perjantai 4. tammikuuta 2019

Ollako sosialisti vai ei, kas siinäpä vasta kysymys!

Näin vuoden ensimmäisinä päivinä on hyvä muistuttaa siitä, kuinka suomalainen yhteiskunta kerää tavallisilta kansalaisilta varoja kaikenlaiseen hyvään ja kivaan. Asiasta nimittäin uutisoi Helsingin uutiset.

Jutussa avattiin se, kuinka työnantajan maksamasta 3 623 euron palkkakulusta työntekijä saa kaikenlaisten maksujen jälkeen käteensä yhteensä 2 163 euroa eli noin 60 %. Loput kerätään veroina ja työnantajamaksuina ynnä muina hyvinvointivaltion tarvitsemina tulovirtoina yhteiseen pussiin.

Uutinen ei kuitenkaan kertonut aivan koko totuutta. Verojen kerääminen ei nimittäin suinkaan pääty palkkasumman ropsahdettua tilille. Sen jälkeen me maksamme vielä lisää veroja käyttäessämme noita rahoja tavaroiden tai palveluiden hankkimiseen.

Tiedättehän, arvonlisäveroa. Se on yleensä 24%, mutta erikseen määritetyissä tapauksissa alhaisempi. Ja sitten tulevat vielä erilaiset ympäristöverot, autoverot ja polttoaineverot ynnä muut sellaiset.

Jos oletetaan, että näiden verojen osuus olisi varovasti laskien keskimäärin vaikkapa 20 % ostoslaskuista, voidaan todeta, että 2 163 euron palkasta todellista ostovoimaa jää vain 1 730 euroa. Se on noin 48 % työnantajan maksamasta (3 623 euron) palkasta, joka yksityisen sektorin työntekijän tulee minimissään työnsä kautta tuottaa työnantajalleen, jotta tämä ei menisi konkurssiin.

Paitsi että lisäksi työnantajan tulee vielä kattaa muut työnteosta koituneet menot kuten tilojen vuokrat ja työvälineet. Ei niillekään kuluille ole muuta lähdettä kuin työntekijän työn tuottama tulo.

Tämä tarkoittaa sitä, että tekemänsä työn korvauksesta tavallinen palkansaaja saa käyttöönsä alle puolet ja työnantajan työntekijäänsä kuluttamasta rahasta vielä vähemmän. Loput sosialisoidaan käytettäväksi siten kuin poliittinen apparaattimme on päättänyt. Eli siis kaikkeen hyvään ja kivaan maahanmuuton kustannuksista lasten koulutukseen, terveydenhuoltoon, sosiaaliturvaan, turvallisuuteen, kehitysapuun ja niin edelleen.

* * *

Edelle kirjoittamani perusteella arvoisa lukijani voi tutkiskella mieltään. Mikäli hän huomaa ajattelevansa, että palkansaajan tulojen suurimman osan käyttö yhteisesti sovittuihin tarkoituksiin on erinomainen asia, voi hän samalla tunnistaa olevansa sisimmältään sosialisti. Eli hänen mielestään työn kautta saatu tulo on viime kädessä yhteiskunnan omaisuutta, josta osa voidaan toki antaa työnteon korvaukseksi, mutta viime kädessä raha kuuluu yhteisesti käytettäväksi.

Jos taas tulojen reilun puolikkaan sosialisointi sen sijaan, että niiden hankkija saisi itse päättää rahojen käytöstä, tuntuu vastenmieliseltä, voi arvoisa lukijani pitää itseään sisimmältään oikeistolaisena. Eli hänen mielestään tulot syntyvät tehdyn työn kautta ja siten sen tehneellä ihmisellä on oikeus itse päättää hankkimiensa tulojen käytöstä. Toki osa voidaan käyttää yhteiskunnan hyväksi, mutta tuolloin käyttötarkoitus ei saisi olla ainakaan pahasti ristiriidassa tulojen hankkijan oman näkemyksen kanssa.

Asiaa voi vielä tunnustella miettimällä sitä, mikä motivoi ihmisiä tekemään ahkerasti työtä ja sitä kautta luomaan koko yhteiskunnalle taloudellista toimeliaisuutta. Arveleeko lukijani yhteisen hyvän tuottamisen palkkaa paremmaksi työnteon kannusteeksi? Vai onko asia hänen mielestään sittenkin päinvastoin, eli palkka on viime kädessä ahkeruuden kannusteena tärkeämpää kuin yhteisen hyvän tuottaminen?

Jos arvoisa lukijani päätyy yhteiskunnallisen hyvän ensisijaisuuteen, voi hän jälleen katsoa itsensä sosialistiksi. Jos taas palkka motivoi paremmin, on hän ajatusmaailmaltaan oikeistolainen. Ja jos tämä ja edellinen ajatusharjoitus tuottavat ristiriitaisen tuloksen, on hän epäilemättä älyllisesti epärehellinen.

Näitäkin asioita itse kunkin kannattaa pohdiskella ensi kevään vaalien alla tai viimeistään äänestyskopissa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
HS linjasi metsäpoliittisen uutisointinsa
800 euron perustulo?
SDP näytti rehellisesti karvansa

13 kommenttia:

 1. "Paitsi että lisäksi työnantajan tulee vielä kattaa muut työnteosta koituneet menot kuten tilojen vuokrat ja työvälineet.Ei niillekään kuluille ole muuta lähdettä kuin työntekijän työn tuottama tulo."

  Varsinaisen palkan päälle työnantajan täytyy laskea ns. sosiaalipalkkojen kustannus: Lomapalkka, lomaraha, työajan lyhennys, sairasajan palkka, koulutus, jne. Näille sitten myös sivukulut päälle.
  Silloin kun toimin yrittäjänä palkkojen sivukustannus oli yli 70%. Siis 3000 euron palkan kustannus työnantajalle oli vähintään 5100 euroa. Ja lisätään vielä keikka-asentajien ateriakorvaus. Tähän päälle laskin yleensä kertoimen 1,33, eli pystyin kahdeksasta maksetusta työtunnista veloittamaan asiakkaalta kuusi tuntia.
  Tästä se kauhisteltu yritysten tuntiveloitushinta muodostuu.

  VastaaPoista
 2. Odottelen, milloin progressiviset politiikot keksivät perustella verotusta hiilijalanjäljellä: olisihan se välitön maailmanloppu, jos ihmiset saisivat itse päättää, mihin heidän tulonsa käytetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietyn "cabalin" luomukset Euroopan Unioni ja YK tulevat vielä asettamaan cabalin hyödyllisille idiooteille hiilidioksidiveron suuresti rikastuttamaan mm. cabalin itsensä taskuja - ja James Clerk Maxwell'in yhtälöitä alkuperäisessä, täydellisessä muodossaan edelleenkään ei tulla opettamaan yliopistoissa.
   "“Maxwell’s” vector equations taught in university are actually Heaviside’s truncated equations, and are only a simplified version of what Maxwell originally wrote.",
   http://www.cheniere.org/references/maxwell.htm

   ""Taking The Red Pill" - The Real Matrix, Part 1",
   https://www.newswithviews.com/Yates/steven.htm
   Suomeksi käännettynä: http://www.magneettimedia.com/todellinen-matrix-osa-1/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 3. Kaikkesta tällaisesta paatostelusta -- joka jää puhtaasti kokemukselliseksi, koska eurooppalaisella uudella ajalla kehittynyt talousrationaliteettimme ei anna edellytyksiä puhua järkiperäisesti mistään opillisista "ismeistä" -- jää se suurin älyllinen epärehellisyys ja häränpylly jälleen kerran pimeäksi.

  Se on se, että kaikista maailman rahaliikkeistä vain muutama prosentti enää tapahtuu yleensäkään missään reaalitaloudellisesssa yhteydessä. Siis reaalimaailmassa, todellisuudessa, kytkeytyneenä tavaroiden tai palveluiden ostamiseen tai myymiseen. Puhdas rahatalous on irronnut reaalitaloudesta ja autonomisoitunut.

  "Talouden" parhaat älyt on valjastettu numeerisen raha-arvokaupan palvelukseen. Valtiotkin on ripustettu loputtomasti paisuvan lainakaupan koukkuihin.

  On ihan se ja sama nimitetäänkö tätä yhtä järjetöntä kuin irtipääsemätöntä tilannetta "opillisesti" liberalismiksi vai sosialismiksi. Tosiasiassa se on uudella ajalla kehittynyt uskonnon korvike, taloususkonto, jossa "raha" on pohjimmiltaan uskonnollislaatuisen kaikkivoipaisuuskuvitelman nykyinen muoto.

  Talousevankeliumin lauseissa numeraalit voivat olla toimijasubjekteina. Se on talousjärkeä se. Ja papit, ähhh, siis taloustieteilijät julistavat uutta versiota iankaikkisuudesta -- uskoa aineellisen tarpeentyydytyksen loputtomaan kasvuun.

  Mihinhän se älyllinen epärehellisyys tässä todellisessa isossa talouskuviossa sijoittuu?

  Kapitalismi on voittanut markkinatalouden sata-nolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on, ettei rahan arvo perustu nykyisin oikeastaan mihinkään. Siksi ainoa este sen ylettömään painamiseen on pelko siitä, että ihmisten usko rahatalouteen katoaa.

   Poista
 4. 600 000 Pitkälle koulutettua Virka Pirkkoa ja Pekkaa, suojatyöpaikkoja pitkälle koulutetuille? Lisäksi 200 000 tempputyöllistettyä orjaa.
  Ihmettelen enemmän tätä Kollektiivistä Hyvinvointivaltio valhetta, kuin noita veroja.
  Jos, Virkakoneisto purettaisiin esim Saksan tasolle, niin saataisiin 400 000 käsiparia tekemään oikeita töitä yksityiselle puolelle, ei tarvitsisi tuoda avaruus insinöörejä Syyriasta.
  Win Win tilanne, mutta halutaanko sitä tehdä, löytyisikö tuolle pitkälle koulutetulle porukalle töitä oikeasti yksityiseltä puolelta, vai alkaisiko keskustelu vääristyneistä työmarkkinoista vai vääristyneistä yliopisto opintokokonaisuuksista, vai peräti tasa-arvo ongelmasta....
  Kallistun tuohon Sosialismi ajatteluun, mutta saattaahan olla, että en ymmärrä tuota korkeampaa hallinto viisautta:-)

  VastaaPoista
 5. Jos tuolla koko käteen jäävällä palkalla ostaisi Bensaa, tupakkaa ja alkoholia niin ihan vaan näin mutu tuntumalta uskaltaisin veikata, että kokonaisveroaste olisi ehkä n. 85% tietämillä.

  T. Luca

  VastaaPoista
 6. Kapitalismi vai kommunismi?

  “The drive of the Rockefellers and their allies is to create a one-world government combining supercapitalism and Communism under the same tent, all under their control. … Do I mean conspiracy? Yes I do. I am convinced there is such a plot, international in scope, generations old in planning, and INCREDIBLY EVIL IN INTENT.”
  ~ Larry P. McDonald
  U.S. Congressman, 1976, killed in the Korean Airlines 747 that was shot down by the Soviets
  in “Introduction” to The Rockefeller File, by Gary Allen (1975)

  *

  Patric Wood on sivuston ’Technocracy News & Trends’-sivuston ylläpitäjä.
  Hän on kirjoittanyt teoksen Technocracy Rising: The Trojan Horse of Global Transformation (2015)
  ja oli prof. Antony Suttonin kanssa toisena tekijänä kirjaan Trilaterals Over Washington, Volumes I and II (1978-1980).

  Kiina näyttää jo olevan ainakin melkein prototyyppi siitä mitä em. Larry P. McDonald sanoi Rockefellerin kaavailevan koko maailman osalta. Rockefeller perusti Trilateraalisen komission v. 1973, joten ei ole ihmettelemistä Kiinan noususta sen tuella nykyiseksi pääoman ja kommunistis-totalitaristisen valtiomuodon yhdistelmäksi, poliisivaltioksi ja samalla teknologian ja teknokratian kärkimaaksi.

  "Trilateral Eric Schmidt: Internet Will Split In Two by 2028 With Rise Of China

  Eric Schmidt, chairman of Alphabet which owns Google is also a member of the elitist Trilateral Commission. This group was singularly responsible for bringing China into the modern world in the 1970s, and then building it up to be a super-power. China is extolled as a Technocracy, praising the effectiveness of its model of governance. ⁃ TN Editor
  https://www.technocracy.news/trilateral-eric-schmidt-internet-will-split-in-two-by-2028-with-rise-of-china/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 7. Alla on lueteltuna pieni osa niistä Kiinaa koskevista artikkeleista, jotka em. Patric Wood on julkaissut sivustollaan.

  China Blocks Internet Giants Who Don’t Bow To Oppressive Censorship
  https://www.technocracy.news/china-blocks-internet-giants-dont-bow-oppressive-censorship/
  *
  China Using Facial Recognition In Drive For Total Surveillance
  https://www.technocracy.news/china-using-facial-recognition-drive-total-surveillance/
  *
  China Asserts Internet Censorship Efforts Across The Globe
  https://www.technocracy.news/china-asserts-internet-censorship-efforts-across-globe/
  *
  Forget Facebook: China Now Mines Data Directly From Workers’ Brain
  https://www.technocracy.news/forget-facebook-china-now-mines-data-directly-from-workers-brain/
  *
  China’s Robo-Bird Drones Take Citizen Surveillance To New Heights
  https://www.technocracy.news/chinas-robo-bird-drones-take-citizen-surveillance-to-new-heights/
  *
  Police State: China’s Ultimate Weapon Can Set Your Hair On Fire
  https://www.technocracy.news/police-state-chinas-ultimate-weapon-can-set-your-hair-on-fire/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa edelliseen kommenttiini, kun eivät mahtuneet samaan:

   Is China The Role Model For Technocratic Dictatorship?
   https://www.technocracy.news/is-china-the-role-model-for-technocratic-dictatorship/
   *
   Safety Nowhere: China Extends Its Global Human Registry To American Soil
   https://www.technocracy.news/safety-nowhere-china-extends-its-global-human-registry-to-american-soil/
   *
   China’s Technocracy Introduces Scorecards For Continuous Control Of Citizens
   https://www.technocracy.news/chinas-technocracy-introduces-scorecards-for-continuous-control-of-citizens/
   *
   China Is Inventing Whole New Way To Oppress A People
   https://www.technocracy.news/china-is-inventing-whole-new-way-to-oppress-a-people/
   *
   China’s Dystopian Technocracy: ‘Leave No Dark Corner’
   https://www.technocracy.news/chinas-dystopian-technocracy-leave-no-dark-corner/
   *
   US Intel Chief Warns That China Perfecting ‘Surveillance State’
   https://www.technocracy.news/us-intel-chief-warns-that-china-perfecting-surveillance-state/
   *
   China’s AI Tech Exports Are Seeding Surveillance Societies Globally
   https://www.technocracy.news/chinas-ai-tech-exports-are-seeding-surveillance-societies-globally/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 8. Se, joka saa hallita tyhjästä luotua rahaa, hallitsee koko valtakuntaa, ja maailmaa.

  Valtio, joka on meidän etujärjestömme, ei enää saa luoda rahaa, joten kenen armoilla olemme?

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!