keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Vaalitulos muuttaa Yhdysvaltojen politiikan

Tätä kirjoitettaessa on jo selvää, että USA:n välivaaleissa edustajainhuoneen enemmistö siirtyy demokraateille. Senaatti puolestaan pysyy republikaaneilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Trumpin vauhti amerikkalaisen yhteiskunnan muuttamisessa hidastuu merkittävästi. Meksikon rajalle tuskin nousee muuria eikä terveydenhuoltoonkaan tule muutoksia. Talouspakotteiden asettaminenkin vaikeutuu,  kuten myös amerikkalaisen talouden nurkkakuntaistuminen.

Tässä tilanteessa Suomen kannalta merkittävin kysymys on se, kuinka käy Yhdysvaltain nopean talouskasvun. Seisahtuuko se poliittisen pysähtyneisyyden myötä, vai vieläkö maailman talousveturi jaksaa.

Toinen suuri ja meille erityisen tärkeä kysymys on Yhdysvaltain Venäjä-suhteet. Jatkuvatko Ukrainan kriisistä alkaneet ja meidän talouttamme kurittaneet talouspakotteet, vai aukeaako meidänkin vientimme jälleen täysimääräisenä Putinin valtakuntaan? 

Vanhan sanonnan mukaan ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen. Tässä tilanteessa ei juuri nyt olekaan mahdollista ennakoida tulevaisuutta, mutta uskoisin että USA ja sen vaikutus muuhun maailmaan on kovin erilainen seuraavien kahden vuoden aikana kuin mitä se on ollut Trumpin presidentiksi nousun jälkeen. Mutta minkälainen - se jää nähtäväksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
USA:ssa presidentti joutui sensuurin kynsiin
Media seuraa tarkoin muutaman tuhannen elintasopakolaisen marssia kohti pohjoista
Donald Trumpista Suomen puolustusvoimien hankintoihin ja Euroopan puolustus

7 kommenttia:

 1. Vaikutelma, joka annetaan on, että demokraatit tulevat edustajainhuoneessa vastustamaan nyt kaikkia Trumpin ajamia hankkeita, olivatpa ne kannatettavia tai ei - vain sen takia, että Trump niitä esittää. Kummallinen tapa tehdä politiikkaa ja hoitaa maan asioita.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaavanlaista ilmiötä on havaittavissa meillä muiden nykyisten eduskuntapuoluleiden suhtautumisessa persuihin. Ruotsissa sama näkyy asenteessa ruotsindemokraatteihin
   ja Saksassa AfD-puolueeseen.

   Poista
 2. Trump: Build that wall!!

  Reagan: Tear down that wall!!

  Pink Floyd: Just another brick in the wall.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti uusi edustajainhuone ei alenna itseään tarkastuslautakunnan rooliin. Hesarille onnittelut demokraattien puolivoitosta.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. No ainakaan Trumpin välivaaleissa antama lupaus uudesta 10 %:n veronalennuksesta keskiluokalle ei enää tule mitään. Mutta luulen, että Trump ehti jo kirittää talouden kieroksille, jotka hyrräävät seuraaviin vaaleihin asti. Muurinrakentamisesta tulee vielä seuraavienkin vaalien täky.

  VastaaPoista
 6. Ennusmerkit eivät lupaa ainakaan parempia aikoja. Lamaa pukkaa, ostopäällikköindeksi Saksassa laskenut 16,7:stä 6,5:een. Velattomien on helppo hymyillä oli maailman talous ja politiikka minkälainen tahansa,heh

  Setarkos

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!