sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Ihmislajin lajityypillinen käytös ja koronabondit

Ranskan valtiovarainministeri halusi meidän pohjoiseurooppalaisten takaavan eteläeurooppalaisille halpaa rahaa, jotta ne selviävät jaloilleen koronakriisistä. Tahtonsa perusteluksi hän ilmoitti, että se olisi myös meidän etumme mukaista.

Ranskalaisen harmiksi pohjoiseurooppalaiset eivät ole innostuneita eteläisten unionitovereidemme lainojen takaamisesta. Ei myöskään Suomen hallitus, tai ainakaan valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kepu).

Tämä tapaus toi mieleeni oman blogimerkintäni vuosien takaa, eli aikana jolloin meille syötettiin karvasta kalkkia Kreikan talouskriisin yhteydessä. Kirjoitin tuolloin tutkimustuloksista, jotka osoittivat että ihmiset ovat valmiita rankaisemaan niitä, jotka eivät noudata yhdessä sovittuja pelisääntöjä.

Näin myös silloin, kun rankaisemisesta seuraa rankaisijalle kustannuksia, mutta ei hyötyä. Erityisesti halutaan rangaista sellaisia, jotka pyrkivät hyötymään muiden yhteistyöstä kantamatta itse korttansa kekoon.

Ja samasta asiastahan nytkin on kysymys. Eteläeurooppalaiset eivät ole huolehtineet omien julkisten sektoreidensa taloudellisesta kestävyydestä eurojärjestelmässä sovitulla tavalla ja ovat nyt käsi ojossa pyytämässä meitä - asiansa hoitaneita - pelastamaan heidän valtioidensa taloudet. 

Nähtäväksi jää, onko Ranskan ulkoministeri oikeassa siinä, että "tämä ei ole vain taloudellinen haaste, vaan poliittinen ydinkysymys. Joko me seisomme yhdessä ja tulemme kriisistä ulos vahvempina tai sitten valitsemme jakautumisen tien. Silloin kyseessä on tämän eurooppalaisen projektin loppu."

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Keskusta ja Kokoomus lahjoittaisivat verorahamme EU:n käytettäväksi
Vanhoja konsteja Kreikalle
Lajityypillistä käytöstä

9 kommenttia:

 1. Eihän messieur LeMaire täsmennä lainkaan sitä, millä tavalla Italian ja Espanjan lainojen takaaminen olisi esimerkiksi Pohjoismaiden etu. Sitä joutuu olettamaan, että se etu on unionin pysyminen pystyssä. Mutta onko unionia, jonka perustamissopimuksella - ja varsinkin sopimuksen artiklalla 125 (no bailout) on pyyhitty lähinnä peräpäätä, mitään syytä pitää väkisin pystyssä? Vaikka mitäpä sitä täällä sätkimään sen enempää: Saksan kantahan asian ratkaisee.

  VastaaPoista
 2. Tämä eurooppalainen projekti on jo osoittanut mikä se on: Neuvostoliiton surkea kopio. Sen loppuminen olisi samanlainen pelastus Suomelle kuin oli Neuvostoliiton hajoaminen Baltian maille.

  Sanoin Timo Soinille alkuvuonna 2010, ettei Kreikka tule koskaan maksamaan velkojaan. Siitä tuli perussuomalaisten Kreikka-laina-linja. Eikä Kreikka maksa, ei ole koskaan historiassa maksanut. Nyt velkojen maksu on siirretty kauas vuoteen 2070. Sitä maksun päivää on turha odottaa.

  Muistamme kuinka Kreikka otti surutta velkaa olympialaisia varten. Uusien urheilupyhättöjen rakentaminen tuli maksamaan kolmekin kertaa suunniteltua enemmän. Nämä lisärahat menivät korruptioon.

  Näin kävisi myös Italian kanssa. Mafia veisi ison osan rahoista. Eikä maan taloudessa mikään muuttuisi, koska maa voi aina lähteä siitä, että muut maksavat. Vähintään rahaa painamalla, josta yhteisvastuu kaikilla EU-mailla ja euromailla suurempana. Vain totaalinen romahdus ja siitä nouseva uusi alku voi pelastaa Italian. Toki tähän mennessä annetut lainat jäisivät ikuisesti maksamatta. Mutta parempi se kuin jatkuva uuden rahan pumppaaminen.

  VastaaPoista
 3. Ja luonnollisesti Ranskalla on oma lehmä ojassa. Ranskalaiset pankithan ovat Italian suuria velkojia.

  VastaaPoista
 4. Ei ole sattuma, että peliteoriaa on kyhätty nimenomaan talousajattelun yhteydessä. Sehän on likimain pelkkää teokratiaa, joka tarvitsee teologiaa pukeutuakseen ajan aikalaisrationaalisuuden opillisiin kaapuihin -- tässä tapauksessa ratkaiseva rooli on siis "etuja" hahmottavalla päämäärärationaalisella järjellä.

  No, toki niissä kulisseissa on mukana moraalikin. Se on se hämähäkin seitin ohut lanka, jonka varassa teorian "lajityypillisyys" riippuu. Ihminen on todellakin lajityypillisesti moraalinen olento -- niin sanottu "kultainen sääntö" on universaali, ja se johtuu suoraan ihmis- ja itseidentiteetin syntymisen marssijärjestyksestä varhaisessa lapsuudessa. Mutta siitäkään ei voi vetää mitään suoria johtopäätöksiä mistään moraalisisällöistä, ei käyttäytymisestä eikä tietynlaatuisesta aikalaisjärjestä, joka meillä uuden ajan eurooppalaisilla on korostetusti "opillinen".

  Noista yrityksistä kutoa verkkoa ihmisen lajityypillisten ominaisuuksien, kulttuurihistorian ja nykyisen talousjärjen välille on mielestäni Hayekin idea "hajautetun järjen systeemistä" kaikkein sympaattisin. Hän edes yrittää nähdä historiallisen järjen jatkuvasti muuttuvat premissit. Sen sijaan peliteoria joka rakentelee yhteen luonnossa vallitsevaa olemassaolontaistelua ja uuden ajan talousteokraattisia valtataisteluita on vain totaalisesti harhaisen ihmiskuvan opillinen projektio.

  Olisimme paljon tukevammalla ajatusmaaperällä, jos ensin hylkäisimme koko sen "opillisen" selittelyn, jolla jatkuvasti autonomisemmaksi ja irrationaalisemmaksi muuttuva raha-arvonmuodostus yritetään epätoivon vimmalla pukea mallien ja teorioiden kaapuihin, ja keskittyisimme kehittämään niitä ihmistieteitä -- sosiologiaa ja psykologiaa -- joissa lajityypilliset ominaisuutemme tosiaan voivat olla ylihistoriallisesti kalibroitavissa.


  VastaaPoista
 5. “Eteläeurooppalaiset eivät ole huolehtineet omien julkisten sektoreidensa taloudellisesta kestävyydestä …”

  Eihän Suomikaan ole huolehtinut kestävyydestä, vaan kaikki Eurostoliiiton pönkittämiset, taakanjaot yms. hoidetaan velanotolla. Suomessa on yhden suurkaupungin verran väkeä ja silti sitä huudetaan koko ajan suurten, mahtavien ja ylpeiden kansakuntien laskujen maksajaksi. Päättäjämme pitäisi saada edes peruskoulun ala-asteelle laskennon tunneille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ja uudestaan täytyy ihmetellä Suomen päättäjien sinisilmäistä hölmöyttä ja suuruudenhulluutta. Milloin Suomen pitää olla esimerkkinä muille ja milloin kokoaan suurempi, tai hiilineutraali 15 vuotta ennen muita. Puhumattakaan siitä, että Suomi tarjoaa kaiken maailman onnenonkijoille ilmeisesti paremmat edut kuin kukaan muu. Perustuslakimmekin turvaa samat edut ihan kaikille... Uskomatonta idioottimaisuutta.

   Poista
 6. "Salaliittoteoriaa" totuusmedia-uskovaisille:

  "Koiviston konklaavi ja korona: Tappavat talossa ja yrityksessä",
  https://www.extrauutiset.com/koiviston-konklaavi-ja-korona-tappavat-talossa-ja-yrityksessa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja-arvio: ”Miksi pankkeja vihataan?”,
   https://www.nykysuomi.com/2019/10/15/kirja-arvio-miksi-pankkeja-vihataan/

   Poista
 7. A petition to investigate Bill Gates for “crimes against humanity” and “medical malpractice” has gained a staggering 289,000 signatures from concerned citizens, almost tripling the number required to get a response from the White House.

  The “We the People” petition asks the federal government to call on Congress to investigate the Bill and Melinda Gates Foundation, stating that “Congress and all other governing bodies are derelict in duty until a thorough and public inquiry is complete.“,
  https://newspunch.com/white-house-petition-investigate-bill-gates-crimes-against-humanity-gains-quarter-million-signatures/

  Useful idiot

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!