keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Miksi Yle pimittää jihadistin henkilöllisyyden?

Yle on kertomansa mukaan haastatellut suomalaissyntyistä jihadistia. Haastattelussa ei ilmennyt mitään yllättävää, sillä sen mukaan joku syrjäytynyt ressukka on hurahtanut islamiin ja lähtenyt Syyriaan. Siellä elämä on ollut vähän hankalaa, mutta haastatteltu uskoo vielä löytävänsä kalifaatista oman paikkansa. Ellei sitten päädy sitä ennen nauttimaan 72 neitsyen suloista.

Tälle onnettomalle ei Ylen varsin positiivisluonteisen uutisen mukaan ole tarjoutunut vielä tilaisuutta tappaa ketään. Eikä hän ole myöskään mennyt naimisiin, vaikka monet muut ovatkin tehneet niin. Eikä hän ole oikein oppinut arabiaakaan. Näistä "puutteista" huolimatta hän aikoo elää loppuikänsä kalifaatissa.

Sen sijaan minusta on varsin yllättävää, että julkaistessaan haastattelun ihmisestä, joka suunnittelee eriuskoisten tappamista ellei suorastaan kansanmurhaa, Yle käyttää keksittyä nimeä.

Näin siitä huolimatta, etteivät länsimaiden toimet taisteluihin osallistumisen estämiseksi ole vaikuttaneet nimeksikään; ja uutisen tehdessään valtionmedia tulee mainostaneeksi jihadismia kaikille kuulolla oleville. Sen seurauksena joku syrjäytynyt kantasuomalainen tai suomea oppinut maahanmuuttaja saattaa innostua lähtemään anonyymin Ylen mannekiinin seuraksi islamistisiin murhatöihin.

Hyväksyn kyllä sananvapauden, ja sen mukaisesti Ylen toimittajallakin on oikeus mainostaa itselleen tärkeiksi kokemiaan asioita. Mutta sitä en ymmärrä miksi verovaroillamme toimiva tiedonvälitys jättää jihadistin nimen mainitsematta antaessaan tälle tilaisuuden mainostaa omaa maailmankuvaansa.

Ihmettelen siksi, että samainen tietolähde kertoo monien muidenkin julkisuutta hakeneiden seikkailijoiden, uskovaisten ja jopa epäilemättä mieluummin julkisuudesta poissa pysyvien rikoksista epäiltyjen henkilöllisyyden. Miksi sama ei koske tappamaan lähtenyttä?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Muslimiterroristit syntyvät Euroopassa ja radikalisoituvat vankilassa
Onnittelut terroristille
Mihin he uskovat, mitä he haluavat, mihin he pyrkivät ja milloin he lopettavat?

10 kommenttia:

 1. Tässä tapauksessahan poika on jo etukäteen tunnustanut lähteneensä Lähi-Itään ainoana tarkoituksenaan päästä tappamaan ihmisiä. Mielestäni ei ole mitään syytä, miksi tällaisen sekopään nimeä ja kasvokuvaa kuuluisi julkaista kaikille helposti saatavilla olevilla kanavilla. Tällaisen julkaisun tulisi olla pakollista, jotta ihmiset tietäisivät varoa tätä murhanhimoista tyyppiä, jos onnettomuudekseen sattuvat tämän näkemään.

  VastaaPoista
 2. Kun Marco Casagrande kirjoitti kirjansa Mostarin tien liftarit, nousi suomessa valtaisa "paskamyrsky". Casagrandea olitiin passittamassa kansainväliseen oikeuteen oletetuista sotarikoksista. Nyt on jihadistien sohteen täysin toinen ääni kellossa....

  VastaaPoista
 3. Minusta se jihadisti-reppanan haastattelu oli murheellista luettavaa. Se tulee väistämättä päättymään murheellisesti. Jossain vaiheessa sen "loner-outcast"-surkimuksen silmät avautuvat ja se ymmärtää, ettei islamkaan ollut se hänen kotinsa. Ehtiikö tehdä murhatöitä ennen sitä? Voi olla. Päätyykö itsemurhaan? Voi olla. Pelkkiä surullisia lopetuksia sille tarinalle. Islam on uskonto, joka säälittä hyödyntää kaikkein heikoimpia. Ei taida olla mitään rajaa, eikä määrää sen inhimillisen kärsimyksen määrällä, jota se on valmis tuottamaan päästäkseen päämääriinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luettelet syitä sille, miksi tällaisia juttuja ei pitäisi tehdä lainkaan. Vaikka minulle ja sinulle jihadistista tuli mieleen reppana, olen varma että jutun voi lukea myös eri tavalla.

   Mehän tulkitsemme lukemaamme aina ennakkokäsityksiämme vastaan. Ainakin ellemme tietoisesti vältä sitä.

   Poista
  2. "Islam on uskonto, joka säälittä hyödyntää kaikkein heikoimpia."

   Tämä on hyvä pointti, joka on täysin jäänyt "suvaitsevaisilta" tajuamatta.

   Islamin suurimpia uhreja ovat muslimit ja ne jotka pyrkivät estämään islamin kritisoimista tekevät karhunpalveluksen heille, joita väittävät suojelevansa.

   Poista
 4. Jospa jihadisti ollut SDP:n, vasemmistoliiton tai vihreiden jäsen ja sen vuoksi toimittelijat päättivät että eihän moista voi kertoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen mahdollisuus.

   Tämä Ylen omituinen uutisointilinja muuten jatkui myös tänään. Kirjoitin siitä otsikolla Britanniassa lähes miljoona muslimia kannattaa terrorismia

   Poista
 5. mitä se henkilöllisyys sinulle kuuluu? jos minä saisin valita, laittaisin kaltaisenne uusnatsit vankilaan HETI

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla liian haastava kirjoitus kun sen pointti meni noin pahasti ohi. Mutta siitä huolimatta: kiitos palautteesta.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!