keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Poikkeukselliseen kiihkeää retoriikkaa

Eilen nähtiin eduskunnassa mielenkiintoista sananvaihtoa. Ensin Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi hallitukselta puuttuneen keinot lisätä kasvua ja tuloja, mutta että sellaisia tarvittaisiin juuri nyt kun olemme menossa taantumaan.

Sen jälkeen hän tiedusteli pääministeri Sanna Marinilta (sd), onko hallituksen mielessä ollut aloittaa talouden sopeuttaminen ensi vaalikaudella. Siihen tämä vastasi väittäen, että verotuksessa on paljon lisätuloja tuovia mahdollisuuksia, jotka eivät haittaa talouskasvua tai työllisyyttä sekä muistutti hallituksen myös leikanneen joitakin valtion menoja budjettiesityksessään.

Orpo totesi tähän, ettei se "ole sopeuttamista, jos otetaan 370 miljoonaa ja lisätään pari miljardia". Tähän on aika helppo yhtyä näin näppäimistönkin takaa.

* * *

Ministeri Saarikolta puolestaan pettivät hermot hänen kuunnellessaan opposition arvostelua. Niinpä pullantuoksuina itseään markkinoiva ministerimme tuli puuskahtaneeksi perussuomalaisille, että "teidän energiapolitiikallanne Suomi olisi Putinin taskussa". 

Kokoomuksen Timo Heinoselle Saarikko puolestaan sivalsi, että "olisitteko valmiita korottamaan teollisuuden sähköveroa, jonka tämä hallitus laski, tekö poistaisitte energiaveron tuplapalautuksen kokonaan?"

Heinonen vastasi ministerille viittaamalla valtionvarainministeriön virkamieheen, että "Niemelä paljasti samalla ettette te, Saarikko, ole tämän vasemmistohallituksen kanssa edes miettineet mihin rahaa annetaan." Purra puolestaan totesi Putin-kortin kuluneeksi ja arvioi Saarikon älykkyyttä arvellen, että "ette ole niin tyhmä kuin puheenvuoronne antoi ymmärtää".

* * *

Kuten arvoisa lukijani tietää, poikkeaa edellä kuvaamani sananvaihto oleellisesti siitä, mihin olemme suomalaisessa politiikassa tottuneet. Ja syykin siihen on selvä: kevät ja sen myötä vaalit lähestyvät samalla kun Suomen julkinen talous on kuralla ja maailmantalouden kehitys pikemminkin lisää kuin vähentää nykyisen ja myös seuraavan hallituksen vaikeuksia. 

Edessä näyttäisi siten avautuvan äärimmäisen kiihkeä poliittinen talvi. Siitä jonkinlaista esimakua antoi sekä edellä kuvattu sananvaihto että myös Vasemmistoliitolta nähty ammattiyhdistysväelle suunnattu ja siten demareita ja vihreitä nyppivä irtopisteiden keruuoperaatio hallituksen potilasturvallisuuslain käsittelyn yhteydessä. 

* * *

Jälkimmäiseen tapaukseen liittyen tein senkin huomion, että erkkomediassakin on lopulta huomattu Vihreiden olevan elimellinen osa suomalaista vasemmistoa. Tämän se teki tiettäväksi Helsingin sanomien pääkirjoituksessa, jossa todettiin, että "myös Sdp:ssä ja vihreissä moni olisi halunnut äänestää lakia vastaan, sillä monelle vasemmistolaiselle lakko-oikeuden rajoittaminen lainsäädännöllä on pyhäinhäväistys". 

Aika kauas on siis maamme ympäristöliike ajautunut siitä, kun Koijärven lintuja pelastamassa olleet ihmiset perustivat maahamme uuden puolueen, jonka tarkoituksena oli luoda politiikkaan jonkinlainen kolmas akseli ohi vanhastaan tunnetun vasemmisto-oikeisto dikotomian. 10 kommenttia:

 1. Jo 90-luvun alussa oli sangen helppo huomata, että eduskunnan äänestyksissä vasemmistoliitto ja sen edeltäjät sekä vihertaistolaiset olivat samoilla linjoilla.

  VastaaPoista
 2. IS tänään:

  Kommentti: Mitä kummaa? Suomen julkiseen velkaan putkahti 15 miljardin euron "piilovelka"

  Velkatilastojen "menetelmämuutos" paisutti Suomen julkista velkaa melkein yhtä paljon kuin koronakriisi, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009082410.html

  Artikkelista poimittua:

  Velkamäärän äkkikasvua voi huoleti luonnehtia hirmuiseksi, sillä 15 miljardin euron lisä paisuttaa julkisen velan määrää liki kymmenen prosenttia aiempaa suuremmaksi.
  Luku vetää melkein vertoja koronakriisin vuosina kertyneelle 20 miljardin lisävelalle.
  ...
  Ennen tätä tilastomuutosta julkisen velan virallisissa luvuissa oli noin 165 miljardin euron velat, mutta nyt luku on korjattu vähän yli 180 miljardiksi euroksi.
  Velkamäärän kertapyrähdys hivuttaa Suomen julkisen velan velkasuhteen kerralla 66 prosentista noin 72 prosenttiin suhteessa maan vuotuisen bruttokansantuotteen arvoon.
  ---------------------------

  Yle 20.11.2021

  Saarikko: Keskusta ei tule olemaan mukana hallituksessa, jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa

  https://yle.fi/uutiset/3-12196963

  ---------------------------

  Yle tänään:

  Fortum myy Uniper-osuutensa Saksan valtiolle – Yle seuraa

  https://yle.fi/uutiset/3-12632338

  Artikkelista poimittua:

  Fortum saa omistusosuudestaan puoli miljardia euroa. Lisäksi Fortum saa takaisin Uniperille antamansa kahdeksan miljardin euron rahoituspaketin.

  Fortum maksoi Uniperista noin seitsemän miljardia euroa.

  ------------------------------

  Yle 19.7.2022

  Fortumin suomalaisjohto hinkusi ostaa Uniperin, vaikka saksalaisyhtiön johto haukkui oman yhtiönsä huonoksi sijoitukseksi ja vastusti kauppaa

  Eduskunnan talousvaliokunta pui tiistaina omistajaohjausta ja energiapolitiikkaa. Taustalla on Fortumin epäonniseksi kääntynyt Uniper-kauppa.
  Fortumin entinen suomalaisjohto ei suostu kommentoimaan Uniper-kauppoja mitenkään.

  https://yle.fi/uutiset/3-12540827

  Artikkelista poimittua:

  Silloinen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolusti Uniperin ostoa.

  Lintilän mielestä Fortumin Uniper-kauppa vahvistaisi Fortumia merkittävästi. Lintilän mukaan valtio-omistaja suhtautuu Uniper-kauppaan myönteisesti, eikä aio suurimpana omistajana puuttua ostoon.
  Valtio omisti tuolloin – kuten nytkin – Fortumista hieman yli 50 prosenttia.
  ----------------------

  Wiki: Juha Petri Sipilä (s. 25. huhtikuuta 1961 Veteli) on suomalainen poliitikko, liikemies ja yritysjohtaja, joka toimi Suomen pääministerinä vuosina 2015–2019.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Sipilä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HS 18.9.2022

   Keskusta on menettämässä monta tunnettua nimeä, kun konkarit jättävät eduskunnan: Nämä kansanedustajat eivät asetu ehdolle keväällä

   https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009077502.html

   -------------------------

   Artikkelista poimittua:

   Eniten luopujia on tiedossa keskustan riveistä. Kuusi puolueen nykyistä kansanedustajaa on ilmoittanut, ettei tavoittele jatkokautta ensi keväänä.

   Puolueen tilannetta vaikeuttaa, että luopujat ovat erittäin tunnettuja. Joukossa ovat muun muassa entiset pääministerit Juha Sipilä ja Matti Vanhanen sekä entiset ministerit Anu Vehviläinen ja Jari Leppä. Myös Hannakaisa Heikkinen ja Juha Pylväs ovat jättämässä Arkadianmäen.
   Kuusikko keräsi viime vaaleissa eri puolilta Suomea yhteensä peräti 50 000 ääntä, jotka etsivät nyt uutta poliittista kotia.

   Poista
  2. Tuo Uniper-sekoilu taas osoittaa, ettei eliitti halua ottaa yrittäjyyteen kuuluvaa riskiä, vaan maksattaa töppäilynsä aina veronmaksajilla. Nytkin tuohon konkurssikypsään putiikkiin on työnnetty kymmeniä miljardeja tukieuroja. Tavalliselle vaikeuksiin joutuneelle yksityisyrittäjälle ei taida juuri tukea löytyä.

   Mikä törkeintä, Fortum kehtaa vielä palkita johtoaan bonuksilla. Millähän tämän kommunistikapitalistien riistosysteemin saisi aisoihin? Kuinka kauan kansalaiset sietävät järjestelmää, jossa yrityspomot jakavat voitot keskenään, mutta tappiot hajautetaan kaikkien maksettavaksi. Toisten perseellä tuleen istuminen saisi jo loppua.

   Poista
  3. Turha täällä on venäläisiä oligarkkeja ihmetellä kun meillä on omatkin; ökypalkkoja, bonuksia, kannustinrahoja ja turboeläkkeitä rohmuavat valtionyhtiöiden entiset ja nykyiset johtajat!

   Poista
 3. IS tänään:

  Tass: Putin julisti osittaisen liike­kannalle­panon

  Tavoite on Putinin mukaan vapauttaa Donbasin alue.

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009083840.html

  -----------------------

  Osaako/pystyykö hallitus huomioimaan Suomen taloudenpidossa sodan jatkuminen ja sen vaikutukset suomalaisten elämään?

  VastaaPoista
 4. Jarkko Tontti tarjoaa uusimmassa esseekokoelmassaan hyvän luonnehdinnan vihreästä puolueesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukusuositus.
   Vain Tontin kliseemäinen perussuomalaisten mollaus häiritsee, mutta kaipa se kuuluu salonkikelpoisuuteen hänen piireissään.

   Poista
 5. Enpä olisi aivan yhtä varma kuin Riikka siitä, ettei Annukka Pullukka olisi niin tyhmä kuin miltä kuulostaa.

  Sen sijaan Manna Sariini, hilpeä Huti-Maisa, Rysselin Tuppu-Tiltu ja soma Li Lystikäs ovat älykkäitä ja pirullisia pahantekijöitä, kuten heidän touhunsa tässä(kin!) asiassa taas osoittivat.

  Mutta itsepä annamme heidän huseerata, emmekä viitsi edes äänestää.

  VastaaPoista
 6. Siis kannatta tutkia miten 20-30 luvun Saksassa inflaatio sai alkunsa ja miten sitä hoidettiin. Anteeksi,mutta SUOMESSA mennään samaan kuvioon

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!