lauantai 27. lokakuuta 2018

Tappaako pelin politiikka suomen kielen?

Olen antanut yliopistossa opetusta sekä suomen että englannin kielellä. Jälkimmäiseen on johtanut vaatimus yliopistojen kansainvälistymisestä.

Se on ymmärrettävästi mahdollista vain puhumalla kieltä, jota muualta tulleet ihmiset ymmärtävät - ellemme tee niin, ei meillä ole myöskään kansainvälisiä opiskelijoita. Tai ellemme sallisi englanninkielistä opetusta, ei meillä olisi myöskään kansainvälisiä vierailevia tutkijaopettajia.

En tässä ota kantaa siihen, onko englanninkielisen opetuksen järjestäminen vähäinen vai kova hinta yliopistojen kansainvälistymisestä. Meille tutkijaopettajille se ei kuitenkaan ole kovin suuri loikka, sillä kirjoitanhan tutkimusteni tuloksetkin aina englanniksi, koska vain siten ne saavat kansainvälistä näkyvyyttä ja vaikuttavat eniten ihmiskunnan tieteelliseen maailmankuvaan, jonka varaan hyvinvointimme positiivinen kehitys on perustunut viimeisten satojen vuosien aikana.

Hyvä kehitys ei olisi ollut mahdollista - ei ainakaan näin nopeasti - mikäli kaikki maailman tutkijat olisivat pitäytyneet omassa kielessään. Sellainen johtaa vain tiedonvälityksen hidastumiseen ja turhaan työhön. Minulla on jopa omakohtainen esimerkki tapauksesta, jossa luulimme oppilaideni kanssa löytäneemme jotain uutta, mutta myöhemmin ilmeni, että sama asia oli jo julkaistu meiltä pimennossa - ranskaksi, kuinkas muutenkaan.

Asia nousi mieleeni kun luin tänään suomen kielen lautakunnan ilmaisseen huolensa suomen ja ruotsin kielten asemasta maassamme. Omalta osaltani olen pyrkinyt popularisoimaan oman alani tiedettä äidinkielelläni ja keksinyt myös suomenkielisiä nimiä tutkimuskohteilleni, mikäli niillä ei ole sellaisia ollut. Samoin olen omalla alallani kohtuullisen paljon kantaa ottava tutkija - mikä on asioihin vaikuttamisen lisäksi myös yksi keino edistää suomen kielen käyttöä tieteellisessä viitekehyksessä. Julkinen kirjoitteluni ei siis rajaudu pelkästään tähän blogiin.

Mutta itse asiaan. Minä jaan suomen kielen lautakunnan kanssa huolen äidinkieleni tulevaisuudesta. On tärkeää, että siitä pidetään huolta, koska se muodostaa yhdessä ruotsin ja saamen kanssa yhden kansakuntamme keskeisistä omaleimaisista piirteistä, jonka varaan rakentuu myös meitä yhdistävä suomalainen identiteetti. Se taas on äärimmäisen tärkeää siksi, että ilman yhteistä identiteettiä - eli tunnetta suomalaisuudesta - ei meillä ole myöskään luottamusyhteiskuntaa.

Siksi on hyvä, että ministeri Sampo Terho (sin) ilmoitti hallituksen ottavan asian käsittelyyn. Toivottavasti myös muut hallituspuolueet ottavat äidinkiel(t)emme asian vastaan yhtä innostuneesti.

Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Tai ainakin itseäni puistatti, kun luin toimittaja Hanna Mahlamäen kommentin, jossa tämä epäili kielemme joutuneen heitteille muiden poliitikkojen perussuomalaispelon takia.

Toivottavasti Mahlamäki on väärässä, eikä meillä Suomessa pelin politiikka aja hallituksessa ja eduskunnassa asioiden hoitamisen edelle, vaan päätöksenteko kulkee asialinjalla niin kielikysymyksissä, ilmastoasioissa kuin maahanmuutossakin. Tuosta viimeisestä on tässä hyvä todeta, ettei esille ajoittain noussut vaatimus kielitaidosta lipsumisesta työmarkkinoilla ole yhteensopiva kansallisten kieltemme vahvan kotimaisen aseman kanssa - eikä siten myöskään tue luottamusyhteiskuntaa.

Eikä maahanmuuttajille saa myöskään antaa sellaista käsitystä, ettei kielitaito olisi tärkeää. Päinvastoin, meidän tulee vaatia heitä omaksumaan uuden kotimaansa kieli nopeasti ja perusteellisesti.

Sama koskee tietenkin myös kulttuuria, jonka omaksumisen myötä pitäisi olla itsestään selvää, että suomalaisuuden kanssa ristiriidassa olevat vanhan kulttuurin merkit naisten ympärileikkauksista ja kasvot peittävistä hunnuista aina miesten kunniakäsityksiin poistuvat ja tuomitaan erityisen jyrkästi nimenomaan maahanmuuttajien omassa piirissä. Näin hekin voivat ajan myötä päästä osalliseksi suomalaisesta luottamusyhteiskunnasta, eivätkä sen sijaan vaaranna sen olemassaoloa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kotouttamisen haaveet
Kielirasismia Pohjoismaiden neuvostossa
Suomalaisten asenteet maahanmuuttoon ovat kohdallaan

14 kommenttia:

 1. Pahasti pelkään että persujen pelko ajaa kaikkien järkiperusteiden ohi etenkin Kokoomuksen, Kepun, RKP:n Vihreitten, SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajien kohdalla. Oikeastaan nuo 6 puoluetta kannattaisi mainita aina yhdessä, ehkä nimellä Valtapuolue; niin usein ne ajavat samaa aasiaa samoin perustein.

  Erityisesti jos Perussuomalaiset ilmaisevat kannattavansa jotakin asiaa, Valtapuolueen voi jo etukäteen arvata vastustavan sitä.

  VastaaPoista
 2. Persujen kannattasi alkaa kannattaa sitten holtitonta maahanmuuttoa jne .. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on 1 poikkeus joka vahvistaa säännön. :D

   Poista
 3. Sen verran sanoisin, että ainakin suomalaisessa oppilaitoksessa opiskelevien äidinkieleltään suomenkielisten opinnäytetyöt/väitöskirjat pitäisi aina vaatia tehtäväksi suomeksi, muuten paukkuisi hylättyä. Kääntäköön kukin tekijä enkuksi, jos haluaa.

  Englannin ylivaltaa vastaan taisteleminen vaatii jokapäiväisiä tekoja ja ikuista valppautta.

  Ja em. kommentit esitän henkilönä, joka ei osaa kunnolla muita vieraita kieliä kuin englantia. Esimerkiksi itselleni saksa olisi äärettömästi tärkeämpi kieli kuin ruotsi. Joten en näe mitään järkeä Suomessa panostaa ruotsiin koska ruotsin oikea suojelija on Ruotsi.

  VastaaPoista
 4. En ymmärrä, miten tiede on niin maantieteellisesti sidottua, että joitakin erikoisaloja pitää ehdottomasti harjoittaa Suomessa. Ihmiskunnan kannalta on se ja sama, missä syntyy hyviä tieteellisiä oivalluksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin yliopistohan taisi lopettaa Japanin kielen opetuksen ja vaihtoi tilalle Somalin kielen.

   Kyllä minustakin Somalin kielen paras opiskelupaikka on Somalia. :D

   Poista
  2. Mielestäni Suomen kannattaa harjoittaa tiedettä kolmesta + yhdestä syystä. Ensinnäkin vain tieteen tekijä on niin ajan tasalla alansa kehityksestä, että pystyy antamaan laadukasta korkeinta opetusta. Toiseksi tieteen sovelluksia ajatellen etulyöntiasemassa on aina se, joka tai jonka lähipiiri on perusoivallukset tehnyt. Ja kolmanneksi tutkimusryhmissä koulutetaan ne lisensiaatit ja tohtorit, jotka tulevaisuudessa vastaavat yhä enemmän yritysten tuotekehityksestä.

   Sen plussan laittaisin siihen, että kyllä tiede on osa kulttuuria siinä missä maatalous, urheilu tai taiteetkin. Eli tiede kuuluu olennaisena osana sivistysmaiden olemukseen.

   Poista
 5. "Helsingin yliopistohan taisi lopettaa Japanin kielen opetuksen ja vaihtoi tilalle Somalin kielen."

  Jos tuo pitää paikkansa, niin oliko se viherkommunistien aikaansaannos?

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 10-tyttö Sanni G-L siellä taustalla vaikuttaa?

   Muistelen että perustelivat sillä, että Somalin kielen & kulttuurin opetukselle on enemmän tarvetta kuin Japanin kielen & kulttuurin opetukselle.

   http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217152-nain-hallitus-luo-rasisteja-japani-ulos-somali-sisaan

   Poista
  2. 10-tyttö Sanni G-L edustaa nykyisen KANSATTOMAN Kokoomuksen kärkikaartia. Kannattaa muistaa Juha Ahvion antama kuvaus tästä perinteisistä arvoistaan luopuneesta ARVOTTOMASTA, vailla omaatuntoa olevien psykopaatti-kansanpetturien johtamasta suomentuho-puolueesta:

   ”Näyttää siltä, että perinteisesti kokoomuksen aatemaailman yhteenvetona käytetyn koti, uskonto ja isänmaa -kolmikannan kaikki elementit ovat nykyisen punavihreän ja Open Borders -internationalistisen ja HLBTIQ- ja velkaelvytyskokoomuksen pahimpia inhokkeja ja kauhistelun esineitä. Pidetään mielessä sekin, että kansallisen kokoomuksen puheenjohtaja Orpo julisti viime vuonna Suomen kansallisvaltiollisen itsenäisyyden satavuotisuutta juhlistaneessa veteraanijuhlassa, että kansallismielisyydestä ei ole koskaan seurannut mitään hyvää.

   Jos vertailukohdaksi otetaan 1950–1970-lukujen kokoomuspuolue ja sen silloiset merkittävät ja aidosti konservatiiviset päivänpoliittiset vaikuttajat, näyttäytyy nykykokoomus johtavine vasemmistoliberaaleine kellokkaineen erittäin rappeutuneelta ja kulttuurimarxilaisen eetoksen läpitunkemalta. Nykykokoomuksen virallisten kannanottojen perusteella voidaan todeta, että niiden mukaan arvioituna takavuosikymmenien kansalliskonservatiivinen ja isänmaalliskristillinen kokoomuspuolue ja sen selkärankaiset edustajat kuten esimerkiksi Olavi Lähteenmäki, Margit Borg-Sundman, Tuure Junnila ja Pentti Mäki-Hakola näyttäytyvät lähinnä nykykokoomuslaisen sekulaarin humanistisen globalismin ja rajattoman raha ja yksilön mielihyvä ratkaisee -eetoksen arkkivihollisina, jollaisista nykykokoomusjohtajien mukaan koko maailma mitä ilmeisimminkin täytyy – mieluiten ”vapaakaupan” varjolla pystytetyn jonkinlaisen maailmanhallituksen voimakeinoin – vapauttaa pikimmiten.” – http://oikeamedia.com/o1-69712

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  3. 10-tyttö Sanni G-L:n puoluetoveri A.Stubb sanoi somalien miehittämässa Helsingin Itäkeskuksessa elokuussa 2015 näin:

   ”Itäkeskukseen kun menee, se on kuin Somalia. Se on hieno paikka””,
   https://mvlehti.net/2015/08/29/stubb-itakeskukseen-kun-menee-se-on-kuin-somalia-se-on-hieno-paikka/

   (Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kävi yhdessä sisäministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa tutustumassa turvapaikanhakijoiden tilanteeseen Punavuoren vastaanottokeskuksessa Helsingissä elokuussa 2015.)

   *

   Mikä onkaan tulevaisuuden KANSATON-ARVOTON Kokoomus? "Pirkanmaan kokoomusnuorten Valtteri Koivunen uhittelee tuoreessa Twitterissä sylkäisevänsä jokaisen Lotta-patsaan päälle, joka hänen eteensä sattuu.", https://www.suomenuutiset.fi/kokoomusnuoren-twiitit-herjaavat-lottia-immonen-yksiselitteisesti-halveksittavaa/

   Kuinkahan suuri on seuraavissa eduskuntavaaleissa niiden hyödyllisten idioottien määrä, jotka vielä antavat äänensä nykyiselle kansattomalle-arvottomalle Kokoomukselle, vaikka kuvittelevat äänestävänsä entistä 'koti-, uskonto- ja isänmaa'-puoluetta?

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 6. Somalin kulttuurin ja kielen opetusryhmään on varmasti kaamea tunku. Annas kun arvaan, siellä istuu muuta hyvesingnallia lähettävä nuori Suomalainen nainen, ei ketään muuta.
  Proffa kun on tiedemies niin voi ottaa kantaa seuraavaan.
  Vihreiden vt puheenjohtaja on köyhyystutkija. Aikuisten oikeasti, miten helvetissä tuostakin voidaan tehdä tiedettä?
  Eikös tuo ole pseudotiedettä pahimmallaan?
  Kaikkia sitä leipä ja vero eurot elättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavassa Jukka Hankamäen artikkelissa ainakin sivutaan vastausta tuohon kysymykseen:

   "Miten pilataan Suomen yliopisto- ja korkeakoulujärjestelmä?",
   http://jukkahankamaki.blogspot.com/2018/10/miten-pilataan-suomen.html

   Kalergi-suunnitelma

   Poista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!