keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Nuorten ahdistuneisuus ja USA:n metsäpalot

Kuluneen kesän aikana kauhisteltiin maailmalla tapahtuneita metsäpaloja. Yksi kauhistelun kohde oli USA:n länsirannikko, jossa ihmiset joutuivat uutisten mukaan jopa "pakkautumaan rannoille".

Koska uutisointi oli poikkeuksellista, olin varsin hämmästynyt löytäessäni asiaa koskevan tutkimuksen. Ja mitenkään vähättelemättä metsäpalojen aiheuttamaa uhkaa päätin saman tien julkaista löydökseni tässä blogissa. Tuoreessa tutkimusraportissa oli nimittäin selvitetty metsäpalojen historiallisia pinta-aloja USA:n Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa. 

Tutkimusaluetta hallitsevat kuivat metsätyypit ja ne ovat kokenut äskettäin ennätyksellisiä palovuosia. Ja siksi tutkijat selvittivät kuinka nykyaikaiset palovuodet (1985–2020) vertautuvat historiallisiin palomääriin ja vakavuuksiin?

Kullakin metsätyypillä historiallisten tulipalojen esiintymistiheyksiä vastaavien vuotuisten paloalueiden olisi oltava vähintään 224 000–291 000 hehtaaria vuodessa. Historiallisesti nämä pinta-alat sisältävät sekä alkuperäiskansojen että salaman sytyttämät tulipalot. 

Nykyisestä näennäisesti tulisesta ajasta huolimatta nykyiset paloalueet ovat kuitenkin keskimäärin vain noin 49 100 hehtaaria vuodessa eli 17–22% historiallisista aloista, ja vain yksi vuosi tutkimuksen ajanjaksolla vastaa suurin piirtein historiallista paloaluetta. Vuosien 1985-2020 paloalat olivat toisin sanoen keskimäärin huomattavasti alle historiallisten tasojen lähes kaikissa metsissä ja vaikka kymmenen vuoden liukuvat keskiarvot paloalueella ovatkin kasvaneet viime vuosina, ovat ne kuitenkin pysyneet historiallisten tasojen alapuolella.

Niinpä tutkijat tulivat sellaiseen johtopäätökseen, että nykyisten metsäluonnon ennallistamisponnistelujen onnistumiseksi olisi toimiin sisällytettävä tarkoituksella sytytettyjä, mutta hallittuja metsäpaloja. Näin siksi, että nykyiset metsäpalot ovat aivan liian vähäisiä säännöllisiin tulipaloihin sopeutuneen luonnon hyvinvoinnin kannalta. 

Edelle selostamani tutkimusraportin viesti on kovin erilainen kuin se, jonka suomalaismediat ovat meille tarjonneet. Sen sijaan, että olisi juhlittu lähes luonnolliselle tasolle nousseita metsäpaloja luonnon ennallistamista edistävinä, on palaneiden metsien määriä kauhisteltu. 

En tietenkään osaa sanoa onko tämä medioiden - tai niiden käyttämien asiantuntijoiden - tarkoituksellista harhaanjohtamista vai tietämättömyyttä, mutta joka tapauksessa virheellinen uutisointi on ollut omiaan lisäämään pelkoa hallitsemattomasta ilmaston lämpenemisestä. Ja sitä kautta pahentanut erityisesti nuorten ahdistuneisuus- ja masennusoireita.

Siksi oli mielestäni tärkeää oikaista virheellinen käsitys USA:n länsirannikon metsäpaloista. Ja sitä kautta pyrkiä edes hiukkasen helpottamaan nuorten ahdistusta.

13 kommenttia:

 1. Lueskelen Bregmanin "Hyvän historiaa", ja vaikka teoksen todisteluissa on tiettyä falskiutta, kirjasta saa myös hyvän käsityksen niistä yleisistä tiedollisista vinoumista, joita jostain syystä oma aikamme pitää tosina ellei peräti helli nimenomaan saadakseen aikaan ihmisten psyykeä ravisuttavia vaikutuksia -- uutisia jotka levittävät epämääräistä pelkoa, jotka syyllistävät epämääräisesti tavallisia ihmisiä ja ahdistavat nuoria ja kohta kai sylilapsiakin.

  Ja luulenpa että ajassamme ainakin länsimaailmassa kaiken tällaisen taustalla vaikuttaa vahvistuva kulttuurinen narsismi, johon syväpsykologisesti kuuluu juuri syyllisyydentunnoilla alistaminen -- tai sitten rypeminen itsesyytöksissä ja samaistuminen uhrirooliin, joka sitten onkin jo lähellä marttyrismia ja terroritekoja.

  Joten tositieto, vaikka sitä yhtä kysymystä käsiteltäessä levitettäisiin miten tehokkaasti tahansa, ei posta varsinaista ongelmaa, joka on psykologinen. Jos uhriajatteluun koukkuun jääneiltä ihmisiltä viedään yksi ajatuskulissi pois, psyyke kehittää heti toisen vielä vahvemman kulissin tilalle.

  Suosittelen toimittajarepsukoille ja muille tehoefektiuutisia koko kieroutuneen vaikuttamisetarpeensa motivaatiolla vääsääville skribenteille tutustumista ns "vihreän liikkeen" likaiseen historiaan, jossa on käyty läpi kymmenittäin maailmanlopun ennusteita ennen kuin päädyttiin tähän nykyiseen yhtä todistamattomaan kuin kumoamattomaankin "ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen".


  VastaaPoista
 2. Ikävästi syyllistät alkuperäiskansoja metsäpaloista. Kohta saavutetaan piste, jossa tämä blogi on ilmiannettava Honkasalolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terhomatti Hämeenkorpi25. lokakuuta 2023 klo 11.16

   Koita rauhoittua...!

   Poista
  2. Terhomatti, löysää hieman sarkasmintunnistuksen kriteerejä, niin huomaat mitä ano tarkoitti.

   Poista
 3. Nuortenkin pitäisi varmaan yrittää ajatella omilla aivoilla ja terveellä järjellä.
  Muuten tulevaisuudessa ei tiedä mihin uskoa:

  Yle tänään

  Lankaan menivät

  Tutkijat pelkäävät, että syväväärennöksiä eli deepfakeja nähdään tulevissa vaaleissa Suomessa ja ulkomailla.

  https://yle.fi/a/74-20056699

  Artikkelista poimittua

  Vain kolme päivää ennen parlamenttivaaleja slovakialaisessa sosiaalisessa mediassa alkoi levitä poikkeuksellinen video.

  Videolla puhui edistyspuolueen johtaja Michael Šimečka, liberaalina tunnettu poliitikko.
  – Nimeni on Michael ja olin aiemmin liberaali tyyppi. Uskoin 70 eri sukupuoleen ja raskaana oleviin miehiin, mutta sitten tulin viisaammaksi ja äänestin [kilpailevaa, äärioikeistolaista puoluetta] Republikaa, Šimečka sanoi videolla.
  Oikeasti Šimečka ei ollut sanonut mitään sinne päinkään.

  Video oli tekoälyn avulla rakennettu syväväärennös eli deepfake. Videon tekijä oli kopioinut Šimečkan äänen ja pannut sanat hänen suuhunsa. Kasvoja ei videolla näy.
  ...
  ...
  Deepfake-sisältöjen muuttumista yleiseksi harhauttamis- ja vaikuttamiskeinoksi on ennustettu vuosia, mutta tähän asti ne eivät ole aiheuttaneet pelätyn kaltaisia ongelmia.
  Nyt syväväärennöksiä käytettiin ensimmäistä kertaa demokraattisen maan vaalien alla niin, että osa äänestäjistä todella luuli väärennöksiä tosiksi.
  – Se missä laajuudessa tekoälyä käytettiin Slovakian vaaleissa, on todella merkillepantavaa ja jotain, mitä en ole aiemmin nähnyt, sanoo disinformaatioon erikoistunut datatieteilijä Rolf Fredheim.
  ...
  ...
  Kreml-mielinen sisältö kukoisti Slovakian vaaleissa
  Puhelinkeskusteluvideon tekijää ei tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että Slovakian vaaleja hallitsi venäläinen disinformaatio.
  ...
  Tekninen kehitys, halpuus, somejättien kiinnostuksen puute sekä Slovakiasta saatu kokemus antavat olettaa, että syväväärennöksiä sisältäviä disinformaatiokampanjoita nähdään jatkossa myös Suomessa.
  Antti Sillanpää toivoo kansalaisilta tarkkuutta ja arkijärjen käyttöä erityisesti vaalien alla.
  – Jos jokin kuva tai video lähellä äänestyspäivää yllyttää voimakkaaseen tunteelliseen reaktioon mutta poikkeaa yleisesti tunnetusta faktapohjasta, kannattaa olla epäluuloinen.

  VastaaPoista
 4. IL tänään

  "Vaikea hoitaa pois"

  Vankilassa työskentelevä seksuaaliterapeutti kertoo, miksi osa tietyn maalaisista maahanmuuttajista on muita alttiimpia tekemään seksuaalirikoksia. Syyt ovat karua kuultavaa.
  – Uskallan epäillä, että jonkinlainen rikollinen toiminta jatkuu, hän sanoo. Hän ei pelkää puhua suoraan maahanmuuttajataustaisten seksuaalirikollisten ongelmista.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a107d4c8-546c-4e2e-90b4-b3547eeacf69

  Seksuaalirikollisten kanssa työskentelevä terapeutti puhuu suoraan tiettyjen maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista.
  Heidän kanssaan vankiloissa tehtävässä terapiatyössä nousee esiin joitain erityispiirteitä, joka vankeja yhdistää. Aiheesta puhutaan julkisuudessa varovasti.
  Tässä artikkelissa käsitellään seksuaalirikoksista jo tuomittuja irakilaisia maahanmuuttajia. Suomessa asuu valtava joukko irakilaisia, joita artikkeli ei koske.
  He muun muassa ajavat taksia, tekevät töitä ravintoloissa ja hoitavat perhettään, eivätkä ole koskaan elämässään syyllistyneet rikoksiin.

  FAKTAT

  * Vuonna 2020 ulkomaalaiset muodostivat Suomessa valtioneuvoston selvityksen mukaan 38 prosenttia raiskauksista epäillyistä.

  * Ruotsissa vuosina 2000–2019 yhteensä 59,2 prosenttia raiskausrikoksista oli ulkomaalaistaustaisten tekemiä.

  * Tilastojen kärjessä ovat länsiaasialaiset, kuten esimerkiksi irakilaiset ja afganistanilaiset.

  Seksuaaliterapeutti Tiina Alakärppä kohtaa viikoittain seksuaalirikoksista tuomittuja ulkomaalaistaustaisia, jotka istuvat vankilassa tuomiotaan tai ovat jo vapautuneet.
  Hän on projektipäällikkönä ROAD – Kohti rikoksetonta elämää -hankkeessa. Heillä on asiakkaana lähes sata ulkomaalaistaustaista seksuaalirikollista 26 eri maasta.
  ...
  – Tämä irakilaisten porukka on kiinnostava siitä, että heillä on paljon antisosiaalista käytöstä ja vahva rikollinen malli. Heidän elämänsä ja mielensä on tosi kaoottinen, Alakärppä aloittaa.
  Tästä syystä heidän kanssaan voi olla vaikeaa tehdä terapiatyötä, hän sanoo.
  ...
  – Moni irakilaisista asiakkaistamme on tullut Suomeen yksin vuosina 2015 tai 2016. He ovat tulleet tänne hyvin aggressiivisesta ja väkivaltaisesta ympäristöstä.
  ...
  ...
  Kun Alakärppä kohtaa irakilaisia seksuaalirikollisia kasvotusten, kokonaisvaltaisen rikollinen elämäntyyli valkenee nopeasti.
  – On ollut ryöstöjä, väkivaltaa, varastelua ja välinpitämättömyyttä. Elämäntyyli on sellainen, että yritetään pärjätä muista hyötymällä.

  Suomessa on Alakärpän mukaan olemassa varjoyhteiskunta, jonka avulla jopa kielitaidottomat ja kouluttamattomat maahanmuuttajat sopeutuvat nopeasti.
  – He löytävät Suomesta arabiankielisiä porukoita, joiden avulla he saavat muun muassa pimeää työtä, asunnon, luvattoman ajokortin ja rahalainoja.
  ...
  ...
  "Monilla heistä on vahvasti asetettu ajatus kotimaassa, että länsimaiset naiset ovat vääräuskoisia, pukeutuvat liian paljastavasti ja käyttävät alkoholia."
  ...
  ...
  – Jos ulkomaalaisten määrä lisääntyy, on se yksi mahdollinen selitys myös seksuaalirikosten kokonaismäärän lisääntymiselle, mutta poliisin tietoon tullut seksuaalirikollisuus on lisääntynyt myös kantasuomalaisilla. Seksuaalirikollisuuden kasvua pitäisi mielestäni tutkia, Vauhkonen sanoo.

  Hän sanoo, että aihe on arka ja siihen on vaikeaa paneutua kunnolla.
  – Suurella osalla tutkijoita tuskin on halua pistää sormiaan tähän.
  Vauhkosen mukaan Länsi-Aasian alue korostuu epäiltyjen taustamaanosana.
  ...
  Alakärpän mukaan vaikuttaa siltä, että tämä kohderyhmä on käyttäytynyt normeista ja säännöistä piittaamattomasti myös lähtömaassaan, minkä vuoksi heidän perheensä on heittänyt heidät ulos kotoa.

  – He jatkavat samanlaista välinpitämätöntä toimintaa Suomessa, kunnes joutuvat karkotetuksi.
  Osa irakilaistaustaisista asiakkaistamme on lähtenyt karkotusta pakoon muualle Eurooppaan ja osa elää Suomessa maan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Suomen kansalaisuus kantasuomalaista tee.

   Poista
  2. "Länsi-aasialainen " lol.. uusi termi Lähi-itä läisille? häivyttämään jo paskaksi aikoja sitten mennyttä kansan mainetta?

   Poista
 5. Asiasta toiseen. Kemissä elokapinalla ja greenpeacella mielenosoitus biotehtaalla, tukkivat siellä kaiken kulun tehtaalle tai sieltä pois, joukko noita mielisairaita myös hyppii tehtaan pihalla. Poliisille ei ollut edes tehty ilmoitusta tuosta mielenosoituksesta, joten poliisin olisi pitänyt purkaa välittömästi nuo hullut paikalta sillä ne rikkoi lakia räikeästi. Mutta poliisipa ei tehnyt mitään, antaa vain hullujen estää toimillaan normaaleja ihmisiä. Poliisi ei ole enää tässä maassa kansalaisten puolella. Jos normaalit ihmiset tekee ilmoituksen poliisille että aikovat järjestää mielenosoituksen laittomien siirtolaisten palautukseta välittömäti omiin maihinsa pois suomesta, ei tule koko lupaa järjesää tuota. Ps, olen kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kokeilet ensin hakea Koneen Säätiön avustusta suunnitelman kanssa ja vasta sitten mielenosoituslupaa?

   Poista
 6. Kannattaa tutustua metsäpalojen historiaan USA:ssa koko viime vuosisadan ajalta, niin huomaa, että metsäpalot ovat vähentyneet dramaattisesti.
  Tuo metsäpalovouhotus on pelkkää ilmastohömppää, joka sekään ei perustu muuhun, kuin agendan ajamiseen.

  https://www.youtube.com/watch?v=4HDNfOLgb-w

  VastaaPoista
 7. Metsäpalot päästävät ilmakehään hiiltä, joka lämmittää ilmastoa, mistä aiheutuu lisää metsäpaloja ja lisää hiiltä ilmakehään, mikä lisää metsäpaloja ja ilmakehän hiiltä jne. Ihme, että täällä on metsiä ollenkaan. Metsäpalot on kiellettävä.
  Toivoo Greta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No gerattalla on kohta muuta puuhaa noin 40 vuodeksi kun Israel vaatii tuota tuomiolle terrorismin levittämistä ja juutalaisten joukkotuhon toivomista. Sillä ko maassa vaaditaan tuota g-kalkkunaa sinne tuomiolle.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!