perjantai 20. helmikuuta 2015

Poliittinen väkivalta

Suomessa ei ole kymmeniin vuosiin esiintynyt vakavaa poliittista väkivaltaa. Viime aikoina on kuitenkin julkisuuteen noussut erilaisia uhkailuja ja muita tapauksia.

Nuo uhkailut eivät rajoitu mihinkään yksittäiseen puolueeseen, mutta asian nosti tällä kertaa esiin Timo Soini (PS), joka kertoi saaneensa uhkauksia aiempaa enemmän. Samoin niitä ovat saaneet hänen puolueensa muut jäsenet, kuten Jussi Halla-aho.

Muita uhkailuja saaneita suomalaisia poliitikkoja ovat esimerkiksi Eva Biaudet (RKP) ja valtakunnallisesti tuntemattomat säkyläläiset paikallispoliitikot SDP:stä ja Keskustasta. Lisäksi eräänlaiseksi poliittiseksi väkivallaksi on katsottava sekin, että homojen Pride-kulkueen ja äärivasemmistolaisen kirjaesittelyn yhteydessä liemahti väkivalta. Samoin kuin tapaus, jossa katujen turvallisuutta vahtivimaan lähteneiden äärioikeistolaisten kimppuun hyökkäsivät äärivasemmistolaiset.

Ilmiö ei siis rajoitu mihinkään poliittiseen puolueeseen tai aatesuuntaan.

* * *

Timo Soini totesi, että uhkailusta on vain lyhyt matka poliittiseen väkivaltaan. Pohjoismaissa tämä on toteutunut järkyttävimmin Norjassa, jossa mieleltään sairas Anders Breivik tappoi suunnitelmallisesti joukoittain yhteen kerääntyneitä poliittisia nuoria. Eivätkä äskettäiset tapahtumat sananvapauden puolesta toimivaa taiteilijaa vastaan Tanskassa juurikaan häviä järkyttävyydessään Breivikin tapaukselle.

Norjan ja Tanskan tapauksia vähemmälle huomiolle on jäänyt Ruotsin poliittinen väkivalta. Toki olemme kaikki kuulleet pääministeri Olof Palmen murhasta, mutta aika harva tietää, että viime aikoina erityisesti ruotsidemokraatit ovat joutuneet sanallisen ja fyysisen uhkailun kohteeksi.

Ruotsidemokraatteihin kohdistuneet tapaukset ovat tavallaan vakavampia kuin nuo enemmän huomiota saaneet Norjan ja Tanskan tapauset, sillä ruotsalainen väkivalta on usein johtanut toivottuun tulokseen: sen seurauksena varsinkin monet kunnallispoliitikot ovat jättäneet tehtävänsä. Näin on vaarantunut koko ruotsalaisen demokratian pohja.

* * *

Jokainen normaali ihminen lienee kanssani samaa mieltä siitä, että poliittinen väkivalta ei ole hyväksyttävää, ei suullinen eikä varsinkaan fyysinen. Samoin kaikki vähänkään järkevät ihmiset ymmärtävät, että demokratiassa on voitava puhua kaikista poliittisista kysymyksistä - myös voimakkaita tunteita herättävistä - ilman väkivallan uhkaa.

Suomen viimeaikainen kehitys on huolestuttavaa. Etenkin kun muiden pohjoismaiden esimerkki osoittaa, ettei uhkailu aina jää edes sanalliseksi vaan saattaa johtaa jopa äärimmäisiin tekoihin. Siksi Timo Soinin puheenvuoro oli tärkeä.

Ja siksi myös Suomessa tulisi käydä avoin ja rehellinen julkinen keskustelu siitä, miten meillä vältettäisiin tilanteen eskaloituminen samanlaiseksi kuin muissa pohjoismaissa. Tämä keskustelu olisi syytä käydä nyt alkaneen vaalikampanjan aikana, jotta myös äänestäjä voi antaa tukensa järkevimmille ratkaisuille, mitä ne eri puolueiden mielestä sitten ovatkaan; sananvapauden rajoittamista, poliisin resurssien lisäämistä, maahanmuuton vähentämistä, nettivalvonnan tehostamista, rangaistusten koventamista jne....

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vihreiden vaaliohjelma on puhtaasti vasemmistolaista jakopolitiikkaa
Sipilän venkoilu osoittaa Keskustan pettävän aina
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti edustavansa älyllistä epärehellisyyttä

6 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Tuota ylläolevaa kun luin, heräsi lapsellinen ajatus mieleeni: mitäpä jos uhkailijat asetettaisiin automaattisesti vastuuseen sanoistaan: jos joku uhkaa että aikoo vetää poliitikko NN:ää pataan, uhkaajaa saa rangaistuksetta vetää turpiin kuka tahansa. Jos uhkaa tappaa, ...
  Tämä varmasti vähentäisi suunsoittoa ja uhkailuja merkittävästi. Mutta olisiko se ns. "aikuista toimintaa" on tietenkin aivan toinen asia.

  Katsokaa nyt mihin "aikuinen toimintamalli" on johtanut: Ruotsidemokraatit tai juutalaiset eivät kohta uskalla Ruotsissa liikkua kadulla kuin turvamiesten suojaamina ja Helsingissä Perussuomalaisten on vaihdettava ikkunalasinsa teräslevyihin. Kaikki tämä vain siksi, että käyttäytyy aidon suvaitsevaisesti ja uskoo siihen, että vastustajillakin on ihmisarvo. Vaikka nämä (vihreät, vassarit, anarkistit, islamistit) eivät vastaavaa heistä (SD, juutalaiset,...) uskokaan.

  Ehkäpä Peter Pan oli oikeassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntenet käsitteen kujanjuoksu. Sellainen rangaistus olisi menneinä aikoina ollut tarjolla. Nyttemmin siitä on luovuttu ja hyvä niin.

   Poista
 3. Maahan tuodaan massoittain ihmisiä joiden parempaan ja rikkaampaan kulttuuriin väkivalta kuuluu oleellisena osana dialogia.Sen jälkeen väkivaltaa selitellään ja lässytellään vuosikausia rasismista yms johtuvavaksi tiedostavasti ymmärtäen että todellinen uhri on aina tekijä ja syy on aina kaikessa ja kaikissa muissa paitsi tekijässä itsessään. - Kuvitteliko joku ihan aidosti että siitä ei seurauksena ole että myös muut alkavat pikkuhiljaa toimia samoin????No ei tietenkään sillä kyseessähän on ilmeisesti se valtavan rikas ja jännittävän dynaaminen yhteiskunta johon on pyritty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos väkivalta leviää koko yhteiskuntaan lähes normaaliksi, jokapäiväiseksi keskustelukeinoksi, sitä voi kai todella kutsua dynaamiseksi ja jännittäväksi?

   Poista
  2. Ainakin Taidekorkeakoulun rehtori Tiina Rosenberg tuntuisi ajattelevan noin.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!