sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Hetero pride herätti pari kysymystä

Helsingissä järjestettiin tänä viikonloppuna hetero pride kulkue. Uutisten mukaan siihen osallistui 50 ihmistä, jotka näin halusivat tuoda esiin kielteisen mielipiteensä homoseksuaalien näkyvyydestä julkisuudessa. 

Koko tapahtuma olisi varmaankin mennyt lähes huomaamatta ohi, ellei paikalle olisi saapunut 70-henkistä vastamielenosoittajajoukkoa. Tämä joukko aiheutti sen verran epäjärjestystä, että laajempi julkisuuskynnys ylittyi. 

Poliisilla oli ilmeisesti ennalta aavistus vastamielenosoittajien käyttäytymisestä, koska se oli saapunut paikalle riittävässä vahvuudessa - yhdessä vastamielenosoittajien kanssa. Hyvä näin, sillä ilman poliisin läsnäoloa olisi pääkaupungissamme saatettu nähdä melkoinen käsikähmä. 

Kulkueeseen liittynyt kuohunta on nostanut esille myös tapahtuman järjestäjän Jani Viinikaisen menneisyyden. Hänet on jo kerran erotettu soinilaisesta puolueestaan homovastaisten facebook-yhteyksiensä takia. 

Nyt Viinikainen päässee pysyvästi eroon soinilaisista, sillä hän on omien puheidensa mukaan tehnyt sisäpiirivitsinä natsitervehdyksen, joka päätyi YuoTubeen. Tämä tapahtui ilmeisesti heti heteromarssin jälkeen.

* * *

Itse nyt puheena olevan mielenosoituksen sanomaan en ota kantaa, totean vain kaikkien ihmisten olevan lähtökohtaisesti samanarvoisia seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta. Näin heillä kaikilla on yhtäläinen oikeus mielensä osoittamiseen riippumatta siitä onko kannanotto tarpeellinen, tarpeeton, järkevä tai älytön. Sellainen kuuluu sananvapauteen.

Edellä kuvatut tapahtumat herättävät mielessäni kuitenkin kaksi kysymystä. 

Ensimmäinen koskee suomalaisten sananvapautta. Miten voi olla mahdollista, että meiltä löytyy 70-päinen joukko, joka kaikesta päätellen saapui paikalle vain ja ainoastaan häiriköimään ja haastamaan riitaa. 

Vielä enemmän ihmettelen sitä, etten ole huomannut tämän joukon toimintaa lehdistössä tai muualla mediassa arvostellun, vaikka porukasta yksi jopa otettiin kiinni. Eikö kaikkien oikeus mielipiteen osoittamiseen julkisesti olekaan samanarvoinen maamme toimittajakunnan mielestä? 

Toinen kysymykseni tai oikeastaan huomioni koskee varavaltuutettu Viinikaista. Jos ja kun hänet on jo kertaalleen erotettu puolueestaan, niin voiko hän todella olla niin vähä-älyinen, ettei ymmärrä korjata käyttäytymismalliaan? Tässä riittää Soinilla ja perussuomalaisten Kangasalan (?) paikallisosastolla pohdittavaa. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:


8 kommenttia:

 1. Ehkä hänellä on vain hieman erilainen huumorintaju. Voi se johtua siitäkin.

  Jos vastamielenosoittajat leimasivat nuo heteromielenosoittajat natseiksi, niin kaipa tuollainen hitlernaamarin pito voisi olla vastahuumoria, vaikka hieman mautonta onkin.

  Iltalehti kuvaa tuota sattumusta noin:
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013092217517864_uu.shtml

  VastaaPoista
 2. Arvon Professori ei näytä tuntevan länsimaisen demokratian mielenosoitusperinteitä. Esimerkiksi Saksassa uusnatsien mielenosoitus saa aina aikaan vastamielenosoituksen. Hetero Priden vastamielenosoitus oli sitä paitsi täysin laillinen; kaikki luvat oli hankittu. Poliisien suuri lukumäärä ja kaikkien Hetero Priden osanottajien kuvaaminen liittynee siihen, että mielenosoituksen järjestäjissä tiedettiin olevan äärioikeistolaisia white power -ideologian kannattajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän kyllä näistä vastamielenosoituksista. Ja tiedän senkin, että yleensä vastamielenosoittajien joukossa esiintyy ongelmakäyttäytymistä, kuten nytkin. Mutta en minä kritisoinut sitä, että kulkueelle oli vastamielenosoitus, vaan lähinnä vastamielenosoittajien (siis ainakin yhden sellaisen) käyttäytymistä sekä median uutisointia.

   Poista
 3. Et tainnut seurata mediaa ennen Hetero Pridea? Siitähän sössötettiin kritiikittömästi Hesarista ja Ylestä lähtien ennen lauantaita ja vastamielenosoittajia.

  VastaaPoista
 4. Itseäni eniten kummastutti poliisin toiminta jossa noita heteroprideen osallistuvia kuvattiin.

  Näyttäisi siltä että poliisin toiminta näissä asioissa ei ole puolueetonta. Kuvasiko poliisi vastamielenosoittajia ollenkaan ?

  Voisi päätellä että heterona oleminen on suomessa sen verran tuomittavaa että sillä saattaa päästä poliisin joihinkin salattuihin tietokantoihin.

  Mitähän jos heteropriden mielenosoittajat olisivat muslimeita, veikkaan että näitä kuvaamalla olisi noussut melkoinen häly kansalaisoikeuksien rikkomisesta tai jostakin vastaavasta.

  Minkähänlaisen poliittisen linjan edustajat suomessa poliisien toimintaa ohjaavat ?
  Se ei tunnu noudattavan periaatetta että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia lain edessa.

  VastaaPoista
 5. Voisi päätellä, että poliisi - etenkin Supo - on kiinnostunut ulkoparlamentaarisia keinoja suosivista äärioikeistolaisaktiiveista siinä määrin, että kuvaa näiden suosimat julkiset tilaisuudet. Tämä Hetero Pride oli white pride -aatteen kyllästämä, kuten puheenvuoroista ja yleisöstä näkee.

  Kuvaamisella ei ollut mitään tekemistä seksuaalisen suuntautumisen kanssa, joten ei kannata esittää marttyyria.

  VastaaPoista
 6. Ihmettelin samaa. Ylen, IS ja HS uutisointi ei ollut kyllä kritiitöntä vaan kysymykset olivat johdattelevia. Toimittajat selvästi yritti kaivaa ns. homofobiaa (joka ei ole mikään luokiteltusairaus btw) ja koko homman idea kuivu kasaan. Emme ole tasa-arvoisia.

  VastaaPoista
 7. "Kuvasiko poliisi vastamielenosoittajia ollenkaan ?"

  Luulen ettei moiseen ollut mitään tarvetta. Nämä vesselit ovat poliisille tuttuja jo niin monesta yhteydestä, ja kuvattu joka iikka jo aikaa sitten, ettei lisäkuviin liene enää mitään tarvetta.

  Joo, sellainen perinnehän Euroopassa on olemassa, että jos muut kuin vihervasemmisto itse marssii, niin vihervassarien militantit ovat "vastamielenosoituksessa" näitä vastaan ja hyökkäävät väkivaltaisesti sekä näitä alkuperäisiä mielenosoittajia että poliisia vastaan.

  Mielenkiintoista minusta todellakin on, että meidän mediamme uutisoi aina että "sen ja sen ryhmän mielenosoituksessa väkivaltaisuuksia" ja varoo tekstissäkin visusti sanomasta, että ketä ne väkivaltaisuuksiin syyllistyneet todellisuudessa olivat. Ne väkivaltaisuuksia aiheuttaneet noissa mielenosoituksissa ovat tarkemmin asiaa tutkittaessa aivan laitanaan osoittautuneet näiksi vihervasemmiston militanteiksi, jotka eivät siedä kenenkään muun mielenosoituksia tai ylipäätään julkisia esiintymisiä kuin omansa. Aika fasismiin ollaan päädytty. Natsien ruskeapaidat olivat juuri tuota tarkoitusta varten olemassa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!