maanantai 13. huhtikuuta 2020

Valmiuslain muuttaminen on monimutkainen juttu

Poliitikot ovat havahtuneet huomaamaan, että poikkeuslain säätäminen käy Suomessa eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä eli sadan kansanedustajan niin päättäessä. Toisin sanoen tavallinen enemmistöhallitus voi halutessaan kaapata vallan itselleen milloin tahansa.

Juuri nyt lähes kaikki kantaa ottaneet poliitikot tuntuvat olevan aika lailla sitä mieltä, että poikkeusolojen julistaminen käy liian helposti. Asia ei kuitenkaan ole yksinkertainen, mistä antoi muistutuksen ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin, joka sai aiheen julistaa omaa maailmankatsomustaan ja pääsi vaatimaan perusoikeuksia kaikissa tilanteissa turvattavaksi. Hänen mukaansa ainakin oikeuden elämään sekä epäinhimillisen kohtelun ja pakkotyön kiellon pitäisi olla voimassa kaikissa tilanteissa.

Ylen jutun mukaan valmiuslaki voidaan julistaa vain "jos valtioneuvosto, yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, toteaa maassa vallitsevan poikkeusolot". Tässä asiassa näkemys presidentin roolista on siten epäselvä - ja osoittaa nykyisen perustuslain ongelmallisuuden sen jättäessä maan päämiehen ja hallituksen väliset valtasuhteet epämääräiseksi eli alttiiksi ajassa muuttuville tulkinnoille.

Käytännössä voidaan käsillä olevan ongelman monipuolista luonnetta valaista muutamalla esimerkillä.

Nykyisenkaltaisen tautiepidemian yhteydessä ei liene luultavaa, että syntyisi suurempia ongelmia. Yhteinen epäinhimillinen vihollinenhan yhdistää ainakin lähes koko kansan itseään vastaan ja poikkeuslait saadaan aina tarvittaessa ongelmitta voimaan.

Ihmisoikeusprofessorin kannan mukaan ei kuitenkaan voitaisi määrätä lääkäreitä ja sairaanhoitajia hoitamaan taudin uhreja. Eikä myöskään pakottaa poliiseja tekemään ylitöitä taudin leviämistä ehkäisevien toimien valvomiseksi.

Entä sotilaspoliittinen kriisi. Kuinka kävisi jos esimerkiksi itäinen suurvalta ryhtyisi uhkaamaan Suomea aseellisesti, mutta maassamme olisi vahva venäläismielinen oppositio?  Nykyisin asiassa ei olisi ongelmia, vaan tarvittavat toimenpiteet tehtäisiin hallituksen ja presidentin yhteisin päätöksin.

Mutta mitä sitten, jos meillä olisi myös presidenttinä niin ikään venäläismielinen henkilö. Vaikka hän ei olisikaan venäläisten sätkynukke, saattaisi hän sinisilmäisenä luottaa naapurimaan vakuutteluihin liian pitkälle.

Jos sen lisäksi olisi vielä lisätty valmiuslain käyttöönottamiseen vaatimus eduskunnan määräenemmistöstä, saattaisi tällaisesta lainsäädännöstä aiheutua Suomen alueellisen koskemattomuuden vakavasti riskeeraava tilanne. Eli tarvittavat toimenpiteet jäisivät tekemättä tai ainakin liian myöhäiseen ajankohtaan.

Kolmantena esimerkkinä olisi sitten monien poliitikkojen nyt esille ottama vallanhimoinen hallitus. Jos se pystyisi ohittamaan presidentin ja julkistamaan niin tahtoessaan poikkeustilan, tapahtuisi maassa vallankaappaus.

Tätä mahdollisuutta ei olisi, mikäli presidentillä olisi perustuslain selkeästi takaama oikeus kieltää valmiustilan julistaminen. Saman takaisi käytännössä myös määräenemmistön vaatiminen eduskunnassa.

Arvoisa lukijani voi tietenkin kuvitella mielessään lisääkin erilaisia skenaarioita, mutta jo edelle kirjoittamani kolme esimerkkiä osoittavat kuinka valmiuslain sisältö ei suinkaan ole yksinkertainen eikä yhdentekevä asia. Siksi toivon poliitikoiltamme viisautta niiden harkitessa nykyiseen lakiin muutoksia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tähän on tultu: ministereiltä odotetaan rehellisyyttä ja totuudessa pysymistä
Hillopurkkihallitus olisi monialainen katastrofi
Perustuslaki turvanamme

7 kommenttia:

  1. On mielenkiintoista että poikkeustilan säätämisen legitimiteettia vielä pohditaan kansallisessa raamituksessa. Niin paljon siis ylikansallisille instansseille, EU:lle tai taempana YK:lle, on toistaiseksi oikean kriisin kohdatessa sijaa ajatuksissa.

    Ne ovat nämä "ihmisarvo- ja -oikeusideologit" sitten asia erikseen. He saavat omalle tunnustukselliselle ajattelulleen vahvistusta lähinnä ylikansallisesta suunnasta. Mitä korkeampi ylikansallinen kattotaso, sitä enemmän korkeat abstraktiot nauttivat oikeutusta.

    Ehkä tämä saattaisi olla se tärkein läksy jonka poikkeustila voi opettaa. Ulkoisen uhkan ja kriisin kohdatessa omaa yhteiskuntaa, vanha kunnon kansallisvaltio osoittautuu olevan se ainoa käytännössä toimiva ihmisyhteisö.

    Siksi siitä pitäisi pitää huolta. Ja jos kysytään, mikä sitä nykyisin niin sanotussa "normaalissa" elämänmenossa uhkaa, niin vastauksena on kaksi asiaa.

    Toinen on ylikansallisessa "taloudessa" vahvistuva, reaalitodellisuudesta täysin irronnut "numeerinen" talousjärki -- joka on tosiasiassa enemmän "rahaan" kuuluvalle kaikkivoipaisuuskuvitelmalle ominaista uskontoa kuin mitään järkeä ollenkaan. Ja toinen on sitten juuri tuo suunnaton, reaalitodellisuudesta täysin irronnut tunnustuksellinen "ihmisarvo- ja -oikeusideologia", jonka nimissä kansallisvaltiolle elintärkeät yhteisövoimat ja yhteisöominaisuudet tuhotaan ja tilalle tuodaan hedonistista sateenkaarinarsismia "monikulttuurisuuden" nimissä.

    Rahat kiinni. Rajat kiinni. Reaalimaailma takaisin. Kansallisvaltio on korvaamaton ihmisyyden yksikkö.

    VastaaPoista
  2. Valmiuslaki pitäisi porrastaa tai osittaa tarkemmin erilaisten kriisien mukaan. Myös päätöksentekoprosessi pitäisi virittää asianmukaisesti.

    VastaaPoista
  3. Soininvaara on kauhistellut poikkeuslain säätämisen helppoutta. Hänen mukaansa Jussi Halla-ahon johtama hallitus voisi päästä soveltamaan sitä helposti ja se johtaisi katastrofiin.

    Ehkäpä kyse on projisoinnista, sillä vihreiden juuret työntyvät syvälle sekä kansallissosialismiin että kommunismiin, jotka perustuvat pysyvään poikkeustilaan ja Martin Scheininin julistamien ihmisoikeuksien polkemiseen. Siten jonkinmoista vaikeusastetta tulisi poikkeuslain säätämiseen saada. Sen lisäksi poikkeustilanteessa presidentillä olisi oltava sen verran valtaa, että hajanainen, harhainen ja kokematon ministerilauma ei pääsisi vaikeuttamaan ja jopa estämään välttämättömiä pikaisia toimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "että hajanainen, harhainen ja kokematon ministerilauma ei pääsisi vaikeuttamaan ja jopa estämään välttämättömiä pikaisia toimia."

      Nykyiselle viherkommunistiselle ministerilaumalle koronakriisi näyttää olleen onnenkantamoinen vallassapysymisen kannalta:

      "Demarin jatkuvaa poliittista tuuria ei voi selittää järjellä paitsi kosmologi

      Eduskunnan voimasuhteisiin nähden nykyhallituksen muodostaminen oli pienoinen ihme. Hallituksen rungon muodostavan punavihreän vasemmiston (SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät) onnenkantamoisesta kertoo se, että niillä on porvarienemmistöisessä eduskunnassa vain 76 paikkaa, mutta tästä huolimatta puolueet kykenivät petoksellisen Keskustan ja punaporvarillisen RKP:n ansiosta muodostamaan enemmistöhallituksen.

      Alun perin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla syntynyt täystuhohallitus oli posti-sotkujensa vuoksi katkolla jo viime joulukuussa, mutta punamädättäjät eivät mistään hinnasta suostuneet luopumaan vallastaan, vaan synnyttivät entistäkin kulttuurimarxilaisemman valtioneuvoston Sanna Marinin johdolla. Ymmärrettävästi valtamediassa enemmistönä olevat punavihreät toimittajat olivat moisesta jackpotista yllättyneitä, sillä hetken aikaa näytti siltä, että uusvasemmiston tuhoprojektille tulisi äkkilähtö.

      Feministihallituksen tavoitteet etenkin työllisyyden suhteen olivat täysin ylimitoitettuja ja vailla taloudellista pohjaa. Tuskin olisi ehditty kesään kun hallitus olisi jo päätynyt kriisiin työttömyyden, valtiovelan kasvun ja elintasopakolaisvyöryn vuoksi. Kuin taivaan lahjana hallitus sai maaliskuun alussa yllättävän vetoavun koronakriisistä, jonka ansiosta se on voinut ottaa juuri kenenkään napisematta moninkertaisesti enemmän lainaa kuin se alun perin kuvittelikaan. Hirvittävästä tuurista kertoo myös se, että ennakoitu työttömyyden kasvu olisi todennäköisesti kaatanut hallituksen, mutta koronaepidemian vuosi se istuu entistä tukevammin jalustallaan, vaikka työttömyys on räjähtänyt käsiin. Koko kuvion kruunaa vielä poikkeustila, jolla huulipunahallitus on saanut ansiotta ennennäkemättömät valtaoikeudet. Ja tämä kaikki vain siksi, että äärimmilleen viritetty globalismi synnytti ja levitti Covid-19 viruksen myös Suomeen.
      ...
      Yksi Suomen johtavista tieteellisen rationalismin politisoinnin ylipapeista on kosmologian emeritusprofessori Kari Enqvist, jonka tiedekommunistisia manifesteja Yle levittää säännöllisesti. Viimeisimmässä kolumnissaan "Huuhaa-väki on siirtynyt vähin äänin hopeavedestä käsidesiin" Enqvist on saanut koronaviruksesta uuden tekosyyn julistaa tieteellisyyden nimissä sukupuoli-ideologiaa ja globalismia..."

      Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.com/2020/04/demarien-jatkuvaa-poliittista-tuuria-ei.html

      Kalergi-suunnitelma

      Poista
  4. Eiköhän nämä Martin Scheinit ole niitä, jotka etukeulassa olisivat käyttämässä poikkeustilalakeja valtansa lujittamiseen. Eli pelkkää p...propagandaa Scheiniltä. Ja sitäpaitsi, heidänhän askelmerkkien mukaan tässä maassa on jo pitkään menty. Tarkalla korvalla kansan tuntoja tutkaillen, joko olisi seuraavan askeleen vuoro. Valvontakomission suomeen saapumisesta lähtien.

    VastaaPoista
  5. Eipä olisi uskonut, että yleisesti demokratian mallimaana pidetyssä Sveitsissä rikolliset vallanpitäjät soveltavat kommunistiselle Neuvostoliitolle tyypillistä tyrannimaista menettelyä heidän toimiaan arvostellutta henkilöä kohtaan: vallanpitäjien karanteenimääräyksiä arvostellut kardiologi dr. med. Thomas Binder on poliisin pidättämänä viety psykiatriseen hoitoon".

    "Schweiz - Arzt von Polizei abgeholt und in Psychiatrie gebracht
    Genau das was in der Sowjetunion unter dem Kommunismus mit Oppositionellen passierte wird jetzt in der Schweiz vom Staat praktiziert. Dr. med. Thomas Binder, Kardiologie FMH aus Wettingen, hat die Polizei am Samstag abgeholt und in die Psychiatrie gebracht. Warum? Weil er sich gegen die Quarantänemassnahmen und die Begründung dafür als "Truther" äusserte. Die Schweizer Medien behaupten, weil er Drohungen gegen die Behörden ausgestossen hätte. In einem Tweet hat er geschrieben: "Vor meiner Praxis steht ein Einsatzkommando der KAPO Aargau, ich werde abgeholt, HILFE!!!!"", https://friedliche-loesungen.org/feeds/schweiz-arzt-von-polizei-abgeholt-und-psychiatrie-gebracht

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis Sveitsissäkin valtamedia törkeästi valehtelee ja tukee rikollisia vallanpitäjiä?

      Ovatko takana seuraavassa mainitut mm. 'koronavirus-rokotettakin' kyhäävät yritykset, rikollinen Big Pharma mahtavan korruptio-kassansa kanssa?

      ”The trillion dollar cancer scam and other crimes of the MEDICAL MAFIA

      Not only that – but the Nazi Doctor Mengele and Nazi virology specialist Kurt Blome were developing a CANCER VACCINE which would earn the ThirdReich TRILLIONS OF DOLLARS… But that is just the tip of the iceberg in our MEDICAL MAFIA TV series… Weird coincidence is – the Third Reich was financed by British Prince Carl-Eduard Coburg who just so happens to be directly related to Epstein’s chum, Prince Andrew!
      The ENIGMA CHANNEL’S ‘Medical Mafia’ TV series investigates how Nazis developed CHEMTRAILS in order to make large numbers of people sick – they then developed VACCINES which were said to cure the sickness, but were actually laced with poison. Those companies are STILL IN BUSINESS TODAY and are cooking up a ‘Coronavirus vaccine’ using your tax dollars!

      Convicted pedophile JEFFREY EPSTEIN laid on his walnut dining table a four-page proposal for the executives of BILL GATES’ FOUNDATION – Epstein started by bragging that he had a client who had ONE TRILLION DOLLARS for new medical research & experimental vaccines…”
      Koko artikkeli: http://tapnewswire.com/2020/04/the-trillion-dollar-cancer-scam/?

      Kalergi-suunnitelma




      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!