sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Taloudellisen vapauden airuet

Helsingin sanomain pääkirjoittaja kiinnitti huomiotaan siihen, kuinka poliitikot ovat ottaneet vähä vähältä taloutta omaan ohjaukseensa. Näin erityisesti Euroopan Unionissa, jossa erilaiset tukipaketit ja vihreät siirtymät ovat supistaneet merkittävästi markkinaehtoisen toiminnan pelikenttää.

Tämä muutos on johtanut - pääkirjoittajan mukaan - siihen, että "Eurooppa velkaantuu, ja markkinoiden kyky tarjota tuottavuuden kasvua heikentyy". Tähän näkemykseen on helppo yhtyä.

Pääkirjoittajan kirjoitus tuli sikäli sopivasti, että tänä aamuna tietokonetta avatessani ajattelin kirjoittaa Suomen pikkuruisesta Liberaalipuolueesta. Näin siksi, että se on saanut paljon huomiota sosiaalisessa mediassa #LeikattavaaLöytyy-kampanjallaan. 

Kyse on puolueen esille nostamista julkisista kuluista, joista voitaisiin hyvin luopua ilman, että siitä aiheutuisi sen kummempia ongelmia. Päinvastoin, julkisen talouden tervehtyminen mahdollistaisi suomalaiselle talouselämälle liikkumavaraa, joten liberaaleja voisi kutsua vaikkapa Suomen taloudellisen vapauden airuiksi.

Suomalainen poliittinen kenttä on sikäli vammainen, että sieltä puuttuu kokonaan arvokonservatiivinen vasemmisto. Myös maamme perinteinen poliittinen oikeisto siirtyi 1970-luvulta alkaen kohti arvoliberalismia, kunnes kohtuullisen arvokonservatiivinen Perussuomalainen puolue otti näin syntyneen vapaan tilan talouspolitiikan keskiviivan oikealta puolelta saaden vähitellen myös vapaata tilaa vastaavan poliittisen kannatuksen.

Suomessa tosiasiallista sisä- ja EU-politiikan valtaa käyttää hallitus, joka kootaan tyypillisesti talouspoliittisen keskirajan yli. Hallituksen kokoajana toimii kuitenkin aina vaaleissa suurimman kannatuksen saanut puolue. Tämä korostaa vaalien kokonaisvoittajan vaikutusvaltaa ja siten määrittää vahvasti myös kullakin nelivuotiskaudella harjoitettavaa politiikkaa.

Tämä on näkynyt selvästi vasemmistodemari Sanna Marinin Suomessa. Maa on velkaantunut rajusti ja samaan aikaan monilla politiikan lohkoilla on tehty varsin arvoliberaaleja ratkaisuja - erityisesti ympäristö-, kehitysapu- ja maahanmuuttopolitiikassa. Tosin joskus tuntuu siltä, että konservatismi-liberaaliakseli on viivan sijaan ympyrä, sillä arvoliberalismi johtaa helposti vapauden sijasta pakkovaltavaatimuksiin, kuten aamun lehteen sovitettu erään vegaanin henkilökuva osoitti.

Suomen itsenäisyyden aikana ei poliittinen valtavirta ole kuitenkaan oikeastaan koskaan sortunut äärimmäisyyksiin. Sen mukaisesti Marininkaan hallitus ei ole mennyt etenkään EU-politiikassaan aivan niin äärivasemmalle kuin sen apupuolueet eli Vihreät ja Vasemmistoliitto olisivat halunneet, vaan Suomi on sentään pyrkinyt - vaikkakin heikolla menestyksellä - puolustamaan omaa talouttaan Brysselin taistelukentällä. 

Tähän kokonaisuuteen pyrkivät lusikkaansa tuomaan jälleen myös liberaalit. Pidän sinänsä varsin paljon heidän poliittisista linjauksistaan. Sitä valaisemaan kopioin tähän heidän tavoitteensa mukaisesta tulevaisuuden Suomesta. 

"Tulevaisuuden Suomessa yhteiskunta on vapaampi ja vähemmän hallinnoitu ja säädelty, jotta kansalainen voi saavuttaa täyden potentiaalinsa. Jotta tähän päästään:
  1. Elinkeino- ja yksilönvapauden sääntelyä on merkittävästi purettava.
  2. Verotusta on kevennettävä ja sen painopiste on siirrettävä haittojen ja kulutuksen verottamiseen.
  3. Julkisen sektorin kokoa on supistettava, tehokkuusvaatimuksia lisättävä, tehtäviä karsittava ja henkilöstön käytön painopiste tulee olla suoraan kansalaisia palvelevalla operatiivisella tasolla, ei keski- ja ylimmässä johdossa.
  4. Ajan mittaan on siirryttävä kansalaista lähellä olevaan suoraan alueelliseen demokratiaan ja samassa yhteydessä valtion keskushallintoa on pienennettävä ja tehtäviä karsittava. Alueet ovat erilaisia ja tuntevat omat olosuhteensa parhaiten.
  5. Sosiaaliturvassa on siirryttävä perustulo- tai perustilimalliin. Työelämän ulkopuolella pysyvästi oleville (kuten vanhukset ja vammaiset) tarjottava sosiaaliturva on oltava riittävä.
  6. Ulko- ja turvallisuuspolitiikallaan Suomen tulee ensisijaisesti varmistaa kansalaistensa turvallisuus."
Tosiasiassa puolue sijoittuisi näillä linjauksillaan lähelle nykyistä Kokoomusta ja erityisesti Liike Nytiä. Ja sen menestys vaaleissa näkyisi todennäköisesti näiden puolueiden kannatuksessa, sillä Liberaalien potentiaaliset äänestäjät tuskin tulisivat nukkuvien puolueesta kuten lienee ainakin osin käynyt Perussuomalaisten kohdalla. 

Kun otamme huomioon suomalaisen suuria puolueita suosivan vaalijärjestelmän, johtaisi tämä poliittisen vasemmiston ja osin myös Keskustan aseman suhteelliseen vahvistumiseen. Perussuomalaisista en osaa sanoa, sillä Liberaalien maahanmuuttopolitiikka on erittäin lähellä purralaisten linjauksia ja saattaa olla, että Perussuomalaisten kannattajissa on varsinaisten arvokonservatiivien lisäksi muiden puolueiden de facto ajamaa väestönvaihtoa vastustavia talousliberaaleja. 

Nähtäväksi siis jää, kuinka uudelle suomalaiselle liberaalipuolueelle riittää ensi kevään vaaleissa kannatusta. Eli riittäkö maailman ensimmäisestä liberaalista eli Antti Chydeniuksesta sekä presidentti Kaarlo J. Ståhlbergistä ja Risto Rytistä alkaen suurmiehiä maallemme tuottaneelle aatteelle vielä kannatusta?

Hallituspolitiikan kannalta olisi kuitenkin toivottavaa, että Liberaalipuolue pystyisi solmimaan teknisiä vaaliliittoja talouspolitiikaltaan keskilinjan oikealla puolella olevien puolueiden kanssa. Näin puolueen mahdollinen menestys ei edistäisi suomalaisen vihervasemmiston tuhoisan valtakauden jatkumista.


19 kommenttia:

  1. Liberaalien lista on kyllä kiva, mutta se on vähän kuin yliopistojen strategiat eli lista iskulauseita tai -sanoja eli ei strategia ollenkaan. Se mitä kaivataan ovat konkreettiset teot, joilla edetään. Annan yhden esimerkin. Nykyään niin sanotut kansalaisjärjestöt saavat rahoituksensa julkiselta vallalta. Tuhansia korkeasti koulutettuja ihmisiä siis käyttää aikansa siihen, että he lobbaavat julkiselta vallalta rahaa ja julkinen valta maksaa näiden lobbarien palkan. Tämä on kansalaisjärjestötoimintaa suoraan Venäjältä. Oikeat kansalaisjärjestöt keräävät itse rahoituksensa kansalaisilta ei julkiselta vallalta. Tähän päästään muuttamalla rahankeräyslakia ja lopettamalla julkiselta vallalta tuleva rahoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yliopistojen koulutuksessa riittää myös purkamista etenkin humanistisista ja yhteiskuntatieteellisistä oppiaineista. Siten laitokset tuottaisivat vähemmän näitä korkeastikoulutettuja puppugeneraattoreita. Kun tuota joutavaa maisterikoulutusta karsittaisiin, löytyisi paremmin kotimaista työvoimaa hyödyllisille aloille, eikä tänne tarvitsisi tuottaa ulkomailta kaikenmaailman lukutaidottomia koneinsinöörejä.

      Poista
  2. Viisaita sanoja professorin näppäimistöltä.

    Ainoa surullinen seikka analyyseissä on se, että henkilö, joka äänestää oli-se-sitten marinia tai orpoa, ei ymmärrä noista kirjoitetuista analyyseistä hölynpöläystä eikä heitä voisi ne vähempää kiinnostaakaan.

    Siksi toisekseen analyysit on tehty mielipiteiden tai tunne-elämysten pohjalta syntyneiden äänestysvalintojen suhteen, ja äänestystulokset on "tieteellisesti" analysoity poliittisten puoluejohtajien ja muiden "asiantuntijoiden" tekemien päämäärähakuisten tekstinikkareiden toimesta.

    Professoritasoisten kirjoittajien tulisi analysoida vain tieteellisesti validien tutkimusten tuloksia.

    VastaaPoista
  3. EUssa nykymeno vaikuttaa fasistiselta. Julkinen valta ja suuryritykset määräävät. Sosialismi jyllää. Yrittäjyys ja markkinatalous tuhotaan.

    VastaaPoista
  4. Sillai jännää, jotta Suomessa ei tapahdu yhtään mitään ellei ensin käydä veronmaksajien kukkarolla. Erityisesti yritykset ja EK ovat aina vinkumassa jos jonkinlaista takuuta, avustusta tai investointipääomaa. Lipilaareilta kysyisin: Mistä itse käyttämästänne verovaroin tuotetusta palvelusta olette valmiita luopumaan, jotta verotusta voitaisiin laskea?

    Julkisen sektorin väelle (mm. professoreille) voi aina esittää seuraavaa: Minä yksityissektorin nettoveronmaksajana maksan muuten teidän palkan, verot ja sivukulut sekä eläkkeet. Että luulis pitävän sitä suuta vähän soukemmalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletpa rikas heppu tai heputar ja lisäksi sananvapauden rajoittaa.

      Poista
    2. Toisaalta julkisen sektorin ydintoiminnot, kuten turvallisuus, terveys- ja sosiaalitoimi, koulutus, infrastruktuurin hoitajat ja monet muut tekevät mahdolliseksi sen, että voit sujuvasti käydä töissä ja maksaa veroja.

      Poista
    3. "Että luulis pitävän sitä suuta vähän soukemmalla."

      On kyllä uskomaton lause. Professori sivullaan kirjoittaa niin laadukasta tekstiä Suomen asioista kuin olla voi. Tämä tuntuu niin typerältä kommentilta ettei se voi olla edes trolli.

      JMP

      Poista
  5. "saattaa olla, että Perussuomalaisten kannattajissa on varsinaisten arvokonservatiivien lisäksi muiden puolueiden de facto ajamaa väestönvaihtoa vastustavia talousliberaaleja. "

    Ensinnäkin, arvokonservatismi ja talousliberaalius eivät ole samalla janalla, eivät ole toisensa poissulkevia ollenkaan. Ja kyllä, meitä kaltaisiani lieviä arvokonservatiiveja ja samalla talousliberaaleja on PS:ssä paljonkin.

    VastaaPoista
  6. Ja lisäisin vielä ihmettelyni että mistä professori on saanut käsityksen että liberaalien maahanmuuttokäsitykset olisiva lähelläkään PS:n käsityksiä? itse totesin heidän johtonsa kanssa henkilökohtaisesti keskustelleena, että liberaalien kannat ovat täysin yhteensopivia vihervasemmiston vasemman laidan kanssa. Täysin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se lukee heidän ohjelmassaan ja näkyy Twitterviesteissä.

      Poista
    2. Sitten on melkoinen ristiriita julkisten puheiden ja keskusteluiden välillä. Kumpaakohan viestiä uskoisin.... aivan. 🤣

      Poista
    3. Lisään vielä, että ei liberaalien maahanmuuttoasenne ole identtinen Perussuomalaisten kanssa, mutta samansuuntainen.

      Poista
    4. Ja minä sanon että se ei ole todellisuudessa johdon henkilötasolla edes samansuuntainen. Henkilökohtainen kokemus ja tieto.

      Poista
  7. "Kyse on Liberaalipuolueen esille nostamista julkisista kuluista, joista voitaisiin hyvin luopua ilman, että siitä aiheutuisi sen kummempia ongelmia."

    Tämä toivottavasti tarkoittaa maahanmuuton kustannuksia ja poliittisten suojatyöpaikkojen kustannuksia. Mutta ikävä kyllä näistä luopuminen taitaa olla vain minun päiväunissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa katsoa tekstistä löytyvän linkin takaa.

      Poista
  8. Mieleen tulee Mussolini: "Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato" - Kaikki valtion hyväksi, ei mitään valtion ulkopuolella, ei mitään valtiota vastaan...

    VastaaPoista
  9. Nämä ympäripyöreiden olen lukenut vuosien varrella kymmeniä kertoja. Aina niistä puuttuu konkreettiset määrärahojen leikkaukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo leikkauslistat sisältävät nimenomaisesti konkretiaa. Eli mainintoja summista, jotka liberaalit olisivat valmiita poistamaan tai vähentämään nykyisestä budjetista.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!