keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Planican MM-hiihtojen kisaennakko

Tämän ja ensi viikon aikana käydään pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut Slovenian Planicassa. Aiempien arvokisavuosien tapaan kirjaan niihin liittyen omat arvaukseni suomalaisten maastohiihtäjien menestyksestä näissä karkeloissa. Tällä kertaa käyn hiihtäjät läpi yksi kerrallaan siinä järjestyksessä kuin hiihtoliitto on listannut heidät nettisivullaan

Jasmi Joensuu hiihtänee henkilökohtaisista kilpailuista ainoastaan tämän matkan. Kauden näyttöjen perusteella voitaneen odottaa pääsyä välieriin, mutta se vaatii hiihtäjältä sitä, että hän onnistuu valitsemaan itselleen helpohkon puolivälierän. Mikäli nuoren naisen kuntokäyrä lähtee nousuun, voi sitä kautta olla mahdollisuuksia jopa finaaliin, jossa ei kuitenkaan voida odottaa kuin jäännössijoitusta.

Anne Kyllönen on kauden mittaan hiihdellyt vaihtelevasti. Hän on varmasti mukana ainakin skiatlonissa eli yhdistelmähiihdossa eli naisten takaa-ajossa, jossa voidaan odottaa sijoitusta kymmenennestä eteenpäin. Lisäksi Anne hiihtänee neljäntenä lenkkinä molemmat muut normaalimatkan kilpailut. 

Alle 23-vuotiaiden ylivoimainen sprinttimaailmanmestari Jasmin Kähärä pääsee samalla hiihtotavalla kokeilemaan vauhtiaan maailman parhaita vastaan. Kuntohuippu lienee kuitenkin ajoitettu - erittäin onnistuneesti - tammikuun loppuun, joten menestys Planicassa olisi suuri yllätys. Karsinnasta hän kuitenkin menee varmuudella jatkoon ja mahdollisesti myös puolivälieristä. 

Kähärä muodostanee Jasmi Joensuun kanssa Suomen joukkueen vapaalla hiihdettävään parisprinttiin, koska Krista Pärmäkoskella tai Kerttu Niskasella ei liene siihen halua. Mitaleista tämä kaksikko ei kuitenkaan taistele kuin muiden joukkueiden epäonnen kautta. 

Johanna Matintalo on yksi joukkueen selvimmistä yhden hiihtotavan hiihtäjistä. Niinpä hän osallistuu vain perinteisellä käytäviin kilpailuihin. Niistä sprintissä hänellä on jopa mitalimahdollisuus, mikäli kunnon ajoitus on osunut kohdalleen. Tästä puhuu vankkaa kieltään kolmas sija Beitostölenin sprintissä. Valitettavasti Johannan kunto on viime aikoina ollut kuitenkin hakusessa. 

Matintalo hiihtänee sprintin lisäksi myös kolmekymppisellä, josta voidaan odottaa kymmenen parhaan joukkoon sijoittumista. Lisäksi hän hiihtää naisten viestin avausosuuden totutun varmasti. 

Naisten viestin toista osuutta hiihtää lähes varmasti Kerttu Niskanen, mutta vapaan osuuksissa on epävarmuutta. Itse laittaisin kolmanneksi hiihtäjäksi Eveliina Piipon ja ankkuriksi Krista Pärmäkosken. Vaihtoehtoisesti Pärmäkoski voisi hiihtää kolmannen osuuden ja Jasmi(n)-parivaljakosta sprintissä paremmin sijoittunut ankkuriosuuden. Niin tai näin, joukkue taistelee mitaleista. 

Viestin lisäksi Kerttu hiihtää varmuudella naisten pitkän matkan ja tavoittelee siltä kultamitalia. Jopa hopea saattaisi tuntua hiihtäjästä pettymykseltä, vaikka meidän penkkiurheilijoiden tulee toki iloita mistä tahansa mitalista. Kerttu lienee lähtöviivalla myös yhdistelmähiihdossa ja vapaan kympillä. Niiltä voimme odottaa kovaa taistelua kärkijoukoissa, mutta mitali olisi iloinen yllätys etenkin vapaan kilpailusta. 

Eveliina Piippo on Johanna Matintalon tapaan yhden hiihtotavan urheilija - tosin vapaan sellainen. Niinpä hänen päämatkansa kisoissa on kympin kilpailu, jossa sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon olisi odotusten mukainen. Eveliinan nopeus ei riitä parisprinttiin, mutta - kuten todettu - viestissä hän saattaa hyvinkin hiihtää kolmannen osuuden. Lisäksi hän hiihtänee yhdistelmähiihdon ilman menestyspaineita.

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä hiihtäjänä hiihtoliitto on ilmoittanut kisaan Krista Pärmäkosken. Hän on ollut jo nuoresta iästään asti kestomenestyjä, mutta kultamitali on jäänyt saamatta. Mitalia voidaan siten odottaa kaikilta pitkiltä matkoilta. Siksi suosittelen tässä Kristalle, ettei hiihtäisi kuin niitä matkoja, joissa hänellä on mitalimahdollisuus. 

Se tarkoittaa ennen kaikkea kympin perinteistä ja yhdistelmähiihtoa. Niissä molemmissa voittokaan ei ole mahdottomuus. Lisäksi Pärmäkosken luisteluhiihtokin on kuntohuipussa niin tehokasta, ettei mitali ole pois suljettu myöskään päätösmatkalla eli vapaan kolmekymppisellä. Omia mitalimahdollisuuksiaan Pärmäkoski voi heikentää osallistumalla sprinttiin tai parisprinttiin, joista ainakin ensimmäiseen joukkueen johto haluaisi hänet mitä todennäköisimmin nimetä.

Miehistä Ville Ahosen suoritukset ovat vaihdelleet kauden mittaan loistavista onnettomaan taaperrukseen. Lähtökohtaisesti hän hiihtänee siitä syystä vain sprintin. Toki menestys siinä voi avata myös muita perinteisen hiihdon kilpailuja ja viestin osuuksia. 

Nuorten maailmanmestari ja monikertainen mitalisti Niko Anttola "on joukkueen kuopus ja Suomen viestijoukkueen varamies. Siis opintomatkalainen, jolle ei kannata asettaa sen kummempia tulostavoitteita." Tämä lainausmerkkeihin panemani arvio on tarkoituksella sanatarkka kopio aiemmasta pieleen menneestä ennakostani. Jatketaan nyt kuitenkin sen verran, että Anttola hiihtänee todennäköisesti miesten vapaan kilpailun.

Latujen akuankka eli Ristomatti Hakola on ollut Suomen viestijoukkueen luotettava avausosuuden hiihtäjä. Pitkään jatkuneiden ongelmien jälkeen miehen iskukyky on täydellinen arvoitus, enkä usko hänen hiihtävän muuta matkaa kuin sprintin ja senkin huonolla menestyksellä. Jos näin käy, on Hakola korvattava viestijoukkueen aloitusosuudella Remi Lindholmilla tai - mikäli Lindholm joutuu ankkuriksi (katso jäljempänä) - Arsi Ruuskasella.  

Perttu Hyvärisellä on takanaan uransa paras maailmancup-kausi. Se enteilee hyvää miehelle, joka on aiemmin onnistunut nostamaan kuntoansa selvästi ylöspäin arvokisoihin. Niinpä teen villin veikkauksen ja ehdotan kaikille normaalimatkojen kilpailuihin osallistuvalle savolaiselle yhtä tai jopa kahta mitalia. 

Henkilökohtaisten matkojen lisäksi Hyvärinen hiihtää viestin. Valitettavasti hän on aiempina vuosina epäonnistunut usein siinä roolissa, joten on syytä toivoa, ettei historia toista tässä asiassa itseään, vaan Perttu lähettää viestin ankkurin matkaan yhtä selvässä johdossa kuin hän itse pääsee jatkamaan Iivo Niskasen hiihtämän toisen osuuden jälkeen. 

Himohiihtäjä Remi Lindholm suojannee tällä kertaa peniksensä pakkaselta ja hiihtää uransa toistaiseksi parhaat arvokisat. Hiihdettäväksi tulevat kaikki normaalimatkat, joista Remille sopinee parhaiten kuninkuusmatka. Sillä hän sijoittuu yllättävän korkealle eli kymmenen parhaan joukkoon. Siitä nuoren miehen on hyvä jatkaa harjoittelua kohti tulevia kilpailuja. 

Nuorten maailmanmestari on sprinttitykki Niilo Moilanenkin. Ja nimenomaisesti perinteisellä hiihtotavalla. Maailmancupin perusteella taso on puolivälierissä, mutta kovien norjalaisten määrän jäädessä arvokisoissa maailmacupeja pienemmäksi ei finaalipaikkakaan olisi yllätys. Ja tosiasiahan on, että juuri nuorilta urheilijoilta voidaan nähdä odottamattomia tasonnostoja. Niin myös Niilolta.

Jos Moilanen on nuori, niin ei joukkueen ykkössprinttihiihtäjä Joni Mäkikään ole vielä iällä pilattu. Miehen näytöt tällä kaudella ovat ailahdelleet kovasti, mutta Joni kuuluu niihin urheilijoihin, joiden arvokisamenestys on usein ollut odotuksia parempi. Siksi veikkaan hänelle yllätysmitalia sprintistä. 

Jonin osallistuminen viestijoukkueeseen riippuu hänen vireestään. Jos se näyttää sprintissä hyvältä, hän pääsee ankkuriksi, mutta ellei, annetaan paikka Remi Lindholmille, vaikka tämän vauhti ei loppusuoralla ole lähelläkään Mäkeä. 

Suomen ykkösurheilija Iivo Niskanen lähtee Sloveniaan mielessään vain yksi asia. Se on kuninkuusmatkan kultamitali. Kunnonajoituksen mestarilta sitä voi myös odottaa, mutta
penkkiurheilijoiden on syytä muistaa, ettei voittaminen maailman parhaiden joukossa ole koskaan helppoa. 

Muista matkoista Niskanen hiihtänee viestin toisen osuuden, jolta hän tulee vaihtoon selvässä johdossa, mikäli vain pääsee matkaan lähellä kärkijoukkuetta. Yhdistelmähiihdossakin mitali saattaa olla mahdollinen, mutta se riippuu paljon siitä, kuinka Niskasen vapaan tekniikka toimii kilpailupäivänä - vaikeuksien keskellähän Iivo on nipistänyt juuri sen ylläpidosta. Samasta syystä Iivo ei osallistu kuin pakosta viidentoista vapaalle. 

Arsi Ruuskanen on mielestäni joukkueen arvaamattomin kortti. Kesällä hän pysyi Iivon mukana ja on maailmancupissa hiihtänyt kertaalleen kymmenen joukkoon, mutta aina ei ole mennyt kuin Strömsössä. Niinpä viime vuoden 23-vuotiaiden maailmanmestarilta voi odottaa mitä tahansa huippusuorituksesta lässähtämiseen. Toivotaan, että luultavasti kaikki kolme normaalimatkaa kilpailuissa hiihtävä Arsi onnistuu ja tuottaa iloa meille hiihtofaneille.

Edellä mainittujen lisäksi Planicaan lähtee sprinttimies Lauri Vuorinen. Hän on tänä vuonna osoittanut mainiota taktista osaamista, mutta henkilökohtaiset ominaisuudet eivät taida riittää välieräpaikkaa korkeammalle. 

Parisprinttiin Lauri osallistuu todennäköisesti Joni Mäen parina. Nähtäväksi jää kuinka korkealle parivaljakko itsensä nostaa. Eli mitalikaan ei ehkä ole mahdottomuus, mutta todennäköisempi lopputulema lienee pistesija.

Näin on jokainen urheilija sekä viesti käyty läpi. Lopputuloksena voidaan laskea, että Suomella on jonkinlainen mahdollisuus peräti 12-14 mitaliin. On kuitenkin tunnustettava, että tällä kertaa tuli oltua yltiöoptimistinen, joten veikkaan onnistumisosuuden jäävän kolmannekseen. Siten veikkaukseni Suomen mitalimäärästä on 4-5 mitalia, joista yksi on kultainen. 
 
Tätä kirjoittaessani kiinnitin huomiota siihen, kuinka paljon Suomen joukkueessa on nuorten sarjojen maailmanmestareita. Edellä mainittujen nuorten lisäksi sellaisia ovat olleet Iivo ja Kerttu Niskanen sekä Krista Pärmäkoski. Siten juuri nyt on helppo todeta, että suomalaisella hiihdolla näyttäisi olevan edessään kultaiset vuodet.  
  

10 kommenttia:

  1. Mutta kun se ilmastonmuutos vie lumet meiltä ihan justiinsa...

    VastaaPoista
  2. "Hiihdon akuankka" Miksi noin ruma luonnehdinta ihmisestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hakolalla on ollut huono tuuri kuin Aku Ankalla. Ei proffa tarkoittanut mollata miehen hiihtotyyliä.

      Poista
  3. joo, ja kun ottaa kerrankin punavirh..ööh siis sinivalkoiset rillit pois päästä, niin voi vähentää puolet pois tuosta ennustuksista..ehhheeh, mutta toivotaan parasta ja kivaa..naisten hiihtoa on aina kiva seurata...hyvät takap...äääh kropat, ja naamatkin

    VastaaPoista
  4. Toivoisin myös, että hihtäjien pukuja korjattaisiin siten, että kunkin maan hiihtäjät olisi helpompi erottaa toisistaan, siis pukuihin selkemämmin maan lipun värit.. Myös noita kärpäslaseja pitäisi jotenkin muuttaa niin, että varsinkin naisten naamat näkyisivät selkeämmin, kun noi kauniita ovat järjestään.

    Myös hiihtokilpailun ohjaajat, siis kuvaajat...tarvitsee johdatuste siis siten, että naisten kilpailuissa takapuolia ja muutenkin kroppia pitää kuvata paljon enemmän lähikuvissa..esteettisesti..

    VastaaPoista
  5. ja pil..lun siis etupuolelta myös..lähikuvia!!!! kiitos

    VastaaPoista
  6. Entisenä kunnanmestarina täytyy todeta, että hiihto menetti merkityksensä yhteislähtöjen ja sprinttikilpailujen tulon myötä. 50 km:n jonohiihto ja loppukiri, ei kiitos. En aio seurata kisoja.

    VastaaPoista
  7. mikä on "kunnanmestari"? miten tällainen tärkeä titteli vaikuttaa hiihtokisoihin tai niiden ilmaiseksi TV stä katsomiseen?

    noin muuten...kisoihin vois naisten viestiin laittaa vaikka team "Weng"...vois voittaa, ja kaunista katottavaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://duunitori.fi/tyopaikat/tyo/kunnanmestari-stse-12618289

      Poista
  8. No niin. Tittelistäni jäi pois oleellinen sana 'hiihdon'. Hiihdon kunnanmestari puusuksien aikakaudelta...:) Silloin oli vielä paljon osallistujia, jopa kyläviestikilpailut saatiin aikaan. Vaikka ladut oli mitä oli.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!