lauantai 4. helmikuuta 2023

Ihmisen ja simpanssin aivot

Ihmisryhmien välisten henkisten erojen vertailu on tunnetusti poliittisesti arka asia. Näin siitä huolimatta, että jopa älykkyyttä käsittelevässä Wikipedia-artikkelissa todetaan, että "rotujen väliset keskimääräiset älykkyysosamääräerot ovat olemassa, mutta erojen syyt ovat tuntemattomat".

Tämä poliittinen epäkorrektius ei kuitenkaan ulotu lajirajojen yli, eikä kukaan kiistä, etteikö ihmisen henkinen suorituskyky olisi oleellisesti muuta eläinkuntaa suurempi. Niinpä yksi mielenkiintoisimmista evoluutioon liittyvistä kysymyksistä on ihmisen aivojen kehittyminen aivan erilaiseksi kuin lajimme lähisukulaisilla. Ja juuri tästä asiasta on nyt saatu tutkimuksen kautta uutta ja äärimmäisen mielenkiintoista tietoa.

Aiemmin ihmisaivojen ainutlaatuisuutta selittäviä oleellisia muutoksia on yritetty etsiä ihmisen ja apinoiden välisistä eroista sellaisissa geeneissä, joita esiintyy kaikilla selkärankaisilla. Ajatuksena on ollut, että aivojen muutokset johtuisivat juuri sellaisista geeneistä, jotka ovat ihmisellä muuttuneet enemmän kuin muilla lajeilla. 

Uudessa tutkimuksessa unohdettiin rajaus kaikilla lajeilla samankaltaisiin perimän alueisiin ja tarkasteltiin ilman ennakko-oletuksia koko genomia. Tämä analyysi johti huikeaan löydökseen, jonka mukaan ihmisen nopeimmin kehittyneet alueet sijaitsevat sellaisilla perimän alueilla, jotka ovat muilla selkärankaisilla kehittyneet neutraalisti, mutta ero ihmisten - myös neandertalilaisten ja denisovalaisten - ja simpanssien välillä on suuri. 

Siten ainakin nyt löytyneiden geenialueiden suurin muutos on tapahtunut sen jälkeen kun simpanssi ja ihminen ovat erkaantuneet omiksi evolutiivisiksi linjoikseen. Mutta ennen kuin neandertalilaisiin ja denisovalaisiin johtaneet linjat erosivat nykyihmiseen johtaneesta linjasta.

Löydetyt genomin alueet nimettiin HAQER-alueiksi (human ancestor quickly evolved regions eli ihmisen esi-isien nopeasti kehittyneet alueet). Niitä oli yhteensä 1 581 ja niiden mutaationopeus on ollut selvästi suurempi kuin muilla lajeilla. Lisäksi niihin on kohdistunut positiivinen geneettinen valinta eli luonnonvalinta on suosinut ihmisellä tiettyjä geenimuotoja. 

HAQER-alueet sisälsivät geenejä, jotka vaikuttivat ihmisen hermoston ja suoliston kehitykseen. Tämä korreloi sen kanssa, että ihmisellä juuri aivot ja suolisto ovat muuttuneet eniten suhteessa simpanssiin.

Näissä genomin alueissa oli ihmisellä myös paljon geenien ilmentymistä sääteleviä elementtejä, mutta simpanssilla niitä ei löytynyt juuri lainkaan. Toisin sanoen ihmisen HAQER-alueilla oli syntynyt mutaatioiden ja luonnonvalinnan kautta kokonaan uusia geneettisiä elementtejä, joita ei ole esiintynyt lainkaan esi-isillämme.

Tämän kanssa sopi yhteen myös se, että HAQER-alueilta löytyi kaksi hermoston kehitykseen vaikuttavaa geeniä, jotka olivat kahdentuneet sen jälkeen, kun ihmisen ja simpanssin evolutiiviset linjat erosivat toisistaan. Tämän seurauksena kahdentuneiden geenien rakenne ja funktio ovat voineet eriytyä ja siten vaikuttaa aivoihin monipuolisemmin kuin lähisukulaistemme yksittäiset geenit. Lisäksi näiden geenien ilmentyminen oli paljon voimakkaampaa kuin lähisukulaisillamme.   

Ei kuitenkaan niin hyvää, ettei jotain pahaa. HAQER-alueet liittyvät myös hermostoon liittyviin sairauksiin kuten skitsofreniaan tai kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Toki nyt saavutettu uusi tieto on sikäli iloinen asia, että sen pohjalta näihin tauteihin voidaan yrittää kehittää uusia parannuskeinoja.  

Edelle lyhyesti kuvaamani tutkimus osoittaa jälleen kerran, että tiede lisää ymmärrystämme kaikenlaisista asioista. Tässä tapauksessa osoittamalla, missä kohdissa genomiamme tärkeimmät muutokset sijaitsevat ja kuinka näiden muutosten taustalla on myös kokonaan uusien geenien ja niiden säätelyyn vaikuttavien elementtien syntymistä. 

Tutkimus ei kuitenkaan kerro vielä sitä, millä tavalla nämä muutokset ovat johtaneet siihen, että meillä ihmisillä on niin erilaiset aivot kuin lähisukulaisillamme. Se selvinnee aikanaan, kun HAQER-alueiden tarkempi tutkiminen johtaa parempaan ymmärrykseen nyt havaittujen geneettisten muutosten vaikutukseen aivojen toiminnassa. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pituustutkimus osoitti, etteivät kaikki ihmiset ole samanlaisia
Älykkyyden rapistumisesta
Tutkimus paljasti uusia älykkyysgeenejä

28 kommenttia:

 1. Empiirinen tutkimukseni on vakuuttanut minut siitä, että ihmisroduissa on selkeitä älykkyyseroja (tutkimuksessani kävi myös ilmi, että rotuja todella on).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikäläinen on päätynyt samaan tulokseen ihan teoreettisten pohdiskelujen seurauksena.

   Poista
  2. Ei eri rotuja voi olla, koska Petteri Orpo niin sanoi Iltalehden debatissa, jossa taas Riikka Purra oli sitä mieltä, että onhan noita rotuja usiampikin. Trans hommissa Orpo äänesti sen puolesta, että niitä sukupuolia on sen yli 80 kpl.

   Poista
 2. Mun mielestä taasen esim. ihmisen ja koiran saati simpanssin aivoissa ei ole juuri mittään erooo. afrikan älykkäin olento lienee Bonobo simpanssi eikä suinkaan neekerit.

  Kaikki noi paskatutkimukset nykyään on syvältä. Neekeri on lähes täysin eri eläinlaji arjalaisiin verrattuna siinä missä Neandethalilaisetkin.. Ihminen pystyy lisimään neekerin kanssa, mutta niin kuulemma myös neanderthalilaisen kanssa..

  Luultavasti neanderthalilaiset olivat neekereitä älykkäämpiä, ainakin näillä peikoilla oli neekereitä isommat aivot.. Jokainen patologi myös pystyy erottamaan ruumiinavauksessa neekerin aivot ihmisaivoista. ne ovat pienemmät, vähämmän pinnalta poimuttunee ja otsalohko on pieni. Eli kolme tärkeäää ominaisuutta joihin äly perustuu... se ei ole mikään selittämätön asia miksi valkoiset ovat mustia älykkäämpiä. eikä tässä ihonväri ratkaise vaaan se pääkopan sisältö..

  Näin se nyt vaaan on...ei ole mittään Taivaankanteen kirjoitettua julistusta, ettei rotuja tai rotueroja voi olla, mukamas..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisen aivojen nopein kehitys tapahtui ennen kuin nykyihminen lähti Afrikasta. Siten johtopäätöksesi on ilmeisen väärä.

   Poista
 3. Tietysti kommenttiisi on pääosin tahallista provosointia ja läppää, mutta et itse kyllä edusta mitään erityistä evidenssiä valkonaamojen älyllisestä etevämmyydestä.

  VastaaPoista
 4. Odotan seuraavaksi vertailua 1800-luvun ja nykyihmisen välillä. Eräitten arvioitten mukaan älykkyys oli huipussaan länsimaissa 1800-luvulla. Joka tapauksessa muutosvauhti kumpaankin suuntaan saattaa olla varsin suurta.

  VastaaPoista
 5. toinen peruste Jumalan olemattomuuteen, eli että Jumala olisi luonut kaikkeuden ihmistä (valkoista tai ehkä aasialaisia) varten erityisesti suunnittelemalla, on se, että Maailmankaikkeus on aivan älyttömän suuri, siis paljon suurempi mitä ihminen milloinkaan tarvitsisi, ja tämäkin mistä puhun on vain "havaittava maailmankaikkeus" eli todellinen maailmankaikkeus voi olla viellä tätäkin vaikka kuinka paljon suurempi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jOTA laajenevaa universumia ei EDES valon nopeudella kulkeva avaruus aluis milloinkaan pystyisi saavuttamaan.. Eli "täyttäkää maa" Jumalan käsky, tais merkitä että täyttäkää universumi..mutta sekin on sula mahdottomuus luonnonlakien mukaisesti.. Eli miksi pitäisi suunnitella neekerit tai näin laaja maailmankaikkeus siis vasiten??

   Makes no sense

   Poista
 6. Täten, kuten olen todistanut, ettei ole mitään Jumalaa yli-suunnittelijaa, joka olisi suunnitellut kaikki kädellis-rodut täsmälleen ainakin henkisesti tasa-arvoisiksi, niin myöskin tällöin rodut ja rotu erot ovat mahdollisia, ja ovat myös olemassa, jonka asiantilan voi käytöännössä havaita globaalisti ja myös kaikissa mittakaavoissa erään n-rodun ikuisena alisuoriutumisena kaikilla elämään mittapuilla.

  ei ole mitään ylhäältä annettuja "ihmisoikeuksia" tai tasa arvoja..NOTHING

  VastaaPoista
 7. Rotuja ei kuulemma ole olemassa, mutta googlettamalla Yleltäkin löytyy teksti: Rotujen välinen tasa-arvo, ja siellähän tiedetään, mitä saa sanoa ja mitä ei.
  Mistä johtunee Afrikan väestön alisuoriutuminen, vaikka siellä kuulemma ihminen on saanut alkunsa. Luulisi, että siellä vasta olisikin korkea kehitystaso, ja kaikki maailman tietokoneet ja sirut tulisivat sieltä eikä USA:sta ja Kiinasta. Mutta savimajoissa siellä vaan edelleen asustellaan. Kiina sen sijaan on ponnistanut lähes kivikaudelta melkein maapallon johtavaksi talousmahdiksi kolmessakymmenessä vuodessa, kun porukalle annettiin vähän siimaa yrityspuolella. Kyllähän siinä tosin on jouduttu hiukan muiden immateriaalisia (patentti jne) oikeuksia tallomaan, mutta kuitenkin.

  Nimim. Havukka-Ahon ajattelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä naurettavaa, ihmisrotuja ei ole, mutta rotusortoa on.

   Poista
  2. Ihminen muka kehittyi Afrikassa ja lähti afrikasta pohjoiseen joskus satatuhatta vuotta sitten.. Eli miten täten voi olla mahdollista, että jostain Aasiasta ja kaikkialta löytyy jotain parikin miljoonaa vuotta vanhoja jonkinlaisia ihmisfosssiileja? no siten, että tämä Afrikka hörinä sopii suvakeille ja jotenkin psykologisesti liittää n-porukan ja valkoiset yhteen, ainakin tunteellisesti

   Poista
  3. Ennen nykyihmistä Aasiassa eli muita ihmislajeja, jotka ovat sittemmin kuolleet sukupuuttoon. Tosin ne myös risteytyivät nykyihmisen kanssa, joten joitain heidän geenejään Euraasialaisten genomissa tämä päivänäkin.

   Poista
 8. Että sellaisia tieteteellisiä teorioita tällä kertaa.
  Uskoisin merkittävimmäksi tekijäksi evoluution kannalta olevan se, että osa ihmisistä kehittyi puista alas laskeutuneista simpansseista. Suuri osa taas kehittyi paljon myöhemmin puista alas pudonneista simpansseista, joilla nuo HAQER-tekijät olivat täysin kehittymättömiä. Yksi genomi saattaisi olla gee, joka oli geenivirhe q-muunnokseen nähden.
  Toki ilahduttavaa olisi, jos HAQER-alueen tutkimisella voitaisiin auttaa skitsofreenikkoja. Eläinkokeiden laatiminen lienee haasteellista, simpanssien skitsofrenia lienee tuntematon mielialahäiriö. Lehmiä ehkä voisi käyttää koe-eläiminä, niillähän hulluutta esiintyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. muttet kuitenkaan pystynyt asia argumentein kiistämäään väitteitäni, eli turvaudut tuollaiseen sillkkaan humpuukiin.. se mitä sanaa n-porukasta käyttää, et todellakaan kumoa luonnontietteellisiä tai jopa astronomisia faktoja

   Poista
 9. Ihan sisäsiisteyden vuoksi voisi eräiden/erään kirjoittajan neekeri neekeri elämöintiä hieman rajoittaa. Kyse ei ole mistään sensuurista, vaan hyvien käytöstapojen kunnioituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sananvapaus ei tarkoita moukkamaisuutta. Pitäisi kunnioittaa muita pitämällä teksti kohtuullisen salonkikelpoisena.

   Poista
  2. Suvakkien sanomisia ei koskaan kannata kuunnella, saati totella.. Kaikki suvakkien sanomiset pitää ohittaa noteeraamatta ja toimimalla päinvastoin mitä suvakit ohjeistavat JOKA ASIASSA. täten n-sanan käyttö on oikein ja suositeltavaa, vaikkei muuten jaksaiskaan

   Poista
  3. Minun nimittämiseni suvakiksi puolustellessasi huonoa käytöstäsi on melkoinen rimanalitus. Olen alkanut epäillä että olet suvakkien trolli joka tarkoituksellisesti mustaa tämän blogin uskottavuutta postaamalla noita neekerijuttuja. Tuo nimittäin karkottaa juuri sitä porukkaa joka on alkanut epäillä sitä suvakkiuden tolkullisuutta, ja ovat uskoneet meidän demonisointiamme rasisteiksi ja basisteiksi. Pyrit todistamaan noilla öyhötyksilläsi että ainakin osa meistä olisi juuri sellaisia mitä demonisoijat sanovat.

   Poista
  4. Miten on mahdollista ohittaa suvakkien sanomiset noteeraamatta, mutta samalla toimia päinvastoin?

   Poista
  5. Olisi tosiaan hyvä, että jokainen pysyisi asiallisissa ilmaisutavoissa.

   Poista
 10. jaa, mun vimme kommentti tais mennä satunnaiseen paikkaan, eli se ei ollut suunnattau ketään vastaan se suvakkius, ainakaan tähän foorumiin..Jooh, se on mulle yks ja se sama mitä yleisö funtsii mun kielenkäytöstä, ei minulla ole mitään aikomusta yrittää kenenkään suvakin näkökantoja muuttaa, hyvin vaikeaata se olisikin.. Siksu puhun randomisti aivan millä termeillä haluan, jos se kiihoittaa jotain tai saa käyttäytymään minun näennäistä tarkoitustani tai "propagandaani" vastaan, niin siittä vaan vapaasti!!!

  Nih, kouluissa ja suvakit muutenkin itse sanoo, että rassistiset kannanotot ohitetaan mahdollisimman vähällä huomioolla...Mä toimin itse samoin suvakkeja vastaan, tosin en malta olla niitä hulluja ulostuloja kokonaan noteeeramatta, hyvää/ surullista viihdettä nähdä kansan tuhovan itsensä ja maansa

  VastaaPoista
 11. eli jos joku sanoo sen neeek..ööh n-sanan, niin sitten kostoksi pitää ampua itteään jalkaan tai päähän ja ottaa niin ja niiin monta n-sana porukkaa lisää sisään suomeeen..ny joku parisataa tuhatta heti, täh?

  ja kiinnittää se huomio vain sihen n-sanaan, riippumatta ovatko sanojan väitteet tieteellisä faktoja (kuten kolme luettelemaa aivofaktaa ovatkin, muun muassa)

  VastaaPoista
 12. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että wokeltajien yrityksiä määrittää keskustelun sallitut sanat ja muodot, ei saisi huomioida millään lailla. Niistä pitää yksinkertaisesti olla piittaamatta.

  VastaaPoista
 13. Eli käyttämällä n-sanaa kokonaisuudessaan, saan suvakkien aivot entistä enemmän takalukkoon. eli koko muu viesti menee täysin ohi. Se sopii mulle.

  Eli näin olen kuitenkin täyttänyt kansalaisvelvollisuuteni kertomalla totuuden ja olen vapautunut vastuusta sen suhteen, kuinka perssiilleen suvakit maan ja maapallon asiat ajavatkin, heidän uskonsa omiin teorioihinsa vain syveneee...Jos esim. maahanmuutto tuntuu olevan erittäin haitallista kaikin puolin, niin LISÄTÄÄN MAAHANMUUTTOA, näin teoria sanoo!!!!!

  mut ook, mä voin käyttää tota pelkkää n-sanaa ko. porukasta, jos se tuntuu teistä kivemmalta

  VastaaPoista
 14. Kun kello on paljon, voinkin OT arvata,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. että teknologiateollisuuden testissä on myös kertakorvaus, jota ei lasketa palkankorotustasoon, joten sitä osaa ei pistetä kuntasektorille palkanlisänä. Heh!

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!