Positiivista tässä asiassa on, ettei toimitusten agendajournalismi ole jäänyt huomaamatta, vaan peräti yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on havainnut niiden otsikointien vääristelevän uutisia. Lisäksi yli puolet on ymmärtänyt senkin, että mediat vääristelevät tarkoituksella puolueiden ja poliitikkojen viestejä.
On kuitenkin selvää, ettei suomalainen journalismi tule koskaan olevaan aivan neutraalia. Toimittajilla on muiden ihmisten tapaan omia poliittisia näkemyksiään, jotka ohjaavat heidän toimintaansa käytännössä poliittista vasemmistoa suosivaksi, vaikka toki monet lehtimiehet pyrkivätkin jutuissaan olemaan neutraaleja.
Lienee kuitenkin niin, että pyrkimys poliittiseen uutisointiin joutuu kilpailemaan ihmiselle tyypillisen konformismin kanssa. Tarkoitan sitä, että suurissa toimituksissa - kuten HS:n ja Ylen organisaatiot ovat - ihmisille syntyy paine toimia enemmistön näkemysten mukaisesti.
Mikäli tuo paine vielä vastaa kunkin toimittajan omia näkemyksiä, on lopputuloksena uutisoinnin painottuminen ammattikunnan yleisen suuntautumisen mukaisesti. Eli kallistuminen mukailemaan poliittisen vasemmiston näkemyksiä.
Tämä ei kuitenkaan selitä sitä uutisointia, joka kohdistui useampiin hallitukseen nousseisiin perussuomalaisiin kansanedustajiin viime kesänä. Sellaisen taustalla ei missään tapauksessa ole enää konformismi, vaan selkeä pyrkimys kaataa vastasyntynyt hallitus - oletettavasti siksi, että Helsingin sanomien toimittajakunnassa syntyi päätös estää heille vastenmielisen puolueen pääsy toteuttamaan omaa poliittista linjaansa.
HS:n hyökkäyksen epäonnistuminen oli tietenkin voitto suomalaiselle demokratialle, joka on aina perustunut yhteistyöhön politiikan kaikkien merkittävien toimijoiden välillä. HS:n toimituskunnan onnistuminen tämän perinteen rikkomisessa olisi johtanut poliittisen järjestelmämme jonkinasteiseen rampautumiseen sulkemalla järjestelmästä ulos kansan yhden viidenneksen kannattaman poliittisen liikkeen - ja sitä kautta ollut haitaksi koko Suomen kansalle.
Tällä kirjoituksella en tarkoita sitä, etteivätkö toimittajien poliittiset näkemykset saisi näkyä lehdistössä. Kyllä ne saavat, mutta selkeästi sellaisiksi merkittyinä - siis pääkirjoituksina, kolumneina, blogeina tai vaikkapa kirjoituksina avoimesti poliittisen sitoutuneisuutensa kertovissa medioissa. Mutta ei siis uutisraportteina tai niiden klikkiotsikoina.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Journalismin periaatteita noudattava media
Oikeuskansleri arvioi Riikka Purran vanhat kirjoitukset maailman korkeimman verotuksen maassa
HS ja demokratia
Journalismin periaatteita noudattava media
Oikeuskansleri arvioi Riikka Purran vanhat kirjoitukset maailman korkeimman verotuksen maassa
HS ja demokratia
Toimittajien kuten kaikenlaisten muidenkin tunnustuksellisen ajattelun motivoimien toimijoiden sanomisten ja tekemisten selittäminen päämäärärationaalisena on karkea ajatusvirhe. Ei niillä mitää järkiperäistä päämäärää ole. Jos ne yrittävät kaataa hallituksen, siitä seuraa vain ilmaisulliselle käyttäytymiselle ominaista onnistumisen iloa -- eivät siitä mitään sen enempää "hyödy".
VastaaPoistaElämme kulttuurisen narsismin aikaa, ja mitä sivistyneemmistä ihmisistä on kyse, sitä älyllisempiä ovat ne ajatuskulissit, joihin puhdas huomiontarve pukeutuu.
Omilla aivoillaan ajattelevia ihmisiä on valtakunnassa ehkä kymmenen, tai yksitoista (Vonnegut). Yhteiskunnallinen keskustelu käydään aina sellaiselta sementoidulta maaperältä, jonka totaalista harhaisuutta ei sen enempää akateeminen väki kuin tavan kaduntallaajatkaan itsessään tunnista.
Yhdysvalloissa kongressi pauhasi: "Moderni taide on kommunistien salajuoni!" N-liitossa taas vastaavasti: "Moderni taide on kapitalistista hapatusta!"
LIsäksi media on mimosan herkkää, ja heti kostamassa jos joku hiemankin esittää kriittiikkiä tai jonkin heille epäedullisen asian heistä. Tulee mieleen aivan patologinen narsismi. Reaktiot ovat niin rajuja, että tuntuu että toimittajat kollektiivina pitäisi laittaa tahdonvastaiseen hoitoon. Mikään muu yhteisö tai ryhmä ei käyttäydy noin julkisuudessa. Viime päivinä olemme saaneet nähdä tämän ilmiön kun Mika Aaltola kertoi että joku olisi koplannut mainosmyynnin ja muun näkyvyyden. Netissä tuli kyllä esille nimettöminä muitakin tahoja, jotka olivat kokeneet samaa, mutta eivät tietenkään halunneet joutua median narsistisen primitiivireaktion kohteeksi, eli pitivät nimensä visusti salassa. En tiedä mitä Mika tuolla tavoitteli, mutta kyllä hänen olisi pitänyt tietää millaiseen kusimyrskyyn joutuu kun hipaiseekin tätä patologisen narsistisen porukan nahkaa millään negatiivisella. En olisi hänenä tässä kohtaa ehkä sanonut mitä hän sanoi.
VastaaPoistaei välttämättä tahhdonvastaiseen, vaan tahdosta riippumattomaan hoitoon
PoistaOlen todella pahoillani väärästä termistä. Asia lienee kuitenkin tullut selväksi noinkin. Hienoa että osasit oikaista.
Poistajoo joo, its a kinda vitsi joke joohh ööook
PoistaTuohon edelliseen vielä lisänä, että media kyllä pitää oikeutenaan vaikka keksiä häväistysjuttuja, ja menevät tästä oikeudestaan vaikka raastupaan, niistä tahoista mistä eivät pidä, mutta eivät itse ota vastaan yhtään mitään kritiikkiä mistään. Käyttäytyvät niin raivotautisesti, ettei tässä yhteiskunnassa ole mitään keskustelua mediasta ja sen roolista, oikeuksista ja velvollisuuksista, lain noudattamisesta tai ylipäätään yhtään mistään mikä mediaan liittyy.
VastaaPoistaTämä inhimillinen laumasieluisuus lienee pysyvä ominaisuus ihmisessä. Se toistuu eri muodoissaan, vaikka sen aiheuttamat ongelmat ovat jatkuvasti näkyvissä: historiallinen näyttö on kiistaton. Joko niin, että ihmiset eivät lue tai ymmärrä. Tai sitten niin että tosiasiatsivuuttuvat ideologis/uskonnollisella sakraalisella toivaajattelulla.
VastaaPoistaKarkeimmat esimerkit, esim. Hitler ja Putin tai vaikkapa Dzugasvili (ei teräksinen, koska pelkäsi oman turvallisuuden puolesta hysteerisesti).
He elivät/elävät oman aikansa, päättäen sen itse tai sairauskohtauksen edesvaikutuksella.
Dzugasvilin loppu oli kuvaava: Suuren neuvostojohtajan peppuroidessa huoneensa lattialla, aivinfarktin kourissa, muu "politbyroo": Molotov,
Hrutsov etc. kurkkivat ovenraosta tapahtuman kehitystä. Eivät halunneet/uskaltaneet puuttua asiaan, odottivat seurauksia. Stalinin kuoltua
alkoi tapahtua: Berija tapettiin, Molotov lähetettiin, mutkien kautta, Mongoliaan suurlähettilääksi yms.
Kun Putinin aika loppuu, oleellista lienee se, tuleeko seuraajaksi väkivältainen, psykopaattinen ja alkoholisoitunut oligarkki vai joku sivullinen - muutoksen mahdollisuus on vallitsevan järjestelmän ulkopuolisissa voimissa.
Meillä Suomessa on ideologishyveellisyyden mitta niin täynnä, että seuraava presidenttimme voisi olla Greta Thunberg. Hanke estynee vain sillä, että ko. teini ei ole syntyperäinen suomalainen.
Moniin vuosiin en ole taloudellisesti tukenut informaatioteollista kompleksia. Vielä kun saataisiin YLE-vero pois ja maksaminen käyttöön perustuvaksi olisi oikeudenmukaisuus totetutunut.
VastaaPoistaSuurin pelko valtamedian toimittajilla on, että YLE:n rahoitusta leikataan. Se tarkoittaa, että työpaikan vaihto käy mahdottomaksi.
VastaaPoistaToimittajat toimittavat omistajien pillin mukaan. Jos ihmettelee esim Helsingin sanomien ilmastonmuutospropagandaa kannattaa lukea taannoinen Herlinin haastattelu. Hänhän on nielaissut ilmastoalarmistien syötin koukkuineen päivineen ja kuvittelee, että Suomeen on tulossa tsiljoonien vety- yms investoinnit ihan varmasti ihan kohta. Siinä on kaikki tyhjätaskujen Wittusten lupailemat ihmehankkeet summattu yhteen suuren suureksi investointiaalloksi, vaikka sokea Reettakin näkee, että kysymys on valtion ja EU:n tukirahojen kalastelusta vailla mitään realismia. Kyllä siinä tyhminkin lehden toimitus tietää, mitä virttä pitää veisata, kun Suuri Omistaja antaa nuotit.
VastaaPoistaNo kertokaa mulle mikä informaatioteollinen kompleksi ei ole riippumaton? Mä en oikein ymmärrä tätä ulinaa. AINA on oma agenda. Olipa se sitten vaikka kuninkaallisen perheen stalkkaaminen, pääministerin kyylääminen jne.
VastaaPoistaMiksi Ylellä on vihervasemmistolainen agenda ? Millä oikeudella ?
PoistaEi ne "agendat" ole noin pieniä juttuja kuin jonkun stalkkaaminen tai kyylääminen, nuo on keinoja, ei tavoitteita. Tavoitteita ovat ideologiat, opit ja aatteet ja niiden edistäminen. Demokraattisessa yhteiskunnassa nuo tehtävät eli noiden edistäminen on varattu puolueille, jotka mittauttavat aatteensa kannatuksen vaaleissa. Kaikki mut vahvat vaikuttajatahot jotka niitä ajavat, ovat perusperiaatteeltaan epädemokraattisia. Ne jatkavat aatteensa ajamista riippumatta siitä onko sillä kannatusta tai miten suuri se kannatus on. Tällaisia tahoja meidän yhteiskunnassamme ovat media ja ammattiyhdistysliikkeet. Jostain syystä kukin niistä on ottanut jonkin aatteen, vihreyden, sosialismin tms. ajettavakseen sen varsinaisen tarkoituksensa lisäksi joka on medialle tietysti tiedonvälitys ja ammattiyhdistyliikkeellä työntekijöiden etujen ajaminen. Nyt joku sanoo että työntekijöiden etu on vihervasemmistolaisuus tai sosialismi, mutta näinhän se ei ole. Noiden aatteiden tiettyjen osien ajaminen huonontaa työntekijän asemaa, työllisyyttä, tuo kilpailua halpatyöntekijöiden kanssa jotka eivät ole toimeentulonsa kanssa samalla viivalla paikallisten kanssa jne. Vihreys heikentää työntekijän asemaa vähentämällä yhteiskunnan elinvoimaisuutta ja siten työllisyyttä, nostamalla veroja eli viemällä rahaa työntekijän kukkarosta jne. Media tekee samoin, ajaa tiettyjä aatteita, muttei joudu mittauttamaan voimaansa ja oikeuttaan tehdä niin missään vaaleissa. He voivat jopa rikkoa lakeja niin tehdessää. Ja rikkovatkin. Nämä voimat ovat siis epädemokraattisia ja totalitaristisia vaikuttajia muuten demokraattisessa yhteiskunnassa. En ole oikeastaan huolissani sosialistien tai vihreiden tai vasemmistoliiton voimasta eduskunnassa, koska he eivät pysty yksin pysymään vallassa tehdäkseen maasta vihersosialistisen diktatuurin, kuten heidän tavoitteensa on, vaan mediasta ja ammattiyhdistysliikkeestä, jotka voivat tuellaan saada aikaan vaa an kääntymisen siihen että se tulee mahdolliseksi. Sitähän media ja ammattiyhdistysliike ovat tehneet koko viime vaalien jälkeisen ajan. Medialle mieleiset aatteet saavat positiivisen kohtelun ja epämieluisat demonisoidaan ja poliitikkojen henkilökuvat häväistään. Medialle ei mikään demokraattinen toimi ole tätä valtaa antanut, vaan he ovat sen itse ottanee. He eivät itse lainkaan käsitä tai välitä siitä että ovat demokratian vastaisia toimijoita.
PoistaHyvän journalistisen tavan perusteet eivät voi olla kenellekään ammattijournalistille tuntemattomia. Niihin kuuluu toimittajan mielipiteen erottaminen faktoista. Niihin kuuluu toimittajan oman kommentin erottaminen siitä, mitä haastateltava on sanonut. Niihin kuuluu se, että kun esitetään väitteitä, esitetään myös mihin kyseiset väitteet perustuvat. Niihin kuuluu rehellisyys esitettävien asioiden ja perusteluiden valinnassa niin, että ei kuurnita hyttysiä jos samalla niellään kameli. Ei näitä periaatteita kukaan ammattijournalisti riko vahingossa ja tietämättömyyttään, vaan kyllä silloin on kyse tahallisuudesta ja epärehellisyydestä. Eikä asia yhtään parane sillä, että toimittajat esittävät jeremiaadeja itseensä kohdistuvasta arvostelusta. Vaikutus on päinvastainen. Kun epärehellisyys kuorrutetaan tekopyhyydellä ja räyhäämistä säestetään ruikutuksella, kuva muuttuu vain rumemmaksi. Sitä voi sitten tykönään miettiä, että onko se koomista vai traagista, että parasta journalistista moraalia edustaa käytännössä roskalehdeksi luokiteltu seiska, koska se pyrkii pitämään kiinni esittämiensä juttujen todenmukaisuudesta käytännön pakosta.
VastaaPoistaVoisiko tutkiva journalismi tehdä rehellisen artikkelin siitä miksi
VastaaPoistaIranin metrossa siveyspoliisin pahoinpitelemä nuori kuollut
https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-187295
Iranin siveyspoliisin pahoinpitelemä 16-vuotias Armita Geravand on kuollut lauantaiaamuna. Hän oli ollut koomassa lähes kuukauden ajan.
Aktivistien mukaan poliisi oli pahoinpidellyt nuoren, koska hän ei ollut käyttänyt huivia metrossa Teheranissa, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Iranin viranomaiset ovat kiistäneet väitteen ja kertoneet tytön pyörtyneen alhaisen verensokerinsa vuoksi.
Viranomaisten julkaisemassa valvontakamerakuvassa kaksi matkustajaa vetää tajutonta tyttöä metrovaunusta.
/////////////////////
Oikea vastaus ei ole se, että ei käyttänyt huivia metrossa Teheranissa.
Onhan se oikea vastaus sikäli, että huivin pitämättömyys aiheutti tytön hakkaamisen kuoliaaksi islamin nimessä.
PoistaSe vain tuottaa uuden kysymyksen:
miksi islam vaatii teinitytön kuoliaaksi hakkaamista jonkun päärätin takia?
Siihen puolestaan ei ole oikea vastaus vanha kunnon han-kortti, että hakkaavathan-han-han tokihan-han-han suomalaisetkinhan-han-han.
Muunlaista vastausta ei kuitenkaan taideta saada.
Niin, toimittelijat saattavat kirjoitella vaikka kuinka värittyneitä juttuja, tai jättää täysin kirjoittamatta jostain osapuolesta kokonaan.
VastaaPoistaEli canceloidaan ignooraamalla.
Sekin on poliittista vaikuttamista, kun ei esim. kaikkia presidenttivaalin ehdokkaita kohdella tasapuolisesti, vaan saatetaan jättää joku tietty taho tarkoituksella pois keskustelutilaisuuksista, ettei kansa vaan saa mitään tietoa ko. ehdokkaasta tai hänen mielipiteistään.
https://www.suomenuutiset.fi/miten-valtetaan-ruotsin-tie-yle-kysyi-presidenttiehdokkailta-paitsi-silta-yhdelta-jonka-nimen-varmaan-arvaatkin/
Olikos meillä taas tässä Raision kranaattiuhjaajan jutussa hieman kognitiivista dissonanssia uutisoinnissa? vain yksi media kertoi että kyseinen hemmo oli puhunut huonoa englantia... käsikranaatti oli deaktivoitu, oliko joku aateveli höynäyttänyt tämän uhkailemaan toimimattomalla kranaatilla?
VastaaPoistaMTV uutiset 29.10.2023
PoistaVideo näyttää, kuinka poliisi otti kiinni Raision bussiuhkaajan – matkustaja MTV:lle: "Se oli ahdistavaa ja ajattelin, jääkö elämä nyt tähän"
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/video-nayttaa-kuinka-poliisi-otti-kiinni-raision-bussiuhkaajan-matkustaja-mtv-lle-se-oli-ahdistavaa-ja-ajattelin-jaako-elama-nyt-tahan/8809334
Ei-vasemmistolaisille journalisteille on tarjolla paremmin palkattuja työpaikkoja elinkeinoelämän palveluksessa. Edut ja urakehityskin ovat paremmat. Tervetuloa!
VastaaPoista