sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Älä syö narsisseja!

Päivän uutinen kertoo Brittein saarten ihmisistä, jotka ovat viime vuonna syöneet narsisseja. Siis kaupasta ostamiaan koristekasveiksi tarkoitettuja myrkyllisiä kukkia.

Mutta eipä hätää. Nyt on entisen imperiumin emämaan kaupat ohjeistettu siten, ettei narsisseja tai niiden sipuleita saa sijoittaa myymälöissä lähelle ruokatarvikkeita. Lisäksi suositellaan varoituslappuja.

Ymmärrän kyllä vielä jotenkin, että ihmiset ovat sekoittaneet narsissin istuttamiseen tarkoitetut sipulit ruokasipuliin, mutta tuntuu kyllä hiukan erikoiselta, että joukko ihmisiä on mennyt syömään leikkonarsisseja. Näin kuitenkin on tapahtunut, joten uskottava se on.

On puhuttu paljon uusavuttomuudesta. Yleensä sillä tarkoitetaan kyvyttömyyttä selviytyä päivittäisistä askareista kuten siivouksesta, laskujen maksamisesta tai ruuan valmistamisesta. Siis asioista, joita vanhemmat tapaavat opettaa lapsilleen, mutta jotka voi kyllä oppia ihan tervettä maalaisjärkeä käyttämälläkin.

Perimmältään narsissin syöminen saattaa liittyä sekä uusavuttomuuteen että ruoka-aineiden tarjonnan valtavaan kasvuun kaupoissa. Sata vuotta sittenhän syötiin pitkälti itse tai ainakin omassa maassa viljeltyä ja kasvatettua ruokaa, joten kaikki tiesivät ja tunsivat tarjolla olevat ruokatarvikkeet.

Nykyisin isossa supermarketissa on tarjolla lähes koko maailman ruoka-ainetarjonta. Niiden kaikkien käyttötapoja ei tunne juuri kukaan.

Kun tämä yhdistetään tämän päivän trendiin, jossa ihmisiä lähes painostetaan kokeilemaan kaikenlaista uutta ja eksoottista, saattaa lopputuloksen olla myös kukkasten syöjiä. Ja myrkyllisten koristeiden hotkiminen johtaakin sitten myrkytyksiin. Ja lopulta ohjeisiin kauppiaille, kuten nyt on nähty.

Jos eläisimme suurten uskontojen syntyaikaa, saattaisi joihinkin niistä sisältyä kielto syödä keltaisia kukkia. Tämä on ollut yksi tapa huolehtia siitä, etteivät ymmärtämättömät ja tietämättömät ihmiset tee tyhmyyksiä. Meille älykkäämmille tai ainakin lukutaitoisille pitäisi riittää yksinkertaisesti se, että tekee ruokaa vain sellaisista raaka-aineista, jotka tietää syötäväksi.

Siis vähän kuin sienimetsässä, jonne menevälle voi antaa ohjeeksi "opettele tunnistamaan myrkkysienet hyvin ja kerää vain sellaisia sieniä, jotka tunnet varmasti". Vai miten se nyt menikään...

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
ABC kriisissä?
Osta tanskalainen kinkku - saat kaupan päälle bakteerin!
Kasvikauppa ja metsätuhot

2 kommenttia:

  1. Suurin osa maailman kasveista on myrkyllisiä, ja luonto tuottaa paljon painajaismaisia myrkkyjä, esim. monet homemyrkyt luokitellaan supermyrkyiksi. Uusavuttomilla ihmisillä on usein mielikuva, että jos jokin on luonnontuote, se on silloin turvallinen ja tekee ihmiselle hyvää. Useimmiten on aivan päinvastoin.

    VastaaPoista
  2. Muistaakseni narsisseista voi saada kuupan hieman sekaisin. Se voi olla tavoitteena.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!