maanantai 28. tammikuuta 2019

Julkaisiko Yle tutkimuksen vai valeuutisen?

Media julkaisee yhä useammin nettikyselyitä tutkimuksen nimellä. Esimerkiksi käy Ylen tuore juttu, jonka mukaan yläkouluikäiset nuoret tahtovat vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon nykyistä enemmän ja haluaisivat, että ilmaston- ja ympäristönsuojelun edistäminen olisi tulevan vaalikauden tärkein teema.

Jutun lopussa kerrottiin, että "sanomalehtien liitto teetti nuorisotutkimuksen Kantar TNS:llä. Web-kyselyyn osallistui liki 600 nuorta vastaajapaneelissa Manner-Suomessa kahden viikon aikana vuodenvaihteessa".

Jutun luettuani jäin epätietoiseksi siitä millä perusteella vastaajapaneelin nuoret oli koottu, eli oliko kyselyn vastaajakunta millään tavalla koko ikäluokkaa vastaava. En löytänyt vastausta myöskään Kantar TNS:n nettisivuilta, joskaan en aamukiireessä lukenut ihan jokaista sivua.

Kysymys kuuluukin, että miksei Yle kertonut uutisessaan tätä keskeistä asiaa, vaan jätti lukijansa epätietoisuuteen siitä, tulisiko sen tutkimuksen tuloksiin suhtautua relevanttina tietona, johonkin nuorisoryhmään painottuneena kyselynä vai suorastaan valeuutisena. 

Toivottavasti se ei ainakaan ollut harkittua, vaan johtui pikemminkin jutun tehneen toimittajan  ammattitaidottomuudesta. Ei tosin hyvä vaihtoehto sekään ottaen huomioon Ylen luonteen runsasta veronmaksajien rahoitusta saavana mediatalona.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

5 kommenttia:

 1. Hanakasti kantaa ottavasta nuorisosta on iso osa sekaisin ilmastonmuutospropagandasta.

  VastaaPoista
 2. Tässä hyvä näkemys asiaan:

  http://yrjoperskeles.blogspot.com/2019/01/ohjattua-ilmastoahdistusta.html


  VastaaPoista
 3. Vaikka tuolla Ylen viittaamalla "tutkimuksella" asianmukaisestikaan tehtynä varsinaisesti ei olisi tieteellisen tutkimuksen kanssa tekemistä, niin seuraavassa artikkelissa taas osoitetaan kuinka Yle suoltaa sen agendan mukaista propagandaa myös tieteen kaapuun verhottuna, kuten kantasuomalaisten valkoiseen kansanmurhaan tähtäävää monikulttuuri-aivopesua:

  "Ylen tiededokumentit tukevat monikultturismia, eivät tieteellisiä tosiasioita

  Vasemmistoliberaalit pöyhkeilevät tunnetusti tieteellisellä, rationaalisella maailmankuvallaan. Tällaiseen ylimielisyyteen heillä ei ole kuitenkaan ollut pitkiin aikoihin varaa, koska lukuisat viime vuosikymmenten tieteelliset tutkimukset ovat olleet tiedostavan väen tasa-arvodogmia vastaan. Valitettavasti monet näistä tuloksista eivät päädy suuren yleisön tietoon, koska portinvartijana toimiva valtamedia päästää harvoin julkisuuteen tutkimuksia, joissa todistetaan esimerkikisi älykkyyden epätasainen jakautuminen eri populaatioiden välillä. Päinvastoin, media tuo entistä kiihkeämmin ns. lunatic fringen suosimaa marginaalitiedettä, jonka tulokset ovat sovittamattomassa ristiriidassa vallitsevan tiedekäsityksen kanssa, mutta jotka sopivat silti loistavasti median ajamaan tasa-arvoagendaan. Tämä on erityisen silminpistävää rotueroja ja sukupuolta koskevissa "tieteellisissä" artikkeleissa.

  Toinen esimerkki tiedotusvälineiden edistämästä tasa-arvoideologiasta löytyy tendenssimäisestä historiantutkimuksesta, jolle annetaan valtavasti huomiota. Samalla media tekee sillä historiapolitiikkaa, jossa voidaan mm. Ylen tapaan väittää, että Skandinavia on aina ollut "monikulttuurinen". Kun yleisessä puheessa monikultuurisuudesta tulee mieleen yhteiskunta, jossa asustaa huomattava määrä AFRIKKALAISIA, saa Euroopan muinaiskansojen kutsuminen monikulttuurisiksi harhauttavasti samanlaisen merkityksen..."

  Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.com/2019/01/ylen-tiededokumentit-tukevat.html

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 4. Olikohan otsikon kysymys vitsi vai tyypillistä ja loputonta professorin toivotaantoivotaan ideologiaa?
  Reporadio oli suhteellisen neutraali verrattuna nykyiseen joten eiköhän se riitä vastaukseksi.Yle tuottaa ensisijaisesti propagandaa ja toissijaisesti jakaa toimittelijoittensa debiileitä mielipiteitä faktoina.Jos haluaa jotain muuta kuin valeuutisia kannattaa hakea ne melkeinpä mistä tahansa muualta kuin yleltä.Edes Pravdalla ei muuten ollut verotusoikeutta.

  VastaaPoista
 5. Tuli tuosta Kalergin kommentista mieleen: kun puhutaan monikulttuurisesta yhteiskunnasta, siihen siis pitäisi myös Euroopassa kuulua afrikkalaisia. Onko niin, että Afrikka on alue, jossa asuu monikulttuurisesti hyvin yhteennivoutunut väestö?
  Eurooppaa yritettiin valaa yhteen monikulttuuriseksi paratiisiksi reilut 70 v sitten. Persiilleen mäni, vaikka yrityksen toteuttajina olivat eurooppalaiset sivistysvaltiot omine fleksiibeleine kulttuureineen. Jospa tällä kertaa natsais?

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!