perjantai 28. tammikuuta 2022

UPM:n Rotterdam-päätöksestä seurasi myös hyviä asioita

Suomen heikkous kansainvälisten yritysten investointikohteina tuli jälleen esille kun UPM:n päätös uuden jalostamonsa sijainnista Kotkan sijasta Rotterdamiin julkistettiin, kuten Björn Wahlroos totesi joulukuussa ja itsekin pari päiväää sitten arvelinkin. Kyse on toki suurelta osin logistiikasta, mutta myös Sanna Marinin (sd) hallituksen poliittisista linjauksista, ympäristöjärjestöjen käyttämästä vallasta sekä Euroopan Unionin linjauksista. 

Tämä oli jo neljäs kerta kun Suomi todettiin sopimattomaksi kansainvälisten toimijoiden - jollainen myös UPM on huolimatta suomalaisista juuristaan - investointien sijoituspaikaksi. Edelliset olivat Vaasan havitteleman akkutehtaan sijoittaminen Ruotsiin, Nesteen päätös rakentaa mahdollinen oma jalostamonsa Rotterdamiin sekä suomalaisen oikeusjärjestelmän päätös kieltää pitkälti kiinalaisella rahalla toimivan yrityksen sellutehdas Kallajärven rannalta. 

Hallituksen vastuun tässä asiassa vahvisti Kotkan kaupunginjohtaja, joka viestitti, että "tässä on hyvä valtiovallankin ottaa peili käteen, kun lyhyellä aikavälillä jo toinen miljardihanke lähtee maan rajojen ulkopuolelle. Kannattaisiko valtiovallankin nyt tarkastella toimintatapojaan, jos tänne teollisia investointeja halutaan."

Mutta eipä hätäillä. Asiassa voi nimittäin nähdä roppakaupalla hyviä puolia. Nythän huutava työvoimapulamme ei pahene työpaikkojen lisääntymisen myötä, mutta hoivasektorilla työskentelevien suhteellinen palkkataso nousee, koska hyväpalkkaisten teollisuuden työntekijöiden määrä ei lisäänny. 

Tästä syystä myöskään miesten ja naisten palkkatasa-arvo ei heikkene, koska UPM:n biojalostamon työntekijät olisivat kuitenkin olleet voittopuolisesti miehiä. Lisäksi paine luonnonvarjojen käytön suhteen vähenee, jolloin mm. biodiversiteetille ja metsien rauhoittamiselle hiilinieluiksi jää enemmän tilaa. Näin pystymme tarjoamaan Keski-Euroopan vahvalle fossiilitaloudelle kompensaatiomahdollisuuksia hyvään hintaan.

Nämä asiat tulivat tänä aamuna päällimmäisinä mieleeni. Toivottavasti päivän myötä sinne juolahtaa vieläkin positiivisempia ajatuksia - ja jopa sellaisia, jotka eivät kuulostaisi sarkasmilta.

9 kommenttia:

 1. Ikävä kyllä sama teolisuuspolitiikka tulee jatkumaan niin kauan kun sdp:n vasemistosiipi on tekemässä päätöksiä. Heille oikeastaan on yhdentekevää mitä ja miten tuotetaan. Kynnyskysymys Marinille+kumpp on kuka omistaa tuotantovälineet. Tuotantovälineisiin he laskevat myös maat, metsät, vedet ja mineraalit sekä ennen pitkää myös asunnot. Eipä näytä kuva kovin ruusuiselta, kun kokoomus kosii jo sdp:tä seuraavaan hallitukseen, lähes hinnalla millä hyvänsä, kunhan sdp saadaan pois tulevasta oppositiosta.

  VastaaPoista
 2. Uutta putkeen kun vanha kuolee... Jorma Erkkilä 19.4.2021 Brittiläinen jättiyhtiö valitsi Vaasan akkutehtaan sijoituspaikaksi – ministeri Lintilä: ”merkitsee työpaikkoja, veroeuroja sekä uutta kasvunäkymää koko maahan”
  https://www.salkunrakentaja.fi/2021/04/vaasa-akkutehdas-brittiyhtio/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymillä on vanha blogi mainostuksessa, tuo akkutehdashan meni Ruotsiin.

   Poista
  2. Tuo brittiläinen yhtiö luopui koko akkuliiketoiminnasta ja Vaasan hanke peruuntui.

   Poista
 3. Taisi mennä proffalla nyt sarkasmin puolelle. Todellinen visio näyttää nykyhallituksen loistavien diilien perusteella olla sellainen, että Suomesta tulee EU:n nielureservaatti, mutta huonoon hintaan.

  VastaaPoista
 4. Pitää vielä muistaa, kun eduskunnan kyselytunnilla aikoinaan kyseltiin Nesteen jalostamon menosta Rotterdamiinn niin PM Sanna Marin oli kuitenkin kovin iloinen, kun joka tapauksessa tapahtui tätä vihreää siirtymää. Valtio on Nesteen suuromistaja ja nykyiset ministerit olivat muka täysin kyvyttömiä vaikuttamaan päätökseen. Peiliin katsomisen paikka, kuten Kotkan kaupunginjohtaja sanoi.

  VastaaPoista
 5. jooh, hyvä ettei tommosta saasttuttava äijä firmaa tullut

  uudet..kaikki nykyäaikaiset työpaikat pitää olla missä jakkupuku ämmä läprää jotain läppäriä

  VastaaPoista
 6. Herra professorin listasta unohtui, että myös tulevien lakkolaisten määrä ei ainakaan kasva uusien työpaikkojen vuoksi.

  P.S. Koskahan alkaa selviämään paljonko Sanna Marinin neuvottelema elvytyspakettidiili on tuottanutpersnettoa suhteessa nuukien maiden saamiin myönnytyksiin? Pahoin pelkään, että luvassa on samanlainen pikkukatastrofi kuin Jutta Urpilaisen neuvottelemat Kreikka-vakuudet, jotka komission tarkoituksella asetti niin epäedullisiksi, ettei yksikään toinen euromaa niitä vaatinut. Neuvonantajien estelystä huolimatta Urpilainen jyräsi vakuuspäätöksen, sillä hän oli sellaiset vaaleissa luvannut!

  "I am patient with stupidity but not with those who are proud of it." - Edith Sitwell

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!