lauantai 21. helmikuuta 2015

Susisopu

Tässä blogissa, kuten niin monissa muissakin vastaavissa, kirjoitusten sävy on yleensä tehtyjä päätöksia tai tapahtumia kritisoiva. Nyt on kuitenkin aihetta positiiviseen tunnustukseen.

Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, petoeläimiä salametsästetään. Meillä erityisesti susi on ollut ihmisten tulilinjalla. Pahimmillaan tappamiseen ovat sekaantuneet jopa kuntien merkkihenkilöt.

En aio tässä kirjoituksessa pohtia susiproblematiikkaa sen syvällisemmin, koska olen tehnyt sen jo aiemmin. Tuolloin lopetin seuraavaan kappaleeseen.

"Tällä kirjoituksellani toivon edes hiukan lisääväni ymmärrystä susikiistan eri osapuolten välillä ja siten edesauttavani suomalaisen susikannan kestävää säilymistä. Sillä sen pitäisi olla kaikille suomalaisille selvää, että ilman sutta Suomen luonto olisi paljon köyhempi ja maamme siis kurjempi elää. Ainakin ihmiselle, joka edes kerran eläessään tahtoisi nähdä villin suden."

Aivan kuin kirjoitukseni olisi luettu Suomen luonnonsuojeluliitossa ja Suomen metsästäjäliitossa, sillä niiden puheenjohtajat Risto Sulkava ja Lauri Kontro esittivät yhteisen kannanoton susiasiaan. Tuossa kannanotossa he toteavat seuraavasti.

"Toi­vom­me, et­tä va­li­tuk­sia ei juu­ri tu­li­si, sil­lä jär­ki­pe­räi­nen kan­nan­hoi­to pe­rus­tuu yh­teis­työ­hön. Yh­teis­työn avul­la voi­daan kar­sia lai­ton­ta tap­pa­mis­ta se­kä hoi­taa su­si­kan­taa kes­tä­väs­ti. Kes­tä­vään kan­nan­hoi­toon kuu­luu su­si­kan­nan kas­vaes­sa myös su­sien met­säs­tys".

Tahdon tässä siis lausua kiitokset puheenjohtajille Sulkava ja Kontro. Heidän toiveeseensa on helppo yhtyä. Samalla he ovat osoittaneet esimerkkiä niille, joiden tunteet ovat käyneet järkyttävillä ylikierroksilla. Niinpä minäkin esitän toiveen siitä, että jokainen susiasiasta vahvasti tunteva ottaisi puheenjohtajien tapaan järjen käteensä ja miettisi asenteensa järkevyyttä vielä kertaalleen. 

Minä en kaipaa Suomeen enää ainuttakaan laitonta suden kaatoa, mutta en myöskään vaarallisen suurta susipopulaatiota. Uskoisin tämän ajatuksen vastaavan suomalaisten yleistä näkemystä ja siten sen pitäisi kelvata myös ääriaineksille.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Luonnonvaraministeriön esteenä on vihreiden pikkupolitikointi
Sus siunatkoon
Borrelioosin syistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!