lauantai 11. huhtikuuta 2020

Yle älyllisesti epärehellisenä

Yle teki jälleen yksisilmäisen jutun palestiinalaisten ahdingosta. Siinä mainittiin, että Gazan kaistaleella opiskelu on arvossaan. Siellä on yli 20 yliopistoa ja korkeakoulua, joista valmistuu vuosittain tuhansia lääkäreitä, insinöörejä ja lakimiehiä.

Ongelmana on, ettei näille koulutetuille nuorille ole töitä eikä edes toivoa paremmasta, eikä Gazasta pääse edes pois. Siksi lääkärit joutuvat ajelemaan taksia ja maatalousinsinöörit viljelemään kasveja.

Yksiselitteisenä syynä Gazan ongelmiin on Ylen mukaan Israelin sille asettama saarto. Sen myötä "Israelin maalta, mereltä ja ilmasta tekemissä iskuissa on kuollut tuhansia palestiinalaisia siviilejä."

Jutussa ei kuitenkaan tuotu esille saarron syitä. Eli sitä, että joka ikinen kerta kun Israel on hiukan hellittänyt otettaan Gazasta, on sieltä käyty juutalaisten kimppuun raketteja ampumalla ja terroritekoja tekemällä. Ei myöskään sitä, että Israelia vastaan sotiva Hamas-järjestö on terroristijärjestö, jonka ohjelmassa on edelleen juutalaisvaltion tuhoaminen. Eikä edes sitä, etteivät gazalaiset paljasta Israelin viranomaisille rakettien ampujia tai terroristeja vaikka tietäisivätkin heistä.

Ylen toimituksessa ei ilmeisesti ole tultu edes ajatelleeksi, että Suomen historia voisi tarjota palestiinalaisille esimerkin, jonka mukaan toimimalla sen ahdinko hellittäisi varsin nopeasti. Ja mikäli Ylen tarina sen vuosittain valmistuvista tuhansista korkeakoulutetuista pitää paikkansa, olisi alueen ahdinko hyvinkin pian pelkästään paha muisto.

Tuosta esimerkistä eli Suomen politiikan suunnanmuutoksesta toisen maailmansodan jälkeen kirjoitin kaksi vuotta sitten. Siksi en ryhdy käymään asiaa läpi tässä, mutta kopioin vanhasta kirjoituksestani kuitenkin oleellisen kappaleen.

"Miljoonan shekelin tai dinaarin kysymys analogiasta tietenkin kuuluu, että mitä jos palestiinalaiset olisivat suomalaisten tapaan todenneet tilanteen ja pyrkineet kaikesta katkeruudesta huolimatta hyviin väleihin valloittajien kanssa? Sekä hyötymään sen kasvavasta taloudesta omilla vahvuuksillaan - mitä ne sitten ovatkaan."

Lopuksi esitän jälleen kerran ihmettelyni Ylen toimituskunnan älyllisesti epärehellisestä ja yksipuolisesta uutisoinnista. Ja kysyn, että mikä on tuon toimituskunnan näkemys hyväksyttävä peruste sen verorahoitteiselle toiminnalle jos ja kun se ei ole puolueeton, totuudenmukainen ja monipuolinen uutisointi Suomen ja maailman tapahtumista?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kuun tavoittelu taivaalta on johtanut palestiinalaiset ahdinkoon
Ylen päätoimittajan luottamus tulisi mitata
Gazalaiset ja Karjalan menetys

15 kommenttia:

 1. Yle näyttää televisiosta jatkuvasti dokumentteja, joissa kauhistellaan juutalaisten kohtelua 1930- ja 1940-luvulla. Toisaalta juutalaisia saa tänään räjäytellä raketeilla. Ylekin käyttää tiedon hankintaan kansainvälisiä suuria mediataloja, jotka ovat rikkaiden juutalaisten omistuksessa. Nyt alkaa ihmetyttää, miksi vuosikymmenien ajan juutalaiset sallivat punatoimittajien Israel-kritiikin. Onko tarkoitus kerätä Israelille sympatiaa tuon pienen terroristiporukan puuhastelujen avulla? Israelhan voisi pyyhkäistä sotavoimineen koko joukon olemattomiin hetkessä, eikä maailma siihen sen kummemmin reagoisi.

  VastaaPoista
 2. Kyllä maailma reagoisi kansanmurhaan etenkin jos sellaisen tekisi demokraattinen sivistysvaltio. Eivätkä sellaiset muutenkaan syyllisty kansanmurhiin.

  Vaikea myös uskoa, että yleläiset olisivat niin ovelia kuin kuvaat. Ja ettei kukaan - edes irtisanotuista - kertoisi julkisuuteen noin kavalasta juonesta,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, no demokraattiset sivistysvaltiot tuhosivat vuonna 1945 vanhan kulttuurikaupunki Dresdenin ja ampuivat pari japanilaista kaupunkia ilmaan.

   Poista
  2. Totta. Dresdenin pommitukset olivat tarpeettomia, eikä niitä voi mitenkään pitää hyväksyttävänä.

   Hiroshima ja Nagano sen sijaan todennäköisesti johti ihmishenkien säästymiseen verrattuna konventionaaliseen sodankäyntiin Japanin saarilla.

   Poista
  3. Sellainen pikku huomautus, että Nagano ja Nagasaki ovat eri puolilla Japania noin 1200 km päässä toisistaan.

   Poista
  4. Ajatussolmu. Kiitos huomautuksesta eli korjauksesta.

   Poista
  5. Proffan klo 1315 esittämä atomipommilogiikka on sitä logiikkaa, jota yleensä kuulee amerikkalaisilta kohtalontehtävähihhuleilta. Logiikan taustalla on se ideologisesti vankkumaton Kommunistisen manifestin hengessä julistettu usko, että amerikkalaiset ovat aina absoluuttisen oikeassa ja jo heidän epäilemisensä on itsestään Belsebubista. Samaan fanaattiseen uskoon perustuu ajatus, että amerikkalaisten vihollisten on suorastaan kiljuttava ilosta, jos pyhät amerikkalaiset kiduttavat ja teurastavat vihollistensa kansaa. Onhan kyseessä aito riemuvoitto, kun jenkkiä märehtivät jenkit osoittavat suunnatonta humanismiaan joukkotuhoasein.

   Ihan ajatusleikkinä: kuinka moni nielisi em. atomipommilogiikan, jos pudottajana olisi ollut NL Stalinin käskystä?

   Poista
 3. YLEn ja Hesarin toimittajissa on liikaa lännen vihollisia. Se näkyy huonolaatuisena eli puutteellisena faktojen hallintana.

  VastaaPoista
 4. Aggressio merkitsee aina regressiota, ja jatkuessaan ja eskaloituessaan konfliktit taannuttavat ihmisyyden ja romauttavat moraalin puolin ja toisin. Vaikein oppi, jonka totalitarismin synnystä kiinnostunut sosiologi Hannah Arendt sai seuratessaan Adolf Eichmannin oikeudenkäyntiä, ei ollut väkivallan "banalisoituminen", vaan se, että natsi-Saksassa myös juutalaisyhteisöjen moraali romahti.

  Missäpä meillä läntisissä demokratioissakaan olisi se yliopisto tai toimittajakoulu, jossa tällaisia asioita opetettaisiin niin, että ne nykyisessä ismi-ideologioiden ja identiteettipolitiikan maailmassa tulisivat ymmärretyiksi? Se on nykyisille sukupolville jo aivan mahdotonta.

  Durkheimilaisen sosiologian perusasetuksia, esimerkiksi moraalin kulttuurisia ominaislaatuja, ei enää pystytä ymmärtämään. Vielä vaikeampaa olisi ymmärtää, miten primitiivisiin sielunsyvyyksiin "uhriajattelu" palautuu, ja millaisen valtavan ansan se omaan aikalaisajatteluumme on virittänyt.

  Kun "objektina olemisen" roolit ja samaistuminen "uhrien" kärsimyksiin antaa ja palkitsee ihmispsyykeä paljon suuremmilla voimaantumisen kokemuksilla kuin mikään päämäärärationaalinen toiminta järjettömyyksien estämiseksi, elämme jatkuvasti maailmassa jossa toimijat muuttuvat nenäpäivien pelleiksi.

  Toimijat ja toimittelijat. Mikään ei ole helpompaa kuin kirjoittaa juttuja joissa fokukseen vedetään "kärsivän osapuolen" edustaja, jonka kokemus lajennetaan koko todellisuutta kuvaavaksi tulkinnaksi. Niin valtalehdistön kuin YLE:nkin toimittajat suorastaan röyhistelevät rintojaan kirjotellessaan "ajatuksia ja tunteita" herättäviä juttujaan.

  En näe, että näiltä jouralismin rappiopoluilta olisi mitään mahdollisuuksia palata terveen järjen ja toimijasubjektien maailmaan. Osaamme enää vain "kunnioittaa jokaisen ihmisen ihmisoikeuksia" -- eli eläytyä ja samaistua uhrirooleihin, vaatia "kaikille" kaikkea hyvää -- eikä kukaan kerro kuka ja millä resursseilla voi tällaiset vaatimukset panna toimeen. Rajojen yli lappaa kansainvaeltajia, jotka sanovat maagisen taikasanan, jonka jälkeen heille lankeavat kaikki "oikeudet", kun taas vastaanottajamaan rooliksi jäävät kaikki velvollisuudet.

  VastaaPoista
 5. Kiinnostaisi tietää, miten suuressa merkityksessä Gazan alueen yliopistoissa on uskonnollis-poliittinen indoktrinaatio. On mahdollista, että sieltä valmistuu oikeasti päteviä ihmisiä. Toisaalta on myös mahdollista, että lakimiehet tuntevat hyvin shariah'n, insinöörit osaavat valmistaa räjähteitä ja raketteja ja lääkäreiden mielestä tärkeintä on rukoilla parannusta.

  VastaaPoista
 6. YLE siis näki ongelmaksi Israelin, mutta ei Gazan toista rajanaapuria Egyptiä.

  Gaza-kaistaleen väkiluku on noin 1920000 eli lähes kaksi miljoonaa. Määrä olisi suhteellisen helposti asutettavissa muihin muslimimaihin.

  https://theodora.com/wfbcurrent/gaza_strip/gaza_strip_people.html


  Toinen helppo asia on saarron purku. Egypti voisi avata kaistaleen vastaisen rajansa. Israelin kanssa kaistaleen ei tarvitse olla missään tekemisissä, ei raketteja, ei tunneleita, ei tavara- ja matkustajaliikennettä. Sopinee Israelille.

  Asuttaminen vaikka keskelle Saharaa on helppoa ja halpaa verrattuna siirtokuntien perustamiseen Marsiin.

  Acc

  VastaaPoista
 7. Eipä taida siellä kummallakaan osapuolella olla juuri minkäänlaista kiinnostusta mihinkään rauhanprosessiin, taitaa olla äärisiipiä molemmin puolin aitaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauan kuin arabien puolella on väkeä, joille ei kelpaa mikään muu kuin juutalaisten ajaminen mereen, ei Israelilla liene oikein realistisia mahdollisuuksia ryhtyä tekemään yksipuolista rauhaa.
   En tiedä, mutta olettaisin, etteivät israelilaiset ehkä halua tulla työnnetyiksi mereen.

   Poista
 8. Miljoonan shekelin tai dinaarin kysymys analogiasta tietenkin kuuluu, että mitä jos ukrainalaiset olisivat suomalaisten tapaan todenneet tilanteen ja pyrkineet kaikesta katkeruudesta huolimatta hyviin väleihin valloittajien kanssa? Sekä hyötymään sen kasvavasta taloudesta omilla vahvuuksillaan - mitä ne sitten ovatkaan."

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!