keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Välikädessä

Havukka-ahon ajattelija eli Konsta Pylkkänen pohti aikanaan välikäsien olemusta todeten sellaiset varsin näppäriksi. Niiden avulla saattoi esimerkiksi hiihtää samalla kun varsinaiset kädet kutoivat sukkaa.

Valitettavasti Suomi on nyttemmin joutunut hiukan toisenlaiseen ja vieläpä kiusalliseen välikäteen, koska Venäjä on mitä ilmeisimmin harrastanut Naton harjoituksen häirintää siten, että se on ulottunut myös Suomen Lappiin. Asiaan ovat ottaneet varovaisesti kantaa myös maamme presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä. Presidentin mukaan tapaus tullaan selvittämään.

Nyt vastaan tulleessa tilanteessa olisi helppo sanoa, että Venäjä on pantava suoraselkäisesti täyteen vastuuseen tapahtuneesta. Tai yhtä vaivatonta olisi vaatia johtoamme suomettuneesti lakaisemaan asia mahdollisimman tarkoin maton alle, koska kissan nostamisesta pöydälle on luultavasti pelkkää haittaa suuren naapurin kainalossa elävälle Suomelle.

Nähtäväksi jää, kuinka maamme poliittinen johto ratkaisee asian - itse en ala heitä siinä neuvomaan. Sen sijaan totean sen, että kaikkien suomalaisten olisi hyvä panna tapahtunut merkille ja ymmärtää miten turvattomassa asemassa me todellisuudessa olemme. Sekä oivaltaa, että meidän on kaikissa tilanteissa pidettävä huoli omasta valmiudestamme kohdata naapurin uhkailut, kiusanteot ja kokeilut - olivat ne sitten suoria sotilaallisia loukkauksia, kyberhyökkäyksiä tai mitä tahansa muita oman toimintakykymme häirintäyrityksiä.

Vanhan sanonnan mukaan ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi. Se tarkoittaa, että venäläiset ovat sellaisia kuin ovat, halusimme tai emme, mutta heidän kanssaan on kuitenkin aina pärjättävä, koska kansallisen valppauden menettämisestä saattaisi seurata koko kansakuntaa kohtaava katastrofi. Sen ovat näyttäneet paitsi oma historiamme isovihoineen ja talvisotineen, niin erityisesti Georgian ja  Ukrainan kohtalot.

Erityisen tärkeää Suomen tapauksessa on kansallinen yhtenäisyys - eli seisominen yhtenä miehenä ja naisena oman itsenäisyytemme puolesta. Ulkopolitiikan linjasta voidaan kyllä keskustella kipakastikin normaalioloissa ja valita päättäjät muilla kuin Venäjä-perusteilla, mutta valittua linjaa - ja päättäjiä - tulee tukea yksituumaisesti jokaisessa kriisitilanteessa, ettei vanhalle vihulaiselle synny mahdollisuutta tai edes kiusausta iskeä railoa kansakuntaa sisään.

Tilanteen lauettua on sitten tärkeää tarkastella valitun toimintatavan onnistuneisuus faktapohjaisesti ja tarvittaessa tehtävä korjausliike ennen seuraavaa kriisitilannetta. Näin valmiutemme suuren itäisen naapurin suhteen säilyy ja paranee kriisi kriisiltä.

Viimeisten reilun 70 vuoden aikana Suomi on ollut tämän tyylilajin mestari. Olkoon se sitä myös jatkossa - eli joustava, taitava ja merkityksettömissä asioissa ehkä myös taipuisa, mutta viime kädessä periksi antamaton, kova, ennakoiva ja asiansa tarvittaessa kristallinkirkkaaksi tekevä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Maailmanparantaminen johti kiristykseen
Venäjä-dilemma
Pienen ei kannata leikkiä turvallisuudella

31 kommenttia:

 1. Mitä vouhkinaa tuo on? Persianlahden sodan aikana jenkit häiritsivät aivan massiivisesti GPS-signaalia, joten aivan turha ulista, jos joku muukin sitä tekee. Rupeaa suoraan sanottuna vituttamaan se kaksinaismoralismi, jolla Usaa ja Venäjää kohdellaan. Samat tyypit, jotka hurraavat turpa vaahdossa, kun jenkit listivät vihollisiksiin julistamia toisella puolen maapalloa törkeästi loukaten toisen valtion suvereniteettiä, huutavat suu rabiesvaahdossa "ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi", jos Venäjä likvidoi petturiloikkarin. Uskomatonta hurskastelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurvalloilla on suurvallan logiikka: eivät ne kunnioita ketään, mikäli niiden omat edut sitä vaativat. Näin tapahtuu siitä riippumatta tuomitseeko joku niiden tekemiset tai on tuomitsematta.

   Tämän blogimerkinnän osalta on syytä huomata, että Suomen osalta USA:n tekemisillä on maantieteellisistä syistä huomattavasti vähemmän merkitystä kuin Venäjän. Eikä kirjoitus myöskään käsitellyt varsinaisesti Venäjän tekemisiä vaan sitä miten suomalaisten tulisi suhtautua suurvaltanaapuriinsa.

   Poista
 2. En nielisi aivan kritiikittömästi selityksiä häirinnän alkuperästä näin läntisen infosodan aikakaudella. Varsinkin kun edeltä ilmoittamaton tarkoituksellinen alueellinen GPS-häirintä usein kuuluu ihan harjoituksen ohjelmaan.

  Asiaa voi halutessaan tutkiskella vaikkapa julkista lentojen historiadataa käyttävän FlightRadarin avulla. Ilmaisella kokeilujaksolla sieltä voi seurailla väitettynä tapahtuma-aikana vaikkapa SAS:n SK4472 Oslo-Kirkkoniemi reittejä ja logattua GPS-korkeutta, joka siis näyttää väärin mitattuun verrattuna jos häirintää on. Häiriöita vaikuttaa olleen lähinnä kaikkein kauimpana väitetystä häirinnän lähteestä. Juurikin harjoitusalueella, jossa lähetinkin todennäköisesti on sijainnut. Lisäksi koneiden reittiä on muutettu kauemmas harjoitusalueelta jo ennen annettua NOTAM-ilmoitusta.

  Jos taas kiinnostus ei kanna jutun omatoimiseen tutkintaan saakka niin pelkästään se, että asiaa nostetaan monta päivää YLE:n ja Sanoma Oy:n medioissa pääuutiseksi, meille vakuutetaan Hanna Smithin sekä Mika Aaltolan voimin että kyllä se nyt näin on kiistatta mitä sanotaan, eikä puolustusvoimat suostu kommentoimaan asiaa pitäisi nostaa lippu korkealle salkoon akuutin infovaikuttamisen merkiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin puoli. Aika typerää olisi kuvitella, ettei infovaikuttamista osattaisi muuallakin kuin Pahan Valtakunnassa.

   Poista
  2. Kuten kirjoituksessani totesin, sanoi presidentti Niinistö, että tapaus tutkitaan. Ja hyvä niin.

   Poista
  3. Kirjoitus oli hyvä ja asiallisen pohdiskeleva, ei siinä mitään. Maantieteelle ei oikein voi mitään, joten sen realiteetin kanssa on vain tultava toimeen. Ja kohtuudella on tultukin, noin loppujen lopuksi. Hyvä on toki muistaa tuokin periaate, että ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan.

   Poista
 3. Mistä näitä ryssämielisiä oikein sikiää? Jossain se Ylekin välillä on oikeassa. Ryssä jatkaa ryssäilyä vuosisadasta toiseen ja pieni suomi saa olla sen kanssa varpasillaan. Helvetin paskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomella on kiistämättä käynyt huono tuuri kun se on päätynyt Venäjän naapuriksi. Sille ei kuitenkaan enää voi mitään, joten tilanne täytyy vain pitää hallinnassa toimimalla fiksusti ja yhteistuumin. Edellä venäjämielisesti kommentoineet lienevät mielipiteineen suomalaisten joukossa kuitenkin vain pienenä vähemmistönä. Mutta sananvapaus toki kuuluu heillekin.

   Poista
 4. "Erityisen tärkeää Suomen tapauksessa on kansallinen yhtenäisyys - eli seisominen yhtenä miehenä ja naisena oman itsenäisyytemme puolesta."

  Punaliberalli punaporvari-hallituksemme on jo tehokkaasti rikkonut tuota kansallista yhtenäisyyttä pitämällä rajat auki VALEPAKOLAIS-invaasiolle Brysselin ohjeistuksen mukaisesti:

  "Commission: EU Too White, Mass Third World Migration Must Be the New Norm",
  https://www.breitbart.com/europe/2017/12/18/eu-white-mass-migration-norm/

  ja koettamalla tukahduttaa kansalaisten oikeutetusti esittämän kritiikin DDR:n Stasi-menetelmiä soveltaen. Tämä ei ole ITSENÄISELLE valtiolle sen enempää kuin demokratiallekaan ominaista politiikkaa.

  Arkadianmäelle hankkiutunut rottalauma tuhosi lopullisesti Suomen itsenäisyyden hyväksymällä Lissabonin sopimuksen - liitteineen n. 3000-sivuisen pumaskan LAINKAAN EDES PEREHTYMÄTTÄ SIIHEN.
  Ks. myös britti-patriootti David Noakes: "Expose the EU dictatorship and its police state", https://eutruth.org.uk/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, painovirhe: "Punaliberalli" piti olla "Punaliberaali".

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 5. Hurja ajatusketju tuossa kommentissa: "jenkit häiritsivät aivan massiivisesti GPS-signaalia, joten aivan turha ulista, jos joku muukin sitä tekee."

  Siis jos "jenkit", jotka tarjoavat erästä signaalia ilmaiseksi, eivät sitä aina tarjoakaan, niin yhtä lailla muut saavat häiritä sitä signaalia.

  Että jos mun ilmaiseksi ylläpitämäni tornikello on joskus poissa käytöstä, niin totta maar mun naapurikin saa käydä vääntämässä siitä viisarit solmuun, turha siitä on ulista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos minä annan sinulle vaikka radion lahjaksi, niin eikö se ole lahjoittamisen jälkeen sinun omaisuuttasi? Ja jenkkien elektroninen häirintä oli niin rajua, että se vaikutti eteläisessä Euroopassa tv-signaaleihinkin.

   Poista
 6. Ryssä voisi lopettaa sen turhanpäiväisen pullistelun ja alkaa kehittämään läntisen maailman kanssa vertailukelpoista yhteiskuntaa ihmisoikeuksineen ja vapauksineen ilman korruptiota ja isoveljeä. Kukaan ei ole sinne hyökkäämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiina, anyone? Maailmanpolitiikkakin kun on koko ajan vähenevässä määrin valkoisen miehen laji. Kiina on rakentanut jo aikamoisen imperiumin, mutta jostain syystä siihen kiinnitetään edelleenkin yllättävän vähän huomiota. No, 2030-lukua odotellessa...

   Poista
  2. Kiinakin on vielä kehitysmaa, mutta ehkä toivoa on kuitenkin jossain kaukana tulevaisuudessa. Valkoinen mies on järsimässä omia käsiään irti eikä ryssässä taas ole tulevaisuutta. USAssa 50 vuoden päästä valkoinen mies on vähemmistössä - katsotaan mitä tapahtuu siitä eteenpäin jos ollaan vielä elossa.

   Poista
  3. Joo, vaikka ei rotuteoreetikko olisikaan, niin tulee olemaan mielenkiintoista (vaikkakaan ei kovin miellyttävää) nähdä, miten Usalle sitten käy, jos (kun) valkoinen mies jää siellä vähemmistöön. Se kun on kuitenkin kaikitenkin ollut valkoisen miehen hallitsema maa aina tähäksi saakka, hyvässä ja huonossa. Tuosta Kiinasta sanoisin ainakin, että ei kannattaisi pistää sen suhteen päätä pensaaseen, sen verran älykästä, ovelaa ja aikaansaapa sakkia siellä kumminkin asustaa. Ja olihan myös NL monella tapaa kehitysmaa, mutta niinpä vain oli voittamassa toista maailmansotaa (ei tosin ilman ns. kapitalistien mittavaa apua, mutta kumminkin) ja kohosi sen myötä euraasialaiseksi mahtitekijäksi useamman vuosikymmenen ajaksi. No, silmä viisain ei näe vastaisiin, paljon toisin kuin arvellaan tapahtuu.

   Poista
  4. Venäjä ei ole koskaan ollut todellinen demmokratia eikä sen talous ole edes Neuvostoliiton aikana pystynyt tosissaan haastamaan länttä. Kiina näyttäisi juuri nyt yrittävän jälkimmäistä, vaikka ensimmäisestä ei näy merkkiäkään. Aika näyttää kuinka niiden käy.

   Yhdysvaltojen kohtaloa väestöllisen muutoksen seurauksena olen minäkin miettinyt usein. Minun elinaikani se pysynee kuitenkin vauraana valtiona ja todennäköisesti myös maailman mahtavimpana sotilasmahtina, vaikka Kiina tulleekin haastamaan sen.

   Poista
  5. Kyllä se vain niin on, että Usan:n "lähetysuskovaisten" (=jenkkejä, jotka uskovat Manifest destinyyn eli jenkkien oikeuteen ja suoranaiseen velvollisuuteen muokata maailmaa amerikkalaisille edulliseksi) ulkopolitiikassa yksi peruslinja on ollut Venäjän suurimittainen saartaminen. Juuri sen takia jenkit ovat olleet niin aktiivisia mm. Ukrainassa.

   Vrt.: Miten mahtaisi Usa reagoida, jos Meksikoon nousisi valtaan sille vihamielinen hallinto ja maassa olisi Venäjän sotilastukikohtia? Oletko kuullut Monroe-opista?

   Poista
  6. "Minun elinaikani se pysynee kuitenkin vauraana valtiona ja todennäköisesti myös maailman mahtavimpana sotilasmahtina, vaikka Kiina tulleekin haastamaan sen."

   Kaiketikin noin, ainakin suuressa mittakaavassa. Tosin, eikös siitäkin ole jotakin juttua ollut, että siellä esim. valkoisen väestön elinajanodote on jo kääntynyt laskuun? Aika ennenkokematonta ns. kehittyneiden yhteiskuntien sosiaalihistoriassa, jos asia on tosiaan näin. Ja ainakin tuo huimausaineongelma on kyllä saavuttanut jo karmivat mittasuhteet, vaikka nyt ottaisi median harjoittaman tietyn alarmisminkin tuossa huomioon. Melko jännäksi on meininki mennyt kaikkinensa, sano.

   https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005328726.html

   Poista
  7. "Vrt.: Miten mahtaisi Usa reagoida, jos Meksikoon nousisi valtaan sille vihamielinen hallinto ja maassa olisi Venäjän sotilastukikohtia? Oletko kuullut Monroe-opista?"

   No itse asiassa, eräänlainen historiallinen ennakkotapaus hieman tuonkaltaisesta mahdollisuudesta on olemassakin:

   https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Zimmermann-sähke

   Ja samantapaista asetelmaa voidaan nähdä myös Kuuban kriisissä:

   https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kuuban_ohjuskriisi

   Poista
  8. Yhdysvallat ei siedä vihamielisyyttä rajoillaan sen enempää kuin Venäjäkään. Kuten todettu, suurvallalla on suurvallan logiikka.

   Poista
  9. Niinpä. Ainakin tämän asian osalta voitaneen todeta, ettei ole olemassa Hyviä™ tai pahoja suurvaltoja, on vain suurvaltoja (tai ainakin itseään sellaisina pitäviä), kuten jo Paasikivellä oli tapanaan tuumata.

   -J.Edgar-

   Poista
 7. Venäjä kokeili uutta järjestelmäänsä joka on sijoitettu Alakurttiin. Normaaliin tapaansa alkoi lässyttämään erilaisia "totuuksia" selitykseksi. Ihan normaalia ryssän touhua, eihän he myöskään pudottaneet matkustajalentokonetta Ukrainassa eivätkä varsinkaan taistele kapinallisten tukena sen maaperällä.
  Jos jokin lentohärveli olisi häirinnän seurauksena tullut tonttiin niin ihan samat paskavalheet olisivat taas kuultu kuin ennenkin.
  Meillä on naapurina roistovaltio johtajanaan mafioso sellaisena se tulee pysymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joppos123, kannattaisi ehkä laajentaa historiallista perspektiiviä. Aloitetaan vuodesta 1776 ja verrataan kahta kaltiota. Toinen niistä on kansanmurhan avulla laajentunut kyseisen vuoden jälkeen väkivaltaisesti yli kymmenkertaiseksi. Kyseinen valtio on myös käyttänyt niin biologisia, kemiallisia kuin ydinaseitakin. Siviilejä kyseinen valtio on tappanut miljoonia. Kysymys: Mikä on ko. valtion nimi?

   Poista
  2. Suomessa harva ihminen oikeasti on niin tyhmä, että nielee ryssän propagandaa.
   Jos ryssä haluaa, että siihen suhtaudutaan paremmin niin sen kannattaa muuttaa asennettaan monessa asiassa.

   Poista
  3. Mitä "ryssän propagandalla" on sen tosiasian kanssa tekemistä, että Yhdysvaltojen rikosrekisteri on todella pitkä. 2. ms:ssa Usa:n asevoimat tappoivat presidentti Herbert Hooverin arvion mukaan n. 600 000 siviiliä eli enemmän kuin Neukkula vastaavana jaksona. Pelkästään 1900-luvulla jenkkien sotatoimien seurauksena on kuollut hyvinkin 3 miljoonaa siviiliä. Siis enemmän kuin Hitlerin Saksan asevoimien siviilituhot.

   Ja ilman intiaanien kansanmurhaa nyky-Usaa ei olisi edes olemassa.

   Poista
  4. Tuskinpa ainoakaan tunnetun historian aikana suurvallaksi kohoamaan onnistunut valtakunta on sitä asemaa saavuttanut ilman häikälemättömien keinojen käyttöä asiansa edistämiseksi. Vai lieneekö tällaisesta esimerkkiä?

   Tai no joo, onhan esim. Ruotsi Moraalinen Suurvalta™... ;)

   Poista
  5. Mitä sitten? Oleellista on se, että jos yhdelle suurvallalle on sallittu nousu asemaansa voimapolitiikalla, on siihen oltava oikeus kaikilla. Kaikilla tai ei kellään.

   Poista
  6. Mikä on sallittua Jupiterille, ei ole sallittua härälle, tiesivät jo wanhat roomalaiset asiasta todeta...

   Poista
 8. On ihan oikein että länsimaat saavat harjoitella tällaisen häirinnän varalta. Voi tulla tosipaikkakin.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!