Jalkautuva somalitaustainen nuorisotyöntekijä vahvisti työnteon suuren merkityksen afrikansarvelaiselle vähemmistöllemme kertomalla, että monet somalitaustaiset henkilöt tekevät työtä, jota ei voi tehdä etänä. Niinpä he ovat alttiita saamaan tartuntoja.
Somaleiden työllisyystilanne on siis mitä ilmeisimmin muuttunut todella nopeasti, sillä eihän siitä ole kuin seitsemän kuukautta kun Helsingin Sanomat kertoi, että somaleistamme alle kolmannes (31,2 %) on töissä. Ja nyt heidän osuutensa on noussut jo niin suureksi, että se selittää yhdeksänkertaisen eron koronatilastoissa.
Ihan tämän yhden uutisen perusteella en kuitenkaan asiaa nielaise. Mutta sitten kyllä, jos somaleiden uusimmat työllisyystilastot vahvistavat edellä siteerattujen somaleiden näkemyksen. Jos näin käy, lupaan pyytää tässä blogissa nöyrästi anteeksi, että olen aiemmin epäillyt suomalaisen maahanmuuttojärjestelmän kykyä työllistää heidät.
Siihen asti pitäydyn kuitenkin epäilyssä, jonka mukaan somaleiden yliedustus koronatilastossakin johtuu heidän kulttuuristaan. Eli siitä äärimmäisen vahvasta yhteisöllisyydestä, joka muutenkin estää heitä menestymästä niin länsimaisissa yhteiskunnissa kuin Afrikan sarvessakin.
* * *
Toinen somaleihimme liittyvä uutinen kertoi siitä, kuinka helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Pilvi Torsti (sd) on jättämässä valtuustoaloitetta erillisten somalin-, venäjän- ja arabiankielisten terveyskeskuspalveluiden perustamiseksi. Ensimmäisenä sellaista pitäisi hänen mukaansa kokeilla somaleilla.
Tuossa pilotissa kaksi terveysasemilla toimivaa somalintaitoisista terveydenhoitajaa keskittyisi huolehtimaan somalinkielisistä potilaista ja ohjaisi heidät tarvittaessa somalinkielisille lääkäreille. Kaikille näille henkilöille maksettaisiin kielilisää osallistumisesta kokeiluun omalla äidinkielellään.
Tässä olisi ainakin se hyvä puoli, että somaleiden veronmaksukyky nousisi palkan mukaisesti. Jonkin verran vanhentuneen Iltalehden uutisen mukaanhan "somaleiden työtulot olivat vain 22-38 prosenttia samanikäisten kantaväestöön kuuluvien miesten työtuloista". Ottaen huomioon progressiivisen verotuksemme on heidän osuutensa maksetuista veroista vielä merkittävästi tätäkin vähäisempi.
Ainoa pikku ongelma tässä on se, että noiden terveydenhoidon ammattilaisten palkka maksettaisiin verovaroista. Siten somaleiden lisäpalkan takia kasvanut verotulo ei taitaisi sittenkään vähentää heidän nettorasistustaan suomalaisille veronmaksajille.
Joka tapauksessa tämä somaleiden erillinen terveyskeskuspalvelukokeilu oli kaunis ajatus Pilvi Torstilta. Ehkäpä hän onkin bernsteinilainen sosialisti ja ajattelee sen mukaisesti, että päämäärä ei ole tärkeä, vaan ainoastaan liike oikeaan suuntaan.
Itse olen kuitenkin hiukan huolissani siitä, että tämä idea saattaisi hyvästä tarkoituksesta huolimatta sittenkin johtaa kohti somaleiden erillisyhteiskuntaa, jossa he voivat elää omaa muusta Suomesta erillistä elämäänsä ilman vähäisintäkään vaatimusta sopeutua täkäläiseen elämäntapaan. Ja olisi sitä kautta pieni askel suomalaisen yhteiskunnan keskinäisen luottamuksen ja ihmisten samanarvoisuuden varaan rakentuvien perusteiden murentamiseksi.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pitäisikö somaleiden ongelmat käsitellä mediahiljaisuudessa?
Maahanmuuttajien yrittämisinnossa on eroja
Mitä uusi tutkimus kertoo somaleistamme?
Kyllähän se riittää, että yksi käy töissä hakemassa tartunnan, jonka jälkeen tauti leviää koko samassa huoneistossa asuvaan sukuun. Etenemistä ei taatusti hidasta kulttuuri (lääkkeenä inkivääritee) eikä uskonto (lääkkeenä kamelin virtsa).
VastaaPoistaPohdiskeli Brysselin Bobrikov
Uskomaton ehdotus Pilvi Torstilta. Miten tuollainen ohituskaista palvelisi integroitumista ja assimiloitumista suomalaiseen yhteiskuntaan? Eiköhän oikea suuntaus olisi kielikoulutuksen lisääminen ja kokeiden läpäisyvaatimus, sekä tulkkauspalveluiden rajaaminen esim. kahden tai kolmen ensimmäisen maassaolovuoden ajalle. Tulisi kannustin oppia kieli jo vastaanottokeskuksessa päätöksiä odotellessa, eikä kukaan ehtisi valittaa pitkästymistä. Myös julkinen talous kiittäisi. Peruuttamattomat ajat Kelaan ym. julkisiin palveluihin tuottavat valtavan ison kustannuksen, koska usein näihin on varattu tulkkipalvelut, jotka täytyy kuitenkin maksaa. Tästä oli n. pari vuotta sitten artikkeli Hesarissa muistaakseni.
VastaaPoistaMaahanmuuttajien erityisauttaminen saa jatkuvasti uusia ulottuvuuksia. Esitys eri äidinkielisten terveyskeskuspalvelujen avaamisesta on yksi, toinen viime päivien esitys on yksin tulleiden erityispalvelujen ulottaminen 25-vuotiaaksi asti.
VastaaPoistaLait ovat täynnä porsaanreikiä ulkomaalaislisien maksamiseksi. Somalisairaanhoitajan kielilisä siitä, että saa suurempaa palkkaa kun hoitaa potilaita äidinkielellään on ennenkuulumattoman röyhkeä. Eikö yhdenvertaisuuden vuoksi pitäisi myös suomalaisille maksaa kielilisä kun palvelevat asiakkaita suomen kielellä?
Lapsena esiintyy jo kolmekymppisiä nuoria miehiä. Jos he väittävät olevansa 16-vuotiaita järjestelmä uskoo, vaikka jokainen näkee päältä, ettei voi olla totta. Näin Suomeen tullut voi olla 40-vuotiaaksi asti erityispalvelujen (= lisärahojen) piirissä.
15-vuotias ei ole enää lapsi, vaan aikuistuva nuori. 1960-luvulla kansakoulun päätyttyä 14-vuotiaana lähdettiin töihin mm tehtaisiin, monet lähtivät työn perään toiselle paikkakunnalle. Nyt siinä iässä muutetaan opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. Tämä paapomisraja pitäisi alentaa alle 15-vuotiaisiin. Ovathan monet tulijat jo siinä iässä naimisissa ja äitejäkin.
Enkä ihan heti usko, että alle 15-vuotias luku- ja kirjoitustaidoton osaisi tulla jostain Afganistanista yksin Suomeen. Tuskin alle 18-vuotiaskaan. Koko tämä erityisauttaminen on tyhjän päällä.
Uutisista jää epäselväksi, onko tämä lapsena esiintyvä erityispalvelujen piirissä senkin jälkeen kun hän on saanut perheenyhdistämisenä omat vanhempansa Suomeen. Se olisi jo röyhkeyden huippu.
Minusta on hämmentävää, etteivät näitä erityispalveluita ehdottavat tajua aiheuttavansa ärtymystä niissä, jotka joutuvat maksamaan. Ja myös niissä, jotka jäävät niiden takia palveluita vaille.
PoistaAsun Espanjassa ja vaikka maksan veroni tänne, joudun asioimaan lekurissa espanjaksi tai tulkin kanssa ja se on mielestäni oikein. Henkilökohtaisesti ongelmaa ei ole, koska vaimo puhuu hyvin ja minäkin joten kuten. Toisaalta 78 v. terveyshörhönä en tarvitse lekuria, kuin ajokortin uudistamiseen.
VastaaPoistaSanotaan suoraan, että nämä tälläiset esiintulot ovat röyhkeitä. Ohituskaistaa on asuntojonoissa, työpaikoissa jne. Tuet ovat moninkertaiset kantaväestöön verrattuna. Kaikki maksetaan ajokortista lähtien. Ja lisää vaaditaan.
VastaaPoistaErityispalvelut luovat epätasa-arvoa eri väestöryhmien välille, ja saattavat luoda herkästi jännitteitä. Jos itse muuttaisin ulkomaille, en kyllä olettaisi minulle tarjottavan edes tulkkausta suomenkielellä, saati palveluita. Itse olisi kieli opeteltava, ja myös pidettävä huoli omasta työllistymisestä. Nyt tuntuu, että humanitaarisilta maahanmuuttajilta ei edellytetä pienintäkään oma-aloitteisuutta minkään suhteen, vaan heidän kykyään osallistua yhteiskuntaan suorastaan vähätellään. Ehkäpä osittain tästäkin syystä työllisyys on niin alhainen. Tyhmähän se olisi, joka ei tilaisuuteen tarttuisi: Tervetuloa Suomeen! Täältä saat asunnon, käyttörahat, kaikki palvelut joko omalla kielelläsi tai tulkattuna, ja lisäksi mahdollisuuden elää omassa yhteisössäsi toisten maahanmuuttajien kanssa. Palvelut hyvinvointivaltiossa ovat aivan toisella tasolla kuin lähtömaassa, ja mitään velvoitteita ei ole.
VastaaPoistaYliopistokoulutettuna, perheellisenä ihmisenä joka ikinen tällainen ehdotus saa miettimään, että minne sitä muuttaisi. Missä olisi se paratiisi, missä tältä naurettavalta palkan ryöstöltä ja sen käyttämiseltä kaiken maailman ulkomailta tulleiden loiseläjien säästyisi. Vaikka bruttopalkat on perheensä hyvät, verokarhun ja pk-seudun naurettavien kovien asumiskulujen jälkeen ei herroiksi elellä. Emme edes tarvitsisi asua niin kalliilla alueella, mutta valitettavasti halvemmat alueet ovat nykyään lasten koulutietä ajatellen pilalla, kiitos suurten osuuksien vieraskielisiä lapsia. Joten kuten tuon järjettömän verotuksen voisi vielä hyväksyä, jos vallassa ei olisi punaviheriöt tarpeineen upottaa järjettömiä määriä rahaa kankkulan kaivoon. Kunhan tämä korona joskus loppuu, alkaa paon toteutus. Mieluummin kasvattaisin lapseni Suomessa, mutta monissa maissa tuloillamme kustantaa paljon paremman elämän.
VastaaPoistaJahas, puhelin korjaili sanoja omannäköisikseen. Pahoittelut siis kommentin kirjoitusvirheistä.
PoistaPuhelimet "ajattelevat" nykyisin ihan liikaa.
PoistaKehittymättömille yhteisöille ominaista suurta sosiaalista sitovuutta -- ja siihen kuuluvaa tunnustuksellista ajattelua ja mekaanista normimoraalia -- käsitellään meilläkin "poliittisen korrektiuden" mukaisesti kulttuuri- eikä kehityskysymyksenä. Poliitikkojen lisäksi oman älymystömme itsepetos tässä on jotain todella hirvittävää.
VastaaPoistaOhituskaistat perustellaan Kirsi Pimiän moraalilla: ”Sokea piste yhdenvertaisuusasioissa on se, että ajatellaan yhdenvertaisuuden olevan sitä, että kaikkia kohdellaan samalla tavalla”. Blogisti Yrjö kirjoitti tuosta juuri eilen. Kertoo mielestäni huulipunamultahallituksen asiahallinnan puutteesta kaiken, että ministeri Ohisalon linjavalinnat ja virkamiesvalinnat on hyväksytty ihan hampaattomasti.
Suomalainen älymystö on niin eksyksissä kuin vain pelkän narsismin varaan kyhätty järjen irvikuva olla voi. Valistuksesta ei merkkiäkään. Eräs kulttuuripiirien oman tunnustuksellisuuden huippu saavutettiin, kun jonkinlaiseksi mallisomaliksi mielletylle Husu Husseinille myönnettiin taannoin tunnustuspalkinto.
Rotuerottelua, mutta toisinpäin kuin Ameriikoissa joskus.
VastaaPoistaJosku ennen voi vasemmiston näkemyksiä jopa vähäsen puolustella. Mutta ei enää, nykyvasemmisto on menettänyt täysin järkensä. Siksipä suomalaisia puolustavalle puolueelle on suurta kysyntää.
VastaaPoistaNäin on.
PoistaMitäpä tuohon sanoisi, ei mitään. Sen verran kuitenkin, että Helsingin yliopisto ainakin yritti samaa keinoa mitä venäläisten kanssa. Elikkä venäjän kielen yliopiston koulutusohjelma, jossa Suomessa asuvia äidinkieleltään venäjää puhuvia hakeutui opiskelemaan. Tuli nopeasti kielivähemmistöön maistereita ja tietysti sitä pidettiin hienona asiana.
VastaaPoistaKun samaa yritettiin somalin kielen koulutusohjelmalla, niin ei kai ainuttakaan somalia hakeutunut ja muita ensimmäisenä vuonna 2 ja seuraavana yksi opiskelija. Tuon takia lopetettiin mm. japanin kielen ja kulttuurin koulutus, joka muuten kasvatti suosiotaan vuosi vuodelta.
Ei kai se ole kenenkään vika oikeasti, että edes noihin kevyisiin ohjelmiin ei löydy akateemisia valmiuksia. Puhumattakaan ns. kovista tieteistä.
Jokainen voi käydä netistä katsomassa mikä on usan armeijan alin vaatimus äo:lle ja sitten vertailla maakohtaisia lukuja.
Hollituvaksi muuttuu pian koko maa.