tiistai 1. tammikuuta 2019

Mitä väkivaltaviihde kertoo ihmiskunnan tilasta?

Hyvää alkanutta vuotta kaikille lukijoilleni.

Kun aamulla lopulta jaksoin aamuyöhön jatkuneen valvomisen jälkeen nousta sängystäni ylös katselin vuodenvaihteen uutistarjontaa. Näköjään islam oli taas muistuttanut läsnäolostaan Iso-Britanniassa ja autoiluterrorismin tarinaan kirjoitettiin uusi luku Japanissa. Molemmat näistä ovat kohtuullisen uusia ja äärimmäisen ikäviä ilmiöitä.

Tahkolla nähtiin puolestaan perinteisen oloista kotimaista nujakointia. Ja Kokemäellä joku innostui juovuspäissään ammuskelemaan luvallisella aseellaan. Kuopiossa taas joku ääliö oli hakannut kirveellä oveen ja myöhemmin aamuyön tunteina oli erään ravintolan edessä nähty vieläpä ns. kissatappelu.

Tosiasia on, että vuosi vaihtuu Suomessa aika harvoin ilman nujakointia. Toivoa sopii, että väkivaltaan syyllistyneet katuvat tekojaan ja saavat katumuksensa tueksi ansaitsemansa rangaistukset.

Iso-Britannian ja Japanin tapahtumien osalta tilanne on ikävämpi. Kummassakaan tapauksessa kyseessä ei liene ollut humalaisten örvellys (sellaista mitenkään puolustelematta), vaan jollain tavalla suurempi periaatteellinen ongelma. Yksityiskohtien puuttuessa en halua sen enempää kommentoida niitä.

Sen sijaan palaan ajanlaskumme alkupuolelle, jolloin Rooman keisarit järjestivät kansalle sirkushuveja, joissa viihdytyksen teemana ja ytimenä oli väkivalta ja raakuus. Gladiaattorit ottivat mittaa toisistaan ja - mikäli kansa niin halusi - tekivät kaikkien silmien edessä murhia. Tämä kuulostaa ainakin omiin korviini järkyttävältä kulttuurilta ja olen iloinen, että sellainen on ihmiskunnan historiassa taakse jäänyttä aikaa.

Vai onko?

Kysyn siksi, että ehkä jopa kaikkien aikojen paras nyrkkeilijä Floyd Mayweather on tehnyt ison tilin pieksemällä vastustajan, jolla kukaan ei ole edes kuvitellut olleen mitään mahdollisuuksia häntä vastaan. Siitä huolimatta ottelu on käyty - ja jo sitä ennen myös toinen samankaltainen.

Pieni ero antiikin gladiaattoreihin on siinä, että tämän päivän selkäänsaajat lähtivät leikkiin rahasta kun taas alkuaikojen gladiaattoreilla ei ollut vaihtoehtoja. Tosin myöhemmin gladiaattoreiden hommiin hakeutui myös vapaaehtoisia. Tällöin myös he tavoittelivat palkkiorahoja Mayweatherin ja tämän pahoinpideltäväksi ryhtyneiden potkunyrkkeilijöiden tavoin.

Suurin ero alkuperäisten ja nykyisten gladiaattoreiden välillä on se, että gladiaattoriotteluissa lienee tarkoituksena ollut jännittävä ja tasapäinen taistelu voitosta sekä hävinneen usein lopullinen kohtalo. Mayweatherin vastustaja tuskin unelmoi voitosta, eikä Mayweatherilla itsellään liene ollut pienintäkään aikomusta vahingoittaa vakavasti - saati tappaa - tätä ottelun lopuksi, vaan kyse oli puhtaasta hupiohjelmasta.

Siitä huolimatta ettei näissä näytöksissä ole kyse todellisesta paremmuuden mittaamisesta, on joku ollut valmis maksamaan niistä valtavia palkkioita. Ja äärettömän monet ovat myös halunneet nähdä nämä lähinnä väkivaltaviihteeksi luokiteltavat yksipuoliset pahoinpitelyt. Toivottavasti kiinnostuksen syynä ei ainakaan ole ollut kiinnostuneiden toive nähdä muinaisten gladioottoriotteluiden kaltainen äärimmäiseen väkivaltaan päättyvä episodi?

Tämän pitkän johdatuksen jälkeen kysymykseni näin vuoden alkajaiseksi kuuluu, että mitä tämä kaikki kertoo ihmiskunnan ja sen kulttuurin nykytilasta?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kohti parempaa kulttuuria
Klovneja, knock-outeja ja taharruksia - mutta miksi?
Pikkutytöt seksileluina

15 kommenttia:

  1. En katso TV:stä käytännössä muuta kuin satunnaisesti puoli kahdeksan ruotsinkieliset uutiset, kielitaitoni ylläpitämiseksi koska olen suomenkielinen. Kun laitan TV:n auki ja valitsen kanavan paria minuuttia ennen uutislähetyksen alkamista, niin silloin näytetään mm. välähdyksiä tulevista ohjelmista. Usein näytetään, kuinka joku lyödään nyrkillä maahan ja vielä potkitaan maassa makaavaa.
    Mitä tällainen vaikuttaa esim. lapsiin ja varsinkin pieniin lapsiin, suuremmista lapsista ja nuorista puhumattakaan?
    Kulttuurimarxisti-/kommunisti-psykologien on turha valehdella, etteikö tuollaisella toistuvalla raa'an väkivallan näyttämisellä ole hyvin negatiivinen vaikutus varsinkin kasvavan ihmisen psyykeen. On myös idioottimaista taivastella sitä, kuinka paljon vastaavaa esiintyy kaduillamme, kun vallanpitäjiemme propagandakone suoltaa jatkuvasti sellaiseen kannustavaa oppimateriaalia. Joskus puolisen vuosisataa sitten ei kaduillamme maassa makaavan potkimista vielä esiintynyt.

    Sen varmasti tietävät vallanpitäjämme ja ne, jotka tietoisella pirullisella tarkoituksella tämän vallanpitäjiemme propagandakoneen suoltamaa materiaalia valitsevat - meidän rahoillamme meidän turmioksemme.

    On turha puolustella sitä väittämällä, että vastaavaa on saatavilla esim. internetistä rajattomasti.

    http://tapnewswire.com/wp-
    content/uploads/2014/09/10458164_340861276061320_7702776077035334353_n.jpg

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kalergi, samaa mieltä sun ekoista kappaleista. Mutta 100% tv:n väkivaltaviihteestä on lähtöisin Jenkeistä ja lähinnä Hollywoodista, joten en tiedä miten käsität sellaisen jotenkin punavihreäksi ajatteluksi tai jotain

      Siitä samaa mieltä, että aikamoinen propagandakoneisto on valjastettu, tosin mun mielestä lähinnä sieltä lännen suunnalta ihan koko maailmaa varten.

      Onnittelut vielä ruotsin preppauksestasi, fiksua!

      Poista
    2. Näin kirjoitti Ylewatch-blogisti runsas vuosi sitten:

      "Punaliberaalin Hollywoodin mädännäisyys

      Hollywoodissa ruumiillistuu länsimaiden liberaali rappio, tekopyhyys, lapsellisuus, sentimentalismi ja moralismi. Se on myös sivilisaatiomme henkisen saastan tärkein sylttytehdas. Vielä siihen aikaan kun Neuvostoliitto oli olemassa, Ylen kulttuuritoimitus suhtautui nyrpistellen amerikkalaista elämäntapaa kuten konsumerismia ja hedonismia levittäneeseen Hollywoodiin.

      Kommunismin romahduksen jälkeen Ylessäkin ymmärrettiin 1990-luvulla, että kapitalismin ytimessä olevia "porvarillisia arvoja" vastaan voi taistella Hollywoodin liberaalilla kulttuurimädätyksellä. Parin viime vuosikymmenen ajan Ylessä ollaankin oltu kritiikittömiä punaliberaalia Hollywoodia kohtaan, koska se on merkittävästi edistänyt "hyviä asioita" kuten vapaata maahanmuuttoa, feminististä perhepolitiikkaa, sateenkaari-ideologiaa ja aseiden riisumista valkoisilta. Ainoat moitteet se on antanut Hollywoodin harvoille konservatiiveille kuten Mel Gibsonille, joka puhui vihatotuuksia unelmatehtaan juutalaisesta omistuksesta.

      Kun Hollywoodin liberaalijuutalainen mediamoguli Harvey Weinstein sitten paljastetaan pervoksi saalistajaksi, Yle teeskentelee muiden valtamedioiden tapaan hämmästystä. Uutisessa Hollywoodin ahdisteluskandaali sai muhia rauhassa – moni tiesi, mutta ei puuttunut koko juttu käännetään feministiseksi diskurssiksi, jossa ongelman ytimen nähdään olevan yleisesti miehissä, jotka hallitsevat ikävän meritokraattisesti Hollywoodia ilman sukupuolikiintiöitä..."
      Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.com/2017/10/punaliberaalin-hollywoodin-madannaisyys.html

      Kalergi-suunnitelma

      Poista
    3. Yhdysvaltain kommunistinen puolue alunperin loi feminismin:
      "Feminism Was Created by the US Communist Party",
      https://www.henrymakow.com/000180.html
      Koska feminismin nimenomainen tarkoitus oli epävakauttaa yhteiskuntaa, niin samasta syystä feminismi oli kielletty Neuvostoliitossa.

      Kalergi-suunnitelma

      Poista
    4. Taivas varjele mitä sieltä tuli - sieltä tuli täysilaidallinen.

      Lyhyesti, pääsitkö nyt siihen päätelmään, että "punaliberaalin Hollywoodin tuottama globaalisti levittyvä väkivaltaviihdekoneisto olisi ( NL:ssakin aikoinaan sensuurin hampaisiin joutuneen) feminismin kehittelemä ja yhteiskunnallista epävakautta edistävä tuote?

      Mä en osaa määritellä minkä tyyppinen tuo sun päätelmä olisi, kun mun lukion filosofian oppikirjasta sitä ei löydy.

      Haluaisitko vielä itse nimetä sen?

      Poista
  2. Luin vaan otsikon ja hattu lähti saman tien päästä. Vaikkei hattua päässä olekaan.

    Hyvää Uutta Vuotta!

    VastaaPoista
  3. No niin, tappeluiden ja rajujen taklausten toivossa varmasti moni menee katsomaan jääkiekko-otteluitakin.

    Asiasta toiseen: Manchesterissa puukon kanssa heilunut nuorimies on kuulemma huudellut jo kuuluisaksi käynyttä poliittis-uskonnollista sotahuutoa (Daily Mail).

    Ja kolmanteen: Tokion autokuski on itse ilmoittanut tarkoituksenaan olleen terrorismi, sen tarkempia tietoja tällä hetkellä ei ole (www.news.com.au).

    VastaaPoista
  4. En katso nykyisin enään tv:tä, juuri tuosta syystä, väkivaltaa, raiskaamista, huoraamista, pettämistä jne.
    Ihmiskunta on ennen tv:tä itseasiassa nähnyt viihteellistettyä väkivaltaa varsin rajoitetusti, joten vain nykyiset sukupolvet ovat massoina päässeet ”nauttimaan” väkivalta viihteestä. Tämä taas on normalisoinut väkivallan ja tarjonnut sen ratkaisukeinoksi lähes kaikkiin ristiriita tilanteisiin vauvasta vaariin. Ihminen on väkivaltainen eläin, joten se on meidän DNA:ssa.
    Ymmärrän kyllä mitä Professori hakee, mutta väittäisin, että tilanne on huomattavasti parempi kuin edellisinä vuosisatoina. Vaikkakin näyttää siltä, että olemme menossa kohti pahempia aikoja, jos ja kun historia toistaa itseään.

    Tonttumies

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilanne Suomessa ja yleensä länsimaissa on varmasti parempi kuin aiempina vuosisatoina. Siitä huolimatta ihmettelen sitä kuinka suosittua väkivaltaviihde - ääripäänään rahasta itsensä hakkauttaminen - on nykyisestä kaiken hyvän nimiin ainakin virallisesti vannovassa yhteiskunnassamme.

      Poista
    2. väkivaltaviiheeseen voisi sanoa, että jo muinaiset roomalaiset ja tietenki kaikki muu menneiden aikojen tapahtumat

      Poista
  5. En väittänyt enkä vihjannut, että punaliberaalin Hollywoodin tuottama globaalisti levittäyvä VÄKIVALTAVIIHDEKONEISTO olisi feministien kehittelemä - sen sijaan kylläkin tarkoitin, että Yhdysvaltain kommunistinen puolue loi feminismin nimenomaan epävakauttamaan Yhdysvaltoja ja muita ei-kommunistisia läntisiä yhteiskuntia - sen sijaan tietenkään ei kommunistimaita. Etenin tässä vähän väärässä järjestyksessä, koska feminismi seksuaali- ym. PERVERSIOINEEN kuuluu kiinteästi yhteen seuraavassa esitetyn kanssa:

    Siitä mihin viherkommunisti-toimittajien dominoiman valtaVALEmedian kulttuurimarxistinen rappiopropaganda pohjautuu kerrotaan seuraavassa:

    "Frankfurtin koulukunta: salaliitto rappioon", http://isovimma.blogspot.com/2011/02/frankfurtin-koulukunta-salaliitto.html

    Kuten tuosta artikkelista käy ilmi, niin Stalinin ohjeistamaa eurooppalaista kommunistista solutustyötä 1920–30-luvuilla rahoittanut ja johtanut saksalainen "Willi Münzenberg kiteytti Frankfurtin koulukunnan pitkäaikaisen operaatiosuunnitelman näin:

    ”Me teemme Lännen niin korruptoituneeksi, että se löyhkää.”"

    LOISTAVASTI ovat jo tähän mennessä onnistuneet!

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edellinen kommenttini tuli väärään paikkaan, se oli tarkoitettu kommentoijalle "Anonyymi1. tammikuuta 2019 klo 19.54".

      Kalergi-suunnitelma

      Poista
    2. Kiitos selvennyksestä. Eli voimme syyttää Stalinia tässäkin asiassa.

      Professorin kirjoituksen kysymykseen ihmiskunnan nykypäivästa ja sen kulttuurin tilasta sanoisin, että nimimerkki Kalergi-suunnitelman puheenvuorot kertovat siitä PALJON.

      Mukavia illanjatkoja itse kullekin, pysytään erossa väkivallasta tv-ohjelmienkin osalta.

      Poista
  6. Eipä puutu muuta kuin taaksepäin soitettuun heviin piilotetut itsemurha ohjeet niin kunnon puritaaninen pläjäysturauson kasassa. Enpä olisi uskonut Professorin sortuvan tuollaiseen tuomaskuonaan.

    Olisiko se "väkivaltaviihteen" kiinnostavuus ihan jopa siinä, että kun muu yhteiskunta on feminisoitu hötöksi, niin ainakin mieskatsojat hakevat kunnon vastalääkettä rehellisen maskuliinisesta väkivaltaviihteestä, jossa sankari on sankari eikä munaton kukkahattutäti.

    VastaaPoista
  7. Herra Professori,
    Samaa olen ihmetellyt itsekin, kaksinaismoralismi ja tarkoitus pyhittää keinot mentaliteetti on vallalla maan ylimmästä johdosta pienimpään toimijaan.
    Seuraukset näkyy mamu väkivallassa, Punaviher sokeiden joukossa ja mikä pahinta niin tavallisissa suomalaisissa perheissä.
    Perhe väkivallasta on julkisuudessa nostettu pintaa vain miesten tekemät fyysiset väkivallan teot, samalla kuitenkin ollaan hiljaa naisten miehiin kohdistamasta väkivallasta, puhumattakaan naisten lapsiin ja vanhuksiin kohdistamasta väkivallasta. Lisäksi täysin ”mutu” pohjalta väittäisin henkisen väkivallan kohdistuvan perheissä myös suurimmaksi osaksi miehiin.
    Tämän osan väkivallasta näen suurimpana ongelmana ”hyväksytystä” väkivallasta.
    Menee pikkasen ohi, ehkä viihde puolesta, mutta sanoisin, että kausaliteetti löytyy.
    Trilisserille:
    Ymmärrän pointtisi ja olen samaa mieltä yhteiskunnan tilasta mutten vastalääkkestäsi.

    Tonttumies

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!