maanantai 27. huhtikuuta 2020

Ruotsissa maksetaan nyt älyllisen epärehellisyyden hintaa

Vanhasta emämaastamme on jälleen kantautunut absurdeja uutisia. Iltalehden mukaan ruotsalaisista peruskoulunopettajista vain 70,1 prosenttia on nimittäin muodollisesti päteviä tehtäväänsä - ja epäpätevien määrä on nousussa.

Naapurissamme onkin satsattu maahanmuuttajien opettajankoulutukseen. Erityisesti on haluttu ulkomailla opettajantutkinnon suorittaneiden irakilaisten, syyrialaisten ynnä muiden uusruotsalaisten hakeutuvan täydennyskoulutukseen.

Koska ollaan Ruotsissa, pitäisi opettajan osata paikallista kieltä. Siksi maassa järjestetään kielikursseja, mutta niissäkään ei aina ole päteviä opettajia. Ja lisäksi on positiivinen syrjintä, jonka nimeen kannustetaan vähän heikomminkin osaavia uusruotsalaisia päästämällä heidät kursseilta läpi heikommallakin osaamisella.

Esimerkiksi sairaanhoitajakoulutuksessa on huomattu, että maahanmuuttajien arvosanat heille suunnatuilta kielikursseilta ovat osaamiseen nähden rankasti yläkantissa. Syynä on se, että kursseja järjestävät eivät halua tai jaksa taistella osaamattomien kurssilaisten kanssa, vaan hyväksyvät huonotkin arvosanat ja kuittaavat palkkionsa veronmaksajien kukkarosta.

Iltalehden uutinen on itsessään tyyppiesimerkki siitä mihin älyllinen epärehellisyys lopulta johtaa. Hyvää tarkoittava positiivinen syrjintä saattaa toki aiheuttaa maahanmuuttajaväestölle hyvää mieltä, mutta työelämässä tarvitaan arvosanojen sijaan oikeaa osaamista. Ja siksi opettelematta jäänyt kielitaito tulee vastaan myöhemmin.

Sama juttuhan se on kaikessa koulutuksessa. Jos esimerkiksi positiivisesti erityiskohdeltu lääkäri saa tutkintonsa kykenemättä erottamaan bakteeri-infektiota virustaudista, on seurauksena vääriä diagnooseja ja niiden seurauksena joko turhaa antibioottien käyttöä multiresistenssien bakteerien määrän kasvuriskeineen tai väärin hoidettujen eli hoitamatta jääneiden sairauksien aiheuttamia vaaratilanteita.

Ja näinhän se on myös vaikkapa rakennusinsinöörin kanssa. Ellei hän osaa laskea rakenteiden lujuuksia, on vaarana virheellisesti suunniteltujen rakennusten sortuminen. Ja ellei automekaanikko ymmärrä riittävästi moottoreiden toiminnasta, jäävät korjaamon asiakkaiden autot korjaamatta.

Kun meillä Suomessakin on monissa kunnissa ja kaupungeissa päätetty soveltaa positiivista syrjintää, on myös meillä vaarana, että julkiset tehtävät tulevat täytetyksi tehtäviään osaamattomista, mutta erityiskohtelun takia kurssinsa läpäisseistä henkilöistä. Ja sen seurauksena kuntasektorin veronmaksajat saavat palkkarahoilleen heikosti vastinetta.

Syy ei silloin ole vain maahanmuuttajan epärehellisyydessä, vaan myös ja erityisesti älyllisesti epärehellisen päätöksen tehneestä valtuustosta. Siksi toivon, että jokainen positiivisesta erityiskohtelusta päättäneen valtuuston jäsen lukisi tämän kirjoituksen ja jäisi miettimään, että olisiko sittenkin olemassa jokin muu tapa, jolla maahanmuuttajien kotoutumista ja yhteiskuntaan integroitumista voitaisiin hoitaa - ja vieläpä paljon nykykäytäntöä paremmin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Turussa 1,8 miljoonaa euroa kantaväestön syrjintään
Eteläpohjalainen ratkaisu maahanmuuttajille
Vietnamilaiset tarjoavat mallin somaleiden sopeuttamiseen

11 kommenttia:

  1. Tuo "Hyvää tarkoittava positiivinen syrjintä" muistuttaa tylysti siitä lähes sananlaskunomaisesta toteamuksesta, että tie Helvettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla. Tai miten Chris Rea sen lauloikaan: "This ain't no technological breakdown. Oh no, this is the road to hell." Ja missä on se vastuu valtuustojen huonoista päätöksistä, kielikouluttajien lepsuiluista, jne? Peilistähän se vastuunkantaja löytyy, tälläkin kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Valtuusto on juuri sellainen kuin äänestäjät ovat vaaleissa päättäneet.

      Poista
  2. Emämaamme Ruotsi on todellakin kulttuurisesti totaalisesti eksyksissä, kun siellä pitkän ja ylimielisyyttä kaikin tavoin kasvattaneen suurvaltahistorian kukkasina on nyt vallalla tuo "positiivinen", eli kaikkia kielteisiä ilmiöitä käsittelemään täysin kykenemätön yhteiskuntailmapiiri. Siitähän tämä nyt mukamas "järkisyistä" noudatettava pandemiastrategiakin tosiasiassa on seurausta.

    Suomella on likimain tuhannen vuoden historia vieraalla kielellä hallittuna kansana, ja tästä johtuen oma ajattelumme toistaa alistushistoriasta sisäistettyjä kahden kerroksen, kahden totuuden kaksinapaisia ajatusmalleja. Kaikissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä meillä syntyy tavallista syvempi kahtiajako, kuten sosiologiamme grand old man, Erik Allardt totesi.

    Oman koululaitoksemme historia punoutuu kansaa kahtiajakavien asenteiden rakenteisiin -- yksi historiallinen selviytymiskeino on ollut yritys nousta oppisivistystä hankkimalla "paremman väen" piireihin. Varsinainen riippakivi tälle mekanismille asetettiin -- asiaa yhtään ymmärtämättä ja nimenomaan "hyvien aikomusten" nimissä -- kun yhteiskoulua synnytettäessä koko oppikirjaperinne pantiin uusiksi ja uudet oppisisällöt taantuivat täydellisen uusskolastisen käsiterealismin asteelle. Sitä "sivistystä" -- käsitetietoa, jonka oppimista voidaan kontrolloida ulkokohtaisen verbaalisen oppimisen tasolla -- me edelleen kunnioitamme. Sen onttoudesta, puuttuvasta asiahallinnasta huolimatta.

    Ja sellaistahan tuo vieraskulttuuristen "opetuskin" nimenomaan on. Vaatisi nyt vallitsevassa ilmapiirissä aika valtavaa älyllistä rehellisyyttä nähdä etteivät kokonaan sosiodynaamisesti erisuuntaisista kulttuureista tulevat ja vailla omalle eurooppalaiselle ajattelullemme historiallisesti ominaisia kognitiivisia valmiuksia omaamattomat ihmiset koskaan edes voi varsinaisesti "sisäistää" oman tiedollisen ajattelumme sisältöjä.

    Ja ruotsalaiset ovat siis tällaiseen älylliseen rehellisyyteen totaalisesti täysin kykenemättömiä. He pystyvät vain poliittiseen korrektiuteen, ja sen törmäyskurssi sitten todellisuuden kanssa on tyly.

    VastaaPoista
  3. Tuollahan niitä nykyhallituksessa on älyllisesti epärehellisiä, eikä se muukaan rehellisyys kovin hyvässä jamassa siellä tunnu olevan. Seiskan tytöt on saaneet kymmpejä koulussa ja se näkyy. Huru-ukko

    VastaaPoista
  4. Ainakin täällä Suomessa on opettajankoulutus sellaisella tasolla, että kantiksillakin tekee tiukkaa; kun itse olin yliopistossa, muutamalta opetusharjottelun käyneeltä aineenopettajaopiskelijalta jäi homma kesken, kun ei millään jaksanut lukea kasvatustieteissä neljän kirjan kirjatentteihin. Suomessa opettajankoulutus on todella teoreettista, ja kiinnostaisikin tietää mikä on asian laita Ruotsissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalainen kouluopetus on tutkitusti paljon korkeatasoisempaa kuin ruotsalainen.

      Poista
  5. Johanna Suurpää tiesi aikoinaan somaleita Suomeen hankkiessaan, että tulijat ovat parissa vuodessa hyödyllisiä toimijoita. Hänen lapsellisessa mielessään kieli- ja suurelta osin lukutaidottomista kamelipaimenista saadaan nopeasti huippuosaajia. Sama hyväuskoinen hölmöys on ollut vallalla suomalaisten päättäjien toiminnassa yleensäkin. Nyt sitten on saatu näytöt, miten ennustus on toteutunut. Tulijoiden työllisyysaste on lähes olematon, eikä näytä korjaantuvan myöskään pitkällä tähtäimellä. Sama ilmiö koskee koko humaanisen maahanmuuton myötä tullutta väkeä. Maahanmuuttopolitiikkan olisi saatava radikaali muutos, koska tällä hetkellä se on yksiselitteisen haitallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Suurpään legendaarinen väite on... niin... legendaarinen.

      Poista
  6. Ikävä kyllä, olet oikeassa. Älylliseen epärehellisyyteen tai pelkästään tunteeseen perustuva päätöksenteko on Suomessa edennyt pisteeseen jossa on viimeinen mahdollisuus kääntää suuntaa. Missään maassa, Ruotsi, Tanska, Saksa, Iso-Britania jne suunnan kääntäminen ei ole enää onnistunut ns demokraattisin keinoin. Positiivisen syrjinnän, mitä ei ole järjellä ajateltuna edes olemassa sen mahdottomuudesta johtuen, puolustajat hämärryttävät yhteisön, enemistön edun joidenkin harvoille suunatun mahdollisuuden tieltä. Perusteluksi heille riittää se että nyt +syrjinnästä esilletulevat vahingot ovat hyötyä pienemmät. Hyödyllisintä olisi suunnata heidän kielenopetus, englanti, ranska, saksa, ja ruotsi akselille, jolloin vahingot suomalaisille voitaisiin minimoida.

    VastaaPoista
  7. On erityisen tärkeää muistaa, että syrjintä on syrjintää, vaikka tarkoitus olisi hyvä. Oma esimieheni aikoo ottaa kesätyöntekijöiksi toista kertaa peräkkäin maahanmuuttajia - eli kantikset on syrjäytetty pelkän taustansa perusteella.

    Positiivisen syrjinnän säännöissä jutustellaan jotain sellaista, että kahden yhtä pätevän hakijan tapauksessa voidaan suosia mamua. Mutta se on tietysti tyhjä lause - sen verran runsaasti on otettu täysin osaamatonta - ja ehkä ennen kaikkea mielenkiinnotonta - mamua ohi tuhansien työttömien ja pätevämpien ohi.

    Valtsu

    VastaaPoista
  8. Ruotsi hankkii laumaimmuniteetin kansalleen sivistystä vastaan. Suomessa jännittävän kovasti, olisikohan meidänkin pitänyt noudattaa samaa strategiaa...

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!