tiistai 30. lokakuuta 2018

Saksa on nyt muutoksen kynnyksellä

Suomessa eletään edelleen aikaa, jossa kehitysmaiden väestöräjähdyksen todellinen luonne yritetään lakaista maton alle niin politiikassa kuin mediassakin. Saksassa taas maan pitkäaikainen äiti ilmoitti luopuvansa ensin puolueensa puheenjohtajuudesta ja myöhemmin koko valtakunnanpolitiikasta.

Merkelin alamäelle voidaan nähdä ainakin kaksi eri syytä. Niistä yksi lienee ilmastonmuutos, jonka pelossa yhä useampi äänestäjä on siirtynyt kannattamaan Vihreitä. Vaikka nämä epäilemättä ovatkin saaneet suurimman osan uusista kannattajistaan CDU/CSU:n tapaan syöksykierteessä olevilta demareilta, on liikettä ollut myös Kristillisdemokraattien suunnasta.

Toinen on Merkelin maahanmuuttopolitiikka, joka salli vuonna 2015 kehitysmaalaisten ryntäyksen saksalaisten riesaksi. Heidän suhteensa tulpan avasivat Kölnin tapahtumat uutena vuotena 2016. Sen jälkeen Saksassa edes media ei ole voinut vaieta ongelmista, ja se näkyy myös uutena poliittisena voimana eli Vaihtoehto Saksalle puolueena, AfD:nä.

Tarkalleen ottaen molemmat ongelmat juontavat tietenkin yhteen ja samaan lähteeseen. Se on kehitysmaiden hallitsematon väestönkasvu, joka johtaa rajuihin maankäytön muutoksiin ja siten hiilinielujen nopeaan katoamiseen sekä toimii työntövoimana kansainvaellukselle kohti kehittyneitä maita - pahentaen samalla myös luonnonvarojen ylikäyttöä ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Saksa on siis juuri nyt astumassa uuteen aikaan. Yhtenä sen rakentajana saatetaan nähdä maahanmuuttokriittinen AfD. Tässä tilanteessa jää nähtäväksi seuraako maa Suomessa käytettyä tapaa, jossa korkean kannatuksen kansan parissa saaneet puolueet otetaan mukaan hallitukseen vai Ruotsissa umpikujaan johtanutta äärisuvaitsematonta politiikkaa, jossa uudet poliittiset virtauksen pyritään sulkemaan hallitusvastuun ulkopuolelle.

Kävi niin tai näin, Saksan poliittisen suunnan muutokset eivät voi olla näkymättä myös Suomessa. Jos kaikki menee oikein hyvin, siirrytään poliittisessa toiminnassa ja keskustelussa askel kohti rehellisyyttä ja avoimuutta ja sitä kautta löydetään ratkaisuja myös aikamme ongelmiin. Jos taas huonosti, ummehtuu eurooppalainen ilmapiiri entisestään aina sinne asti, että paine kattilassa kohoaa liian suureksi ja lopulta räjähtää arvaamattomin seurauksin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vihreitä saksanmaalla ja täällä Pohjantähden alla
Sipilä ja Merkel ovat kaivaneet itselleen yhteistä kuoppaa - Orpokin haluaa sinne
Media vaikenee Saksan Kölnin uudenvuodenaatosta

5 kommenttia:

 1. Toteamuksena viimeiseen kappaleeseen: pahaa pelkään, että ideologiansa sumentamana ja paikalleen naulaamana Eurooppa tulee räjähtämään.Tietenkin toivon olevani väärässä...

  Tänään televisiossa surtiin selkärankaisten vähenemistä ja vaadittiin sitä ja tätä kulutustottumusten muuttamiseksi. Juuri sanallakaan ei taidettu viitata hallitsemattomaan väestönkasvuun juuri siellä, missä luonto on haavoittuvaisimmillaan.

  VastaaPoista
 2. Holtittoman väestönkasvun seurauksia?

  "WWF varoittaa: Eläinten määrä on romahtanut hälyttävästi – tällä vauhdilla monista lajeista kohta enää rippeet jäljellä"
  Ihminen riistää muiden elinmahdollisuudet. Suomessa linnuista yli kolmannes on uhanalaisia.

  Tiistaina julkistetun WWF:n Living Planet –indeksin mukaan vuosina 1970–2014 maailman selkärankaisten eläinten määrä on vähentynyt jo 60 prosenttia.
  Suurinta kato on WWF:n mukaan tänä aikana ollut Etelä- ja Keski-Amerikassa, missä selkärankaisista eläimistä on jäljellä enää reilu kymmenesosa.

  https://yle.fi/uutiset/3-10479160
  ------------------------------

  "Indonesia yrittää pysäyttää valtameren jättimuurilla, sillä Jakartan kaupunki vajoaa jo 25 senttiä vuodessa – ja se johtuu vesivarkaista"
  Indonesian pääkaupunki uppoaa samalla kun merenpinta nousee. Osa kymmenen miljoonan asukkaan Jakartasta on vaarassa jäädä veden alle jo lähivuosina.

  Uppoamisen suurimpana syynä ovat pohjavesivarkaudet. Vettä viedään luvatta, koska Jakartassa on tulvakriisin ohella vesikriisi, tutkija selittää.

  – Vesijohtovettä riittää vain puoleen kaupungin tarpeesta. Siksi pohjavettä varastetaan, Supriyatna sanoo.

  – Jakarta uppoaa hitaasti mutta varmasti.

  https://yle.fi/uutiset/3-10433082
  -------------------------------

  Kaikkea se kiinalainen keksiikin:

  "Kiina sallii tiikereiden ja sarvikuonojen osien käytön lääketieteessä – eläinsuojelujärjestöt kauhuissaan: "Voi olla viimeinen isku"
  Suojelun osittainen purkaminen sekoittaa säädöksiä ja houkuttaa lisäämään salametsästystä, sanoo ympäristöjärjestö WWF.

  Eilen maanantaina hallitus lievensi myyntikieltoa.
  Jatkossa näiden eläinten osia voidaan kaupata tieteellisiin, lääketieteellisiin ja kulttuurisiin tarkoituksiin.

  https://yle.fi/uutiset/3-10482246

  VastaaPoista
 3. Ehkä kuitenkin ilmastonmuutosta enemmän vihreitä nostaa Saksan surkeassa jamassa oleva ”Energiewende”. Kun ydinvoima ajetaan alas ja tuuli- sekä aurinkovoima ovat katkonaisia, tarvitaan tilalle kotimainen halpa vaihtoehto eli ruskohiili. Saksa on jyräämässä viimeisiä pyökkimetsiään ja kyliä asukkaineen pakkosiirretään, jotta saadaan rouhittua tarpeellinen määrä ruskohiiltä. Tähän on ns perinteisen ympäristönsuojeluaatteen helppo iskeä.
  -Beowolf-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se noinkin, mutta hiilivoiman vastustuksen perimmäinen syy on kuitenkin ilmastonmuutos.

   Poista
 4. Kenen kannatuksella täti Merkel lyllertää liittokanslerina, jos uusi CDU:n puheenjohtaja haluaa itse kansleriksi? Ihan oikeasti en saa mieleeni yhtään merkittävää Merkelin poliittista "urotyötä". Hesari jätti mokat pois tänään.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!