torstai 4. tammikuuta 2018

Onko Trump palestiinalaisten Joulupukki?

Periaatteessa ihmisten rahat elämiseen tulevat työnantajalta vastineeksi tehdystä työstä. Tai yrittäjän tapauksessa asiakkaalta tavaraa tai palvelusta vastaan. Kummassakaan tapauksessa rahan antajaa ei kiinnosta se, miten sen saaja elää muuta elämäänsä.

Tähän ajatuksenjuoksuun on kuitenkin ollut muutamia poikkeuksia. Esimerkiksi Joulupukin on sanottu tuovan lahjoja vain kilteille lapsille. Samoin vanhemmat usein uhkaavat lapsiaan viikkorahojen menetyksellä, elleivät nämä käyttäydy toivottavasti, mutta jatkavat rahan syytämistä lopputuloksesta huolimatta. Kuten Joulupukkikin lahjojen antamista. 

Kansainvälisessä skaalassa kehitysapua on annettu perinteisesti siksi, että vastaanottaja näyttäisi olevan ongelmissa ja tarvitsee apua. Tämä on periaatteessa pyyteetöntä apua ilman taka-ajatuksia, ellei sellaiseksi lasketa toivetta kehitysmaan noususta omille jaloilleen. 

Sotilasapua on taas annettu maailman sivu vain vastikkeellisena eli oman aseman ja vaikutusvallan kasvattamiseksi. Hyvänä esimerkkinä on Venäjän ja Syyrian Assadin välinen suhde, jossa ensimmäinen ostaa jälkimmäiseltä asemapaikan Lähi-idässä. Tai Yhdysvaltain ja Israelin suhde, jossa jälkimmäinen pysyy ensimmäisen uskollisena liittolaisena samalla maailmankolkalla. 

Viime päivinä presidentti Donald Trump näyttää sotkeneen sotilasavun periaatteet kehitysapuun. Tarkoitan tällä sitä, että hän on ilmoittanut maansa toimivan jatkossa palestiinalaisten rahamassina ainoastaan, mikäli nämä käyttäytyvät kunnolla ja kauniisti. 

Palestiinalaiset ovat puolestaan reagoineet Trumpin uhkauksiin hemmotellun lapsen kaltaisesti: heidän mukaansa "Jerusalem ei ole myytävänä, ei kullasta eikä hopeasta". Toisin sanoen palestiinalaiset näyttäisivät luottavan siihen, että Trump vain uhkailee lasten vanhempien tai Joulupukin lailla, mutta ei viime kädessä kuitenkaan vedä rahamassiaan pois heidän saataviltaan.

Aika näyttää ovatko palestiinalaiset oikeassa. Yksi heidän trumpinkuvistaan - eli Joulupukki - on tiettävästi taruolento, vaikka kaikki ovatkin nähneet hänet. Ja rahaa antavia vanhempien altruismia selittää yhteinen geneettinen intressi lastensa kanssa.  

Jatkossa jää siten nähtäväksi se, onko Donald Trump taruolento. Vai näkeekö hän palestiinalaisissa omat lapsensa. Kävi niin tai näin, niin uskon - mikäli Trump toteuttaa uhkauksensa rahamassin sulkemisesta - että Pyhän maan kymmeniä vuosia jumissa olleet palaset saattavat olla liikahtamassa aivan uuteen asentoon.

Lopputulos on varmasti kaoottisen prosessin seuraus, eikä sellaisena ennustettavissa. Ensireaktioiden jälkeen alueen tilanne voi päätyä yhtä hyvin joko nykyistä hankalampaan tilanteeseen tai mahdollisesti jopa ratketa odottamattomalla tavalla. Tosiasia kuitenkin lienee, ettei Pyhään maahan saada rauhaa ainakaan ilman oleellisia muutoksia käynnissä oleviin prosesseihin. 

Juuri sellaisen on presidentti Trump juuri nyt laukaissut. Toivottavasti lopputulos on pikemminkin yllättävä kuin viime vuosikymmenten tapahtumien valossa odotettu. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

5 kommenttia:

 1. Miten se sanottiin.

  Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

  Tuhka muistelee lukeneensa että Arabimaat ovat vähän leikanneet tukiaan palestiinalaisille ja nyt Iranilla on vähän sisäisiä ongelmia että saa nähdä miten käy.
  Euroopassakin on joitain ääniä ettei heille pitäisi antaa rahaa. Palestiinalaisilta voi pian loppua rahat.

  Kumminkin saa nähdä miten käy. aika kertoo

  VastaaPoista
 2. Viimeisen isomman Gazassa tapahtuneen yhteenoton jälkeen jopa yksi Suomen johtavia vasemman laidan edustajia pahoitteli sitä järjettömyyttä.
  Ajatus oli, että yhteenoton jälkeen Gaza rakennetaan osaltaan Eurooppalaisten rahoilla kuntoon,
  hetken päästä palestiinalaiset alkavat ampua raketteja Israeliin ja sitten tulee vastaisku ja taas kun kahakka on ohi,
  pitäisi alkaa rakentamaan aluetta jälleen kerran pystyyn.
  Oravanpyörä jatkuu vuosikymmenestä toiseen. Hölmö homma.
  Jos kyseinen poliitikko pitää touhua hölmönä, ajatus itää varmaan muuallakin.

  VastaaPoista
 3. Minusta on hyvin virkistävää, että hemmoteltuja lapsia muistutetaan, mistä heidän hyvinvointinsa tulee. Rahaa työnnetään ihmisille, jotka purevat lahjoittajan kättä. Trump on toisenlainen poliitikko, ei nöyristele, toimii, antaa uskoa asioiden kääntymisestä realismin suuntaan.

  VastaaPoista
 4. Kyllä raha kelpaa johtajille, myös palestiinalaisille

  https://www.gatestoneinstitute.org/3066/how-much-is-mahmoud-abbas-worth

  https://www.cbsnews.com/news/arafats-billions/

  VastaaPoista
 5. Vasta eilen sain tietää, että USA on avustanut palestiinalaishallintoa jopa yli 300 miljoonalla dollarilla vuodessa. Hyvin on tämäkin tieto pimitetty.

  Tuskin avustukset lakkaavat laakista kokonaan mutta varmasti vähintään kolmanneksella.Trumphan ei Hesarin mukaan tee kuin typeriä päätöksiä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!