien syy, jopa välitön ja välttämätön syy, sillä jos ei olisi tullut niitä vankileirejä jotka tulivat, olisi tullut toisia vankileirejä. Kun tiedämme, miten Venäjällä kävi, ne olisivat mitä ilmeisimmin olleet sekä suurempia että tuhoisampia.
   Otsikko oli siis saivartelua, joka ohitti suoran syy-seuraussuhteen ja kaivoi mutkien kautta kyseenalaisen syy-seuraussuhteen.

   Poista
  3. Kyllähän tuo otsikon tarkoitus on ajaa lukijoiden mieleen ajatusta, että itsenäisyys on paha ja globalismi hyvä.

   Poista
 6. Hesarin vihervasemmistolaiseen agendaan kuuluu tehdä mahdollisimman paljon haittaa kansallisvaltio Suomelle.
  Kansallismielisyys paha, EU:n valta hyvä, Suomen itsenäisyys, saavutukset ja historia paha, kantasuomalainen ihminen paha (etenkin mies), maahanmuutto mistä tahansa erittäin hyvä, ja niin edelleen.
  Viidennen kolonnan äänenkannattaja.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!