maanantai 14. tammikuuta 2019

Onko taiteesta provosoituminen kulttuurinen tai suorastaan geneettinen eikä uskonnollinen ominaisuus?

Uskontoon liittyvä taide on vaikea ja vaarallinen laji. Olemmehan kaikki tietoisia siitä raivosta, jolla islamilainen maailma on ottanut vastaan omaan uskontoonsa liittyvät taiteelliset kannanotot - esimerkkinä vaikkapa Lars Vilksin taideteokset.

Tämän päivän Helsingin Sanomat kertoi, että Israelin Haifassa on suomalaisen kuvataiteilijan - Jani Leinosen - taideteos Ronald McDonaldista ristillä herättänyt raivoa jopa siinä mittakaavassa, että poliisin ja mielenosoittajien välille oli syntynyt kivisota. Lisäksi taidemuseoon oli heitetty palopommi.

Jutun mukaan jopa Israelin kulttuuriministeri on vaatinut taideteoksen poistamista, koska "taiteellisen protestoinnin nimissä tehty uskontojen symbolien ja uskovaisten ihmisten halveksunta on laitonta, eikä sitä voida sallia valtion varoin tuetussa kulttuurilaitoksessa". Myös Haifan katolisen kirkon johtaja Agapious Abu Sa’ada on tuominnut näyttelyn ”kristinuskon pyhimmän symbolin loukkauksena”

Juttu ei kuitenkaan kerro, ketkä ovat tällä kertaa olleet tarpeeksi lapsellisia pillastuakseen taiteesta. Arvaukseni kuitenkin on, että kyseessä ovat kristityt palestiinalaiset. Wikipedian mukaan näitä on noin 3-6 prosenttia kaikista palestiinalaisista.

Jos olen oikeassa, havaitsemme mielenkiintoisen asian: taiteesta provosoituminen ei ehkä sittenkään ole suoraan liityksissä muhamettilaisuuteen, vaan on osa palestiinalaisten ja muiden Lähi-idän kansojen kulttuuria - tai mahdollisestii jopa genetiikkaa. Hyvä kuitenkin, ettei kristittyjen raivo ole suuntautunut suoraan taiteilija Leinoseen, eikä häntä tarvitse sen takia alkaa suojella verovaroillamme samaan tapaan kuin Lars Vilksin tapauksessa on Ruotsissa jouduttu tekemään.

Tapaus on sikälikin mielenkiintoinen, että lehdessä oli kuva kyseisestä taideteoksesta. Ensimmäinen oma ajatukseni siihen katsahdettuani oli pettymys siitä, että jälleen kerran on yksi mielikuvitukseton tusinataiteilija varioinut vanhaa teemaa - tiedättehän kaikki sikamessiaan - ja ehkä myös halunnut sitä kautta pilkata pikemminkin pikaruokaa syöviä ihmisiä ja/tai amerikkalaista hampurilaisketjua kuin kristittyjä tai kristinuskoa.

Mutta mistäpä minä tiedän, sillä en edes väitä olevani kovinkaan suuri taiteiden tuntija. Ehkä kyseessä oli sittenkin vain väsähtänyt yritys pilkata kristittyjä, kuten tulkinta vaikuttaisi olevan Pyhällä maalla. Onhan kristinuskon pilkkaaminen ainakin Suomessa paljon turvallisempaa kuin islamin ja lisäksi siitä saanee edelleen positiivista nostetta vihervasemmistolaisen taidegenren piirissä - tosin jälkimmäistä saanee yhtä hyvin myös pikaruokailijoiden tai amerikkalaisyritysten pilkasta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vaatiiko vuoden 2018 kenttäoikeus uhrin?
Keisarin vaatteet taiteessa
Elääkö kirjailija sananvapaudesta?

11 kommenttia:

  1. Monet eivät vieläkään tajua, että pitkälti narsistisiin mittoihin paisuva kunniakulttuuri on ongelman toinen puoli. Islam vain se toinen.

    VastaaPoista
  2. Itse asiassa vanhatestamentillinen kuvakielto on esiintynyt juutalaisuudessakin, mutta sementoituneena perinteenä esittävien kuvien kielto on amputoinut kognitiivisia kykyjä pahiten juuri islamin perinteessä.

    Entinen apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske selitti taannoin MTV3:n haastattelussa miten nykyinen uskonrauhaa koskeva laki poikkeaa aiemmista jumalanpilkkapukälistä. Nyt lainsäätäjän tarkoituksena on varjella yhteiskuntarauhaa -- se on se varsinainen oikeushyvä johon pyritään. "Pykälällä on kriminalisoitu sellaiset rikokset, jotka voivat aiheuttaa vastareaktioita ja väkivallantekoja. Silloin pilkataan joidenkin pyhinä pitämiä arvoja", hän sanoo.

    Eli de facto laki tavallaan legitimoi fanaattiseen uskonnollisuuteen kuuluvan väkivaltaisen provosoitumistaipumuksen ja tekee rikollisen siitä joka provosoi tällaista ryhmää. Kukaan ei kysy, miten ihmeessä väkivaltaoiset provosoitumistaipumukset voidaan ihan lain kirjaimessa käsittää "uskonnollisiksi pyhiksi arvoiksi".

    Lait "kansanryhmää vastaan kiihottamisesta" ja "uskonrauhan rikkomisesta" ovat de facto täyttä käsitesekaannusta, ja ne pitäisi mitä kiireimmin mitätöidä -- eikä syyttäjän mielestäni pitäisi enää näitä nykyisiä käsitesisällöiltään täysin kestämättömiä pykäliä ollenkaan käyttää.

    VastaaPoista
  3. Tyypillistä suomalaista kommunisti-"taidetta" valtion apurahan turvin.

    VastaaPoista
  4. Tuo Oikkosen kommentti ensimmäisen kerran vastaa pitkään itseäni vaivanneeseen kysymykseen, miksi juuri islamilla on Suomessa (ja yleensä länsimaissa) valtiovallan erityissuojelus.

    Onhan nyt omituista, että kristinuskoa voi pilkata mielin määrin, kun taas pelkkien tosiasioiden toteaminen islamista voi johtaa vähintään sakkotuomioihin, kaikenlaisista banneista puhumattakaan.

    Mutta ilmeisesti EU todella puskee direktiivejään tarkoituksenaan rauhoitella muslimeja. Ja mehän sitten säädämme muslimeille sen, mikä muslimeille kuuluu. Oliko se nyt 74 kullekin?

    VastaaPoista
  5. Jokainen tietysti ymmärtää, että Suomen kyseinen laki on säädetty yksinomaan sen vuoksi, että muslimit eivät kestä minkäänlaista keskustelua puhumattakaan kritiikistä koskien omaa uskoaan. Tämähän on jo käynyt selväksi kai jokaiselle asioita seuraavalle. Jopa tuo ainutlaatuinen nero ja suurten ajatusten Tonava Jari Tervo ymmärsi asian heittäessään kyllä Raamatun lattialle, mutta jättäessään saman tekemättä koraanille. Ehkä takaraivossa oli pieni epäilys, että se saattaisi aiheuttaa ikäviä, jopa henkilöön käyviä, seurauksia.
    Siinä meillä varsinainen mulkku, muuten.

    VastaaPoista
  6. Islamilaisten maiden yhteistyöorganisaatio OIC on jo vuosikausia ajanut mm YK:ssa islamin ja sharian agendaa. Esim:

    https://beta.oikeamedia.com/o1-94815
    "Joulukuun kokouksessa Genevessä, YK:n rotusyrjinnän vastainen komitea syytti Norjan viranomaisia velttoudesta puuttua tiukemmin sellaisten ihmisten puheisiin ja kirjoituksiin, jotka kehtaavat ajatella sananvapauden merkitsevän myös lupaa kirjoittaa sellaista, josta muslimit voivat loukkaantua", kirjoittaa Frontpage Mag.

    Yk:n järjestö ajaa islamin asiaa ??!? Ei ihme, että USA on jättämässä yksi toisensa jälkeen YK:n alaiset järjestöt lopettaen niiden rahoituksen
    -Beowolf-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvintä tämä on ollut jo pitkään UNRWA:ssa. Sen toiminnassa on puolueeton hädänalaisten avustaminen kaukana.

      Poista
  7. Hello, I’m happy to see some great articles on your site. Would you like to come to my site later? My site also has posts, comments and communities similar to yours. Please visit and take a look 먹튀검증

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!