perjantai 10. huhtikuuta 2020

Allahilla on heikko osumatarkkuus

Aikanaan Suomessa tavattiin sanoa tautien ja muiden vitsausten olevan Jumalan rangaistuksia tehdyistä synneistä. Ehkäpä tuon ajatustavan kautta saatiin jonkinlaista lohtua vakavissa tilanteissa - tai ainakin ongelmille löytyi jonkinlainen sen aikaiseen maailmankatsomukseen nojaava "järjellinen" syy.

Sittemmin tieteen kehitys siirsi Jumalan pois tautien ja vitsausten takaa, kun systemaattisen tutkimuksen kautta ymmärrettiin niillä olevan aivan erilaisia syitä - viruksia, bakteereita, mutaatioita ja niin edelleen. Ja ymmärryksen lisäännyttyä niille opittiin kehittämään myös tehokkaita hoitokeinoja.

Tämä tuli mieleeni kun tänä aamuna luin Al-Holin naisista kertovaa juttua. Siinä nimittäin todettiin ISIS-järjestön ottaneen koronaviruksen propaganda-aseekseen ja levittävän sosiaalisessa mediassa väitettä, jonka mukaan virus olisi Jumalan rangaistus vääräuskoisille.

Al-Holin leiriltä kotimaahan haluavat suomalaisnaisetkin ovat jutun mukaan taipuvaisia uskomaan näin. Yhden mukaan "Jumala rakastaa muslimeja, heitä, jotka alistuvat Hänen määräyksilleen. Ja kun meitä satutetaan, ihan varmasti Jumala kostaa". Toinen taas kertoi havainneensa, että virus näyttää tappavan etenkin "amerikkalaisia ja muita islamin vihollisia".

Sinänsä jälkimmäisen naisen huomio on siinä mielessä oikean suuntainen, että tauti on levinnyt etenkin amerikkalaisten parissa: tätä kirjoitettaessa siellä on tilastoitu lähes 470 000 SARS-CoV-2-tartuntaa ja 17 000 niistä johtuvaa kuolemaa. Sen sijaan naisten jumalan eli Allahin kyvykkyydestä se luo samansuuntaista kuvaa kuin muslimien menestys Nobelin palkintojen jaossa - tosin luultavasti nämäkään palkitut muslimit eivät muiden tieteentekijöiden tavoin ole olleet uskossa. 

Allah näyttäisi nimittäin olevan varsin epätarkka vihassaan. Onhan hän amerikkalaisia ja muita islamin vihollisia lahdatessaan tartuttanut reilusti yli 100 000 iranilaista ja turkkilaista sekä tullut sitä kautta tappaneeksi näissä maissa yhteensä noin 5 000 muslimia. Sen sijaan monien muslimien perivihollisenaan pitäviä israelilaisia muslimien jumala on saanut tartutetuksi vain vajaat 10 000, joista henkensä on heittänyt ainoastaan 86. 

Edelle kirjoittamani perusteella totean näiden naisten mahdollisesti Suomeen päästessään tuovan tullessaan sellaisia näkemyksiä, jotka sopivan paremmin Al-Holin leirille kuin sivistyneeseen maailmaan. Siksi(kin) olisi hyvä jos hallitus pyörtäisi päätöksensä ratsastuttaa heidät lapsillaan tänne Pohjantähden alle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

17 kommenttia:

 1. Tutkimattomat ovat Herran tiet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Eikä tosiasioilla tai logiikalla ole merkitystä uskonasioissa.

   Poista
 2. Lukutaidosta

  Suomessa on hyvin vähän huomioitu muslimien huono lukutaito etenkin naisten osalta. Eri tilastolähteissä luvut vaihtelevat huomattavasti. Afganistanissa 38 % yli vuotiaista osaa lukea, naisista vain 24 % (UNESCO 2015). Irakissa 79 %, naiset 73%, Globaliksen 2013 tilaston mukaan 43 %. Leirin suomalaiset lienevät paljolti somaleja, joiden lukutaidosta ei ole tietoa.

  Taikausko ja vanhakantainen uskomus jumalan olemassaoloon on selitettävissä juuri lukutaidon puuttumisella. Toki lukutaidon lisäksi tarvitaan objektiivista maailmankuvaa välittäviä kirjoja ja median antamaa tietoa. Muslimiperheissä vahva uskonnon merkitys kasvatetaan lapsiin vauvaiästä alkaen.

  Suomessa puolet asukkaista osasivat lukea jo 1800-luvun alussa. Tuolloin tiedonhankinta lukemalla oli kiusallista vallanpitäjien kannalta, koska lukutaitoista kansaa oli vaikeampi hallita. Suomalaisen tietoyhteiskunnan synty on ollut mahdollista vain jokaisen lukutaidolla. Maahanmuutto on rapauttanut tätä taitoa. Etenkin Suomessa asuvat musliminaiset ovat edelleen pimennossa tiedon osalta ja heidän pitämisensä kotona lapsia kasvattamassa on nähtävissä myös tätä kautta. Koulupakko toki muuttaa tätä tilannetta lasten kautta.

  Suomeen tullut luku- ja kirjoitustaidoton nuori tuskin koskaan oppii elämään länsimaisen kulttuurin mukaisesti, koska kaikki on aloitettava nollasta eikä aikuinen opi enää yhtä helposti kuin pieni lapsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että kansakoulun perustaminen ja yleinen oppivelvollisuus lienevät tärkeimpiä päätöksiä, mitä tässä maassa on koskaan tehty. Sen seurauksena tänne syntyneet muslimitytötkin oppivat lukemaan. Sen jälkeen heidän pitäisi vielä päästä eroon vanhempiensa kulttuurista sairaine kulttuurikäsityksineen.

   Poista
  2. Pauli Vahtera kirjoitti:
   "Taikausko ja vanhakantainen uskomus jumalan olemassaoloon on selitettävissä juuri lukutaidon puuttumisella...
   Suomessa puolet asukkaista osasivat lukea jo 1800-luvun alussa."

   Siihen aikaan ja jo ennen sitä kuitenkin nimenomaan kirkko piti huolen siitä, että mahdollisimman moni oppi lukemaan. Tosin siihen aikaan suomen kielellä ei ollut juuri muuta mitä lukea kuin Raamattu, katekismus ja virsikirja.

   Poista
 3. Siis yli 15-vuotiaista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten samaa mieltä mutta Suomessa ei ole koulupakkoa vaan oppivelvollisuus, mikä hoituu kätevimmin koulunkäynnillä.

   Poista
 4. Tällaisia juttuja lukiessani minut aina valtaa masennus, kun joudun toteamaan, miten hirvittävän heikoin eväin valistuneimmatkin meistä käyvät toivotonta taisteluaan primitiivisiä uskontoilmiöitä vastaan.

  Eurooppalaisen uuden ajan ihmisen nykyiset lähtökuopat tähän taisteluun on kaivettu oman "tiedollisen" ajattelumme erityisten muotojen, varsinkin meille ominaisen "opillisuuden" maaperään. Mehän kuvittelemme että "uskonnot" ovat eräänlaisia oppi- ja totuusjärjestelmiä, jotka omaan tiedolliseen edistyneisyyteemme verrattuina ovat jääneet pahasti alkukantaisen magian valtaan.

  Toki ne ovatkin -- mutta ongelmat itse uskontoilmiön suhteen ovat kyllä paljon paljon paljon painavampia kuin mikään tiedollisesti ratkaistavissa oleva asia. Uskonnoissa elävät ihmisen kaikkein varhaisimmat tajunnalliset mekanismit, joiden pohjalle ihan kaikki kognitiivinen aivotoimintamme on rakentunut. Niinpä "uskontoja" koskevat kysymykset ovat vielä vaikeampia, vielä pahempia ja voivat olla myös paljon tuhoavampia kuin mitä me pelkkien "tiedollisten" raamien puitteissa pystymme näkemään.

  Sosiologian perustaja Durkheim kirjoitti "Uskontoelämän alkeismuodoista". Kirja on ihan liian vaikea esimerkiksi nykyisten, jo valmiiksi "tiedollisten" tajunnan muotojen vihkivesissä kastettujen opiskelijoiden omaksuttavaksi. He päätyvät pohdiskelemaan juuri sellaisia käsiteasetelmia joita arvon blogistikin: "Tosiasioilla tai logiikalla ei ole merkitystä uskonasioissa." Tarvitaisiin ensin pitkä tie kuljettavaksi omiin, eurooppalaisella uudella ajalla kehittyneisiin "korrespondenttisen" totuudellisuuden ehtoihin ja edellytyksiin, ennen kuin mikään kaikkein varhakantaisimpiin ajatusmuotoihin palautuva tajunnantekijä voisi valjeta.

  Ja kaiken kaikkiaan nuo uskonnolliseen, "tunnustukselliseen" ajattelulaatuun kuuluvat ongelmat ovat todellakin paljon pahempia kuin mitä "tietoon ja valistukseen" uskovat eurooppalaiset nykyihmiset pystyvät kuvitelemaankaan.

  Mehän emme esimerkiksi ymmärrä sitä, että oma "talousajattelumme" jossa "rahaan" kuuluva, pohjimmiltaan uskonnollislaatuinen kaikkivoipaisuuskuvitelma nyt vaikuttaa meissä kuin se olisi "tosiasia", on vain ikiaikaisen uskonnollisuuden uusi muoto. "Talous" on maailman uusi valtauskonto.

  Puhumattakaan siitä, että juuri "tiedollinen", "opillinen" ajattelulaatumme, joka pitää kaikkia "uskontoja" jonkinlaisina "oppeina oppien joukossa" ja vaatii tältä pohjalta niille kaikille "tasa-arvoista kunnioitusta" on oman aikamme pahimpoia ajatusharhoja. Me emme todellakaan ymmärrä, että olemme nyt itse ajautumassa mitä tunnustuksellisimpaan totalitarismiin nimenomaan "ihmisarvo- ja -oikeusideologioiden" nimissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viittasin tuolla lainaamallasi kohdalla tosiasioista ja logiikasta oikeuden perusteisiin Halla-aho tuomion kohdalla.

   Poista
  2. Juuri niin. Ja tilanteen koko masentavuudesta kertoo juuri sekin, että meillä on voimassa lakeja, jotka de facto yrittävät panna viralta sosiologian tieteenä ja puhuvat esimerkiksi "ryhmän" tai "uskonnon" käsitteistä samalla tavalla kuin noitaoikeudenkäynneissä puhuttiin "noituudesta".

   Tilanne kokonaisuudessaan on aivan toivoton -- ja kaikki käsitteelliset korjausyritykset kilpistyvät viimekädessä siihen, että meillakin -- seuraten Ruotsin mallia ns "poliittisen korrektiuden" mukaisesta kaikenlaisten kiertoilmauksien kehittämisestä ja ajattelun valkoisten tabuaukkojen sementoimisesta -- ollaan päivä päivältä yhä vähemmän minkään terveen todellisuudentajun piirissä ja ajetaan yhä määrätietoisemmin tositiedosta ohi, siis pellolle.

   Poista
  3. Halla-ahosta puheenollen, tosin nyt varsinaisesta aiheesta poiketen voin sanoa olevani hänen kanssaan samaa mieltä seuraavassakin asiassa:

   "Vihreät ei ole varsinainen hörhöpuolue, joka tekisi mitä sattuu. Vihreiden toiminta on päinvastoin erittäin johdonmukaista ja 100% ennustettavaa: jos jokin asia on Suomelle haitallista, vihreät kannattaa sitä."
   Ks. "Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja EU-ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) olisivat halukkaita osoittamaan solidaarisuutta lisäämällä Suomen osuutta Euroopan unionin taloudellisessa taakanjaossa.", https://www.kansalainen.fi/hallitus-tappeli-suomen-vastuista-eun-ajautuessa-talouskriisiin-vain-kaksi-ministeria-kannatti-solidaarisuuden-lisaamista/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 5. Ei uskonnoton ajattelu, joka sanoo nojaavansa evoluutioteoriaan, ole vapaa ongelmista. Ateisti voi aivan hyvin sanoa, ettei näe mitenkään tarpeellisena huono-osaisten auttamista. Luonnossa kun heikot sortuvat ja vahvat jatkavat sukua ja lajia. Näin sanova ei ole mitenkään huono ateisti, vaan hän on yhdenlainen ateisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ateismilla/uskonnollisuudella ei ole mitään tekemistä altruismin kanssa. Ateismi ei myöskään nojaa evoluutioteoriaan, vaan uskon puutteeseen, johon voi olla monenlaisia syitä. Evoluutioteoria puolestaan on parhaiten luonnon monimuotoisuuden kehittymisestä tehtyjä havaintoja selittävä tieteellinen teoria.

   Poista
  2. Muutaatiot tuhoavat geneettistä koodia, eivät luo uusia rakenteita.

   Poista
  3. Tuo on luuloa, ei tietoa. Myös tässä blogissa on kerrottu tutkimuksesta, jossa havaittiin uuden ominaisuuden syntyneen mutaation kautta laboratoriossa.

   Poista
 6. Jos jumala on kaikkivaltias, niin hän on ilmeinen alisuoriutuja, pohti Woody Allen taannoin.

  VastaaPoista
 7. Iranilainen uskonoppinut Hadi Al-Modarresi sanoi helmikuussa, että korona-virus on Allahin kosto kiinalaisille, jotka vainoavat uiguuri-muslimeja mm. estäen naisilta kasvohunnut. Hän huomautti, että nyt kiinalaiset joutuvat itse käyttämään kasvosuojuksia. Muutama päivä tämän jälkeen uskonoppinut sairastui itse koronaan ja virus alkoi nopeasti levitä Iranissa. https://www.memri.org/tv/qom-iraqi-scholar-hadi-modarresi-coronavirus-divine-punishment-chinese-mock-islam

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!