sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Sota Ukrainassa on käännekohdassa - mitä tekee Putin?

Viime päivät ovat olleet katastrofi Vladimir Putinille. Ukraina on itäisellä rintamalla tuhonnut hänen armeijansa puolustuslinjan ja valloittanut sen huollon kannalta tärkeän rautatieliikenteen solmukohdan sekä edennyt myös etelässä Hersonin suunnalla. Viimeinen siitä huolimatta, että Ukraina on kertonut eteläisen suunnan toimien olleen vain hämäys, kuten jo aiemmin totesin

Tässä vaiheessa on mahdollista, että Venäjän armeijan miehistön moraali romahtaa täydellisesti. Olemmehan saaneet tästä viitteitä myös viime päivien aikana. Jos näin käy, on Putinin peli Ukrainassa pelattu lopullisesti. 

Olisikin mielenkiintoista tietää, mitä tsaarintekele Vladimirin päässä liikkuu juuri tällä hetkellä. Tajuaako hän häviävänsä sodan? Entä haluaako hän taistella katkeraan loppuun asti, vai luovuttaa Ukrainalle sen mitä sille kuuluu - eli vetää venäläisjoukot ennen vuoden 2014 tapahtumia vallinneille rajoille. 

Entä kesääkö hänen valtansa? Laillisia keinojahan Putinin vallasta syöksemiselle ei ole, koska hän on pitkällä valtakaudellaan poistanut sellaiset.

Mutta kansan parissa saattaa todellisuuden valjettua ilmaantua tyytymättömyyttä, joka vaikeuttaa Putinin asemaa. Sellainen voisi johtaa avoimeen kapinaan etenkin siinä tapauksessa, että hän yrittäisi pelastaa Ukrainan-sotansa yleisen liikekannallepanon avulla. 

Sitä paitsi venäläiset oligarkit tuskin katsoisivat hyvällä pitkään jatkuvia sotatoimia, jotka vaikeuttaisivat heidän elämäänsä ja varainhankintaansa. On siis hyvinkin mahdollista, että spontaani kapinaliike saisi taloudellista ja henkistä tukea myös heiltä.

Vielä pahemmaksi Putinin tilanne muuttuisi, mikäli nöyryytetyn armeijan johto löytäisi jostain rohkeutta ja kyvykkyyttä nousta häntä vastaan. Silloin tsaarintekeleen tilanne kävisi todella vaikeaksi ja suuri Venäjänmaa saattaisi suistua jopa veriseen sisällissotaan, jonka aikana maan itsenäisyydestä haaveilevat osat saattaisivat pyrkiä irrottautumaan Moskovan vallasta

En sano, että Putinin vastainen kapina olisi todennäköinen, mutta hänen pitää kuitenkin huomioida sellaisen mahdollisuus. Ja joka tapauksessa on selvää, ettei Putin halua toistaa tsaari Nikolai II:n kohtaloa, vaikka sekin vaihtoehto on olemassa - ja jopa varsin todennäköinen. Eikä etenkään joutua tuomittavaksi Haagin sotarikostuomioistuimeen.

Nämä asiat eivät voi olla vaikuttamatta Putinin ratkaisuihin. Tässä vaiheessa hänen kannaltaan keskeistä on tietenkin vallan pitäminen tiukasti omissa käsissä. Mutta saattaisiko Vladimir pohdiskella myös maastapakoa?

Mutta kuka hänet ottaisi vastaan? Pohjois-Korean Kim Jong-Un? Syyrian Bashar al-Assad? Eivät kuulosta kovin hääveiltä vaihtoehdoilta, mutta niihin on turvauduttava, ellei ole muutakaan mahdollisuutta?

15 kommenttia:

 1. Olen täysin Ukrainan puolella.
  Mutta puolin toisin levittää propagandaa sotaa käyvät maat. Ukraina ei ole ilmoittanut todellista omensa kuolinmäärää lähellekkään sitä luokkaa mitä se on. Venäläisiä sanotaan kuolleen lähes 50.000 tuon valossa onkin tutkittu todellinen Ukrainalaisten sotilaiden kuolinmäärä joka ei paljoa jää veläisistä kuolinmääristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuus on aina sodan ensimmäinen uhri. Selvää kuitenkin on ukrainalaisten menestys kuluneella viikolla. Senhän ovat tunnustaneet myös venäläiset.

   Poista
 2. Kenties Putin eläkkeelle? Päivät kuluvat Putinin palatsissa.

  https://www.youtube.com/watch?v=n8J2dW-QYQY

  https://www.youtube.com/watch?v=T_tFSWZXKN0

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Putinin_palatsi

  Tai sitten palatsista tehdään venäläisen korruption muistomerkki ja museo.

  VastaaPoista
 3. Missä taas ne Israelin ilmavoimat? Ukrainan tappiot ovat ilmeisestikin aivan mielettömät. Tämä on ensimmäistä maailmansotaa nyt, ja aika on Venäjän puolella.
  Toivottavasti nyt opitaan, että iso remmi ja murskaava ylivoima on kehtitettävä _aina_ ennen sotaa. Ei mitään hifistelyjä "erikoisoperaatioista"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi venäläisillä on paljon siirrettäviä krematorioita eli näitä heidän panssarivaunujaan, joissa miehistö istuu ammusten keskellä. Siihen kun tulee osuma, koko ammusvarasto syttyy ja heittää tykkitornin irti vaunusta. Miehistö häviää täydellisesti valtavassa ruutipalossa, edes luita ei jää jäljelle. Siistii !

   Poista
  2. Catilina: toki Venäjällä on valtavat resurssit, eikä siksi sotaonnen kääntyminenkään ole mahdotonta. Ei etenkään jos I maailmansodan tyyppinen sotiminen jatkuu Ukrainassa. Eiliset uutiset kuitenkin viittaavat enemmänkin liikkuvaan sotaan ja venäläisten joukkojen taistelumoraalin rapautumiseen. Seurataan siis tilannetta.

   Poista
  3. Lännen
   panssarintorjuntaohjuksetkin ovat älykkäämpiä kuin Venäjän sodanjohto, josta kenraalejakin on lähtenyt helvetin laulukuoroon jo muutamia kymmeniä. Panssarivaunujenkin onneton menestys perustuu paitsi vaunujen idioottimaiseen rakenteeseen myös siihen, että venäläinen sotataito ei tunne eri aselajien yhteistyötä, jolloin vaunut eivät saa tukea esim ilmavoimilta ta jalkaväeltä, ja ovat alttiina yhden miehen älykkäille panssarintorjuntaohjuksille.

   Poista
 4. Tilannekuvaa: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009061929.html

  Valitettavasti Putinin ollessa johdossa voimme nähdä vielä verisiä / säteileviä tuhopäiviä. Sotilaallisesti Venäjällä on ainoastaan se etu, että kalustoa, vaikka huonompaakin, riittää. Joukkoja on, mutta osaaminen on niin ja näin. Putin sodan johdossa on arvaamaton. Perinteisellä sodankäynnillä Venäjän mahdollisuudet heikkenevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Perinteisellä sodankäynnillä Venäjän mahdollisuudet heikkenevät."

   Ottanevat käyttöön taktiset ydinaseet eli ampuvat ydinkranaatteja tykeillä kohteisiin muutaman kymmenen kilometrin päähän.

   https://www.verkkouutiset.fi/a/venaja-palauttaa-tykiston-ydinkranaatit-64440/#5f601781

   Poista
 5. Voivoiyhyhyy - vihreiden fasistien ruplarahoitus vaarantuu nyt jos ryssälän ihmisoikeusoperaatio epäonnistuu ja sitten maailma tuhoutuu koska Suomalaiset aiheuttavat ilmastonmuutoksen.

  VastaaPoista
 6. Pietarin valtuustosta jotku vaativat muutama päivä sitten Putinin eroa. Nyt myös moskovalaiset valtuutetut. Tiedä sitten, mitä auttaa.
  https://youtu.be/nSZSXHDXYu4

  VastaaPoista
 7. Onhan tässä vielä paljon vaihtoehtoja jäljellä, mutta elämme jänniä aikoja. Putin voi myös päästä syntipukiksi seuraavalle "tsaarille".

  VastaaPoista
 8. Kielto, viha, neuvottelu, masennus, hyväksyntä.

  Viisi askelta hyväksyntään olisi hyvät Venäjälle. Venäjä ei ole vielä hyväksynyt, että se ei ole enää supervalta. 140 miljoonaa asukasta ei tänä päivänä riitä supervaltastatukseen.

  Tullakseen supervallaksi Venäjä yritti integroida aluksi Ukrainan ja Belaruksen itseensä. Tuon jälkeen olisi ollut uusien alueiden vuoro, ensisijassa Keski-Aasiassa.

  Tuon Venäjän suunnitelman onnistuminen olisi kuitenkin vaatinut niin suurta onnea ja niin monen asian suotuista kehitystä, että mahdollisuudet siihen olivat seitin ohuet. Riskit epäonnistumisesta taas olivat valtavan suuret, kunte Ukrainassa nyt nähdään.

  Sota oli valtava katastrofi Venäjälle, hirveä virhearviointi.

  VastaaPoista
 9. Näköjään on käyty ensimmäistä maailmansotaa myös Ludendorffin hyökkäyksen hengessä. On laitettu Stormtrooperit kärkeen ja saavutettu sadan vuoden takainen etu. Stormtroopereiden huolto tyssäsi jo tuolloin. Meillä on hauskaa, koska me todella voimme nähdä tapahtumat.

  VastaaPoista
 10. Venäjä häviää tämän sodan. Jospa käykin näin: hyökkääjän joukot joutuvat paniikkiin ja pakenevat rintamalta. Kenraalien ja oligarkkien salaliitto syöksee Putinin vallasta. Ukraina etenee Krimille.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!