keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Mediaharhautus laittomuuden edistämiseksi

Suomessa viettää aikaansa yhä useampi laittomasti maassa oleva, joiden elämää Helsingin kaupunki on päättänyt tukea laajoilla terveydenhoitopalveluilla. Muussa maassa paperittomien saamat palvelut rajoittuvat välttämättömään, kuten lainkuuliaisissa kunnissa tulisi ollakin. Kansalaisten asenteista saatiin tänä aamuna uutti tietoa, kun Uutissuomalaisen teettämästä mielipidetutkimuksesta uutisoitiin useissa eri medioissa. 

Kyselyn tulos oli selvä. Lähes puolet kyselyyn vastanneista vastusti nykyistä laajemman terveydenhuollon järjestämistä laittomasti maassa oleville ja vain noin joka kolmas puolsi ajatusta. Maassamme esiintyvän punavihreän kuplan syvyydestä kertoi se, että asiaa kommentoinut Matti Välimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta piti laittomuuden edistämisen vastustusta yllättävänä, vaikka uskon oman lukijakuntani olleen itseni lailla hyvin selvillä siitä, etteivät suomalaiset kannata laittomuuksia eivätkä siis myöskään laittoman maassa oleskelun edistämistä millään tavalla.

Tämän blogimerkinnän otsikon mukainen suomalaisiin kohdistuva propagandistinen mielipideharhautus sisältyi kyselystä kertoneiden uutisten otsikointiin. Ainakin Aamuposti ja Iltalehti nimittäin otsikoivat, että "Joka kolmas laajentaisi paperittomien hoitoa" - ikään kuin mielipidetutkimus olisi kertonut kansan halukkuudesta edistää laitonta maassaoloa.

Lehdistä ainakin Iltalehden juttu oli kuitenkin muuten asiallinen, vaikka jättikin tarkat prosenttiluvut kertomatta. Aamupostin juttu oli maksumuurin takana, joten en lukenut sitä.

Muista lehdistä Karjalainen otsikoi omituisesti, että "Lähes toinen ei haluaisi antaa paperittomille kiireetöntä hoitoa". Pyrkimyksenä lienee ollut asiallinen otsikointi, mutta oikoluku oli tainnut jäädä tekemättä. MTV3 puolestaan turvautui klikkiotsikkoon "Näin suomalaiset suhtautuvat paperittomien terveydenhuoltoon".

En löytänyt Ilta-Sanomien, Helsingin Sanomien tai Ylen nettisivuilta lainkaan tässä käsittelemääni mielipidekyselyyn liittyvää uutista. Ehkä sellainen ilmaantuu myöhemmin, ja otsikointi paljastaa kyseisten valtamedioiden toimituksellisen asenteen.

Niin tai näin. Olemme jälleen kerran päässeet todistamaan sitä, kuinka meihin yritetään vaikuttaa uutisotsikoiden harhaanjohtavilla valinnoilla. Olkaamme siis tarkkana ja muistakaamme joka käänteessä mediakritiikin merkitys omaa maailmankuvaa muodostaessamme.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Helsingissä äly sumeni, mutta Norsunluurannikolla järki näyttäisi valaisevan pimeyden
Oikeus päätti Kelan Gold-cardista
Media värittää maailmankuvaamme

6 kommenttia:

 1. Yle ei uskalla uutista julkaista.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005536514.html

  Uutissuomalaisen kysely: Lähes joka toinen ei haluaisi antaa paperittomille kiireetöntä hoitoa

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005536538.html

  Uutissuomalaisen kysely: Joka kolmas laajentaisi paperittomien kiireetöntä hoitoa – joka toinen vastustaa

  IS uutinen on Kotimaa-osastolla mutta HS:llä tämä on Politiikka-osastossa?!

  Asiasta toiseen - tästä se riemu syntyy:

  Säilöön otettavien ulkomaalaisten määrä voi kasvaa rajusti lähiaikoina – tarkastaja kertoo, mitä pahimmassa skenaariossa tapahtuisi

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005536375.html

  VastaaPoista
 2. http://tuulakomsi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249671-palvelkaamme-isis-veteraaneja

  Voi jestas näitä kirjottajia, epäilen että tuolla Börje uimosella on aivohalvaus Börje uimonen:


  Tuula katseli A-studiota rasistilasit päässä, joten syntyneet tulkintavirheet ovat ihan ymmärrettäviä. Maailmalla on paljon kokemuksia siitä kuinka sotaveteraanien on vaikeaa sopeutua takaisin rauhanajan yhteiskuntaan. Myös Suomella, joka jätti sotaveteraaninsa selviämään täysin omin avuin. Siinä ajassa ja mittakaavassa asia on ymmärrettävääkin, mutta nyt kyse on muutamasta kymmenestä henkilöstä.

  Toimittaja tosiaan oli ohjelmassa vähän harhateillä sen kielikysymyksen kanssa. Suomeen palaava Suomen kansalainen todennäköisesti puhuu ja vähintään ymmärtää täällä puhuttuja kieliä. Suomea, ruotsia tai englantia.

  Palaaja tulee varsin pettyneenä ja kovia kokeneena takaisin hävityn sodan jälkeen. Täällä Tuula haluaisi kovasti jatkaa hänen potkimistaan. Mitähän siitä seuraa?

  VastaaPoista
 3. "Suomessa viettää aikaansa yhä useampi laittomasti maassa oleva"

  Mutta jos joku kantassuomalainen kritisoi näitä laittomasti maassaolevia, niin maaanpetturi-vallanpitäjien nettikytät, Polpo sekä kommunistisen Demlan ja vapaamuurari-satanistien saastuttama "oikeus"-laitos hyökkää heidän kimppuunsa, tässä eräs esimerkki monien muiden joukossa: https://mvlehti.net/2018/01/24/kuopion-kaupunginvaltuutetulle-kiihotustuomio-ja-fb-banni-kaupan-paalle/

  VastaaPoista
 4. Ei Suomen pidä ottaa vastaan raakoja terroristeja. Heidät tulee lähettää tuomittavaksi siihen maahan, jossa ovat rikoksensa ihmisyyttä vastaan tehneet. Ei kaulankatkaisijoita kannata hyysätä. Britannia ja Ranska eivät päästä maahan ISS-terroristeja. Ihmiset, jotka vievät muilta ihmisoikeudet tappamalla, kiduttamalla ja raiskaamalla heitä, eivät ansaitse ihmisoikeuksia.

  VastaaPoista
 5. Näyttää siltä, että Ruotsin tie tulee olemaan Suomenkin tie myös tässä: on pakko nostaa eläkeikää jotta pystytään maksaan massaamaahanmuuton kustannukset, "Sweden Forced to Raise Retirement Age To Pay For Mass Immigration Policy", http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=164698

  Tätäkään (ns. taakan jakoon osallistumisvelvollisuutta) monen muun negatiivisen asian ohella ei kerrottu kansalle, kun oli äänestys Euroopan Unioniin liittymisestä.

  VastaaPoista
 6. Mihin sitä uskoisi?

  "Facebookin ja Twitterin kaltaiseen sosiaaliseen mediaan luotetaan Britanniassa entistä vähemmän, ilmenee vuosittain tehtävästä arvostetusta Edelman Trust Barometer -kyselytutkimuksesta. Siitä uutisoivat esimerkiksi BBC (siirryt toiseen palveluun) ja The Independent..

  https://yle.fi/uutiset/3-10038333

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!