keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Timo Harakka tahtoo kesyn kotipuudelin

Suomalainen media elää joko veroja keräämällä (Yle), puoluetuella (puoluelehdet), tilaus- ja irtonumeromaksuja keräämällä tai mainoksia myymällä. Nyt kun yhteiskunta on COVID-19-pandemian takia pysähtynyt, on mainoksista koostuva tulonlähde kadonnut. Samoin irtomyyntitulot.

Tähän ongelmaan tarttui liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) sanoen, että mediaa on "lyöty moukarilla". Niinpä se tarvitsee selvitäkseen yhteiskunnan tukea.

On hyvä, että ministeri on ajoissa liikkeellä pelastaakseen suomalaisen median. Sen sijaan on kuin tuulahdus ummehtuneelta taistolaisten 1970-luvulta, että ministerin asettaman Vihreän langan entisen päätoimittajan ja julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Elina Grundströmin johtama asiaa pohtinut työryhmä haluaa rahat jaettavaksi harkinnanvaraisesti laadukkaan paikallisen tai alueellisen journalismin tuottamiseen ja journalististen digisisältöjen rakentamiseen.

Toisin sanoen Harakka, Grundström ja kumppanit haluavat suomalaisen vapaan median poliittiseen ohjaukseen, jossa se on alistettu vallanpitäjien mielivallan alaiseksi. Tämän huomasi välittömästi myös Iltalehti, joka julkaisi saman tien pääkirjoituksen, jossa se totesi, että "käytännössä valtion perustama lautakunta päättäisi, minkälainen journalismi on niin laadukasta ja mitkä uutiset niin tärkeitä, että niitä pitää tukea".

Lisäksi Harakka aikoo tarjota medioille valikoimatonta tukea, joka olisi suhteutettu tiedotusvälineiden viime vuonna saamiin tilaus- ja irtonumerotuottoihin. Iltalehti otti myös siihen kantaa todeten, että "vaikka korona on koetellut kovimmin mainostuloista riippuvaisia medioita, tämä tuki sidottaisiin tilaus- ja irtonumerotuottoihin".

Vaikka olenkin useita kertoja moittinut suomalaista mediakenttää vihervasemmistolaisen agendan ajamisesta, on Iltalehden toimitus tässä asiassa oikeassa ja sekä ministeri että hänen työrukkasensa Grundström väärässä. Siksi on tärkeää, että medialle mahdollisesti suunnattava tuki perustuu vain todellisiin tulonmenetyksiin ja kohdistuu kaikille toimituskunnille tasapuolisesti riippumatta niiden mahdollisista poliittisista agendoista.

Erityisen tärkeää on se, ettei mahdollisen tuen jakamiseen käytetä helposti poliittisiksi lipsahtavia laatukriteereitä ja että tuet ovat muille yrityksille mahdollisesti annettavan hätäavun tavoin väliaikaisia. Ensimmäisen osalta perusteena on se, että median tehtävänä on kaikesta huolimatta toimia vallan vahtikoirana, joka välittää vallanpitäjien väärinkäytökset kansan tietoisuuteen. Väliaikaisuus on taas välttämätöntä siksi, että pysyvä tuki asettaisi uudet mediatulokkaat epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa vakiintuneeseen lehdistöön, mikä jäykistäisi tiedonvälityksen kentän uusiutumiskyvyttömäksi.

Suomalainen valtamedia puolestaan voisi ryhdistäytyä ja ottaa tehtäväkseen entistä jämäkämmin rehellisen ja ärhäkän vahtikoiransa roolin ja heittää pois roolinsa hallitsijoiden kesynä kotipuudelina, joka makkaranpalaa vastaan on valmis tekemään mitä tahansa.

Timo Harakka ja Elina Grundström voisivat puolestaan istua hetkeksi alas ja miettiä, että onko median sitominen tiukasti kulloinkin vallassa olevien puolueiden agendaan edes heidän edustamansa vihervasemmistolaisuuden kannalta viime kädessä järkevää.

Enkä tarkoita tällä pelkästään mahdollista vallanvaihtoa Suomessa, vaan myös niitä jälkiä, joihin viime vuosituhannen erilaiset vihervasemmistolaiskokeilut johtivat 1920-luvun Neuvostoliitosta 1930-luvun Italiaan ja Saksaan sekä edelleen 1960-luvun Kiinaan ja 1970-luvun Kamputseaan. Ja joiden rippeitä voi käydä edelleen "ihailemassa" Venezuelassa ja Pohjois-Koreassa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Käytännön sosialismia
Mediatesti mielipidepamfletti - tiedonvälittäjä -akselilla
Media värittää maailmankuvaamme

12 kommenttia:

 1. Professorin hyvän kirjoituksen kruunasi viimeisen kappaleen oleellinen huomio vihervasemmistolaisten kokeiluista aina 1900-luvun bolsevikkien Neuvostoliitosta, fasistien Italian ja kansallissosialistien Saksan kautta aina 2020-luvun Venezuelaan.

  Tämä linja on usealta kansalaiselta hämärän peitossa, vaiko tarkoituksella peitetty? Ottaen huomioon Ylen tv-tarjonnan todella runsaan "natsidokkareiden" määrän, oleellista tietoa ei näytä kuitenkaan siirtyvän, miksiköhän niin?

  VastaaPoista
 2. Ehkä he haluavat 1984-tyyppisen järjestelmän, mutta saavatkin 1918-tyyppisen ratkaisun.

  VastaaPoista
 3. Eiköhän tähän korona-apurahapolitiikkaan kytketä myös taiteilijat, jotta siltäkään suunnalta ei tule kritiikkiä. Jatkossakin "meillä on unelma".

  VastaaPoista
 4. Laatujournalismi on sananvapautta, johon ei kuulu vihervasemmiston arvostelu eli maalittaminen. Sana on vapaa, kun arvostellaan Trumpia, Putinia, persuja ja erittäin vaarallista äärioikeistoa, johon kuuluvat kaikki ne, jotka eivät allekirjoita kulttuurimarksilaisia käsityksiä. Sananvapaus kuuluu hyville ihmisille. He lukevat vasemmistolaisia lehtiä, joiden tukemiseen voidaan käyttää myös pahojen ihmisten verorahoja.

  VastaaPoista
 5. Samasta asiasta - tosin kiukkuisemmin ja piikikkäimmin äänenpainoin - blogasi Mikko Ellilä. Ja olisihan se nyt ...tana liian paksua, että nykyisten vallanpitäjien agendaa ajavaa mediaa varten kerättäisiin VIELÄ yksi vero. Jos rouva- ja herrapoliitikot haluavat jakaa YLE- veron tuoton muun median kanssa, niin menköön; tosin YLE- veroa voidaan jatkossa sitten alentaa vastaavalla osuudella. YLEhän ei tuota osuutta ilmeisesti tarvitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahaahan voivat EU:n keskuspankit EKP:n luvalla painaa vaikka kuinka paljon ja toivoa, ettei siitä seuraisi Weimarin tasavaltaa tai Mukaben Zimbabwea. Miksei siis myös oikeamielistä lehdistöä tukeakseen.

   Itse asiassa luulen, että lisärahan painaminen tulee olemaan se keino, jolla koronan luomaa talouskriisiä ruvetaan aikanaan oikaisemaan. Nähtäväksi jää, miten se onnistuu.

   Poista
 6. YLE saa pakkoverolla yli puoli miljardia tukea vihervasemmiston äänenkannattajana. Nyt talousahdingossa YLE:n rahoitus voitaisiin pudottaa aluksi 100 miljoonaan ja siirtää osa ohjelmistosta maksumuurin taakse. Myöhemmin YLE-veroa voitaisiin edelleen pienentää.

  Nykyisellään YLE on omilla aivoillaan ajattelevalle jokseenkin hyödytön samaan tapaan kuin sosialistimaiden valtiollinen propaganda yleensäkin: informaatiota on korkeintaan rivien välissä ja siinä, mitä ei kerrota.

  VastaaPoista
 7. Kun puhutaan "vallan vahtikoirasta" on syytä hahmottaa missä ne "vallan voimaviivojen" (Arendt) vedenjakajat kulkevat. Ja ne kulkevat nyt sillä lailla, että toiselle puolelle jää Suurta Yhteistä Valhetta tunnustava "valtamedia" ja toiselle puolelle kriittinen ja omaa ääntään toistaiseksi etsivä vaihtoehtomedia.

  Se on melkoinen jakaus tämä ajatuslaeissaan kaljuuntuvan yhteiskunnan päälaella. Omiin totuuksiinsa rakastunut valtamedia kampaa harvenevia "faktojaan" yli kaljunsa ja yrittää peiliin katsoessaan vakuuttaa että kyllä sitä katetta yhä on. Ei ole.

  Valtamedian ja kriittisen vaihtoehtomedian suhde on suunnilleen samanlainen kuin naisten ja miesten suhde punavihreiden joukkojen keskuudessa. Naisten aarreaittojahan tuollaiset liikkeet ovat. Ja kun jakolinjoja tarkastellaan näiden vihreiden piirien sisällä, siellä naisten puolelle kampautuu suurin osa miehistäkin.

  Muuten olen sitä mieltä, ettei ilman psykohistoriallista tulkintaa ja niin sanottua "uhriajattelua" analysoivaa syvyyspsykologiaa tätä yhteiskuntien nykytilannetta pystytä ymmärtämään. Juuri "uhriajattelun" tavattoman voimaannuttava vaikutus on se joka sairastuttaa niin arvot kuin tiedollisetkin ajatukset. Ja ne selittävät myös sen miksi nämä joukot ovat niin "vallankumouksellisia" että niille on ominaista ottaa oikeus omiin käsiinsä.

  VastaaPoista
 8. Ei nykyinen valtamedia mikään vallan vahtikoira ole. Mikäli se sellaisena joskus esiintyy, se todellakin on vain esitystä. Valheellisen illuusion luontia säilyttääkseen uskottavuutensa lukijoiden silmissä. Siihenkin se ryhtyy vain internetin vaihtoehtomedioiden paineesta.
  Mediatuesta sen verran, että, "tukimiljoonat kgb-agendaa(paskotaan ja heikennetään länsimaat pilalle) tukevalle medialle", tuumasi harakka.

  VastaaPoista
 9. Näin viherkommunistihallitus haluaa pönkittää vallitsevaa globalistista ideologiaa, joka tähtää harvainvaltaiseen Uuteen maailmanjärjestykseen:

  ”SOSIALISTIHALLITUS HALUAA RYÖVÄTÄ KANSALAISTEN VERORAHOJA MYÖS YKSITYISELLE VALTAMEDIALLE

  Valtioneuvoston pää-äänenkannattajana toimivaa Yleä rahoitetaan kansalaisten verotuksella, mutta tämä ei vielä riitä nykyhallitukselle, vaan se haluaa veronmaksajilta tulonsiirtoja myös yksityisille tiedotusvälineille. Suomalaisvihamielistä ”arvopohjaa” joka kotitalouteen levittävän Ylen näkyvyys on ainakin liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle (sd) riittämätöntä; Ilta-Sanomien mukaan hän perää vastuulliselle journalismille erillistä koronatukea ja pysyvää tukijärjestelmää. Toisin sanoen hallitus pakkolunastaa kansalaisilta rahaa, jolla kustannetaan heihin kohdistuva punaliberaali aivopesu ja indoktrinaatio. Näin röyhkeä chutzpah tuo ensimmäisenä mieleeni miehen, joka tapettuaan ensin vanhempansa, anoo tuomioistuinta armahtamaan itsensä, koska on orpo.

  Korona-kriisin aikana valtamedian ylitse tulviva mahti on vain korostunut, mutta tästä huolimatta se on entistä neuroottisempi puolitotuuksia oikovista kriittisistä äänistä, jotka pääsevät suurten tiedotusvälineiden propaganda- ja sensuurivallin läpi. Siksi ministeri Harakkakin toteaa tämänpäväisessä tiedotustialisuudessaan tuohtuneena, että ”TOSIASIAPOHJAINEN tiedonvälitys on yhteiskunnan kivijalka, ja luotettavan tiedon merkitys korostuu korona-aikoina” ikään kuin tämän takaajana voisi olla vain ja ainoastaan hallituksen ideologisia intressejä seuraavat valtamediat. Omia virheitään ja valheitaan peittelevän Harakan ministeriön hätä on niin suuri, että se on tilannut pahamaineiselta punavihreältä khmeriltä, toimittaja-kirjailija Elina Grundströmiltä, selvityksen journalismin tukemisesta koronakriisin aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

  Grundström ehdottaa eräänlaista hesariveroa, jolla tuettaisiin vapailla markkinoilla toimivia suuria meditaloja. VALLITSEVAN GLOBALISTISEN IDEOLOGIAN PÖNKITTÄMISEKSI veronmaksajista halutaan tehdä maksumiehiä yhtä totuutta julistavalle medialle. Näin taataan se, että massojen tietoisuudesta pyyhitään vaihtoehtoiset tiedonhankintakanavat. Kun verovaroin tuetut valtamediat toitottavat samaa, kuluttajille ei jää enää edes mahdollisuutta äänestää lompakollaan…”

  Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.com/2020/04/sosialistihallitus-halua-ryovata.html

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!